dinsdag 3 januari 2012

Entertainment Experience: Deel 4 - Het staat geschreven

Terwijl alle EntXP deelnemers net voor de kerst opgelucht adem haalden, omdat zij weer een deadline hadden gehaald, zal ergens in zonnig LA Paul Verhoeven de Fedex koerier vervloekt hebben die hem de volgende stapel scripts kwam brengen.
Toch zijn Paul en Robert Alberdingk Thijm erin geslaagd om op de valreep van 2011 uit alle inzendingen een deel 4 samen te stellen. Misschien iets te gehaast (of na het nuttigen van iets teveel eggnog), want al snel kwam er bericht dat er 'een rewrite uit LA' aan zat te komen. Er was iets niet helemaal goed gegaan met Wim en Fred. En de brief. Inderdaad lijkt het erop dat de heren in een vlaag van verstandsverbijstering de beide karakters even door elkaar hebben gehaald.
want de klok tikt door
En dus wachten alle filmteams en scenarioschrijvers inmiddels met een oog op de immer aftellende klok op die verlossende paar zinnen uit LA, als ware het de tien geboden.

Inmiddels begint het onder de schrijvers echter ook een beetje te rommelen. Nog afgezien van de inhoudelijke verwarring (is Nadja nou zwanger of niet, waarom verbrandde Wim die brief, was die brief geschreven door Chinezen of Japanners) vragen veel deelnemers zich af hoe de definitieve scripts tot stand komen. Sterker nog, links en rechts schieten grootse complot-theorieën als paddestoelen uit de grond (laat dat maar aan een legioen schrijvers over): Er zou een 'schaduwscript' zijn. Paul en Robert zouden al lang weten hoe dit verhaal gaat aflopen. En de 'winnende scripts' worden niet gekozen op basis van originaliteit en creativiteit, maar op basis van hoe goed de betreffende schrijver het plot in het hoofd van Paul en Robert heeft weten te 'raden'.

Als dat het geval is, wordt het schrijven aan dit project natuurlijk meer een potje schaak dan verhalen vertellen. Wie bij de masterclass op 3 december aanwezig was, zou hebben gehoord dat Paul inderdaad een aantal vastomlijnde ideeën had. Tussen de regels door werd duidelijk dat Nadja niet echt zwanger was. En dat Wim samen met Nadja onder een hoedje speelde. En dat Remco iets met Merel had. Maar tegelijkertijd benadrukte Paul dat ook hij en Robert niet wisten waar dit verhaal ging eindigen.
There's no business
like show business
Bron: IMDB
De TV dokter gelooft graag in het goede van de mens en wil Paul dan ook best op zijn woord geloven. Maar tegelijkertijd kan zij zich niet aan de indruk onttrekken dat er inderdaad gezocht wordt naar de inzendingen die het beste passen bij het volgende deel zoals zij dat (misschien niet vooraf vastgelegd maar dan toch door hen bedacht) voor zich zien. En natuurlijk moet er iemand de baas zijn die in de gaten houdt of alles nog wel ergens op blijft slaan en of we op een mooie climax en niet op een diepe abyss afstevenen.
Maar hoewel Paul tijdens diezelfde masterclass aangaf om mensen niet in een strak uitgelijnd kader te willen laten schrijven, zou het in dat geval misschien toch beter zijn geweest om per deel aan te geven wat er uitgevogeld moet worden. Iets in de trant van: "Schrijf een zo origineel mogelijke scène waarin Remco gechanteerd wordt" of "Schrijf een zo origineel mogelijke scène waarin Remco hoort over de bedrijfsovernameplannen door de Chinezen".  Voor je het weet gebeuren er dan spannende dingen en vindt die laatste scène plaats in de lift van het kantorencomplex (om maar een willekeurige bijdrage van de TV dokter en TV review te noemen). Want nu kan bijna alle creativiteit die een andere kant op ging (bijvoorbeeld in de richting van relatietherapie tussen Remco en Ineke, om nog maar een willekeurige bijdrage van de TV dokter en TV review te noemen) als bezigheidstherapie worden afgevoerd.

Bron: @Fleur
Tenminste, tot en paar dagen terug! Toen sloegen scenarioschrijvers @Fleur en @Keshet de handen ineen en vatten het briljante idee op om aan de deelnemende filmteams te vragen extra scènes uit het ingezonden materiaal te verfilmen.
Het "Extra Scene Experiment"(ESX voor insiders) was geboren.
En het goede nieuws? De reacties zijn alom positief. Dus stay tuned, want wie weet ziet u binnenkort toch nog die wippende teddyberen (om maar een willekeurige bijdrage van de TV dokter en TV review te noemen) of een andere sublieme vondst voorbij komen!


Dit prachtige initiatief niettegenstaande, moeten de schrijvers wel weer verder schrijven aan het deel vier dat nu voor ons ligt. Hiervoor zijn bijdragen gebruikt van 11 deelnemers. Natuurlijk is het altijd alleraardigst om in dat rijtje te staan en de TV dokter maakte dan ook een vreugdesprongetje toen zij zag dat het schrijverscollectief 'Volgens Mijn Scenario' waar zij deel van uitmaakt tot de gelukkigen behoorde. Zij wil niet opscheppen, maar kon niet anders dan Paul en Robert gelijk geven. Samen met TV review had zij tenslotte veel moois uit de pen laten vloeien (liften, relatietherapiesessies en teddyberen bijvoorbeeld, om maar iets te noemen). Helaas was er van dat alles in deel 4 niet veel terug te vinden. Klaarblijkelijk hebben Paul en Robert zich laten inspireren door een van de (minder opwindende) achtergrondanalyses, maar wat er precies uit is gehaald (de loyaliteitsstrijd van Fred? Leerling Wim die zich tegen zijn meester Remco keert? Remco als Bernie Madoff?) durft zij niet hardop te zeggen. Ook de kritiek van @Jan Dalm en de inleiding van @Rendier, heren die meer kaas hebben gegeten van de handel en wandel van rijke aandelenjongens in te dikke auto's dan de TV dokter, hebben Paul en Robert klaarblijkelijk geïnspireerd. Evenals @JVPS, die Lieke een mes in Nadja's nepzwangere buik laat steken. Ehm... leest de TV dokter hier misschien een ander deel 4? Zo te zien gaat die rewrite uit LA ernstiger worden dan zij tot nu toe vermoedde. Of laat Paul ons hiermee zien wat hij wil dat wij in deel 5 gaan schrijven? Tenslotte hoort ook @Murphy bij de winnaars en diens script "correspondeert voornamelijk met afleveringen (jazeker, meervoud) na aflevering 4". Daarnaast drukt Paul ons op het hart om vooral het script van @Bahame goed te bestuderen, ook vanwege de "in aflevering 5 voorkomende onthulling van de Merel/Remco relatie". Hallo? Bent u er nog? Veel te diep in die eggnog en de kristallen bol gekeken, die Verhoeven.
Zoveel is wel zeker.

Dit gezegd hebbende, wil de TV dokter u nog wel even wijzen op twee interessante keuzes die gemaakt zijn in deel 4.
De eerste is de keuze om voor het eerst niet alle karakters aan bod te laten komen. Toegegeven, er is wat overbodige aandacht voor Tobias, Merel en Lieke in de allereerste scène, maar daarvoor zou de TV dokter vooral zeggen: mensen, graai een alternatieve scène uit het Extra Scene Experiment. Wat hier besproken wordt, was aan het eind van deel 3 ook al wel gezegd. Maaike (voorheen Mieke) krijgt ook een paar regels tekst en mag wat expositie over Dubai geven. Verder draait het hele deel echter om het in het nauw drijven van Remco. Grote afwezige in deel 4? Ineke. De TV dokter voorspelt dan ook dat zij binnenkort de hele boel komt redden. Deel 4 is duidelijk een stilte voor de Ineke storm.
De tweede keuze is nog interessanter en betreft de wijze waarop Remco gechanteerd wordt. Misschien heeft de TV dokter het gemist, maar voor zover zij kon inzien heeft geen van de winnende scripts ervoor gekozen om al Remco's tegenstanders in een ruimte te brengen. Er werd veel gepushed (door Fred), gedwongen (door Wim) en gechanteerd (door Nadja), maar niet zoveel in een keer en niet met z'n allen tegelijk. Aan de ene kant komt er op deze manier druk op de ketel: Remco wordt in zijn eigen kantoor door drie man belaagd. Hij kan zo te zien geen kant op. Maar is deze keuze ook de spannendste? De TV dokter vindt dat de finesse van Wim's snode plannen op deze manier een beetje in het niet vallen. Niet alleen krijgt Remco als het ware alle klappen in een keer (dat is vanwege het tijdsbestek van de film misschien onvermijdelijk), maar Wim's cover is ook meteen weg. Remco weet nu precies hoe de zaken ervoor staan. Als Wim hier aan het langste eind dacht te gaan trekken, dan heeft hij zichzelf zojuist een ongelooflijke loer gedraaid. Een beetje dom.

WIM
Remco gaat akkoord met de overname, Nadja verdwijnt en Ineke blijft overal buiten.
Wim vat de stand van zaken even samen voor de kijker die halverwege inhaakt. 

Aan de andere kant... de kaarten liggen nu wel open op tafel. Remco weet nu weer evenveel als de kijker. En dat betekent dat het vervolg (al doet het veronderstelde bestaan van het mysterieuze schaduwscript anders vermoeden) weer helemaal open ligt! Want het zwaartepunt is nu verschoven van "Hoe wordt Remco genaaid door Wim en Nadja" naar "Hoe gaat Remco zich hieruit redden?" Afgaande op de hints van de meester gaat hij geholpen worden door iemand die per ongeluk met een mes onthult dat Nadja niet zwanger is en door zoon-/dochterlief die erachter komt dat Remco het met Merel doet. Met zowel zijn zakelijke als zijn amoureuze handel en wandel open en bloot houdt niets Remco (of Ineke) nog tegen om voor een meesterlijke twist te zorgen in de climax van deel 7.

Voor al uw andere goede ideeën is daar altijd nog het Extra Scene Experiment...

6 opmerkingen:

  1. Jaah dokter, dan hebben we bij Pinkstar Pictures, die de gay-versie gaan doen nog een paar andere problemen. Zo is het uitgesloten dat Remco het met Merel doet en is Ineke zeker niet met Remco getrouwd! Nadja is wel bezwangerd maar dat was tijdens een dronken darkroomsessie dus zowel Fred, Wim, Gijs en Remco kunnen de vader zijn!

    Kortom ik heb alle logica losgelaten, wij kiezen ook voor een verrassende wending aan het einde van deel 4 dus je kunt voor het script van deel 5 weer aan de bak!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dokter, mbt het shadow script is mij nog iets opgevallen.
    Bij de presentatie van PV's cast werden er 2 personages voorgesteld, die op dat moment nog helemaal niet in het script stonden.....!??
    Raar is dat deze presentatie nu ook niet meer op de EE -site te vinden is....
    Dus als je het mij vraagt: script en acteurs stonden van te voren al vast...
    Tricky, tricky...
    Maar ja, in de showbiz mag alles en is ook alles mogelijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie analyse weer TV dokter! Ik ben nog altijd van mening dat mijn kantoorscène beter in het geheel zou passen (uiteraard nadat deze nog wat aangescherpt zou worden)...Nadja komt praten, legt druk op Remco en deze weet zich geen raad...dan komt 'verlosser' Wim met een plan om hem van Nadja af te helpen... Waarschijnlijk waren er meer schrijvers die het zo hadden bedacht, maar ik promoot natuurlijk eerst mezelf... http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/uiqblsmg44r7xd6zojy4gqxzt

    Is het overigens mogelijk om eens na te gaan welke 'concrete' (delen van) dialogen / verhaallijn-ideeën er zijn gebruikt van schrijvers? Zo kun je als schrijver tenminste zien hoe Paul en Robert selecteren en hoe groot de invloed van de diverse schrijvers is op het totaal...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @tvreview: Voor die problemen heeft de TV dokter de oplossing al eerder aangedragen. Iedereen in de Pinkstar verfilming man maken (behalve Nadja) en weg is het probleem.
    Overigens draaien de hersenen van de TV dokter alweer overuren voor deel 5, want alles om Remco uit die ballenbak van de McD te houden, dat zul je begrijpen...

    @Anoniem: Waarschijnlijk bedoel je Gijs en Maaike (voorheen Mieke)? Geen idee waar die vandaan zijn gekomen, uit het brein van Paul en Robert of uit dat van een schrijver in den lande gesproten. Wat het ook mag zijn geweest, op zich juicht de TV dokter het initiatief toe om rollen te creëren voor acteurs die opvielen op de landelijke castingdagen (al had zij ze liever voor de hoofdrollen gecast gezien). Voor wat betreft de showbiz: zie het onderschrift bij de filmposter hoger op deze pagina.

    @MartijnDaamen: Er zijn inderdaad meer schrijvers die het zo hadden bedacht. Of die helemaal nog niet onthulden dat Wim achter de chantage zat maar dat bewaarden voor deel 5 (De TV dokter en TV review bijvoorbeeld, om maar iemand te noemen). Zoals aangestipt in bovenstaande post, heeft de keuze van Paul en Robert om dit hele vuile chantagezaakje in deel 4 te onthullen het zwaartepunt verschoven. Qua intrige is 'jouw' oplossing spannender (vind de TV dokter), maar kennelijk wilden Paul en Robert een andere kant op. Wellicht ging het anders te veel een aandelen/zaken/moeilijke-financiele-woorden film worden?

    Voor wat betreft je suggestie om woorden te tellen: lidwoorden niet meegerekend is de TV dokter niets concreets tegen gekomen uit de 11 winnende scripts in deel 4. Maar zij kan iets over het hoofd hebben gezien. Persoonlijk heeft zij de indruk dat alles helemaal wordt herschreven, al liet Paul op de masterclass bijvoorbeeld vallen dat iemand de klassieker "Laat je tieten maar zien" had geschreven. Wie dat was, weet de TV dokter niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De TV dokter ziet net dat EntXP op de site een 12e scriptwinnaar heeft toegevoegd: Kenneth bedacht de naam Albrecht Construct.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dus enkel 2 woorden betekenen een naamsvermelding als scriptwinnaar....we glijden steeds verder af...
    De bedrijfsnaam is overigens een handige naam voor de Chinezen om uit te spreken...Alblecht Constlukt!

    BeantwoordenVerwijderen