vrijdag 14 oktober 2011

Topmanager Gezocht #5: Het Kater Ontbijt

De vrijdagavond van onze top zes wordt ruw verstoord, wanneer Aad Ouborg met luid elektronisch gerinkel een Skype gesprek aanvraagt. Onhandige timing, want ze zitten daar in hun mooie landhuis net aan de warme hap.

Waarschijnlijk was Aad er niet vanuit gegaan dat een topmanager om zes uur 's avonds al aan de eetkamertafel zit.

De TV dokter trouwens ook niet.
Wie zijn dan die mannen in krijtstreeppak die zij 's avonds laat nog net voor sluitingstijd altijd gehaast de traiteur binnen ziet rennen?

Maar wacht, er zit een strategie achter deze onverwachte inbreuk van mister Ouborg: "Als topmanager moet je dag en nacht klaar staan." Bij Rogier lijkt het kwartje direct al te zijn gevallen, want zijn gezicht trekt wit weg en hij uit een krachtterm. En inderdaad: De volgende opdracht speelt zich vannacht af.


Nou weet de TV dokter uit ervaring, dat nachtdienst draaien best te doen is. Maar dan wel als je jezelf erop hebt ingesteld dat je de hele nacht moet gaan doorhalen. Hetzij omdat je al dagenlang weet dat het in de planning zit, hetzij omdat je in de loop van de dag gaanderwege onder ogen hebt moeten zien dat een operatie uit de hand begint te lopen waardoor het een latertje zal gaan worden. Als de TV dokter ook maar iets geleerd heeft van dit programma in de afgelopen weken, dan is het wel dat je time management wel dramatisch slecht moet zijn wil je er op het allerlaatste moment pas achterkomen dat het een all-nighter gaat worden. En Rogier had hier, in zijn zachte babyblauwe vrijdagavondtrui, duidelijk niet meer op gerekend. Helaas voor hem draait hij momenteel nog uren onder het time management van Aad Ouborg en dus zit er niets anders op dan naar diens pijpen te dansen.
De weg naar de top heeft als je het aan de TV dokter vraagt veel weg van een ontgroeningsperiode die in BNN's 'Feuten' niet zou misstaan...

Aad is inmiddels een eenpersoons ANWB geworden, die zich voor deze reeks 'Topmanager Gezocht' in elk geval tot doel lijkt te hebben gesteld om de stad Breda flink te promoten. Vandaag maken wij daarom kennis met het 'Ginneken's Zomerfestival'. Wat daar allemaal precies te doen is blijft onuitgesproken, maar wat er te doen staat is duidelijk: "Voor eten en drinken morgenochtend gaan jullie zorgen. Jullie moeten een ontbijtservice leveren en alles voor negen uur 's ochtends bezorgen." De voorwaarden zijn duidelijk: Het team dat de meeste winst maakt, wint.
Rogier kijkt inmiddels als een boer met kiespijn. 
De TV dokter stelt zich nu voor hoe Aad, zodra de verbinding is verbroken, schaterlachend achterover valt in zijn fauteuil, daarna twee zachte pantoffels en een comfortabele zijden kamerjas aantrekt, een sigaar opsteekt en zichzelf een schouderklopje geeft onderwijl nippend aan een goed glas cognac op zijn vrije vrijdagavond.

Er zijn nog maar twee dames over. Moeten we hieruit concluderen dat het vrouwelijk geslacht niet opgewassen is tegen de uitdagingen van het topmanagen? Of betekent het dat bij de Aad Ouborgs van deze wereld gewoon nog niet het besef is doorgedrongen dat er ook andere kwaliteiten zijn die een topmanager succesvol kunnen maken dan de eigenschappen die zij bij zichzelf en andere kerels herkennen? De TV dokter zou graag volgend jaar eens een variant van dit programma zien met een vrouwelijke Donald Trump achter het hakblok. Er zijn er genoeg.

Aad stelt voor de boel weer in balans te brengen door nieuwe teams samen te stellen. De dames mogen kiezen. Dat laat Eef zich geen twee keer zeggen. Zij kiest onmiddelijk voor Rogier. Spoiler alert: Dat gaat ze bezuren. Tamara (die toch wel langzaam een favoriet voor de eindtitel begint te worden) kiest Francisco. Eef neemt Niek en dat betekent dat Tamara wederom Gidion in haar maag gesplitst krijgt. Die laatste verandert overigens in een aandoenlijk en onzeker hoopje puppy nu hij als laatste gekozen is. Prachtig shot. Tsja jongen, dat gymzaal gevoel gaat nooit voorbij.

Tijd om een projectleider te kiezen.

