donderdag 6 oktober 2011

Het slechtste idee van NL: Moet je me niet wat vragen?

SBS is hard op web zich te profileren als de TROS van de commerciële omroepen. En dat bedoelt de TV dokter niet als compliment. Want zeg je TROS, dan denkt de TV dokter aan de jaren '80. Aan burgerlijke TV, waarvoor je met de hele familie op vrijdagavond klaar zat. Aan Ron "Honeymoonquiz" Brandsteder. Aan Carry "Op Goed Geluk" Tefsen. Aan Linda "Love Letters" de Mol.

Kortom, aan huisje-boompje-beestje, het gezin als hoeksteen van de samenleving en de zekerheid te weten dat Het Huwelijk het grootst haalbare genot was, ook al moest je daarvoor als een Voice of Holland avant la lettre volledig afgaan op de stem van een volslagen onbekende onder het toeziend oog van Mien Dobbelsteen.
Het zijn prettige nostalgische gedachten, daar niet van. Want wat is er nou leuker dan twee mensen die graag op kosten van de grootste familie van Nederland willen trouwen vanaf een soeplepel in een zwembad te zien plonzen? 
Maar toen kwam "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid", ging Floortje Dessing kriskras de hele wereld over en opende daarmee niet alleen haar eigen maar ook jouw horizon. Relatie TV leek sindsdien voorbehouden aan "Boer zoekt vrouw" (winner!) of "Wie trouwt mijn zoon?" (loser!), desnoods knap vermomd als Klussen Met Kijkers ("Het Blok").

Tooske Ragas deed gisteren niet alleen een stapje terug naar de jaren '80, maar besloot meteen de zevenmijlslaarzen aan te trekken en ons in "Moet je me niet wat vragen" regelrecht naar 1950 terug te bonjouren. Het programma rust op een dergelijke achterlijke premisse dat bij de TV dokter de stoom uit de oren kwam. Dat trouwen kennelijk weer hip is, is tot daaraantoe. Dat het hot and happening is om je geliefde op de knieën met een romantisch aanzoek het liefst en plein publique voor het blok te zetten moet iedereen vooral lekker zelf weten (Winston Gerstanowitz schijnt ook al met zoiets te gaan beginnen op RTL4 binnenkort - u bent gewaarschuwd). Maar waar komt in vredesnaam het idiote idee vandaan dat een vrouw heden ten dage (we schrijven anno 2011!) moet (nog erger, wil) wachten tot haar man haar ten huwelijk vraagt?

Nathalie uit Zierikzee "wil een ring". Ze heeft een vent, twee koters en is pas 24, dus volgens welk plan zij haar leven ook probeert uit te stippelen, ze ligt behoorlijk op schema als je het de TV dokter vraagt. Maar nee, het heeft te maken met hoffelijkheid: "De man houdt de deur open voor de vrouw, de man vraag de vrouw ten huwelijk." De TV dokter heeft genoeg deuren in haar gelaat gesmeten gekregen om te weten dat hoffelijkheid bij de gemiddelde Nederlandse man ver te zoeken is, maar zij had ook niet door dat het ganse vrouwvolk der Lage Landen hierop met smart zat te wachten. Kennelijk is de TV dokter echter hopeloos progressief of volslagen wars van romantiek, want wanhopige dames genoeg in afwachting van een aanzoek, getuige Nathalie en consorten. 

Ook SBS heeft gelukkig wel door dat hier niet veel prime-time televisie van te maken valt, en dus beginnen Tooske en Nathalie met het testen van bruidssuites (kennelijk dik gezaaid). Mocht u zich afvragen wat er op de checklist staat: dat zijn het uitzicht, de geluidsisolatie (u weet wel), en de wijn of champagne of cocktails. Inmiddels is Jurgen ("de stakker", zoals de mannelijke voice over zich al in de eerste paar minuten laat ontvallen) door zijn baas meegelokt naar een terras voor een VrijMiBo. Daar krijgt hij behalve een potje bier echter ook een decorstuk met nep-strand onder zijn neus geduwd. Verrassing! 
Nathalie heeft zelf de verlovingsring vast uitgezocht en duwt die de totaal overdonderde Jurgen in zijn vingers in een grote witte doos (maatje verbandtrommel) waarop met grote letters "Moet je me niet wat vragen" staat. De arme knul noemt dat "het zetje dat hij nodig had". Als je maar gelukkig bent, jongen.

Het volgende slachtoffer, Bertus, heeft zijn Esther zelfs al eens gevraagd. Zijn timing (zij was halfkotsend zwanger) was echter niet optimaal (het blijft een man), dus dat pakte destijds niet zo goed uit. Bertus, gekwetst door haar weigering, heeft haar daarna nooit meer gevraagd. Je zou zeggen dat Esther wel wat heeft goed te maken bij dat tere mannenhart, maar nee, hem deze keer zelf vragen gaat mooi niet gebeuren. Esther dwingt de arme sloeber nu tot poging twee in een kasteel waar hij ("koelbloedig als een echte kerel", aldus de voice over) nietsvermoedend binnen komt wandelen. De goeie sul trapt erin en dat is dat.

Aan twee sprookjes heeft Tooske niet genoeg en dus moeten ook Angela en Edwin er nog aan geloven. Tijdens het trouwjurken passen wordt duidelijk dat die laatste nog wel gegronde redenen heeft om aan de gelukzaligheid van het huwelijk te twijfelen, maar ook hij wordt met een leugen (geen beter begin voor een goed huwelijk) naar de ijsbaan gelokt, waar de overrompelde goedzak door Angela op glad ijs een aanzoek wordt ontfutseld. 

Het enige geslaagde aan dit programma is de polderse onbehouwenheid waarmee De Hollandsche Man voor de camera zijn aanzoek doet: Gewoon rechtopstaand (Bertus) of snel en afgeraffeld nog voor hij op z'n knieën zit (Edwin). Nee, de TV dokter vreest met grote vreze dat ze bij SBS iets teveel Amerikaanse TV hebben gekeken. En begrijp haar niet verkeerd, zij is van mening dat er veel goeds komt overwaaien uit het land van de onbegrensde mogelijkheden.  iAlles. De Converse All Star. Joshua Jackson all grown up. Maar de volslagen obsessie met Het Huwelijk en alles daarom heen (The Ring! The Dress! The Rehearsal Dinner!) mag toch echt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijven. De enige die dat bij SBS doorheeft, is de voice over, die een ironische ondertoon niet weet te verbergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten