dinsdag 10 januari 2012

Hoe origineel is mijn idee? Over inspiratie.

Bron:
http://katelineberger.com/original-idea/


Inderdaad, de bron van deze foto
is een blogpost over originele ideeën.
Hoe meta is dat?

Eerder vandaag verscheen er op de site van The Entertainment Experience een reactie bij het script voor deel 5 dat de TV dokter en TV review onder de veelzeggende naam 'In de kast/Uit de kast' hadden geupload. Er werd de TV dokter (zij was verantwoordelijk voor de betreffende upload en scène beschrijving, TV review treft in dezen geen blaam) even op gewezen dat er een 'bronvermelding' of 'geïnspireerd door' bij had moeten staan, omdat dit idee ook al gebruikt was in een script voor deel 4.

Was de TV dokter in de woorden van ons aller Maxima 'een beetje dom' geweest? Was er kwade opzet in het spel? Was zij vergeten haar inspiratiebron te vermelden? Helaas, zo spannend was het allemaal niet: Wat speurwerk in de archieven van EntXP wees al snel het toeval als boosdoener aan. De enige nalatigheid die de TV dokter verweten kan worden, is het feit dat zij in tegenstelling tot de dames achter het briljante Extra Scene Experiment tijdens de feestdagen niet alle bijdragen voor deel 4 heeft gelezen. 
En onder de inzendingen die aan haar kritisch oog ontsnapt zijn, bevond zich ook het betreffende script waarop zij zogenaamd haar huidige deel 5 zou moeten hebben gebaseerd. Maar ja, zie dat maar eens te bewijzen.

Want waar kwam dat idee dan vandaan?

Nu haalt de TV dokter graag haar gelijk. Bovendien kan zij niet tegen onrecht, en al helemaal niet wanneer dat haar wordt aangedaan. Zij zou dan ook kunnen betogen dat het echt het bestaan van de Pinkstar verfilming en een kast waren die haar hadden geïnspireerd tot het gebruik van een paar handboeien. Maar omdat zij op deze plek met een positieve blik naar de wereld van film, theater en tv probeert te kijken, zal zij zich ervan weerhouden om in de verdediging te schieten. En dus maakt zij graag van de gelegenheid gebruik om dit voorval om te toveren tot een leermomentje. 

De take home message is: Er zijn geen originele ideeën. En ook dat is al eens eerder gezegd.

Het geldt in de kunst. Het geldt in de wetenschap. Sterker nog, het geldt in alle geledingen van de maatschappij. Grote doorbraken (niet dat de TV dokter daar haar huidige deel 5 nou meteen onder wil scharen) vinden nu eenmaal niet zelden op meerdere plaatsen op hetzelfde moment plaats. Gewoon omdat de tijd er rijp voor was. Tegelijkertijd gaat het er vooral om wat je met een idee doet. We kunnen allemaal besluiten om een schildersezel in een veld in Frankrijk neer te zetten, maar alleen Vincent van Gogh komt vervolgens met Zijn Zonnebloemen op de proppen. Het idee: 'Er komt een meteoriet op de aarde af en de mensheid wacht eenzelfde lot als de dinosauriërs' kan resulteren in Armageddon óf Deep Impact. 

Laat daarom dit gezegd zijn: De TV dokter is een groot pleitbezorger van het correct citeren en erkennen van informatie- en inspiratiebronnen. Voor al die andere momenten zou zij willen zeggen:

"Don't worry about people stealing an idea. If it's original, you will have to ram it down their throats."
En dat is weer zogezegd een originele van Howard Aiken.

Meer lezen? Deze is ook leuk: 'How to steal like an artist'
Ook een tip of een idee waarvan je zou willen dat het werd gestolen? Laat een reactie achter!

11 opmerkingen:

  1. De beschuldigingen van allerlei vormen van diefstal en plagiaat zijn niet van de lucht bij dit project.

    Paul zei onlangs in een interview dat in alle scripts alle mannelijke deelnemers al zijn aagedragen als vader van Nadja's kind ;-)

    In een interview met Paul afgelopen maandag heeft hij trouwens ook al aangegeven dat hij een aantal keer heeft geleend bij de community-verfilmingen... maar dat vind niemand erg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even iets anders: hebben Nightworks en IO een verbod gekregen om deel 4 upteloaden?? Dit ivm met de kansen voor de andere deelnemers en omdat men niet wil dat zij te vaak als winnaars in de film terechtkomen.......?!! #notlike!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem Onzin. (vraag het ze anders zelf op Facebook of Twitter).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. van mij mag iedereen lenen ook zonder bronvermelding. Het zou maar zo kunnen zijn dat het idee dan beter wordt. Op een x moment komt er met zoveel input een einde aan alle variabelen en kom je op het zelfde uit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @anoniem: De TV dokter gokt liever op een goed uitgevoerd gentlemen's agreement om de stemronde spannender te maken. Overigens roept zij de crowd op om te stemmen op Pinkstar Pictures.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @tvreview
    Kom maar op met die zwabber dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je een idee van een ander gebruikt en het wordt beter dan is het minder erg dan dat als je het idee slechter maakt. Maar gekheid op een stokkie: het idee is dat iedereen elkaar inspireert en dat er dingen ontstaan zoals Barbie, en Pinkstar maar ook ESX en Paulsmindfuck... iedereen die alleen met het winnen bezig is haalt er denk ik niet alles uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Paul Verhoeven (of zijn productiemanager) heeft goed naar de TV dokter geluisterd en daarna bij IO filmproducties de kunst afgekeken: Het wachten is op de niet doorgetrokken tampon. Stukken beter dan dat gedoe met die afvalemmer, inderdaad!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En verder heeft @Dokky gelijk: Een idee is net zo goed als zijn uitvoering.
    Oftewel: http://sivers.org/multiply

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Et voila TV Dokter heeft gelijk; NightWork en IO plaatsen hun deel 4.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Dokky: Wen er maar vast aan, de TV dokter heeft vaker gelijk! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen