vrijdag 4 november 2011

Overspel (10): Champagne! En karren maar...

Bron: TVrage.com
Weet u nog?
Vijf weken geleden werd de TV dokter verliefd op Ramsey Nasr door de gloedvolle wijze waarop hij zijn prachtige monoloog bracht. Onderwijl vermoordde Joachim een Oekraïense hoer door iets dodelijks in haar champagne op te lossen.

Zei u daar champagne?
Had u het vorige week ook niet over een fles champagne, waarmee Huub en Willem op de foto stonden?

Inderdaad.

Maar de TV dokter zal eerlijk toegeven dat zij zich volledig heeft laten piepelen door Ketelaar, want zij zag totaal niet aankomen wat er vandaag stond te gebeuren. Sterker nog, zij zal bekennen dat zij dacht dat Willem verantwoordelijk was voor het ongeluk van Björn doordat hij met een slok champagne teveel achter het stuur was gekropen op de dag dat die leuke foto van Huub en Willem was gemaakt. Of zoiets.

Zij had er, naar het zich laat aanzien, niet verder naast kunnen zitten en rolde van de ene in de andere verbazing.

Want wat Ketelaar heel slim had weten te verbergen tussen die implosie van Pepijn en de klanken van 'Storm and Thunder', was dat Joachim met die grote fles champagne naar binnen was gelopen bij de Oekraïense. En vanavond bleek dat dit Willem duur zou komen te staan...

Verder veel mooie tempowisselingen en lange camerabewegingen vandaag. Vooral in het ziekenhuis, waar we eerst Elsie al naar het zich liet aanzien eindeloos door de lange gangen zagen rennen en waar later de familie Steenhouwer met een dolly shot verspreid over de wachtkamer als gebroken gezin zit te wachten op nieuws over Marco. Vijftig minuten lang droop de spanning overal vanaf en straalden alleen de ouder/kind momenten tussen Huub en Björn en de Iris en Menno nog rust uit.


Aflevering 10 begon, zeer toepasselijk, in het holst van de nacht.
Elsie wordt wakker gebeld met de mededeling dat Marco zwaargewond in het ziekenhuis ligt en zij probeert tevergeefs om zowel Willem als Huub te bereiken. Willem heeft geen zin om aan te pakken en ook Huub heeft wat anders aan zijn hoofd: Ondanks het late tijdstip, heeft hij net Joachim opgetrommeld om te overleggen: "De officier was hier. Hij wil Björn laten gaan als 'ie Willem daarvoor terug krijgt."

De TV dokter kreeg een knoop in haar maag die de rest van de aflevering niet meer weg ging. 
Machteloos moest zij toezien hoe Willem er aan alle kanten in werd geluisd.


Huub vertelt Joachim dat justitie vingerafdrukken heeft gevonden op de fles champagne die in het huis van de Oekraïense was gevonden. "Ik had handschoenen aan", zegt Joachim.
Inderdaad. De TV dokter had nog steeds niks door.
Huub laat Joachim de 'champagnefoto' van hem en Willem zien. "Je weet hoeveel ik van 'm hou." Ja Huub, dat weten we. Vijftien jaar lang lief en leed gedeeld, nietwaar? "Nu wil 'ie niet meer voor me werken, laat 'ie vrouw en kinderen in de steek, maakt dat mokkeltje van 'm mijn dochter belachelijk in een blaadje. Zeg jij maar wat ik moet doen".
Als Joachim om raad wordt gevraagd gaat het natuurlijk niet goed aflopen voor die arme knul, al snapte de TV dokter nog steeds niet wat dat met een fles champagne te maken had.

Willem wordt de volgende ochtend nog steeds niets vermoedend wakker in de studio en maakt kennis met Menno. Met Iris lijkt het niet meer goed te gaan komen. "Doe jij de deur goed dicht als je weg gaat?" vraagt ze. "Het spijt me. Het spijt me voor alles" is alles wat Steenhouwer nog uit kan brengen. Eenmaal buiten op de vlonder lijkt Iris van gedachten te veranderen, want ze rent terug naar binnen voor een zoen en omhelzing waar voor het eerst in lange tijd de vonken weer eens vanaf spatten.

Van passie naar paniek: Iris is de deur nog niet uit of Willem ontdekt acht gemiste oproepen van Elsie op zijn voicemail. Als een gek haast hij zich naar het ziekenhuis. Daar aangekomen vertelt Elsie hem dat zoonlief is neergestoken in een kraakpand. Marco ligt met geperforeerde maag en darmen op de operatietafel. Prachtige dissonante muziek, tergende lange tonen als nagels op een krijtbord.

Ook Huub wordt wakker. Hij lijkt wel tien jaar ouder. De TV dokter dacht eerst met een geestverschijning te maken te hebben, maar dat zou wel een erge stijlbreuk zijn, dus kennelijk liep er daadwerkelijk een naakte jonge dame langs zijn bed die net onder de douche vandaan kwam. "Ik ga aan het werk" meldde zij in evakostuum.
HUH?
Wat betekent dat nou weer? Slaapt Huub met zijn werkster? Was het de secretaresse van Willem? De TV dokter heeft het voor de verandering weer niet helemaal duidelijk en zij bekijkt deze beelden toch aandachtig!

Iris zet Menno af op het schoolplein. Natuurlijk wil hij weer weten wanneer ze nou weer thuis komt.
"Dat weet ik niet schatje, dat hangt van allerlei dingen af."
"Van wat voor dingen?"
"Zullen we daar een andere keer over praten?"

Op bezoek bij Björn in de gevangenis lijkt Huub definitief de knoop door te hakken. Björn wil naar huis en "jij zou toch zorgen dat ik er uit kwam? Pap?"
Niet veel later belt hij Pepijn. "Kunnen wij ergens afspreken?"

Dat gebeurt vlak bij het standbeeld van Rembrandt aan de Amstel, waar een sfeervolle dichte mist over de oever kruipt. Prachtige sfeer.
"Wat zijn mijn garanties?" wil Huub weten.
"Ik kan u verzekeren dat dat goed komt" belooft Pepijn. Willem heeft tenslotte geheimhoudingsplicht vanwege de advocaat-client relatie en dus zal hij niets over de zaakjes van Huub kunnen loslaten. "Dat zit volledig afgegrendeld", heet dat op z'n Pepijns.

Na nog wat geduw en getrek naait Huub zijn bijna bloedeigen Willem op een manier die de TV dokter dus in geen velden of wegen, laat staan op de Amsteldijk, had zien aankomen:
"Die champagnefles met vingerafdrukken. Het zou heel goed kunnen dat die van hem zijn."
WAT?
"Waarom zou een advocaat een prostituee willen vermoorden?" vraagt Pepijn.
"Moet ik alles voor je bedenken?" snauwt Huub. Nou, ach toe, misschien voor de TV dokter?

Jut en Jul van de recherche moeten kennelijk terug naar het huis van de Oekraiense om die champagnefles nog op te halen. Lekker sporenonderzoek. OJ Simpson zouden ze er wel mee vrij krijgen.
Marits vriendje Victor, die Marco had gevonden, vertelt haar dat hij dit deed op de plek waar het feest was waar ze eerst heen zouden gaan: In een kraakpand. En natuurlijk heeft hij even doorgegoogled totdat hij in het handelsregister zag dat dit 'Deltagebouw' aan de Wibautstraat eigendom is van... Couwenberg BV.

Willem gaat nog steeds net zo naïef als de TV dokter bij Björn langs. "Weet jij iets van een kraakpand waar Marco wel eens kwam?" Björn heeft geen geheimen: "Het Deltagebouw, bedoel je?"
Als Willem zich bij de balie weer uitschrijft aan het einde van het bezoekuur, gaat de pen direct als bewijsmateriaal in een plastic zak. Hier is een fuik zich heel snel aan het sluiten...

Iris heeft ondertussen bij haar psycholoog een kennelijk zeer verhelderend gesprek over Elsschot en de liefde. "Hij hoort bij een gangsterfamilie. Einde verhaal."
EN? DUS? Einde verhaal? Die kus van vanmorgen deed toch heel iets anders vermoeden?
Prachtig zoals we de hele tijd op het verkeerde been werden gezet! Hier weet iemand hoe hij dynamische scènes aan mekaar moet schrijven!

Marit vertrouwt Victor toe dat ze wel eens op het punt heeft gestaan om met de papieren uit haar vaders werkkamer naar de politie te gaan. Precies wat Willem nodig heeft, nog een lid van de familie dat zich tegen hem keert.

Ook Pepijn is toe aan een vernietigende zet en zodra de recherche binnenkomt met de mededeling dat er een match is tussen de vingerafdrukken van Willem en de afdrukken op de champagnefles (ja, inmiddels zag de TV dokter DAT wel aankomen...) wil hij Willem laten oppakken.
Maar wat is het motief, wil zijn baas weten. Ja, dat snapt de TV dokter ook nog steeds niet!

Voor Pepijn lijkt het appeltje eitje: Björn maakt ruzie met oom Louis. Die valt in het water en gaat dood. Justitie kan Björn niks maken, maar dat weten ze bij Couwenberg niet en dus schrikken ze. Willem bedenkt een alibi. "Maar hij is helemaal niet genoemd op de club", werpt de recherche tegen. "Zo zou ik het ook regelen", aldus Pepijn. Vervolgens wil de Oekraïense meer geld. Willem maakt een afspraak om dat te leveren en dat was het einde van de Oekraïense. "Maar waarom Willem?" vraagt een advocaat van de duivel.
Pepijn zet zijn 'duh' gezicht op: "Omdat zijn vingerafdrukken op de fles zitten!"

Pepijn stelt voor hem aan te houden en stuurt de recherche op pad. Zijn baas ziet het minder rooskleurig en beschuldigt Pepijn ervan een "persoonlijke kwestie" uit te vechten onder vlagge van justitie: "Dit is de punt van je schoen in zijn voorhoofd steken!" Maar Pepijn snapt plotseling niet meer waar hij het over heeft: Zijn overspannen collega De Ruiter is immers beter en komt volgende week terug? Voor zover Pepijn weet draagt hij dat dossier gewoon weer over." Dat heeft niks met mijn vrouw of mij te maken."
Touché van Erkel. Doortrapt en knap gespeeld.

Ondertussen is Joachim met een paar kale kleerkasten en een honkbalknuppel aangekomen bij het kraakpand op zoek naar de messentrekker. Hij voert zijn eigen inburgeringsbeleid door de buitenlandse krakers toe te spreken: "Weet je dat de Engelsen het verschil niet kennen tussen knippen en snijden? Dat is toch armoede. Wie heeft hier met z'n mes lopen zwabberen?" Na enige zachte honkbalknuppeldrang komt het eruit: "Een Israëlische jongen. Komt hier verder nooit."

De teerling is geworpen en Björn wordt vrijgelaten. Huub staat naast de Audi te wachten en Björn neemt plaats achter het stuur. Alsof er niets veranderd is. "Zet eens uit" blaft Huub wanneer de motor koud gestart is. "Uitstappen!" Buiten omhelst hij Björn alsof hij hem in twee stukjes wil breken. Björn ondergaat het wat autistisch. Wat speelt Guido Pollemans die rol ontzettend knap en geloofwaardig. De mannen Couwenberg stappen weer in. Huub pinkt een traan weg. "Karren maar."

Als Pepijn 's middags Menno uit school haalt staat daar tot ieders verbazing, die van de TV dokter incluis, Iris op het schoolplein. "Zullen we naar huis gaan?" is alles wat ze zegt.
PARBLEU! Weer iets wat de TV dokter niet zag aankomen. Die gepassioneerde kus van vanmorgen was dus een afscheidszoen. Ook zei zij heeft Willem al laten vallen...

Als de recherche Willem op zijn kantoor komt opzoeken, zijn ze verbaasd te vernemen dat meneer Steenhouwer vooral in het ziekenhuis zit bij zijn neergestoken zoon. Op dat moment even niet, want hij staat bij Huub voor de deur. Daar is hij in eerste instantie vooral verbaasd Björn thuis aan te treffen en te horen dat de zaak geseponeerd is. Maar wat hij eigenlijk wil weten gaat over Marco: "Het Deltagebouw. Wat deed 'ie daar?"

Hij wordt onderbroken door een telefoontje van Elsie, die hem sommeert naar het ziekenhuis te komen.

Bij de van Erkeltjes thuis kan niet zomaar in een klap worden rechtgebreid wat krom is. "Ik kan niet zo ineens omschakelen" zegt Pepijn. Iris zegt dat ze wel even een uurtje gaat wandelen, dan kan Pepijn erover nadenken.

Terug in het ziekenhuis blijkt dat Marco weer een bloeding heeft gehad. Het ziet er niet goed uit en ze zijn weer aan het opereren. Buiten wacht de politie. Die zijn er inmiddels uit dat Marco is neergestoken in het Deltagebouw en "drie keer raden van wie dat pand is". De vrouwelijke helft kent geen medelijden en wil Willem meteen op pakken, maar haar mannelijke collega houdt haar tegen: "Je gaat toch niet iemand oppakken op het moment dat zijn zoon op de operatietafel ligt?"

Marit hoort haar vader uit. "Weet jij waar 'ie zat?" Natuurlijk antwoordt de nietsvermoedende Willem naar waarheid: "Ja."
De TV dokter wilde wel naar het scherm schreeuwen: Niet zoals jij denkt Marit! Hij hoort het pas net! Hij zat hier niet achter! Daar zit weer een gevalletje alles-wat-u-zegt-kan-tegen-u-gebruikt-worden, is zij bang...

Als Iris terugkomt, legt ze haar beslissing vooral uit met Menno als reden. "Kom ik ook nog ergens voor in dit verhaal?" wil Pepijn weten. Iris "wil het wel. Weer van je houden, bedoel ik. En ik denk ook dat het kan lukken. Het is de vraag of dat genoeg is voor jou." Ze pakt zijn hand beet. De vingers van Pepijn bewegen een kwart millimeter, maar hij lijkt het aanbod te accepteren.

Het gevoel heeft gewonnen, want de recherche zit nog steeds in de auto te wachten. Ze bellen Pepijn. "Ze staan nog steeds in die jongen te snijden." Maar Pepijn is vastberaden. "Voor twaalf uur wil ik 'm in verzekering hebben". Weet je dat zeker? Hij kijkt naar Iris en Menno die in de woonkamer aan het spelen zijn. "Dat weet ik zeker ja."

Na het eten, waar ouderwets werd gebakkeleid tussen Huub en Björn ("Eten is nooit smerig") brengt Joachim Huub op de hoogte van zijn bevindingen in het kraakpand. Huub schiet in de verdediging. "Het was niet mijn idee. Hij wilde het zelf, een klusje doen. Willem stond al op de stoep. Voor hetzelfde geld gaat 'ie gewoon dood, mijn kleinzoon.Wat mij betreft hoeft die Israelier nooit meer kinderen te krijgen."

En tijd voor de goed gesneden climax zoals wij inmiddels gewend zijn.
Maar wat een clifhanger zat er deze week aan te komen!

Neergeploft op bed probeert Pepijn heel zacht aan Iris wang en oor te knabbelen.
Zakelijk kleden ze zich uit.
CUT TO:
Willem, Elsie en Marit die ieder op hun eigen eilandje zitten te wachten op nieuws uit de OK.
CUT TO:
De Israëlier in een donker en verlaten kraakpand... of...?
CUT TO:
Marco op de operatietafel.
CUT TO:
Huub, starend in het haardvuur, luisterend naar Nights in White Satin.
CUT TO:
Een plichtmatige vrijpartij van Iris en Pepijn.
CUT TO:
De Israëlier loopt in het donker drie kale kleerkasten tegen het lijf en wordt tot moes geslagen.
CUT TO:
Pepijn bestijgt Iris alsof hij snel zijn territorium weer in moet nemen.
CUT TO:
De Israëlier wordt in elkaar getrapt.
CUT TO:
De chirurg loopt naar de Steenhouwers toe.
CUT TO:
Het verwrongen gezicht van Pepijn
CUT TO:
De chirurg ziet er niet uit alsof hij goed nieuws heeft.
Hij begint: "Over die operatie-"
Maar nee.
"Meneer Steenhouwer?" wordt hij onderbroken door Jut en Jul.
Willem draait zich om.

En dat, beste kijker, is hoe u een cliffhanger bouwt. Met kramp in haar keel gaat de TV dokter de komende week overleven. Zij kan niet wachten hoe dit af gaat lopen...

8 opmerkingen:

  1. De TV dokter schrijft "zei" (Ook zei heeft Willem al laten vallen...) wat "zij" moet zijn. Dat terzijde,.... Wat een briljant verhaal en wat een briljante spelers, allemaal,zonder uitzondering. Nu zit ik alleen nog met spanning af te wachten wat er met Marco gebeurt, ondanks dat de arts een ernstig gezicht trok, vermoed ik dat de operatie is gelukt, maar dat het spannend blijft. Ik zag namelijk Marco op de operatietafel met de oogleden trillen. Is dat een teken van leven of van sterven, of een regiefoutje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals u ziet heeft de TV dokter het terstond verbeterd. De spellingcheck is op sommige tijdstippen van de dag niet helemaal (meer) up to par.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had eerst de indruk dat de TV dokter de gebruikelijke Nederlandse azijn-pissende instelling had: we katten vooral af wat er in ons eigen land wordt gemaakt. Maar dat bleek gelukkig een foute indruk en inmiddels volgt de TV dokter deze serie net zo gespannen als ik (en nog veel meer mensen, heb ik de indruk). Overspel is buitengewoon goed gemaakt, met een geloofwaardig verhaal, briljante regie en camerawerk en een uitstekende cast. Ik volg het via uitzendinggemist vanuit het buitenland en ik kan iedereen verzekeren dat het "on-Nederlands" goed is en moeiteloos kan concurreren met series als bijvoorbeeld Damages. Sinds Pleidooi is er niet zoiets goeds langsgeweest. Hulde!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Anoniem @ 08:00,

    De TV dokter is er heilig van overtuigd dat met azijn pissen de wereld er niet leuker op wordt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij niet kritisch is. Alleen maar rozengeur en maneschijn trekt ook geen lezers, tenslotte.

    Zij kan het daarnaast ook niet helpen dat sommige (vooral) reality series vragen om een ietwat ironische beschouwing. Maar natuurlijk herkent zij kwaliteit (Overspel!) als het voorbij komt en zij zal er alles aan doen wat in haar macht ligt om zulke kwaliteit te promoten.
    De TV dokter is ronduit gelukkig dat haar overdenkingen zelfs in het buitenland worden gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben hier op terecht gekomen door de blauwe krokodil. Woon in het buitenland en wilde de laatste twee afleveringen zien, maar arghh!! Het is niet te vinden op uitzending gemist en via de vara site, doen ze het ook niet.

    Serie is echt goed, maar ik blijf natuurlijk ook kritisch want:

    Toen Pepijn de deur uit moest gaan om even een bushokje in elkaar te trappen, ging Iris even langs bij kantoor van Willem. Maar dan is die arme Menno toch helemaal alleen thuis?

    Willem zei dat hij zijn studiebeurs had verspeeld en dat Huub hem toen had geholpen om te studeren. Heh? In die tijd studeerde ik ook (nou ja, 6 jaar HBO). Je kreeg toen een basisbeurs en als je ouders niet zo veel geld hadden zoals in mijn geval, nog een aanvulling daarop. Dat kwijtraken, wat moest je daar toen voor doen? Alleen maar stoppen met studeren.

    En Willem heeft helemaal niets gezegd tegen Marit, toen zij voor zijn bureau thuis zei tegen hem:"je zegt helemaal niets", dat hij toch een brief had neergelegd. Maar Marit wist daar niets van, want die had broerlief meegepikt. Is niet echt een foutje, maar die Willem laat zich wel alles aanleunen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nog een vervolg op mijn vorige reactie. Was al meer dan een uur aan het zoeken en heb tenslotte maar de VARA gebeld..Doe ik normaal nooit, maar werd wat wanhopig. Wat blijkt? Normaal had dit op de website van Overspel moeten staan, is dus niet gebeurd. Maar, de serie is alleen online te zien tot 10 dagen na afloop van de serie! Dus, gisteren had ik de laatste twee afleveringen nog wel kunnen zien.

    Dit heeft te maken met het feit dat de serie erg duur is. Op deze manier kan er nog geld in het laatje komen van dvd verkoop en verkoop aan de VRT. Dat snap ik wel. Toch wil de aardige meneer van de VARA vragen of ze nog een weekje langer de serie online kunnen aanbieden. Ik hoop het.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Anoniem van 28/11/2011 om 10:28
    Dat zou aardig zijn van de VARA... De TV dokter hoopt het ook, want de laatste paar afleveringen waren zeker de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helaas, niet dus. Fragment uit de mail aan mij gericht:

    "Gisteren heb ik u telefonisch gesproken over ‘Overspel’. De serie komt helaas niet meer terug op internet. Ik snap dat het vervelend is dat dit niet goed aangekondigd was op de website van Overspel zelf. Op Uitzendinggemist.nl en via Facebook hebben we dit wel medegedeeld, maar door ziekte van een webredacteur heeft het niet duidelijk op de Overspel-website gestaan.

    Wat rest is u te wijzen op de dvd, die u gratis krijgt bij een lidmaatschap voor € 8,50 of is aan te schaffen via shop.vara.nl. Ik betreur dat u niet de serie op een andere manier kan afkijken en dat ik u moet verwijzen naar deze ‘commerciële’ oplossingen.

    Goed nieuws is wel dat er een nieuwe, volgende serie ‘Overspel’ in de maak is.

    Met vriendelijke groet, "

    BeantwoordenVerwijderen