donderdag 27 oktober 2011

Dit Is Mijn Lijf: Beschamende Toestanden

Hoeveel vrouwen en meisjes zouden er vanmorgen voor het eerst wakker zijn geworden met het idee dat er iets helemaal mis is daar beneden?

Onder de noemer "Dit is mijn lijf" zendt RTL4 sinds gisteravond de polderversie van het Engelse 'Genante Lijven' (Embarassing Bodies, in Nederland te zien op RTL5) uit.
Meer nog dan bij alle make-over programma's, kun je als kijker niet anders dan ontzag hebben voor al die mensen die voor de camera met de billen bloot gaan. Je vraagt je soms af waarom iemand niet naar de huisarts durft, maar wel naar een televsie crew, maar soit.

The human mind works in mysterious ways, zullen we maar zeggen.

Op het eerste gezicht lijkt het wellicht aangenaam leedvermaak. Een beetje spookhuis (gatver, moet je dat zien!), een beetje rariteitenkabinet (nee, bestaat dat echt?). Maar al snel blijkt het een louterende werking te hebben. Nee, het lichaam van de kijker is misschien niet perfect, maar kijk nu toch eens: Niemand heeft een perfect lijf. Zelfs het leuke, frisse blonde meisje niet. Die heeft de ergste schimmelnagels ooit. En okee, misschien zijn jouw eigen borsten ongelijk, maar dat zijn ze bij iedereen (opluchting!) en bovendien wegen die van jou gelukkig geen 4 kilo per stuk. En zo'n hele dag wegdrijven van het zweet is ook niet alles. Zo zie je maar weer, iedereen heeft wat.
Maar daarnaast is het natuurlijk een uitgelezen kans voor een stukje voorlichting, slim verpakt in amusement. De Engelse artsen waren vorige week op het strand in Spanje, om daar de rollebollende Engelse jeugd gratis op chlamydia te testen. Want 1 op de 10 jongeren blijkt daarmee besmet. Leermomentje!
In de Nederlandse uitzending kwam gisteren een jongeman met rare plekjes op zijn huid voorbij, die een beginnend basaalcelcarcinoom bleken te zijn. Wat voorzichtige dwang tot goed en herhaaldelijk insmeren en niet teveel in de zon komen er tussen door, laten zien dat die plekjes zonder veel pijn weggebrand kunnen worden, en wie weet is een heel cordon Nederlanders nu gestimuleerd om hun eigen rare plekjes in een vroeg stadium te laten checken. Weer winst geboekt!


Helaas sloeg Dit Is Mijn Lijf de plank daarna volledig mis met Kimberley, die te grote schaamlippen had, waar ze zich voor schaamde en waar ze last van had en waar ze commentaar op kreeg. De TV dokter wreef zich al eens goed in de handen. Nu zouden we eens wat gaan zien. Wie schetste haar verbazing toen er een paar volstrekt normale schaamlippen te voorschijn kwamen, die hooguit wat groot leken omdat de hele boel eromheen gladgeschoren was.
v.l.n.r. de tandarts,
de boosdoener van een huisarts
en de andere huisarts
Maar nee hoor, zonder blikken of blozen verwees de lachende huisarts Kimberley door naar een plastisch chirurg, die rücksichtslos 30% van haar binnenste schaamlippen wegsneed. En nu ziet de onderkant van Kimberley er uit alsof ze zo uit de Playboyschool is komen lopen. Ze had eerder aangegeven er ook last van te hebben tijdens het sexen. Of dat nu beter was, vroeg de huisarts. Dat wist Kimberley nog niet, want dat mocht pas over twee weken. Ze kon niet wachten.
De huisarts lachte nog een keer lief.
De TV dokter, die op dat moment met open mond voor de televisie zat, hoopte dat de huisarts Kimberley op z'n minst nog even ging vertellen over SOA's en condooms. Maar nee.

Lieve lachende huisarts, de TV dokter wil graag iets tegen u zeggen:

Kimberley is 20.
Dat er jongens zijn (hoeveel bedpartners hoort een meisje van 20 tegenwoordig gehad te hebben om 'normaal' te zijn?) die haar hebben gevraagd of ze toevallig was omgebouwd, zegt meer over de bedpartners die Kimberley meent te moeten uitzoeken dan over wat anders.
Het feit dat ze haar binnenste schaamlippen zelf uitschold voor 'clitorislel' had bij u toch alle alarmbellen af moeten doen gaan! Kennelijk weet dit meisje totaal niet hoe haar anatomie daar beneden in elkaar zit.

Vindt u niet dat u even de moeite had moeten nemen om uit te leggen dat net als handen en voeten en tieten en piemels ook onze schaamlippen in alle maten en soorten gemaakt worden?

Had u niet even moeten zeggen dat de term 'binnenste schaamlippen' verwarrend is, omdat die bijna altijd groter zijn dan de buitenste?

Had u haar wellicht even dit plaatje van de website van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis kunnen laten zien, wat een behoorlijk representatieve weergave lijkt van Kimberley's eigen onderkant (afgezien dan van het feit dat er ook wat haar groeit)?

Had u haar wellicht beter even naar de documentaire van Sunny Bergman kunnen laten kijken, in plaats van haar direct naar de Bergman Clinics door te sturen?

Lieve lachende huisarts, shame on you!
Wat een gemiste kans om aan hordes meisjes en vrouwen (alsmede aan hun toekomstige bedpartners!) uit te leggen wat 'normaal' daadwerkelijk inhoudt.

De TV dokter walgt.

3 opmerkingen:

  1. Nou,ik heb zelf ook altijd mijn schaamlippen te groot gevonden en gedacht dat het niet normaal was, maar heb van mannen nooit rare opmerkingen gehad. na het zien van dit programma dacht ik echt dat er iets mis was met mij want die van kimberly zien er doodnormaal uit! die van mij zijn ietsje groter, hoe maak je vrouwen nog onzekerder???!!!! ik vind het heel erg dat dit als te groot werd beschouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem: Helemaal mee eens. Dat was ronduit schandalig. Gezien het feit dat deze post nog steeds veel wordt gelezen, lijken meer jonge meisjes/vrouwen in onzekerheid te verkeren. Tijd om eens normaal te gaan doen over de vagina.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben net even die aflevering wezen kijken.. Nou ik werd er meteen onzeker van! Als dat al als groot wordt gezien, wat moeten mannen straks dan wel niet van mijn onderkant denken? Gelukkig heb ik ook even dit artikel afgelezen en heb ik de documentaire van Sunny Bergman bekeken. Ze hadden deze inderdaad even aan Kimberley moeten laten zien. Het is grote onzin om je zorgen te maken over iets dat alleen iemand van wie je houdt te zien krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen