zondag 22 januari 2012

The Entertainment Experience: Deel 5 - Het Script

Terwijl Nightwork Films al een spin-off bedrijf heeft opgeleverd (in de vorm van Daywork Films) met een tragikomische verfilming van deel vier-en-een-half, waarin Wim zijn ware gevoelens en liefde voor Zweedse meubelen laat zien, is ook Pinkstar Pictures al een alternatief deel 5 aan het draaien.

Voordat iedereen de officiële verhaallijn los gaat laten (wat een hoop moois zou dat opleveren), bespreken de TV dokter en TV review vandaag samen het vrijdagavond met supersnelle service en in allerlijl beschikbaar gestelde script voor Deel 5. Natuurlijk hebben zij, met een knipoog, wel weer wat op- en aanmerkingen...

Maar commentaar is natuurlijk ook hier welkom!

9 opmerkingen:

  1. ja dokter de opnames van Pinkstar zijn afgerond. Maar omdat de baas er niet bij was hebben ze allemaal stoute dingen gedaan. Als dat maar goed komt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het eerlijk gezegd een script van gemiste kansen. De opening met Tobias vertelt niets nieuws. Tobias probeert Merel te imponeren maar die geeft geen thuis. Zagen we dat ook al niet in deel 1, 2, 3 en 4?
    Remco is in een bijzondere setting enkel aan het uitleggen dat wij allang weten. En dat zelfde geldt voor de scènes met Lieke. De boel wordt enkel wat aangedikt en oké, alleen Lieke die achter de relatie met Merel en Remco komt geeft het verhaal een duw in 'een' richting.

    Nog los van Pauls vooruitziende blik van de Vespa is vooral zijn keuze om Remco 10 jaar jonger te maken doorslaggevend voor (in ieder geval) ons team. Natuurlijk zijn er meisjes van 18 die kunnen vallen voor een man van 60 maar in de regel zul je daar toch een 'verhaal' bij moeten verazinnen om het geloofwaardig te maken.

    Dat laatste is dan ook waar wij van IO ons op zullen concentreren. Wij gaan totaal afwijken van wat er in die scènes geschreven staat. Ook de info die er (overbodig) gegeven wordt. Sterker nog... ik dank de samenstellers van het script dat ze eigenlijk alleen maar dialogen hebben toegevoegd waar ik normaal gesproken met een dikke stif doorheen ga en daarmee dus 4 minuten vrije hand heb.

    Maak je borst maar nat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Stephan:
    Ja, het script leest in eerste instantie als één overbodige expositie waarin wij al lang weten dat Merel en Tobias altijd aan elkaar duwen en trekken en waarin het zakelijke conflict dat wij twee tellen geleden langs zagen komen opnieuw de revue passeert.
    Wat grappig is... want er gebeurt eigenlijk een hele hoop: Zo komt niet alleen de kijker maar ook Lieke er in dit deel achter dat Merel het inderdaad met Remco doet en blijkt de zwangerschap van Nadja niet onomstreden en waarschijnlijk nep. Waarschijnlijk is het de chantage rehash die het allemaal wat herkauwerig doet overkomen?

    De TV dokter kijkt uit naar IO's vrije hand!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @stephan Ik weet zeker dat het verhaal alleen maar sterker wordt als je afwijkt van het Paul v. script.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo maar een gedachte:
    Afgaande op de reacties op de EntXP site, denkt De TV dokter dat de EntXP scenarioschrijvers in twee kampen zijn verdeeld: Zij die zo mooi mogelijk iets op papier willen krijgen zodat inderdaad elk woord en elke handeling er geen te veel is en waarvoor ook een script een "af" product is. Bij wie de dialogen lekker moeten bekken. Waarbij herschrijven en bijschaven onontbeerlijk zijn. En zij die het allemaal wel prima vinden, als de verhaallijn maar verder loopt en die het worst zal wezen op welke wijze een filmcrew er op wat manier dan ook mee aan de haal gaat.
    Waar zit jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoehhh dokter het is altijd gevaarlijk om mensen in kampen te verdelen! Ik begrijp dat jij ook een beetje frustratie hebt over de manier waarop dit project verloopt. Ik heb me gisteren laten verleiden het Paul V. script te diskwalificeren op een manier waartoe ik mij anders nooit toe zou verlagen. Denk dat we gewoon moeten accepteren dat er dingen zijn waar we niets aan kunnen veranderen.

    groet wijnand

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @tvreview:
    Het was zomaar een constatering naar aanleiding van de verschillende reacties op het script deel 5. Sommigen juichen en zeggen: geweldig, we kunnen verder met spannende nieuwe plotwendingen en anderen zeggen: Ja, maar wat betekent dit en waarom schoudertas en zou het niet dat...

    De TV dokter is niet gefrustreerd, maar constateert hooguit dat bij het scenarioschrijven een "af" eindproduct wordt geleverd dan hooguit een eerste of tweede draft is, terwijl de uiteindelijk afgeleverde verfilmingen in sommige (zelfs veel) gevallen wel een hoog, professioneel resultaat behalen.

    Snap je wat zij bedoelt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ja dokter, de reacties op het script lopen nogal uiteen. Je kunt dat zelfs in twee categorieën verdelen; de rekkelingen en de preciezen zo u wilt. Denk dat wij meer in de laatste groep thuishoren als je kijkt naar de manier waarop wij schrijven, maar tegelijkertijd zijn wij ook zeer rekbaar in het bedenken van allerlei situaties en indien noodzakelijk overtreden wij liefst zoveel mogelijk regels.

    Er moet gezegd worden dat ondanks de povere scripts er toch professionele resultaten geboekt worden. Maar zoals al eerder door mij gezegd, het allereerste script was al niet beste n dan kun je voor de rest ook niet veel verwachten! (of ben ik nu weer te negatief?)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sorry hoor maar kon het toch niet laten: http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/mnn32r053ivjzjjq9h8q9u53r

    BeantwoordenVerwijderen