zaterdag 27 oktober 2012

De Geheimen van Barslet: Douwe (Aflevering 4)

De uitkijkjes over het Friese platteland, afwisselend midden op de dag, bij zonsopkomst en zonsondergang, of midden in de nacht geschoten, vormen een aangenaam rustpunt temidden van de verwarring die de rest van Barslet omgeeft.
Aflevering 4 vertelde het verhaal van Douwe. De zaken gaan slecht voor deze melkveehouder, ook al probeert hij voor vrouw en twee zoons de schijn op te houden dat het allemaal wel meevalt.
Om onduidelijke redenen is Douwe nogal erg in de Here. Als hij vraagt om een teken, regent het de volgende dag vissen in Barslet. Die gebeurtenis is overigens voorspeld door het kleuterzoontje van Manon (een fijne rol van Sallie Harmsen).
De TV dokter kan het Douwe niet kwalijk nemen dat hij dit teken niet helemaal goed weet te duiden. Douwe zorgt voor een goede brandverzekering, doet een keer een poging om zelf de boel in de fik te steken, maar komt tot inkeer. Een oplossing dient zich aan in de vorm van een ijzeren staaltje boerenlogica, wanneer hij deduceert dat de auto van zijn vriend welgeteld tien minuten nadat hij met Manon naar bed was geweest in vlammen op ging. Ha, wij weten inmiddels dat die vlieger ook al op ging voor het huis van onze shell-shocked politieagent! Wat volgt is een halfzachte verkrachting van Manon, waarbij haar uit Irak teruggekeerde broer toeziet hoe Douwe met de broek op de enkels tekeer gaat. En verrek. Als ware Manon de duivel zelf, gaat later die nacht de boerderij inderdaad in vlammen op. Vrouw en kinderen (zoonlief heeft zelf de hots voor Manon) kunnen zijn geste niet helemaal waarderen, maar zijn wel blij als de verzekering later alsnog 650 000 euro uitkeert.

De aflevering van vanavond ademde een licht 'The Exorcist' sfeertje. Maar dan op z'n polderlands. Het kwam onder andere door de wisselende camerapunten, waarbij we Douwe eerst recht in het gezicht aankeken, om hem in het volgende shot van achteren haast te begluren, het liefst half verscholen achter de flank van een koe of, zoals in de kerk, vanaf heel laag bij de vloer. Daarnaast waren er heel veel gluren-bij-de-buren shots, gedraaid door spiegelende ruiten. Er hing voor het eerst echt een vreemd magisch-realistisch sfeertje, en dat kwam vooral door de wanhopige en tegelijkertijd kinderlijk naief op God vertrouwende Douwe. De TV dokter bleef wederom met vraagtekens achter, maar heeft inmiddels wel besloten dit surrealistische sprookje uit te zitten. Het gaat er inmiddels al niet eens meer om dat zij 'snapt' hoe het precies in elkaar zit, zij gluurt volgende week gewoon lekker verder...



Het geheim van Barslet

5 opmerkingen:

  1. Het in de Here zijn van Douwe zorgt voor een spannende extern ingegeven wending. Ik vind het over de gehele linie spannender worden. Ik ga er vooralsnog vanuit dat deze serie een 'Diesel' is die na het initiele gehik nu vol aan de praat is net als de noodgenerator van Douwe. Laten we hopen dat de serie langer mee gaat. Qua script details kan ik het waarderen dat het uitgekeerde bedrag van de brandverzekering realistisch is voor een boerderij (goede research!). Jammer is dan dat uitkering zo snel na het afsluiten van een polis mij niet realistisch lijkt. Het zorgt voor een mooi dilemma 'blijft boerin bij boer Douwe of verlaat zij hem na zijn daad?'. Dramatisch gezien zou ik het gedwongen bij elkaar blijven na gezamenlijke aansprakelijkheid voor de schulden, na niet uitkering van de verzekering interessanter hebben gevonden. Weet jij trouwens hoe het met de koeien is afgelopen, hebben ze de brand allen overleefd? ;-) Het blijkt maar weer dat het boerenleven interessanter is dan vooraf gedacht. Wie weet toch eens naar Boer zoekt vrouw kijken.. F.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem:
    Helemaal eens. Douwe gooide er een mooi metafysisch sausje over. De TV dokter vond na aflevering 4 (nummer 3 was al een stijgende lijn) de reeks echt goed op gang gekomen. Zij is zelfs de allereerste aflevering nog eens terug gaan kijken op Uitzending Gemist. En dat was zeker de moeite waard. Nee, dit zit knap in elkaar. Nu nog zien dat het kijkersvolk dat verward afhaakte na deel 1 en 2 het alsnog een kans geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem:
    En ja, de TV dokter denkt dat Douwe wel zoveel ontzag heeft voor de schepping dat die koeien veilig de wei in waren gestuurd. Willem gaat kiezen, dus voor een interessant boerenleven: BZV, vanavond op Ned. 1!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch zou ik wel eens willen weten waarom die visregen in de serie zit. Ik vind niet dat het iets toevoegt tot nu toe. Maar toch blijf ik wel kijken omdat ik dat wil weten :p

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik blijf kijken omdat ik juist alle andere lijntjes wil weten! Ik vind het tot nu toe mooi, en ook tamelijk spannend. Kon haast niet naar het scherm blijven kijken bij dat gruwelijke sjaalspel.
    De vissenregen vind ik een fijn surrealistisch gegeven, en die wordt, voor zover ik begreep uit interview met de schrijfster, niet verklaard.
    En ja, de koeien gaan elke avond de wei in, dat was duidelijk te zien (vond ik stiekem best fijn!).

    BeantwoordenVerwijderen