Rogier, die duidelijk geen zin heeft om een nacht door te halen, neemt direct het initiatief: Eef en Niek waren immers vorige week allebei projectleider, dus nu is het zijn beurt. Niek stelt hem meteen de vraag of dat wel de juiste motivatie is, aangezien Rogier net al te kennen heeft gegeven dat hij moe is, en stelt zichzelf ook kandidaat. Saillant detail is dat Rogier Niek er later die nacht van zal beschuldigen altijd pas tegen het eind van een de opdracht met kritiek te komen: Tsja Rogier, dat komt dus doordat zijn goede advies aan het begin van de opdracht in de wind wordt geslagen.
Uiteindelijk mag Eef de knoop doorhakken en zij kiest Rogier. Wat probeert Eef ons hier toch duidelijk te maken door twee keer zijn naam als eerste te noemen?

Bij het andere team levert de keuze van de projectleider het nodige geharrewar op. Het lijkt op Gidion afgeschoven te gaan worden, maar die kan er zelf niet echt enthousiast over worden. Maar Francisco (wat een motivator is die jongen, die haalt echt het beste in anderen naar boven!) geeft aan er vertrouwen in te hebben. Dat vertrouwen wordt bezegeld met een handdruk van Tamara en het lot van Gidion is beslecht.

Door naar het strategisch plan.

Team Gidion stelt voor om het ontbijt maar gewoon lekker simpel te houden: Gewoon belegde boterhammen, met spannend beleg. Of toch een bagel service?
Team Rogier gooit het over de alternatieve boeg. Zingt er niet iemand goed? Een ontbijt met een comlplimentje erbij? En een aspirientje? Kennelijk hoort er drank bij het Ginniken's Zomerfestival.

Het moet gezegd, de aflevering is prachtig opgebouwd. Hij hangt van de noodlottige voorspellingen aan elkaar. Zo geeft Eef zelf toe nauwkeurig in inkoop te zijn en "wel goed met de centjes".
Right. Kunt u over vijf minuten even terugbellen?
Ook Tamara krijgt de verantwoordelijkheid voor de boodschappen. En wat blijkt? Ze hebben allebei dezelfde zaak uitgekozen. Nou, dat is dan lekker makkelijk want daar stond de cameraploeg toch al.

Inmiddels staan Gidion en Francisco met hun onlosmakelijke flipover alweer op de markt in 't Ginneken om De Zomerontbijt... oeps... nieuw vel... Het Zomerontbijt aan de man te brengen. Terwijl ze nog steeds op zoek zijn naar een goed verkooppunt, hebben ze ook nog eens continue telefonisch contact met Tamara over belangrijke zaken zoals daar zijn de kleur van de gebaksdozen. The devil is in the details.
Ondertussen heeft Eef alles zelf al ingekocht en tevens korting geregeld bij de bedrijfsleider. Helaas, zij komt er achter dat ze de verkeerde portemonnee mee heeft. En die is kennelijk leeg. Gelukkig zijn ze in Brabant, waar men nog goed van vertrouwen is, en dus krijgt ze een berg boodschappen mee waarvoor ze pas de volgende ochtend om 7 uur hoeft te betalen.

Rogier en Niek verkopen het ontbijt ondertussen als zoete broodjes. Wanneer Eef terugkomt heeft Rogier er al 30 gesleten en bij Niek staat de teller op 9. Volgens Karin is Rogier een goede salesman, maar moet hij wel opletten dat hij geen goedkope straatverkoper gaat worden. Nou knul, de TV dokter zou haast zeggen 'er is altijd nog werk bij de Tell Sell', maar dat is gezien het nachtelijke uitzendtijdstip wellicht ook niet optimaal voor jouw gestel.

Om 22.23 is ook Tamara klaar met de inkoop. Het is nog niet donker buiten als zij de boodschappen in de achterbak laadt en wegrijdt. Dat lijkt toch enigszins verdacht, want het Ginniken's Zomerfestival was dit jaar dan wel tussen 17 en 21 augustus, maar op 20 augustus ging de zon toch al om 20.54 onder. Zij kan zich vergissen, maar het lijkt de TV dokter stug dat het dan anderhalf uur later nog zo licht is.

Tamara leert ons in de auto een wijze les: Haar vader is Egyptisch en daar onderhandelen ze over alles. Van hem heeft ze geleerd om altijd lager dan de helft te bieden. Als de TV dokter dan ook nog iets anders heeft geleerd in de afgelopen weken, dan is het dat er tegenwoordig in Nederland kennelijk schaamteloos over de prijzen onderhandeld kan worden.

Gidion en Francisco hebben in twee uur tijd pas 8 ontbijtjes weten te slijten en bovendien zijn zij in die tijd ongeveer even zo vaak veranderd van verkoopplaats en prijs. Bij team Rogier loopt de verkoop van het anti-katerontbijt echter zodanig op rolletjes, dat Niek besluit om aan de noodrem te trekken: De teller staat op 40 en volgens Niek is er nog onvoldoende nagedacht over de consequentie van de verkoop (zeg niet dat je nooit gewaarschuwd wordt, teamleider Rogier) en 'ontevreden klanten is ook niet de bedoeling'.

Een half uur voordat de verkoop moet stoppen is Tamara terug op de markt. Zij zet nog even alle zeilen bij om klanten te vinden. Gidion lijkt even de handdoek al in de ring te gooien: Hij is zich ervan bewust dat het andere team goed bezig is en als zij verliezen dan is dat wegens "hun superioriteit in plaats van onze inferioriteit". Mag de TV dokter die op een WC tegeltje voor aan de muur?

Thuis gekomen is Niek klaar om een nacht door te trekken. Hij gaat aan de slag met een spreadsheet om een zo efficient mogelijk bezorgschema op te stellen. De complimenten die twee tellen daarvoor nog aan Eef worden gegeven voor haar inkoopbeleid verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer blijkt dat ze de verkeerde plastic zakjes heeft meegenomen. En de servetten is vergeten. O ja, en om 7 uur nog terug moet naar de winkel om te betalen. Eef denkt dat "het probleem" dat ze heeft veroorzaakt "het proces wel beschadigd" heeft, maar ze gaat er kennelijk ook van uit dat de kater morgenochtend groot genoeg is zodat "de klant niks door heeft".

Rogier blijft maar doorzanniken over de boterhamzakjes (zeg nou zelf jongen, was het probleem met een plastic zak met een hengsel echt opgelost geweest?) en dus stelt Eef voor om het eten "net als bij de Chinees in papier met een nietje" (naar welke Chinees gaat Eef?) te verpakken. Een tweede leven voor het flipoverboard. Als deze creativiteit niet beloond wordt dan weet de TV dokter het ook niet meer.

Aan het camera-werk te zien, is het karma van beide teams nu echter gewisseld. Het viel de TV dokter eerst op dat de teams elkaar bij het koken van de eitjes totaal niet in de weg zaten in de keuken. Maar dat kan gebeuren, kennelijk heeft het riante landhuis er twee. Maar aan de belichting te zien, zit team Gidion (50 ontbijtjes in de koker) in een mooie moderne keuken en team Rogier (70 ontbijtjes in aantocht) in een of andere duistere bijkeuken annex kelder. Verzachtende omstandigheden doen ze echter niet aan bij Ouborg & Co, dus ze zullen het toch gewoon moeten rooien in dat duistere hol.

Rogier begint te jammeren dat hij moe is en om 4 uur 's ochtends wil hij dat iedereen naar bed gaat. Hij wil als teamleider niet in z'n eentje gaan slapen en dwingt dus de rest van het team ook te stoppen. Eef wil nog vouwen aan haar envelopjes, Niek wil nog rekenen aan zijn bezorgschema. Dan komt Niek erachter dat Rogier en Eef nog geen enkel ontbijt (op z'n Chinees of anders) hebben ingepakt. Hij wil daar nog even wat aan doen. Maar met Rogier valt niet meer te onderhandelen: Er moet eerst een uur geslapen worden.
Rogier beschuldigt Niek er in het voorbijgaan ook nog even van dat hij halverwege nooit kritiek heeft maar iemand aan het eind altijd weet af te rekenen. De TV dokter zou zeggen: kijk de aflevering nog eens terug als je de slaap uit je ogen hebt gewreven Rogier, en zeg dan nog eens dat je niet gewaarschuwd was.

Bij team Gidion is slapen voor mietjes. Bovendien is men daar nog wakker genoeg voor de grotere filosofische levensvragen: "Moet je je ook scheren als je niet hebt geslapen?"
Misschien Gidion, als die baardgroei ooit inzet. Misschien.

Terwijl team Rogier langzaam weer tot leven komt en alles nog moet inpakken "volgens de Chinese methode", is team Gidion om zes uur 's ochtends klaar voor vertrek naar de eerste klanten. Gidion lijkt oprecht verbaasd dat het andere team tijd had om te slapen. "Je gaat toch niet slapen in opdrachttijd?"
Als volleerd levend telegram en ware Romeo staat hij even later onder het slaapkamerraam van zijn eerste slachtoffers: "Goedemorgen, ontbijtservice, vers ontbijt aan de deur!"

Uiteindelijk loopt team Rogier anderhalfuur achterstand op. Iedereen ziet het daar inmiddels somber in. Het ontbijt ziet er niet uit, Eef rijdt naar het verkeerde adres, er zijn pakken sinasappelsap maar geen bekertjes, kortom: quelle drame!
Bij team Gidion daarentegen lijken ze alleen maar meer energie te krijgen. Terwijl Rogier met de staart tussen de benen klanten moet gaan afbellen omdat zijn team in tijdsnood komt en de bestellingen voor de deadline van 9 uur niet geleverd gaat krijgen, telt het andere team rustig het geld en leveren dat fris en fruitig af bij Aad's spion, Tim.
Rogier weet zij kiespijnlach weer terug te toveren op zijn gezicht als ze de poen aan spion Karin overhandigen, en kan er nog net uitpersen: "Ik hoop dat het klopt." Dat schept vertrouwen.

Enter Ruben Nicolai met de dooddoener van de eeuw: "Welk team wist de beste balans aan te brengen?" Uh, Ruben, schat, heb je de laatste drie kwartier niet meegekeken ofzo?
Tijd voor de boardroom. Rogier ziet er inmiddels uit of hij een week niet heeft geslapen, twintig jaar ouder is geworden en zijn mascara is vergeten. Ook Gidion heeft rode bloeddoorlopen ogen, maar such is life volgens Aad: "Slapeloze nachten horen bij ondernemen".

Team Gidion bepleit hun case voor het "meest klassieke vier-componenten ontbijt" (zo klinkt een croissantje toch direct een stuk minder lekker). Tamara is duidelijk de wakkerste van de drie en maakt de sterktste indruk wanneer ze zich moeten verdedigen over het langzaam op gang komen van de verkoop.

Rogier graaft zijn eigen graf nog even wat dieper door aan tegeven waarom hij projectleider moest zijn: "Ik heb horeca ervaring en ervaring met nachtdiensten draaien". Nou, dat was te zien. Gelukkig geeft hij zelf ook toe dat hij lichamelijk op was. Aad biedt wat oplossingen: "Waarom laat je niet iemand doorwerken? Of maak je een wisseldienst?"

Uiteindelijk lijkt Eef echter degene die de plank het meest heeft misgeslagen. Er zullen weinig mensen zijn die haar na kunnen zeggen dat de aanschaf van een rol boterhamzakjes de cruciale fout is geweest die hun een glansrijke carriere heeft gekost. Nou ja, dat en een pak sap zonder bekertjes.
Zo het al niet duidelijk was, laat Aad er nog even geen misverstand over bestaan dat de verpakking te wensen over liet: "Ik schrok me dood. Ik trof een slagveld aan alsof er een bom was ontploft. Schandalig hoe je dat presenteert".
Het grappige is natuurlijk wel, dat als team Rogier alle bestellingen had weten af te leveren, zij met 70 pakketjes slagveld (de TV dokter ruikt een nieuwe variant snackbarsaus) deze opdracht gewoon zouden hebben gewonnen. Maar helaas mocht het niet zo zijn. Daar komt nog bij dat Tamara, dankzij haar vader, vergeleken met Eef voor minder dan de helft van het geld heeft ingekocht.

En dus is het duidelijk: Team Gideon maakte meer winst, ook al hadden zij in absolute zin minder pakketjes afgeleverd. Maar de echte winst in deze aflevering lijkt het feit dat Gidion, Francisco en Tamara het na een nacht doorhalen nog steeds met elkaar lijken te vinden. Sterker nog, bloeit daar zelfs misschien iets moois op tussen Gidion en Tamara of speelde Gidion's slaapgebrek hem parten toen hij ons 's nachts toevertrouwde: "Hoe meer je haar mee maakt hoe meer je van haar gaat houden."
Niek weet zichzelf weer een week verder te lullen door eerlijk toe te geven dat zijn team geen klantwaardig product heeft geleverd en dat hij "met trots" naar het het andere team kijkt. Rogier (de wezel) sluit zich daarbij aan en probeert Aad er ook nog van te overtuigen dat hij zijn uiterste best heeft gedaan het team te motiveren. Toch noemt hij zichzelf wel degelijk de zwakste schakel. Eef grijpt haar kans en noemt ook Rogier als zwakste schakel. Dat komt er echter niet bepaald overtuigd uit. De leugendetector slaat aan alle kanten uit.

Aad is eruit. Niek heeft volgens hem doorzettingsvermogen en de gave om "orde te scheppen in chaos, maar je laat je op cruciale momenten overrulen". Rogier mag door bij gratie van het feit dat hij de afgelopen weken in het winnende team zat, ook al is Aad "geschrokken" van zijn houding als projectleider. En dus gaat hij met Eef niet ondernemen.

Gelukkig waren er nog twaalf niet bezorgde ontbijtjes over waarmee ze die kater kon verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten