dinsdag 18 oktober 2011

Hart Tegen Hard: In de Herkansing

Slapeloze nachten. De TV dokter kon het niet helpen: Zij bleef maar denken aan 'Hart Tegen Hard'. We hebben het hier toch over regisseur Will 'Gooise Vrouwen' Koopman. Die openlijk toegaf de lage kijkcijfers 'klote' te vinden. En die hier een prachtige verzameling acteurs tot haar beschikking heeft. Niets dan goeds over onze nationale TV troetel Linda de Mol, maar zij kan niet tippen aan Renee Fokker.

Omdat de TV dokter daarnaast vindt dat je eigenlijk niet op een eerste oordeel zou mogen afgaan, heeft zij de serie nog een tweede kans gegeven. Zij bekeek vorige week aflevering twee, vandaag aflevering drie en zij is eruit: De TV dokter breekt hier hoogst persoonlijk een lans voor Bakema, Schaap en consorten en roept Nederland op om Hart Tegen Hard toch nog eens te proberen.
Maar dan wel met een andere bril.

Want wie de serie bekijkt vanuit de veronderstelling dat al het speurwerk maar bijzaak is, die moet toegeven dat we met Dragan Bakema en Elise Schaap een veelbelovend love-interest koppel rijker zijn geworden. Die twee zijn goed gecast. Er is onmiskenbare chemie. En Thomas en Ava proberen, als twee serieuze en zelfstandige carrieretijgers, heel goed te verbergen dat ze elkaar leuk vinden. Sterker nog, Thomas is er waarschijnlijk nog niet eens echt achter dat hij Ava wel ziet zitten. Met zulk gesteggel kun je nog rustig seizoenen lang voort. Denk eens aan Who's The Boss.



Als je het aan de TV dokter vraagt, dan is het een grote misser geweest 'Hart Tegen Hard' te adverteren als "romantische misdaadserie". Het is namelijk geen Castle. En ook geen Moonlighting. In de misdaadhoek rommelt het aan alle kanten. Al was de zaak van vorige week (het verdwenen topmodel) spannender dan de tenenkrommende nep-ontvoering uit de pilot. Over het gebrek aan speurwerk heeft de TV dokter het vorige week al gehad. Wat dat betreft hebben de schrijvers natuurlijk wel een groot probleem voor zichzelf gecreëerd: De misdaad bij Castle en Moonlighting werkt omdat de koppels altijd samen op een zaak zitten. Hier moet Ava Berensen toch iedere keer weer op miraculeuze wijze op dezelfde plek als Thomas de Zwaan zien te belanden. Dat kost moeite en die moeite is van het scenario af te lezen.

Wil 'Hart Tegen Hard' het eerste seizoen overleven, dan moet er flink met de bezem door de porseleinkast worden gegaan om de show een beetje van richting te laten veranderen. En dus is er werk aan de winkel voor het wisselende team scenarioschrijvers, waarin Lex Wetwijn de stabiele en verbindende factor lijkt te zijn. Hij tekende (afgaande op de credits) voor aflevering 1 met Frank Houtappels, voor aflevering 2 met Steven Thé en Jacqueline Epskamp en voor aflevering 3 met Lidewij Martens. Nu hebben op z'n minst enkelen van hen ook afleveringen van Baantjer geschreven, dus je zou denken dat ze in staat moeten zijn om wat geloofwaardig speurwerk op papier te zetten. Hopelijk hebben ze het idee van de commissaris van politie in designer cocktaildress doorgeschoven gekregen van Gooische Vrouwen, want als dat uit hun eigen pen is gevloeid dan verkeren we in zwaar weer.

Daarom volgt hier, gratis en voor niks, een aanrader voor Talpa Fictie. Doet u ermee wat u wilt.

Weg met Ome Ben en dat hulpje van hem! Sorry Huub. Maar het is volslagen onduidelijk wie die gast is, hoe Ava hem kent en hoe hij aan zijn informatie komt. En nee, de kijkers hebben geen zin om daar pas na een paar afleveringen achter te komen. Daarnaast neemt Ome Ben Thomas en Ava in een klap al het werk uit handen. Hij komt zonder zichtbare inspanning als een deus ex machina met alle relevante feiten (en verdachten) op de proppen. Er blijft niets te speuren meer over. Het is dus simpel: Schrap Ome Ben en de hoofdrolspelers hebben meteen iets nuttigs te doen. Iets meer creativiteit kan daarbij overigens geen kwaad. Dat Wouter de Jong continue alle gevoelige informatie in een snackbar door zit te bellen is nu al uitgewerkt.

4 opmerkingen:

  1. Ik kan ook alleen maar zeggen de pilot was echt dodelijk voor deze serie. Verschrikkelijk gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik ervan vind. Loop me nu vooral te ergeren aan het slechte acteerwerk en het verschrikkelijk accent van de 'baas' van de zaak waar Ava achter de bar staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De TV dokter weet het ook nog steeds niet. Van de privé situaties/scenes kan zij wel genieten, maar verder... tenenkrommend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hart tegen Hard kreeg een vroegtijdig einde. Veel series gingen haar voor. Lees erover op:
    http://tvdokter.blogspot.com/2011/12/hart-tegen-hard-over-en-uit.html

    BeantwoordenVerwijderen