woensdag 12 oktober 2011

Een Ode Aan... Hugh Jackman

bron: http://teenymanolo.com
Toevalligerwijs had de TV dokter 'Australia' een paar weken terug al gekeken. Helaas is zij niet zo'n fan van Nicole Kidman (noem haar ouderwets, maar de TV dokter is van mening dat een actrice gewoon haar voorhoofd moet kunnen fronsen, helemaal wanneer zij een karakter speelt dat bijna een eeuw geleden leeft en rondom de hel ziet losbarsten) en dus keek zij vanavond niet naar RTL5.

Veel scheelde het overigens niet, want 'Australia' is de moeite waard. Het epos (denk Pearl Harbor meets The Rabbit Proof Fence) combineert op schitterende wijze het Japanse bombardement op Darwin (weer wat geleerd) met de strubbelingen op een boerderij in the middle of nowhere, waar Kidman niet alleen haar vee maar ook een 'stolen generation' mixed-race kind veilig moet zien te houden. Langzaam zien we haar (voor zover dat mogelijk is bij Nicole en eerlijk is eerlijk, zij irriteerde de TV dokter in deze rol maar met mate) ontdooien en zich overgeven aan de Outback. Hoe kan het ook anders, want welke vrouw had weerstand kunnen bieden aan de charmes van Hugh Jackman?

Er wordt genoeg gezegd en geschreven over zijn brede schouders en verpletterende Wolverine physique. Over dat hij altijd zo aardig is tegen journalisten, zelfs die van het ergste RTL Boulevard soort. En over hoe geweldig het toch wel niet is dat hij al bijna 20 jaar (een eeuwigheid in showbizz-land) getrouwd is met dezelfde vrouw, die er overigens ook nog eens zo 'normaal' en no-nonsense uitziet. En dat hij zo'n geweldige vader is. En....
Genoeg!

Wie heerlijk bij Hugh Jackman weg wil zwijmelen moet dat vooral doen. Sterker nog, de TV dokter zwijmelt graag met u mee (Heeft u bijvoorbeeld 'Someone Like You' wel eens gezien?). Maar voor de verandering wil zij u graag even mee nemen naar de de eerste liefde van Hugh: het theater.
Want hoezeer hij ook geschapen lijkt te zijn om op film te worden vastgelegd, Hugh Jackman is van origine een goed geschoolde stage actor die in Australië zijn eerste doorbraak kreeg in Beauty and the Beast, waar hij de rol van Gaston vertolkte. Niet lang daarna volgde Sunset Boulevard. Maar ook toen was het de vraag: gaat deze jongen het redden?

Kijk daarom eens hier voor een alleraardigst portret van Hugh Jackman, waarvan het ten tijde van deze Australische uitzending (pre X-Men, pre Kate & Leopold, pre Fountain) nog helemaal niet duidelijk is dat hij Een Ster gaat worden. Nou ja, afgezien van het feit dan dat het charisma er reeds aan alle kanten afspat:



Uiteindelijk werd dit Hugh in Sunset Boulevard:



Hij bleef niet lang onopgemerkt. Na Australië volgde West End (Trevor Nunn en 'Oklahoma') en in 2004 ontving Hugh een Tony Award voor zijn rol in 'The Boy From Oz'. En daarin zie je pas goed wat voor theaterbeest onze Wolverine eigenlijk is:



Sindsdien duikt hij altijd wel op als er bij een award show iets te presenteren, zingen of dansen valt, zoals in 2009 toen hij de Oscar's hoste. Of dit jaar, tijdens het onnavolgbare duet met Neil Patrick Harris (die, geef het maar toe, zijn eigen hommage verdient) tijdens de Tony's, die Hugh trouwens zelf ook meerdere malen presenteerde:



Zijn liefde voor het vak komt goed tot uiting in dit interview (al mag u ook naar deze Inside The Actors Studio uit 2004 kijken), dat hij gaf bij een Canadees radio-station. Wie de tijd heeft moet er even een half uur voor gaan zitten (wellicht met de ogen dicht, want de radio presentator heeft een heerlijke stem):



En daarom houdt de TV dokter van Hugh Jackman. Niets is hem te gek, hij is een theaterdier en vakman in hart en nieren, en een entertainer pur sang, die het inderdaad niet lijkt te kunnen helpen dat hij de show steelt.

Overigens staat Hugh over een paar weken op Broadway, met de show waar hij in bovenstaand interview over praat. Tenzij iemand met invloed (leest u dit, meneer Van Den Ende?) een vliegticket en kaartje voor haar koopt, zodat zij die show kan recenseren, zal de TV dokter die helaas moeten missen.

Daarom als uitsmijter zijn optreden in een Japans reclamefilmpje. Dat ziet de TV dokter George "Nespresso" Clooney hem nog niet zo snel nadoen. Nu maar hopen dat hij er een aardig zakcentje mee heeft verdiend, zodat hij weer een jaartje de sportschool kan betalen om zijn goddelijke lichaam een beetje in vorm te houden.

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te zien, met Neil Patrick Harris. Die ik pas weer herontdekt heb door Glee (duet met Matthew Morrsion, "dream on"). Want daarvoor alleen nog maar gezien in Doogie Howser.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nope, NPH is sinds 'How I met your mother' en dankzij die episode van Glee weer helemaal terug van weggeweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. How I met your mother, heb ik nog nooit gezien. Door kind en tv hatende man, zie ik niet echt veel. Ik moet selectief kiezen en anders via computer kijken. Dus ik was toen ik Glee zag, zeer blij verrast.

    BeantwoordenVerwijderen