maandag 17 oktober 2011

Obese: Katelijn

"Maar wat doet 't dan voor je, een rol koekjes eten?" vroeg Wendy.

Verwend TV kijkend Nederland kreeg zondagavond alweer de derde afvalrace te verteren. Weer iemand die nog maar 1500 kcal per dag mag eten. Weer iemand die zich zes dagen per week, twee uur per dag in het zweet werkt. Weer iemand die tegenslagen moet verwerken. Die bij de plastisch chirurg langsgaat voor een overtollige huid consult. Weer iemand die uiteindelijk na een jaar toch dat doel wel zal gaan halen.

Gaap.

Knap genoeg slagen de programma-makers erin om elke week toch iets anders te laten zien. Reinout Oerlemans heeft zijn deelnemers goed gecast. Kregen we eerst onze nationale terminator Danny Bouman en daarna de zichzelf wegcijferende Angeli, vanavond was de beurt aan Katelijn.

En Katelijn bood weerstand. Ze vond sporten helemaal niet leuk. Ook niet toen er een hometrainer in haar piepkleine appartement in Amsterdam was gepropt. Ook niet toen bleek dat ze het hele jaar hoogstpersoonlijk door Radmilo getraind zou worden. (De telefoon bij zijn sportschool in Amsterdam moet inmiddels toch roodgloeiend staan, zou je denken. Zelfs al ziet die eruit als een kruising tussen een industriële brandweerkazerne en een bootcamp voor mariniers.)
Ze gaf op haar webcamdagboek eerlijk toe dat ze wel eens een paar muffins, een rol koekjes en een zak chips naar binnen werkte. Ook nadat dat van Radmilo niet meer mocht. Het lukte haar niet om zich met kerst aan haar dieetplan te houden. En toen ging het met oudjaar ook maar meteen mis.

Bij Katelijn zag je voor het eerst iets van de echte worsteling die er bij het doorbreken van patronen komt kijken. Zag je dat er niet spontaan een mens met bergen zelfvertrouwen (denk Danny) tevoorschijn komt als er vijftig kilo af zijn. Zagen we ineens het begeleidingsapparaat dat er achter de kandidaten zat. De mensen van de Obesitas-kliniek. De psycholoog. Realiseerde je je ook dat het voor iemand in z'n uppie welhaast onmogelijk moet zijn om dergelijke resultaten te bewerkstelligen. Voor het eerst zagen we ook beelden van het trainingskamp in Frankrijk waar alle kandidaten heen gingen en wat tot nu toe verborgen voor ons was gebleven. RTL moest wel, omdat daar de vonk oversloeg tussen Katelijn en de kandidaat van volgende week.

Pas halverwege ging ineens 'de knop om' bij Katelijn. Overigens bleek ook die knop nog steeds relatief, want ook toen Katelijn al lang en breed verkering had en stukken beter in haar vel zat, ging er nog wel eens een rol koekjes in z'n geheel naar binnen.
Helaas voor de kijker blijft die magische klik die alle kandidaten maken nog steeds een mysterie. De 'religie van Danny', noemde DWDD het een paar weken terug. Het zou mooi zijn als we er in de resterende afleveringen achterkwamen welke conditionering ervoor zorgt dat ineens het heilig vuur in de ogen van de afvallers gaat branden. Dat is minstens zou interessant als het antwoord op de vraag wat het nou voor iemand doet, zo'n rol koekjes eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten