maandag 31 oktober 2011

Carrièrepoes speelt mutsen de Zwarte Piet toe

Is het netjes om een geblondeerde dame van 40+ voor poes uit te maken? Vast niet.
De TV dokter gaat er echter vanuit dat topvrouw Marianne Zwagerman wel tegen een stootje kan. Zij noemt per slot van rekening zonder enige moeite een groot deel van vrouwelijk Nederland "muts". Zij schreef er ook een boek over en kwam in de uitzending van Pauw en Witteman even toelichten wat zij precies bedoelde met "Een webshop is geen carrière: Ontsnap uit het mutsenparadijs."

Het lukte maar matig.



Aan het eind van haar optreden werd Marianne gevraagd of zij zelf kinderen had. Dat had ze niet. Toen barstte er natuurlijk meteen een storm van kritiek los. Want hoe kon zij dan iets zeggen over al die andere vrouwen die gezin en werk moeten combineren? Wat dat betreft was haar eenzelfde lot beschoren als Heleen Mees, die eveneens de wind van voren kreeg toen zij kinderloos het boek "Weg met het deeltijdfeminisme" schreef.

Laat er geen misverstand over bestaan: De TV dokter vraagt zich regelmatig af waarom er in Nederland nog steeds zo weinig vrouwen aan de top zijn. Sterker nog, zij verkeert dikwijls in de veronderstelling dat er niemand meer is die nog full time werkt in Nederland. De arbeidsparticipatie van de Nederlandse vrouw mag dan procentueel gezien bijna de hoogste van Europa zijn, de Nederlandse vrouw grossiert in deeltijdbanen. Maar laten we eerlijk wezen, ook de papa-dagen zijn niet van de lucht in ons schone vaderland waar Mauro zo graag wil blijven. Wat dat betreft zijn we een gezegend volk, dat niet standaard twee full-time inkomens nodig heeft om de kachel te laten branden en dat tijd voor elkaar (voor gezin, vrienden, onbetaalde interesses) kennelijk in het algemeen nog altijd prettiger vindt dat een buitenhuis in Frankrijk, twee Hummers voor de deur en dollartekens in de ogen.


Kennelijk verkeert Marianne echter in de veronderstelling dat heel veel Nederlandse vrouwen doodongelukkig zijn met hun in haar ogen minder ambitieuze bestaan. En zij denkt dat die Nederlandse vrouwen (waarbij zij dan in een adem alle huishoudbeursbezoeksters, dames met korte haren, witte-legging dragers en bakfietsmoeders waarvan echt Henk Bleker niet de enige was die dacht dat die juist alles behalve muts waren) haar hulp nodig hebben. Omdat hen kennelijk de moed ontbreekt om stelling te nemen tegen een omgeving die hen ervan weerhoudt hun ware droom te volgen. Wat dat betreft dicht zij de Nederlandse vrouw toch echt iets meer mutserigheid toe dan de TV dokter lief is.

Haar grootste probleem? Nederlandse vrouwen hebben geen carrière, maar baantjes. Ze kon er niet tegen dat vrouwen die vier uur per week breisels verkochten via het internet zichzelf ondernemer noemden. De TV dokter zou aan Aad Ouborg moeten vragen wanneer het volgens de letter van de wet dan gerechtvaardigd is dat woord te bezigen, maar Marianne was duidelijk: Wie geen miljoenen omzet draait en minder dan tien man personeel in dienst heeft, die heeft een baan en geen carrière. Eerlijkheidshalve schaarde zij ook zichzelf met haar huidige baan in die positie. Het gelijkstellen van een 'carrière' aan een grote berg geld en een gigantisch bedrijf vond de TV dokter überhaupt een beetje vreemd, want zo sluit je wel meteen een heel groot aantal andere sectoren, waar het niet alleen maar om omzet draaien gaat, uit.

Helaas kan de TV dokter zich niet aan de indruk onttrekken dat dit argument van Marianne kant nog wal raakt. Een 'carrière' slaat namelijk op de lange termijn. Het is een loopbaan. Inderdaad, een lange opeenvolging van baantjes. Joop van den Ende begon ook als buikspreker voor een paar centen, zag de TV dokter gisteren bij ons aller Ivo. En John de Mol probeerde lange tijd tevergeefs vanuit zijn eigen garage producent te worden. Zou Marianne nu nog zeggen dat deze mannen geen carrière hebben gemaakt? Het lijkt de TV dokter van niet. En toch zijn zij met alles behalve een
six-figure baan begonnen.
Wie weet, misschien wordt de mevrouw die zo beleefd haar cool bewaarde terwijl zij op de televisie voor muts werd uitgemaakt met haar jurkjes wel de Marlies Dekkers van de 100% wol.

Wat de TV dokter echter nog het meest tegen het zere been schoot, is het feit dat Zwagerman ervan overtuigd lijkt te zijn dat er in elke vrouw een vrolijke geblondeerde dame schuilt. Dat de Angela Merkels en de Hillary Clintons van de wereld zich met mannelijke eigenschappen een weg naar de top hebben gebaand en dat dat helemaal niet is hoe deze vrouwen van binnen zijn. Wie bovenstaand fragment uit de uitzending bekijkt, kan inderdaad zien dat Zwagerman een behoorlijke uiterlijke transformatie heeft ondergaan die uiteindelijk resulteerde in haar huidige 'bloeddoddige' stijl.
De TV dokter kan u verzekeren: Niets erger dan een topvrouw die haar komt vertellen hoe "de" vrouw zich zou moeten kleden en gedragen. Van mutsen heeft de TV dokter niet veel verstand, maar zij zijn er dit seizoen weer in alle soorten en maten. De TV dokter pleit dan ook niet voor 'bloeddoddigheid' maar voor 'pluriformitiet'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten