vrijdag 7 oktober 2011

En toen vielen we over Ivo: Het maaiveld dat Holland heet

bron: http://www.castingnieuws.nl
Plots twitterde, zong, schreef, viel en sprak iedereen die in Nederland iets te melden meent te moeten hebben over Ivo Niehe. Dan kan de TV dokter natuurlijk niet achterblijven...

Wat is er toch allemaal aan de hand?

Ivo was op TV geweest in P&W en had zich daar volgens 'het volk' schandelijk misdragen in een optreden dat aan elkaar hing van de zelfverheerlijking. Nou kun je in Nederland vaak maar beter niet al te trots zijn op jezelf, dus dat klinkt inderdaad als vragen om ellende.

Of zit er misschien meer achter?

De laatste keer dat de TV dokter erg om Ivo moest lachen, was toen hij zich opwierp als beschermheer van Yolanthe. Wat vroeger nou altijd juist zo leuk was aan Ivo, was dat hij ongegeneerd zijn erudiete zelf zat te zijn in zijn TV shows (al dan niet op reis). Dat mocht toen nog. Je hoefde je niet voor je (talen)kennis te schamen. Maar even leek het of ook Ivo had besloten in de vaart der volkeren mee te gaan en had toegegeven dat jong, hip en sexy beter verkocht dan diepgang. De TV dokter doet dit vooralsnog maar af als een midlife-crisis en besloot te beginnen bij het begin.

En dat was niet de uitzending van P&W van 3 oktober jongstleden, die de nationale bom deed barsten. Nee, Ivo was namelijk ook te gast bij de heren in de uitzending van 14 september 2010. Hij kwam toen vertellen dat hij 'iets bijzonders' ging doen. Zoals altijd schakelden P&W ook die avond hard van onderwerp en dus moest Ivo vertellen over zijn Franse theaterplannen nadat er kort daarvoor gesproken was met nabestaanden van militairen die gesneuveld waren in Afghanistan. Ivo was de eerste om toe te geven, dat zijn nieuwswaardigheid dan ook van een iets ander kaliber was.
Vervolgens vertelde hij over de kans die hij ging krijgen om zijn grote droom waar te maken. Dat deed hij op z'n Ivo's. En dus liet hij weinig ruimte voor interruptie (hij weet tenslotte als geen ander hoe een TV show interviewer te werk gaat: Wanneer je als gast echt je ei kwijt wilt, kun je maar het beste doorlullen) en slingerde hij links en rechts met wat namen van Grootheden die hij in de loop van zijn carrière had mogen ontmoeten. Ja, Ivo kent de groten der aarde en weet een hoop. Je mag 'm of je mag 'm niet. Uit het rijtje Brandsteder, De Braak, Huisman en Niehe irriteert hij de TV dokter nog altijd het minst van de vier.  En eerlijk gezegd was er op dat hele gesprek verder vrij weinig aan te merken, of het moet het gebruik van de woorden "het wonder" zijn. De TV dokter heeft geturfd. Zeven keer in vijftien minuten is misschien wat veel van het goede.

En nu was Ivo dus terug. Op 3 oktober mocht hij via een live verbinding aantreden, vlak nadat een nog steeds geëmotioneerde en welbespraakte Nasrdin Dchar en zijn gouden kalf geïnterviewd werden. Over liefde en over Geert Wilders en over dromen. Wederom was Ivo Niehe in the grand scheme of things dus minder nieuwswaardig, maar hij beleefde die avond de premiere van zijn eigen droom.

P&W onderbraken op een vreemde manier (rond 16'30" in dit fragment) het gesprek met Dchar en de mannen van Habbekrats. Daardoor leek het alsof er 'Breaking News' ging komen. Maar was dat de schuld van Ivo? De TV dokter dacht van niet.
Wat volgde was het relaas van een man, die letterlijk vlak nadat het applaus verstomd was uit de coulissen van het Carré van Parijs was getrokken, waar hij zojuist zijn eerste Franstalige voorstelling voor 1800 man had gespeeld. De TV dokter weet niet of alle azijnpissers die vervolgens zo over hem heen zijn gevallen zelf wel eens op een het podium hebben gestaan. Waarschijnlijk niet. Zij kan u wel vertellen, dat je in dat geval (zeker wanneer dit podium in een zaal voor 1800 man heeft gestaan) nog tot diep in de nacht op een enorme adrenaline-rush zweeft. Neurotransmitters zijn rare dingen. Ivo denderde op 14 september 2010 al voort als een hogesnelheidstrein die alle seinen negeerde, dus als daar vanavond nog een schepje bovenop zou liggen, was dat niet zo vreemd.

Is zijn laatste uitspraak "het was unaniem een belachelijk groot succes" over the top? Ja, natuurlijk. Dergelijke woorden kun je maar beter aan je recensenten overlaten. Maar mogen we de man misschien enigszins vergeven omdat hem midden in zijn post-performance high gevraagd werd te vertellen over de avond waar hij kennelijk zijn hele leven van gedroomd en naar toe geleefd had? Daar zat inderdaad een intens gelukkig mens op een roze wolk. Een mens dat reden genoeg had om trots te mogen zijn op wat hij had bereikt. Dat die roze wolk met grof geweld onze huiskamer binnendreef, was de schuld van P&W.

Misschien zouden we met z'n allen de woorden van Nasrdin eens te harte moeten nemen. Want wie zijn wij om onze dromen niet waar te maken? Wie zijn wij om onze passie niet te volgen? De TV dokter hoopt dat er snel een tijd aanbreekt waarop Ivo, Nasrdin en al hun dromen niet langer te groot meer zijn voor Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten