maandag 23 januari 2012

Beatrix, Oranje onder vuur (3)

De voorlaatste aflevering van 'Beatrix, Oranje...' had zomaar door Evert Santegoeds en Wilma Nanninga gemaakt kunnen zijn. Alles zat erin. Kleine prinsesjes (de geboorte van Amalia), stoute prinsesjes (de HP de Tijd ontboezemingen van Margarita), zwevende prinsesjes (Irene praatte weliswaar niet tegen bomen, maar mediteerde lekker op een matje in lotushouding), bastaardkinderen (Alicia), de Volkskrantinterviews van Prins Bernhard, gangsters (Mabel en Klaas Bruinsma), erotische massages...

Wablief?


Jazeker, nadat tot nu toe al het contact met de dames en vooral heren politici vrij formeel was gebleven (Meneer Kok, Meneer Balkenende), zeiden Ruud Lubbers en Hare Majesteit gewoon lekker jij en jou tegen elkaar. En toen de vorstin een stijve nek had, ergens aan het begin van de jaren '80, besloot Ruud daar gewoon even lekker in te knijpen om haar te ontspannen.
"Ga jij eens even heel snel zitten!" gebood de koningin nog snel. Maar dan moet je net Lubbers hebben. Zou Ria hebben geweten dat haar Ruud de spieren van Trix loskneedde terwijl die arme Claus in Duitsland met een depressie worstelde?
Gelukkig hadden de makers zelf ook door dat deze aflevering wegkeek als een Story of Privé bij de kapper, want zij lieten met een grote knipoog zelfs de koningin een roddelblad inkijken toen zij in het ziekenhuis zat te wachten op de geboorte van Amalia.
Je kunt veel zeggen over Beatrix, Oranje... maar niet dat ze thematiek niet tot in de kleinste details durven door te trekken.


"De kruisraketten verscheuren ons allemaal." 
Vanuit dit standje excuus, deze positie is dat natuurlijk 
een juweeltje van een taalkundige vondst waar de TV dokter jaloers op is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten