dinsdag 10 januari 2012

Waarom... Wie is de mol?

De TV dokter gaat iets zeggen waar zij geen vrienden mee gaat maken: 
Zij begrijpt niet wat er zo geweldig is aan 'Wie is de mol?'
Zo. 
Het hoge woord is eruit.
Begrijpt u haar niet verkeerd. De TV dokter is niet vies van Reality TV, en kan een flinke portie intrige en speurwerk op z'n tijd best waarderen. Maar waarom heel Nederland plotseling wekenlang over niets anders kan praten? Waarom zelfs de Recensiekoning ineens televisie gaat bespreken? Het is haar een raadsel.

Het zit allemaal goed in elkaar hoor, daar niet van. Mooi vliegtuig wrak à la Lost op een verlaten vlakte. Tijdbom à la Speed erin. Waarmee gesjoemeld wordt zodat er twee in plaats van drie uur verstrijken. Bekende Nederlanders die wel of niet handig bepakt op reis gaan. (Marit van Bohemen met een ouderwetse koffer ploegend door het zand. Meid, what were you thinking? Liesbeth Staats die snel even wat Duty Free drank heeft ingeslagen om de koude nachten door te komen.) En die vooral erg hun best doen om de verdenking op zichzelf of juist op iemand anders te vestigen. Schitterende natuurbeelden van IJsland, maar daarvoor kun je ook bij Discovery Channel of National Geographic (of Holland's Next Top Model) aankloppen. Spannend muziekje eronder en verder vooral veel mysterie. Kokertjes met of zonder geld verstopt in een gletsjer, jokers in hooibalen, of juist niet. Kandidaten die elkaar continue van van alles en nog wat beschuldigen. Opdrachten waarvan je als verwarde kijker hoopt dat de kandidaten het in ieder geval beter uitgelegd hebben gekregen door de spelleiding.
Kortom: Paranoia alom in een programma waarbij je als kijker nu al weet dat je toch nooit gaat raden wie de mol is, omdat het allemaal als een bezetene in elkaar gemonteerd is, waardoor de kandidaten zich vaak vooral allemaal heel hard verdacht gedragen en je nou eenmaal geen flauw idee hebt wat je moet antwoorden op de testvragen aan het eind.

En toch gaat het op feestjes en partijen, in kroegen en cafés, bij de koffieautomaat en in bus, trein of tram, de komende weken alleen maar over Wie is de Mol. Over Cluedo meets Fort Boyard. Over Peking Express meets Celebrity Big Brother.

Daarom een vraag aan u, lieve lezer.
Leg de TV dokter eens haarfijn uit wat zij mist.
Zij wacht op uw reactie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten