woensdag 23 november 2011

Mixed Up (1&2)

Het lijkt ondanks de crisis goed te gaan met de Nederlandse televisie. Tussen het dramatisch geweld van Overspel en het verwachte spektakel van Lijn 32 in, bracht de NCRV ons in het oog van de orkaan de nieuwe serie "Mixed Up". Volgens eigen zeggen een licht relatiedrama "over de eeuwige strijd tussen de sexen en over de verwarring van de moderne tijd".


Dat klinkt veelbelovend!


Evenals de cast trouwens: Anneke Blok, de onnavolgbare Tamar van der Dop en Waldemar Torenstra, om maar wat te noemen. Daarvoor neemt de TV dokter zelfs Georgina Verbaan voor lief.  Niets mis met Georgina, maar de TV dokter is gewoon geen fan. Ook al is ze dan in deze serie allesbehalve getypecast.
In de woorden van de eindredacteur drama bij de NCRV, speelt ze "een wat norse, sociaal niet altijd even handige journalist, wier meest in het oog lopende karaktereigenschap haar directheid is". Nee, dat klinkt echt als het tegenovergestelde van Hedwig Harmsen. Maar niet heus.


De vreugde over Anneke Blok was overigens van korte duur, want die werd in aflevering 1 de laan uitgestuurd als hoofdredactrice van het noodlijdende blad "ZIJ", om vervolgens te worden vervangen door Waldemar Torenstra. Die door de styling is toegetakeld alsof hij zo weg is geplukt uit een fractievergadering van de SGP, met zijn zuinige edelmetalen brilletje en zijn saaie stropdas en pak. Hij is wel een heel stijve vreemde lelijke eend in de bijt, wat doet vermoeden dat de makers 'Ugly Betty' of 'The Devil Wears Prada' plannen hebben. 
De TV dokter voorspelt een metamorfose voor Waldemar. Wacht u maar af! 



Tot nu toe viel het met de battle of the sexes nog wel mee. Er was hooguit wat hostiliteit van de redactie, die zich als een vrouw (en Thor) achter Guusje (Blok) schaarde, naar nieuwe hoofdredacteur David (Torenstra). Maar wie zou dat niet doen, als de nieuwe baas voorstelt de 'gezellige' cupcakejes af te schaffen en de vergadering voortaan 'kort en zakelijk' te houden. Toegegeven, Porgy Franssen speelde een draak van een alfa-male, maar vooralsnog was er meer sprake van een character-clash tussen Touba (intuïtief, mensen geven zich aan haar bloot), Latifah (politiek geëngageerd, vurig en betrokken) en Bien (bedachtzaam, psychologisch en diepgaand). Daar hebben de dames nauwelijks een man in hun nabijheid voor nodig.


Bovenal blinkt de NCRV uit in het gebruik van sociale media en internet als toevoeging op haar TV programma's. Dat heeft zij al laten zien bij 'In Therapie', waarbij de karakters op Twitter en Facebook gevolgd kunnen worden. Ook nu stopt een webredactie veel tijd in het maken van een daadwerkelijke 'ZIJ', die wekelijks als pdf op de site te lezen is. Zodat we daar in de eerste editie de editorial van Guusje, die tot haar vertrek leidde, in z'n geheel kunnen lezen. Evenals het interview van Touba met de transseksuele muzikant. Of Latifah's interview met de Egyptisch-Nederlandse ondernemer naar aanleiding waarvan in aflevering 2 zo druk gediscussieerd werd over welke foto daarbij moest gaan komen.


'Mixed Up' is geen 'Overspel', maar pretendeert dat ook niet te zijn. En in tegenstelling tot 'Hart Tegen Hard', dat niet durft te kiezen of het nou een politieserie of een romantische serie is, was na de eerste aflevering duidelijk waar we naar zaten te kijken. Bovendien bekken de dialogen lekker en was de broodnodige expositie goed door de verhaallijn gesneden. Zoals de dyslexie van Bien, slim aangepakt met haar dictafoon ("daar zijn hele handige Apps voor", in de woorden van David) en de stretch/stress verwarring. Daardoor zijn de afzonderlijke karakters interessant genoeg om ook buiten de redactie te blijven boeien. Want wat heeft David goed te maken bij fotograaf Eddie? Wanneer barst te bom tussen Bien en haar vriendin? En gaat het wel goed tussen Latifah en haar vriend? Wanneer laat Touba haar schild zakken?


De TV dokter blijft kijken hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten