zaterdag 14 januari 2012

Beatrix, Oranje onder vuur (2)

Daar was hij dan: Het lang verwachte en in de pers aangekondigde haarstukje. Een pruik zou de TV dokter het niet durven noemen. In een dramatische climax zette Hare Majesteit in aflevering 2 van 'Beatrix, Oranje onder vuur' na de begrafenis van Claus huilend de helft van Heur haar af. Even daarvoor had Ze de plattegrond met verbouwplannen voor Haar atelier al door de vlammen van het haardvuur laten verteren. Het was weer eenzaam, op de troon.

Ze moesten Haar wel hebben deze week. Schandaaltje om een naakte Beatrix in DWDD, gehuttemetut in Den Haag over Haar bedekte hoofd in Arabië (On the bright side: als er tijd en geld is om hieraan zoveel aandacht aan te schenken, valt het allemaal nog wel mee met die crisis) en dan nu de als-je-haar-maar-goed-zit truc die Mari van de Ven al veel langer met ons allemaal had moeten delen en die de bad-hairday met wortel en tak zal gaan uitroeien: Gewoon allemaal een extra hulpstukje erin clippen voor instantaan volume. Zeg maar dag met je handje tegen de flessen Andrélon...



Beatrix, Oranje Onder Vuur kiest ervoor om parallellen te trekken tussen gebeurtenissen in het leven van Beatrix en Willem-Alexander. Sommigen vonden die thematiek wat overdreven doorgetrokken, maar de TV dokter vindt het vooralsnog een aardige invalshoek. Want niet alleen laat het een aardig staaltje van 'De Geschiedenis Herhaalt Zich' zien, het zorgt ervoor dat ook de Koninklijke familie de typische generatiekloof laat zien, waarin de kinderen zich afzetten tegen de ouders.
Zo kregen wij in aflevering 1 een Beatrix voorgeschoteld die het wel eens even heel anders ging doen dan haar moeder. Daartegenover stond Willem-Alexander, die het wel eens even heel anders zou gaan doen dan zijn moeder. Zo zie je maar weer. Wat je ook doet als ouder, het is toch nooit goed. Het kroost vindt altijd wel iets om zich tegen af te zetten.
Aflevering 2 had de immigratiebruid(egom) als thema. De focus lag op de offers die zowel Claus (Ian Blok was nog steeds even subliem als in de eerste aflevering) als Maxima (een iets te ielige Katja Herbers die de kroonprinses qua stem wel goed wist te treffen) in hun huwelijk moesten brengen als man/vrouw van. En ook op hoe controversieel de huwelijken waren. Vader Zorreguieta herinneren wij ons nog wel, maar je zou haast vergeten dat ons aller Claus destijds allerminst aardig en prinsheerlijk werd onthaald.

Maar wat willen de makers nou precies dat wij denken
van de 'gevoelens' van Claus, zijn bezoek aan sociëteit
'De Witte' en het aldaar gepropageerde
"gezellig verkeer en geoorloofde uithuizigheid"? 
Ergens is het jammer dat de focus niet alleen ligt op jaren voordat Beatrix de troon beklom.
Zoals de TV dokter vorige week al schreef liggen een aantal zaken nog wel erg vers in het geheugen voor een licht dramatische bewerking. Daarnaast laten Majoor Boszhard, de jonge Beatrix en Claus en de jaren op Drakesteyn op alle niveaus een groter kwaliteitsdrama zien.
De tijdsgeest van de jaren 60, 70 en 80 is prima getroffen. Alles van na het jaar 2000 voelt in vergelijking aan als een soap of docudrama (en dat zegt de TV dokter met de grootst mogelijke complimenten voor de acteerprestaties van Willeke van Ammelrooij en Peter Oosthoek).
Dat is jammer.

De TV dokter had gewild dat het pruikmoment de afsluiter van de reeks was geweest. Een mooier monument had Claus zich niet kunnen wensen. Want al het gekonkel tussen Beatrix en Willem-Alexander ten spijt, bekijkt de TV dokter deze reeks als een eerbetoon aan hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten