maandag 2 januari 2012

Sunday Night Fever: De Finale

The Fantastic Four
Een paar weken geleden voelde de TV dokter een lichte verontwaardiging toen zij erachter kwam dat RTL zich er met slechts vijf shows vanaf ging maken. Zondagavond dankte zij Talpa TV op haar blote knieën dat deze lijdensweg voorbij was. Want in die vijf weken kwam meer drama langs dan in een gemiddeld seizoen van GTST en over de tegenvallende kijkcijfers, valse noten en zwabberige camera's is al het nodige gezegd. Sunday Night Fever wist zich in rap tempo te ontwikkelen tot talentenjachtdebacle van ongekende proporties.
Bij het opstaan vroeg de TV dokter zich vanmorgen dan ook af hoe het nieuwe jaar zou zijn begonnen voor John de Mol. Zou hij vanmorgen al vroeg op het matje moeten hebben komen bij Joop? Die kan toch nauwelijks gecharmeerd zijn door de wijze waarop deze zoektocht naar nieuw musical talent zich ontwikkelde tot ware anti-reclame voor Stage Entertainment. Een prestatie op zich.


Bij het aanschouwen van de winnaars van de illustere AVRO voorganger 'Op Zoek Naar...' zakte je als kijker gerustgesteld achterover dat het goed was afgelopen. Telde je zelfs je zuurverdiende centen na om te zien of er een bezoek aan Brigitte, Freek of Noortje in zou zitten. Met Joey houdt de TV dokter de hand op de knip. Je kunt er lang en kort over zijn, maar de afgelopen weken gaf hij niet het allerbeste visitekaartje af. Natuurlijk is hij getalenteerd, maar iedereen die hem gisteren stijfjes zag dansen moet zich toch even vertwijfeld hebben afgevraagd of deze jongen over vijf weken klaar is voor een premiere waarin hij zang, dans en acteren van het hoogste niveau moet gaan zien te combineren.
Gelukkig voor Joey bleek het niet uit te maken of hij nou de 'gedoodverfde favoriet' of onderpresterende prikkebeen was, want hij eindigde gisteren als winnaar nadat ook het parcours tijdens de finale niet zonder obstakels werd afgelegd.

Mathijs zingt zijn zwanenzang
In de eerste helft van die finale moesten eeuwige tweede Mathijs en zanger Deon het veld ruimen. Mathijs, die al weken om een ballade smeekte, werd genadeloos afgeserveerd toen hij "Your Song" kreeg toegewezen als finale nummer. Serieus, Carlo en Julie? In een finale kun je twee dingen doen: Of je zorgt dat je zo goed mogelijk past bij de rol (en we zochten een disco koning en dansmagneet - of waren jullie dat even vergeten?) of je zorgt dat je een dergelijk staaltje van je kunnen laat zien waardoor niemand om je heen kan, of je nou geschikt bent voor die rol of niet (denk Freek en Gethsemane).


Zodra Mathijs de eerste strofe van zijn liedje had gezongen (deze klassieker komt trouwens uit Moulin Rouge volgens RTL, in plaats van uit het oeuvre van Elton John), waren zijn koffers gepakt. Carlo en Julie durfden dat niet hardop te zeggen en gaven dus 45% van hun stem aan Mathijs en 55% aan Joey, waardoor zij zogenaamd de keuze aan het publiek lieten.
Kim Lian hadden het met Alessandro (Grease Lightning) en Deon (One Night Only) duidelijk beter voor, al kon Deon het natuurlijk wel schudden nadat hij zichzelf had gepresenteerd als vertolker van het betere Amsterdamse levenslied. Dat werkt misschien voor Bart Brandjes in The Voice Of Holland, maar niet bij SMSsende musicalmeisjes.

Joey wankelt
Joey kreeg de klassieker "Something's Coming" uit West Side Story en kreeg, voor het oog van gans Nederland (nou ja, de kijkers die het programma nog over had) een enorme black-out. Wie er ooit zelf een heeft gehad zat ongetwijfeld met dichtgeknepen billen op de bank. Dat gevoel wens je je ergste vijand nog niet toe, laat staan een groot talent in een live finale. Aanvankelijk leek hij alleen een paar woorden kwijt te zijn, die hij weg probeerde te nanananana-en. Maar niet veel later was Joey volledig de weg kwijt.


Hij zette een refrein in toen het een couplet moest zijn en huppelde verloren en met angst in zijn ogen over het toneel. Stond daarna stil en vouwde vertwijfeld zijn handen. De compositie van Berstein hielp hem niet, want probeer je aan die maattelling en dissonante muziek maar eens uit een zwart gat omhoog te trekken. Een ding deed Joey niet en dat was ophouden met zingen. Daarmee gaf hij in elk geval een professioneel visitekaartje af, al hoopt de TV dokter natuurlijk dat alle teksten en kniebanden tijdens de premiere en daarna wat steviger vast blijken te zitten...

1 opmerking:

  1. Ik dacht dat een black-out van Joey genoeg reden was om hem niet door te laten gaan. Het wordt spannend en meteen raakt hij de draad kwijt. Hij gaat dansen en verrekt zijn knie. Is dat de 'king' of the dansfloor? Alleen looks lijken mij niet goed genoeg. Dat geldt ook voor het programma. Ziet er leuk uit, maar je leeft totaal niet mee met de beste mensen die proberen een hoofdrol te pakken. Je zou toch in die show zitten en het zal toch om jouw sollicitatie naar een baan gaan zeg... Want daar hebben we het over. Jammer van die musical, lijkt me niet dat het de reclame heeft gekregen waar het tv-programma eigenlijk om ging. TV-dokter: ik heb me enorm vermaakt met je diagnoses en verhalen. Bedankt daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen