vrijdag 21 oktober 2011

Overspel (8): Wij laten onszelf niet piepelen


Overspel gaf vanavond vol gas en stoomde zich met spannende nieuwe wendingen klaar voor de naderende ontknoping. De camera zat iedereen daarbij dicht op de huid en dat betekende het nodige in- en uitzoomwerk op gepijnigde gezichten. Welke waarheden ontdekten wij daardoor in al die spiegels van de ziel?

De kijker mocht weer even geloven dat Willem diep van binnen toch een Goed Mens is. De TV dokter haalde opgelucht adem en vindt dat die Ketelaar maar knap haar emoties weet te bespelen elke week. Er pakten zich echter ook weer nieuwe donkere wolken samen boven het gekonkel in de hoofdstad. Zijn Iris en Menno nog wel veilig?
Daarnaast beginnen heel langzaam de losse eindjes aan elkaar vastgeknoopt te worden. Zo begon de TV dokter vanavond ook langzaam te beseffen dat het veel besproken, en naar het leek te pas en te onpas genoemde, "ongeluk" van Björn wel eens een veel belangrijker sleutel tot een aantal geheimen zou kunnen zijn dan zij tot nu toe had vermoed...

Iris ontwaakt zoals iedere vrouw van Nederland het zich zou wensen: Met een liefdevol toekijkende Fedja aan de rand van het bed. Na een nachtje hanewaken in de armen van zijn minnares heeft hij een besluit genomen: "Ik ga ermee stoppen".
Anderen worden minder aangenaam wakker: Björn in een cel waar de regen onafgebroken tegen het raam klettert en een moedeloze Elsie onder de douche, waar Marit haar komt vertellen dat Marco niet thuis heeft geslapen. Dat kan kloppen, want Marco doet zijn ogen open in het kraakpand, waar hij zich nog net even voorstelt aan ene Jennifer voor hij de dag begint met wat frottage. Alleen Huub is al lang en breed opgestaan. Hij zoekt ruzie met een pedaalemmer die een eigen willetje lijkt te hebben.

Een flinke uithaal waar Ronald Koeman jaloers op zou zijn en een paar fikse deuken in de roestvrijstalen R2D2 later, komt Willem langs. Hij belooft Björn zo snel mogelijk vrij te krijgen.
Dat zal moeten ook, want Jut en Jul van de recherche zijn inmiddels ontaard in twee doorgewinterde verhoor-pitbulls en laten niet meer los. De TV dokter denkt bij al die verhoren echter voortdurend aan slechts een ding: Hoe komt die Marleen "M'n dochter en ik" Scholten toch aan dat accent waardoor de TV dokter de eerste paar afleveringen dacht met een Turkse actrice te maken te hebben? Of is het gewoon een exotisch aandoend spraakgebrek?

Willem stelt voor om Björn door een arts minder toerekeningsvatbaar te laten verklaren. Daar wil Huub niks van weten: "Het ongeluk komt never nooit ergens te sprake in het openbaar. Ben je krankzinnig geworden?" Niet veel later zwicht hij toch.
Liefde maakt blind, ook voor slechte timing, en dus houdt Willem zich aan de belofte die hij Iris heeft gedaan: "Ik stap eruit. Ik doe niet meer mee. Er zijn dingen gebeurd."
"Dingen zoals dat jij met andere wijven ligt te rotzooien?" wil Huub weten.
Willem is vandaag Goed en dus biecht hij, waar hij vorige week nog louter ontwijkend antwoordde op alle vragen, meteen de waarheid op: "Ik heb iets met iemand anders."
Kees Prins mag weer los: "Hoor je dat, Joachim? De enige eerlijke advocaat ter wereld. Die hebben wij hoor."
Even was de TV dokter bang dat Fedja eenzelfde lot als de pedaalemmer beschoren zou zijn, maar Huub houdt zich in.

Iris heeft de rechtshulp gelukkig gelaten voor wat het niet was en zit bij een echte advocaat, wiens naam ze van Willem heeft gekregen. Ze treft het, want de sullige stagiair ter plaatse komt er ook gezellig bijzitten. De TV dokter moest eventjes heel hard lachen om de Jiskefet referentie die hier gemaakt leek te worden, want die stagiair leek regelrecht weggelopen uit BNN's 'Feuten'. Dat bleek nog te kloppen ook, want de rol werd gespeeld door niemand minder dan Ruben Brinkman, de huisoudste van Vrijthof. Aangezien die al fijne kritieken kreeg voor zijn rol (overgenomen van Jochem ten Haaf) van Vincent van Gogh (in de trant van "played with vigour by the lumineus newcomer") in Vincent in Brighton toen hij nog op de theaterschool zat, zal het vast een bewuste keuze zijn geweest er zo'n typetje van te maken. Het leek de TV dokter wat misplaatst tussen de andere karakters van vlees en bloed.
Gelukkig stelt de advocate Iris gerust: Zo'n vaart zal het wel niet lopen dat zij Menno niet meer mag zien. Je mag best een buitenechtelijk relatie met een advocaat hebben.
En bedankt, u bent uw uurtarief meer dan waard.

Willem probeert ondertussen een deal te sluiten met Huub: "Ik zal alles doen om hem eruit te halen en dat is het laatste wat ik doe. Daarna laat je me los. Ik win die zaak en daarna gaan we als vrienden uit elkaar. Aan jou de keus." Daar moet Huub even over nadenken.

Recht door zee als hij deze dag begon, belt Willem in een moeite door naar Elsie. Hij wil nog een keer normaal praten want "ik wil zo niet bij je weg gaan". Elsie wil hem echter niet meer zien en dus spreekt hij af dat hij na de lunch langs zal komen om wat kleren op te halen.

Doorgaans bedoelt men bij een dergelijke afspraak de lunch op diezelfde dag, maar bij de afdeling continuïteit en editing van Overspel denkt men daar duidelijk anders over. Er volgt een montage van we-liggen-in-bed-en-niet-op-klaarlichte-dag shots van Bjorn, Elsie, Willem en Iris.
Geen twijfel mogelijk: 'Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.'

Het gesprek van Iris bij haar advocaat en stagiair is hierdoor ook raar verknipt, want met een extern shot van het kantoor moeten we kennelijk geloven dat ze de volgende ochtend weer terug is gegaan om het gesprek af te maken. Zowel Iris als de advocaat hebben in elk geval iets anders aan.
Bijkomend voordeel van de extra nachtrust is wel dat de uitgeslapen stagiair een Eureka momentje heeft. Hij introduceert Artikel 140 uit het wetboek van strafrecht: Iris zou wel eens een probleem kunnen hebben als haar vriend zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij een criminele organisatie. Het schijnt namelijk voor te komen dat advocaten van vermeende criminelen zelf aangeklaagd worden op grond van Art. 140 (de TV dokter zou zeggen: oppassen, meneer Moszkowicz) en dan zouden de zaken wel eens heel anders kunnen komen te liggen!

Iris belt meteen naar Willem, maar die doet het allemaal af als onzin.

Huub gaat op bezoek bij Björn in de bajes. Hij wil weten wat hij tegen de dokter heeft gezegd. Maar Björn kijkt wel uit zich gek te laten verklaren: "Dat ik voor jou werk en dat ik de auto rij en dat ik klusjes doe en dat ik helemaal normaal ben. Is dat okee?" Huub knikt gelaten okee en probeert nog een keer het begrip zwijgrecht uit te leggen. Maar Björn heeft hele andere plannen: "Ik heb heel veel films gezien. Ik ken alle trucjes. Ze gaan hele zielige dingen tegen je zeggen, of hele gemene dingen. Ik was niet op die brug. Wij Couwenbergs laten onszelf niet piepelen, hè pap?"

Het auto ongeluk is inmiddels ook bekend bij Jut, Jul en Pepijn. Het moet gezegd, het schept vertrouwen in de rechtstaat als justitie een verdachte waarvan ze weten dat hij door zuurstofgebrek hersenbeschadiging heeft opgelopen gewoon aan urenlange verhoren verwerpen. Not!

Voor Willem is het tijdstip van 'na de lunch' ook eindelijk aangebroken en dus pakt hij thuis zijn kleren in.

Die griezel van een Joachim heeft inmiddels uitgevonden dat Iris een zoontje van een jaar of zes heeft. En een fotostudio ergens bij de havens. En dat ze een foto rapportage met thema Overspel heeft geschoten. "Die vrouw is een probleem Huub. Een risico. Een groot risico. Wat doen we eraan?" De TV dokter kan wel wat bedenken, daar aan het water, maar in dat geval gaat het slecht aflopen met Sylvia Hoeks.

Gelukkig heeft Huub even daarvoor al "New York Mining Disaster 1941" van The Bee Gees opgezet, wat begint met de inspirerende woorden: "In the event of something happening to me..."



Het volgende shot is dan ook van Iris, alleen in haar studio. De camera besluipt haar langzaam van achteren. Geritsel. Iris schrikt. Kijkt op. Gaat buiten kijken. Loos alarm.
Jammer genoeg komt deze scène net iets te vroeg, waardoor de kijker op de een of andere manier aan zijn of haar theewater wel aanvoelt dat dit een misdirect is. Gemiste kans, helaas. Maar ongetwijfeld een voorbode van nog iets veel ergers dat komen gaat...

Willem ontmoet Huub bij de Bosbaan. En Huub geeft toe: Ze hebben een deal. Willem vraagt zich hardop af of het toch niet mogelijk is om Beppie op de een of andere manier nog wat te bewerken. Laat dat maar aan Joachim over, want die stond haar al lang op te wachten bij de kapper en oefent wat zachte druk uit zoals alleen hij dat kan.
De zojuist gesloten vrede tussen Willem en Huub staat weer op knappen: "Kan ik jou vertrouwen?" vragen ze alletwee aan elkaar. Er volgt een manhug, maar niet van harte.

Terwijl het bij de Bosbaan droog was, wacht Iris bij het gerechtsgebouw een paar blokken verderop buiten in de stromende regen op Pepijn. Dutch weather is a bitch, nietwaar, dames en heren van de crew?
"Je kan me de omgang met Menno niet verbieden. Of is het een truc? Is Willem zelf verdacht?"
Pepijn mag vandaag voor de verandering weer in volle wezel modus. "Denk je nou echt dat ik daar onder een romantisch boogje in de stromende regen uitspraak over ga doen?"

Onderwijl verdrinkt een zienderogen wegkwijnende Elsie in het grote waterbed in flashbacks van haar en Willem in betere tijden. Het moet gezegd, een warm filter en wat veldbloemen doen wonderen voor Fedja.
Gelukkig krijgt ze Huub op bezoek zodat ze die avond tenminste nog een hap eten binnen krijgt.

Willem is met zijn advocatengarderobe bij Iris in de studio aangekomen. Maar de vonken waar hij zo vurig op lijkt te hopen, vliegen er niet echt vanaf vanavond. Iris maakt zich zorgen.

Pepijn heeft het inmiddels met zijn baas op een drinken gezegd. Ramsey en Kenneth tonen maar weer eens aan dat het moeilijk blijft om dronken te spelen. Maar Pepijn oreert wel mooi over zijn dromen waarin hij Willem vermoordt: "Of ik verzuip hem in een bak met stront, hou ik z'n kop net zo lang onder tot hij stikt in de schijt, en dan maar bovendrijven weer, met die uitpuilende strontogen van 'm!" Zo had de TV dokters de kijkers van Fedja nog nooit bekeken.
Ook in de bar draait weer toepasselijke muziek, want Pepijn's tirade wordt ondersteund door een lounge remix van "This is not a love song".



Iris begrijpt niet waarom Willem niet gewoon kan stoppen met zijn werk voor Couwenberg. De waarheid kan Willem niet vertellen, maar wel dat er "iets" is gebeurd, lang geleden "en daardoor is alles anders gelopen en moet ik nu doen wat ik moet doen." Bedankt voor dat duidelijke betoog, mr. Steenhouwer.

Pepijn haast zich (gelukkig op de achterbank van een taxi na al die drank) terug naar het politbureau, om door de halfdoorlatende spiegel naar Björn in de verhoorkamer te kijken. Jut en Jul blijken bij toeval te hebben ontdekt dat Björn met veel pijn en moeite heeft leren klaverjassen van Oom Louis "Toen we erover begonnen hield 'ie het ineens niet meer. Ik denk dat we nu alles eruit kunnen krijgen."

We zullen het snel gaan zien, want nog maar 4 afleveringen te gaan en dan is het Over met het Spel. Gelukkig volgt in november weer een nieuwe Nederlandse dramaserie met een sterrencast (Marit wisselt Fedja in voor Gijs - niet de slechtste televisie vaders): Lijn 32.
Hier alvast een voorproefje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten