vrijdag 28 oktober 2011

Topmanager Gezocht #7: Afdeling Werving & Selectie

De ontknoping nadert en dus is hier het moment waar alle kandidaten naar toe moeten hebben geleefd: Vandaag krijgen zij de kans om hun business plan bij Aad Ouborg te introduceren.

Erg belangrijk leek Aad dat verder allemaal niet te vinden, want meer dan een korte pitch waar niet eens een flip-over aan te pas kwam, hoefden de kandidaten niet voor te bereiden. Omdat dit aan het eind van de uitzending in welgeteld vijf minuten bekeken blijkt te zijn, moest er iets anders verzonnen worden om de resterende uitzendtijd te vullen.

En dus besloot Topmanager Gezocht om het CV van de kandidaten maar eens goed tegen het licht te houden. De TV dokter wil niet achterblijven.
Even recapituleren dus, wie er nog in de race zijn om met Aad te gaan ondernemen.


Allereerst is daar natuurlijk Gidion. Hij rondde twee studies cum laude af (dat is Latijn, zou Gidion daar zelf aan toevoegen, maar de TV dokter schat haar lezers hoger in dan Gidion het Nederlandse publiek), vertelt Ruben ons. Volgens LinkedIn was het er maar eentje cum laude en Gidion kennende had hij het er heus wel bijgezet als het er twee waren (Niet dat de TV dokter overigens vindt dat daar iets mis mee is. Zij zou Gidion hooguit willen zeggen dat het inmiddels wellicht niet meer nodig is om zijn gemiddelde eindexamencijfer van de middelbare school nog op zijn CV te vermelden). Hij startte daarna een eenmansbedrijf in culinaire producties. Inderdaad, de TV dokter verwees er eerder al naar. Helaas gooide toen de economische crisis roet in Gidion's eten en dus zag hij zich genoodzaakt om ambtenaar te worden bij de overheid. Als enige van de overgebleven kandidaten heeft Gidion alle opdrachten tot nu toe gewonnen.

Tamara heeft, zoals we weten, de hogere hotelschool gedaan. Daarnaast heeft zij een zoontje en 'uitgebreide ervaring' als salesmanager bij een online bedrijf. Dat blijkt Groupon te zijn, u weet wel, van die leuke aanbiedingen in de regio die het vaak net niet zijn, en 'uitgebreide ervaring' heb je kennelijk al na negen maanden in de business. Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van Fish Spa Almere. Voor wie niet helemaal up to date is met het hele hot en happening gebeuren: daar kun je onder het genot van een hapje sushi of een high tea een school visjes aan je tenen laten knabbelen en dat is dan lekker. De TV dokter gaat zich dan meteen rare dingen afvragen. Bijvoorbeeld of de visjes die vandaag in haar sushi zitten gisteren nog eelt hebben gehapt, maar daar wil zij verder vanaf wezen.

Bron: Buro Sambal
Rogier is meer van de 12 ambachten, 13 ongelukken. Of, zoals Ruben dat noemt, 'een echte all rounder'. Hij heeft in de luchtvaart gewerkt (u herinnert het zich vast nog wel, daar heeft hij al zijn horeca ervaring opgedaan), een CD winkel gehad, in de brandmarketing gezeten en toen gedacht "dat kan ik ook" en dus heeft hij sinds bijna twee jaar zijn eigen zaak voor 'merken promotie'. De TV dokter moet dan meteen denken aan van die opdringerige, altijd energieke gasten die je altijd ongewild vieze granola bars in je vingers proberen te douwen tijdens festivals.

Rogier regelde trouwens ook de Goodie Bags voor het afgelopen Televizier Ring Gala. 
En daar waren alle (uitgerangeerde) prominenten reuze blij mee!

Tot slot Francisco, de stille kracht van dit programma. Elke reality show heeft er wel zo eentje: Ze doen het eigenlijk heel goed, niks op aan te merken, degelijke, hardwerkende mensen. Francisco is een beetje de kandidaat uit The Bachelor van wie je denkt: Hé, hoe komt die nou in de aflevering van de hometown dates terecht? Ik heb eigenlijk nog steeds geen idee wie hij is! Deze jongens missen de X-Factor (of het bad-boy image) waardoor ze uiteindelijk toch net niet gaan winnen. Is Francisco een dergelijk lot beschoren? Geboren in Argentinië, was hij eerst beroepsmilitair en heeft hij uitgebreide ervaring opgedaan in het familie bedrijf (Van Santen & Van Santen blijkt in de polo fashion industry te zitten) als Graphic Designer. Kijk nou, daarom kon hij vorige week natuurlijk zonder problemen al die borrelhappen zo mooi op de kaart zetten. Hij heeft tegenwoordig een zoontje en een eigen bedrijf, dat onder andere logo's ontwerpt. Da's toevallig, ook het logo van Tamara's Fish Spa blijkt van de hand van Francisco te zijn.
It's a small world.

Aad heeft een afspraak in Oostenrijk en dus moet hij de topmanagers in de dop via de iPad toespreken. In een vlaag van verstandsverbijstering heeft Aad gemeend dat het de geluidskwaliteit ten goede zou komen als hij dit zou doen met het luide geraas van een vliegtuigmotor op de achtergrond. Natuurlijk had Aad best een minuut later kunnen opstijgen. Het lijkt echter te passen bij het plan om de kandidaten die dag maar eens goed door de mangel te halen. En hoe kan dat beter dan ze strak in het pak te intimideren vanuit je eigen privé jet?

Hebben de kandidaten eigenlijk zin in vandaag?

Tamara wel. Die krijgt wel een "extra boost" omdat ze als enige vrouw nog over is tussen de mannen en ziet dit als uitgelezen kans om aan heel vrouwelijk Nederland te laten zien dat vrouwen ook hersens hebben en dit kunnen. Laten we hopen dat heel mannelijk Nederland dat ook gaat inzien Tamara, want die kun je beter aan je zijde hebben als je de top wilt beklimmen.

Voordat de experts aan de gang mogen wordt er voor de gezelligheid ook nog even geïnformeerd bij familie en vrienden. Volgens Tamara's collega Jay gaat zij "op een charmante, vriendelijke manier over lijken". Ze is echt "een vrouw met ballen", vindt haar moeder. "De combinatie elegant en meedogenloos maakt de chemische reactie die haar tot winnaar maakt van dit programma", doet Jay er nog een fijn schepje personal branding bovenop. Die kun je vast in je zak steken!

De achterban van Francisco is wat terughoudender. Hij is wel eens koppig, zegt zijn vriend en zakenpartner. En de kwetsbaarheid van zijn gezin, vooral zijn zoontje, zou wel eens een valkuil kunnen zijn, doet zijn zus nog een duit in het foreshadowing zakje.

Rogier heeft geen fans nodig. Die verwacht zelf al wel dat hij de finale gaat halen en gaat winnen. Volgens zijn vader verkocht hij vroeger in het Vondelpark met Koninginnedag al zijn speelgoed. "Onderhandelen is echt mijn ding", voegt Rogier er nog aan toe. De TV dokter denkt dan eerder sjacheraar dan topmanager, maar gelukkig is zij niet verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Ouborg BV.

Tot slot koningskind Gidion. Die is nog niet vastgeroest en denkt buiten de kaders, aldus zijn collega. Laten we het in vredesnaam hopen, de goede jongen is 25. Moeder Margreet geeft nog even aan dat het haar jongen altijd maar allemaal kwam aanwaaien, want hij "rolde zo door het gymnasium". Altijd leuk om te horen dat mensen denken dat je nooit ergens moeite voor hoeft te doen, nietwaar Gidion?
Hopelijk heeft Aad na die doodsteek in de afgelopen weken genoeg gezien van het doorzettingsvermogen en de vechtersbaasmentaliteit die Gidion zelf aangeeft te bezitten.

Het moment van de waarheid.

