zaterdag 27 oktober 2012

Voor een dubbeltje op de eerste rang bij Pieter Tiddens

Waar doen ze het van in theater de Meervaart? Terwijl even verderop een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp de Osdorpse vrieskou trotseerde, kreeg de TV dokter gisteravond voor het luttele bedrag van EUR 4,45 niet alleen een premierevoorstelling voorgeschoteld, maar ook een gratis glas champagne, borrelnootjes en bitterballen na afloop. Wat dat betreft verkondigde Pieter Tiddens in zijn voorstelling een waarheid als een koe: qua prijs/kwaliteit verhouding kun je beter naar het theater komen dan naar een willekeurig pretpark gaan. Niet dat de TV dokter er verder veel verstand van heeft, maar een iets grotere winstmarge zouden de acteur en het theater zichzelf wel mogen permitteren, wat haar betreft.


Frettekeketet
Voor alles een eerste keer. Zo ook voor het fenomeen 'familiepretcabaret' waarmee Pieter Tiddens door het land trekt. Hoewel dit haar in eerste instantie angstige K3 visioenen opleverde, trok de TV dokter na het lezen van de flyer ("Wat is nou eigenlijk familiepret? Nóg een Belgische kabouter?") de stoute schoenen aan om eens te kijken wat familiepret anno 2012 dan wél inhoudt.
Haar plotselinge interesse in deze theatervoorstelling voor het hele gezin werd natuurlijk gewekt door de maker en vertolker: Pieter Tiddens kende zij immers als de goedgelovige en betrouwbare Fred uit Paul Verhoeven's 'Steekspel'. Aangespoord door een tip van een andere EntXP ingewijde, was zij vanzelfsprekend benieuwd naar deze hele andere kant van Tiddens, die (zo blijkt) al meer dan tien jaar kindercabaret en ander jeugdtheater maakt en regisseert. En die bovendien, zo bericht zijn biografie, de naamgever en presentator was van VPRO's 'Villa Achterwerk'. De TV dokter had geen idee. Wel is zij, na de energieke Tiddens een avond interactief kindertheater te hebben zien maken, overtuigd van het feit dat hij in 'Steekspel' een magnifieke acteerprestatie heeft neergezet. De burgerlijke, kalme en ietwat sullige Fred was in geen velden of wegen te bekennen.


Grmpf
Laten we wel wezen: Voor de goeie grappen hoef je niet naar het familiepretcabaret te komen. De beste dateert kennelijk al van een paar jaar geleden en is ook terug te zien in dit You Tube filmpje met materiaal uit eerdere voorstellingen. Veel maakt dat overigens niet uit, want dit stuk cabaret werkt nog steeds en legt haarscherp het probleem bloot van een generatie kinderen die veel te veel zondagochtendtelevisie hebben en te weinig zelf aanrommelen met wat rotzooi en hun eigen fantasie. Gelukkig tovert Tiddens daarna op magistrale wijze het toneel om in één grote verkleedkist. De TV dokter bouwde een boot, leed schipbreuk, was drenkeling op een tropisch eiland, maakte vuur, zag haaien en dolfijnen en werd uiteindelijk gered door Neptunus zelf. Met het zweet op zijn voorhoofd leidde Tiddens alles in goede banen, al moest hij op enig moment wel te hulp worden geschoten door Jakob van de techniek toen Grmpf (een kruising tussen een groot uitgevallen langharige cavia en een schapendoes met het destructieve gedrag van de gemiddelde robotstofzuiger) de kabel tussen de Macbook en de beamer aan gort reed. Anno 2012 kan zelfs de verkleedmand van Tiddens niet meer zonder.
Ook zonder eigen kroost was het familiepretcabaret een leuk avondje uit. De primaire en impulsieve reacties van het kindvolk in de zaal waren een genot om naar te kijken. Vertederend was het om te zien hoe dapperheid ("Wie kent er een mop?" "Ikke! Ikke! Ikke!") omsloeg in een bedremmeld gezichtje wanneer het bij een eerste blik op de zaal plotseling binnendrong dat er toch wel erg veel mensen zaten te kijken. Maar ook dan was Tiddens er om te hulp te schieten (Hard fluisterend: "Ken je die van die breedbekkikker?"). Opgelucht kwam de mop (samen met de worteltjestaart kennelijk nog steeds een gouwe ouwe) eruit. Aanvankelijk zacht en stamelend, maar gaandeweg met nieuw hervonden heldenmoed op weg naar een triomfantelijke climax. Zo boort Tiddens tijdens een onbezorgd avondje uit een vaatje zelfvertrouwen, fantasie en creativiteit aan waar een kind een leven lang uit kan tappen. Meer dan waar voor je geld dus, als u het de TV dokter vraagt, zo'n avondje familiepretcabaret. Wie weet, leuk voor in de schoen van uw kleine rakker voor over een paar weken?

1 opmerking:

  1. Haha weet ik eindelijk hoe die Lelli Kelly schoenen uit de voorstelling er uit zien. Goed stuk, thanks! Fleur

    BeantwoordenVerwijderen