Aad heeft wat experts uitgenodigd, die de kandidaten en hun bedrijfsplannen eens goed binnenste buiten gaan keren. 
Oh ja, en er worden vandaag twee kandidaten ontslagen. 
Succes!
Het wordt spannend, want dit wordt de eerste individuele opdracht. Alle kandidaten hebben een CV en een uitgebreide motivatiebrief moeten inleveren. Vandaag worden zij daarover doorgezaagd door drie experts op het gebied van werving en selectie.
De eerste is Els Oubourg, de tweelingzus van Aad. Zij was 23 jaar zijn verkoopdirecteur en kent Aad natuurlijk als geen ander. Ze weet dus precies met wat voor type hij wel of niet samen zou kunnen werken. Belangrijk! De tweede expert is Cas, een senior coach die een 'confronterende coachingstijl' hanteert. Dat is zacht uitgedrukt, want probeer maar eens netjes, beleefd en zelfverzekerd te blijven bij de irritantste-jongetje-van-de-klas act die deze man opvoert. Zelfs zonder 3D televisie werd je als kijker al zenuwachtig dat Cas zich ineens zou omdraaien om jou ineens aan de tand te gaan voelen. Goed om te weten dat dit kennelijk normaal gedrag is voor headhunter & co. De laatste is Daniel, financieel directeur bij een verzekeringsbedrijf en verantwoordelijk voor P&O. Zoals het een goed uitgebalanceerd verhoorteam betaamt, was die de vriendelijke en rustige tegenhanger van pitbull Cas.


De kandidaten werden stuk voor stuk 3 uur gegrild en de editor van BNN is er goed in geslaagd de druk die op de ketel stond bij de kijker over te brengen. Mensenkinderen, de TV dokter typt snel, maar het spervuur van vragen en uitlokkertjes was nauwelijks bij te benen.
Zij deed haar best.

Het CV van Gidion was "vrij pompeus", zei de pitbull. Het was voor Francisco geen "Aad, maar meneer Ouborg" (maak je geen zorgen Francisco, die heeft de TV dokter ook nog wel eens naar haar hoofd geslingerd gekregen), zei Els mevrouw Ouborg. Het CV en de motivatiebrief van Rogier stonden vol spelfoutjes, zei de pitbull. "Curriculum is niet met dubbel-U". Sukkel! "U mag me wel gewoon je noemen, hoor", zei Tamara zoals dat hoort. "Ik hou ervan om te uwen", blafte de pitbull.

Of het geen probleem was dat ze een kindje had, vroeg Els aan Tamara. Die vraag kun je dan wel lekker door een vrouw laten stellen, maar volgens de TV dokter is het helemaal niet politiek correct om daarover te beginnen. Zou dat bij een man ook gebeuren?
Gelukkig trekken de headhunters daar een lijn, want ook Francisco moet er later aan geloven. Els waarschuwt hem: Aad vraagt volledige toewijding. Alle tijd en energie gaan in het bedrijf zitten. En dat worden dagen van 15-17 uur. Francisco krijgt de zweetpareltjes op zijn voorhoofd.

"Ik snap niet waarom u dit project er nog bij wilt hebben", zegt de pitbull tegen Rogier.
"Vanaf 2005 heeft u 7 banen gehad bij 5 werkgevers", wordt Francisco afgeblaft (en niet eens door de pitbull, dit keer).

Bron: David de Leeuw
Gidion mag wel Aad zeggen tegen Els, maar hij verpest het daarna door te zeggen dat samenwerken met Aad net zo is als samenwerken met zijn moeder, omdat de omgang zo makkelijk is.

Dat ziet er inderdaad gezellig en ongedwongen uit. De TV dokter begint steeds meer een zwak voor Gidion te krijgen.
Maar misschien wel even dichtzetten die Picasa folder, jongens!

Volgens Els kan hij dat nog niet zeggen, na die paar weken.

De pitbull is inmiddels in een flauwe semantische discussie beland met Francisco. "Je was geen ondernemer, want je was geen aandeelhouder".

"Ik ben een pleaser" meent Rogier. Hij zal ervoor moeten waken dat hij zich niet gaat "wegcijferen uit respect voor de heer Ouborg", doet hij een poging uit het straatje 'noem een zwak punt dat je ook sterk kunt uitleggen'. Bla, bla, bla, barf.

"Wat vinden mensen lastig aan u?" vraagt de pitbull aan Gidion. "Dat ik niet voor een gat te vangen ben", misbruikt Gidion een spreekwoord dat "ik ben vindingrijk" betekent. De pitbull lijkt niets door te hebben. "Ze willen me in een hokje plaatsen en dat lukt ze niet," verbetert Gidion zichzelf.
Verder vindt de pitbull het een beetje raar dat Gidion steeds over zichzelf in de derde persoon praat. Dat lijkt de TV dokter zacht uitgedrukt. "Het creëert afstand, in plaats van dat u het toe-eigent". In tegenstelling tot Rogier weet Gidion wanneer hij zijn mond moet houden. "U lijkt me een risico vermijdend persoon", legt de pitbull nog een keer de vinger op de zere plek.

"Waarom heb je voor deze foto op je CV gekozen?" vraagt de pitbull aan Tamara. "Vindt u hem niet mooi?" probeert Tamara. Dat is het probleem niet, legt de pitbull uit. Hij is gewoon niet gepast voor een zakelijk CV. Daar zit wat in. Overigens dacht de TV dokter dat foto's op je CV al weer helemaal uit was, maar dat terzijde.
Of ze een egocentrisch persoon is, gaat hij in een moeite verder. Ze heeft namelijk meer dan 45 keer het woordje "ik" gebruikt in haar sollicitatiebrief. "Een redelijk hoog aantal", aldus de pitbull. Tamara kan er alleen maar een beetje schaapachtig om lachen.

"Doet u aan zakelijk flirten?" gaat hij daarna volledig buiten zijn boekje. Tamara lijkt even niet te weten wat ze daarmee aan moet. "Ligt eraan wat je daaronder verstaat" besluit ze na deze onbehoorlijke opmerking maar meteen een eind te maken aan het beleefde uwen. De TV dokter vond dat ze zich er heel netjes vanaf maakte, maar kennelijk probeerde de pitbull haar daar nu juist mee uit de tent te lokken. "We kabbelen en pruttelen" een beetje door het gesprek.
Hij vond haar antwoorden allemaal maar een beetje politiek correct. Inderdaad in schril contrast tot zijn vragen.

Op naar de boardroom!
Daar vraagt Aad nog maar eens aan zijn experts wat ze van alle kandidaten vonden.

Francisco?
Els vond hem een "doorzettertje", maar bijna "een beetje drammerig". Laat maar waaien jongen, je doet het toch nooit goed. Overigens vond ze hem ook sales gericht en ze weet hoe belangrijk dat voor Aad is. De TV dokter mag er niet veel verstand van hebben, maar Francisco klinkt inderdaad als een Aad in de dop.
De pitbull vindt hem gedreven en vol passie, maar ook eigenwijs. Zo was het niet slim om met hem in discussie te gaan tijdens zo'n gesprek. Is dit dezelfde man die net nog tegen Tamara zei dat ze alleen maar politiek correcte antwoorden gaf? Wat een pitbullshit! "Hij gaat voor conflicten zorgen", concludeert de pitbull.
Tim neemt het voor Francisco op. "Hij heeft zich hier altijd voorbeeldig gedragen!" Er wordt nog getwijfeld aan zijn opofferingsgerichtheid. Maar ook de twinkeling in zijn ogen, zijn hands-on zijn en zijn servicegerichtheid komen voorbij. De uiteindelijke conclusie van Aad klinkt vooralsnog positief: "Hij heeft mij verrast".
Go Francisco!

Rogier?
Kan hij de druk wel aan? Dit lijkt het belangrijkste kritiekpunt. "Als hij onder tijdsdruk komt gaat hij fouten maken". De pitbull ziet ook geen focus in zijn CV en onderneming. Maar hij is wel een hele goeie salesman en marketinggericht. "Belangrijk", aldus Aad.
Els vond het voorts een belangrijk minpunt dat hij zich niet goed had ingelezen. Zo interpreteerde Rogier de niet afgemaakte studie medicijnen als "Aad heeft zijn school niet afgemaakt" en dat vond tweelingzus niet zo aardig om te horen.
Waar Tim het zojuist nog opnam voor Francisco, ziet Karin eindelijk haar kans schoon om een dodelijk oordeel over Rogier te vellen. "Hij is niet stressbestendig en denkt niet in details, waar wij juist heel sterk in zijn, dat ontbreekt bij hem." Het is absoluut een sales jongen, lijkt de eindconclusie.

Tamara?
De pitbull heeft geen idee wie ze eigenlijk is. "Ze babbelt maar door." Hij vond haar behoorlijk oppervlakkig. "Alles blubbert in politiek correcte richting". Waarschijnlijk omdat ze na de kritiek op haar foto en vragen over haar zakelijk flirten niet wist wat ze met je aan moest, hondendrol.
Inderdaad lijkt Daniel een andere indruk te hebben: "Ze ging de competitie strijd een beetje aan". Kennelijk ook al weer fout.
Els vindt Tamara op haar manier een goeie onderhandelaar, maar Els is er honderd procent van overtuigd dat Aad "helemaal niet" met haar zal kunnen samenwerken.
De eindconclusie: "Laat haar maar inkopen, maar niet verkopen."

Gidion?
Els kan een moederlijke lach niet onderdrukken. "Een hele slimme jongen. En Gidion wil zo graag ondernemen dat je ook eigenlijk al bijna gelooft dat hij de grootste is". Hij wil niet de intellectueel zijn, maar dat is hij toch. Het was de TV dokter niet duidelijk of dat nou goed of fout was. De pitbull leek zowaar onder de indruk: Hij heeft een "onvoorstelbaar vocabulaire", maar het blijft toch opvallend dat hij over zichzelf praat in de derde persoon enkelvoud. Volgens Gidion omdat hij in deze reeks toch een beetje een product is.
Daniel denkt dat Gidion wel een duidelijk einddoel voor ogen ziet, maar dat hij de periode ertussen onderschat. Karin vat het maar even samen. Ze ziet in hem meer een politiek leider dan een commerciële ondernemer.

De experts mogen naar huis, want nu mogen de kandidaten hun businessplan pitchen.
Now or never!

Tamara wil voor 1.2 miljoen een Beach Club in Almere starten voor lunchen, borrelen en snacks met een entertainment en wow effect. Aad maakt zich een beetje zorgen over het winterseizoen. Dat denkt Tamara op te kunnen vangen met zakelijke evenementen en een cateringservice.

Gidion is blij "Het Geheim Van De Chef" met Aad te kunnen delen. Het combineert eten en entertainment, waar de kok naast je tafel een tomaatje met een gasbrander komt ontvellen. Tim zit nu al met open mond te luisteren. Karin kijkt ook trots, maar Aad houdt zijn pokerface.
Aad vindt het weliswaar een strak plan, maar hij vraagt zich toch af of het niet gaat vervelen, de hele avond. Daar heeft Gidion aan gedacht en dus krijgen gasten straks niet meer dan 30 minuten entertainment op een avond. Aad denkt er al meteen aan om het uit te breiden naar hotels, maar het lijkt Gidion in verband met de taalbarriere beter om het onder Nederlanders te houden.
Hoeveel taalbarrieres heb je met een vleestomaat en een gasbrander, vraagt de TV dokter zich af, maar Gidion heeft er ongetwijfeld over nagedacht. Nu maar hopen dat Gidion in staat is om met dit culinaire concept het niveau van een met messen gooiende Japanse chef te ontstijgen.

Rogier introduceert de "aroma boost panty". De wat? "De naam zegt het al" volgens Rogier. Uh...?
Het is een panty die door een aroma af te geven de drager een boost geeft.
Plotseling gebeurde er heel veel tegelijkertijd in het hoofd van de TV dokter. Als je een aromatische boost nodig hebt, is je panty dan de uitgelezen plek om als geurbron te dienen? Zo vaak zit de TV dokter ook weer niet met haar hoofd tussen de benen. Hoe penetrant moet dat luchtje wel niet zijn? Als de draagster het ruikt, dan ruikt dus iedereen in de omgeving het ook. De TV dokter kon er niks aan doen, zij kreeg ineens rare beelden op haar netvlies van rockstars die gedragen slipjes op het podium naar zich toegegooid kregen en van vieze Japanse mannetjes die geld betaalden om gedragen ondergoed van schoolmeisjes per postorder te bestellen. Sorry Rogier, maar de combinatie van geur en panty's roept vreemde associaties op.
Maar Rogier legt het uit: Zijn vrouwelijke stewardess collega's klaagden over spierpijn en vermoeide benen en dit ging helpen. Sinaasappel tegen ochtendhumeur, rozemarijn voor verkwikking. Een uniek product, aldus Rogier.
In tegenstelling tot Gidion ziet hij ook mogelijkheden over de grens. Hij sluit af met het pakkende "Met de wereld aan je voeten, kun je er maar beter voor zorgen dat ze lekker ruiken."

Francisco.
Arme Francisco. Hij gooide zijn eigen glazen in met een hakkelende, slechte pitch. Zijn bedrijf zou zich gaan specialiseren in het ontwikkelen van mobiele applicaties. Helaas voor Francisco was zijn verhaal niet spannend, niet stimulerend en niet concreet. Hij had geen idee van wat voor Apps hij dan zou gaan maken. "Alles kan" leek het devies. De arme jongen was zo zenuwachtig dat de TV dokter hoopte dat Rogier hem even een rustgevende kamillepanty zou toegooien, maar dat gebeurde helaas niet.

Tijdens het overleg bleek Aad dezelfde mening toegedaan. Het was gepraat in de ruimte. "Dit kan iedereen natuurlijk", luidde het vernietigende oordeel van Tim. Dan Gidion. Het idee was heel leuk en de presentatie was ook heel leuk. Hij "doet het toch zo maar". Of Karin de panty van Rogier zou kopen? Dat misschien wel, al gooit ze doorgaans haar panty na een keer dragen weg. "Een grappig hebbedingetje", meent Tim. Maar geen massaproduct. Het idee van Tamara is niet heel bijzonder. De plek wel "maar daar houdt het dan ook mee op." Het plan is wel moedig, maar met een budget van 25000 euro als hoofdprijs is een miljoenenproject misschien een beetje hoog geschoten.

Francisco krijgt nog een kans om in een paar zinnen te zeggen waarom Aad met hem zou moeten ondernemen. Hij pleit nog even gepassioneerd voor zijn praktijkervaring en brede inzetbaarheid. Helaas. Volgens Aad heeft Francisco hem niet genoeg kunnen overtuigen. "Met jou ga ik niet ondernemen."

Gidion krijgt ook nog een kans. "Sinds het begin probeer ik het idee weg te nemen dat ik een ondernemer ben in het lichaam van een theoreticus of een academicus." Nog een paar mooie volzinnen later en Aad kan niet anders zeggen dan dat hij onder de indruk is van Gidion en dat hij hem een kans gaat geven. Dat zat eraan te komen, en die plek in de finale is verdiend, vindt de TV dokter.

Tamara en Rogier mogen ook nog even een pleidooi houden. Aad heeft grote twijfels over Rogier. Hij weet niet of hij stressbestendig is, maar hij krijgt het voordeel van de twijfel, ook al is Tamara "een hele bijzondere vrouw met veel capaciteiten". Genaaid door de Aroma Boost Panty, zullen we dan maar denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten