dinsdag 22 november 2011

The Entertainment Experience: Paul's Cast

INT. HUIS FAMILIE ALBRECHT - DAG       Bron: @EntXP
Eerlijk is eerlijk: Paul Verhoeven, Ziggo en consorten maken van Entertainment inderdaad een hele Experience.

Nadat er wekenlang door het hele land audities zijn gehouden, waarbij slechts een paar Gelukkigen wisten door te dringen tot de Tweede Ronde, was daar afgelopen week het moment waarop Paul Verhoeven zijn cast presenteerde voor de versie die hij gaat maken van de vooralsnog titelloze film waarvan het script nog wordt geschreven.

Hoe liep het af, voor alle hoopvolle Remco's en Ineke's?
Slecht, zo bleek. Zij zagen niemand minder dan Peter Blok en Ricky Koole er met de hoofdrollen van doorgaan. Niet alleen veroorloofde Paul Verhoeven zich daarmee de artistieke vrijheid om het echtpaar uit het script van Kim van Kooten een verjongingskuur van een jaartje of tien te geven (Remco was 60, Peter voor in de 50; Ineke was 45, Ricky achterin de 30) hij leek ook een belofte te breken. Want was dit project niet aangekondigd als een zoektocht naar nieuw talent? Heeft Paul tussen al die inzendingen helemaal niets bruikbaars kunnen vinden?


Begrijp de TV dokter niet verkeerd: Zij is al jaren groot fan van Peter Blok. Zij schaart hem onder het rijtje Grootse character actors, samen met mannen als David Morse, die alles lijken te kunnen spelen en die zeer geloofwaardig volledig lijken op te gaan in het personage dat ze neerzetten. Zo heeft zij Peter ooit op het toneel zien transformeren in een nietig, klein mannetje. Zij snapt nog steeds niet hoe een man van zijn postuur dat voor elkaar kan krijgen. Door omstandigheden heeft zij deze zomer het tweede seizoen van In Therapie niet kunnen zien, maar zij verheugt zich nu al op de DVD box in de kerstvakantie.
Niets dan goeds over die keuze dus.
En toch...
Wat was er mis met mensen als Bernardus Manders? Of zou het talent dat zich online presenteerde zichzelf in de vingers hebben gesneden? Wie inmiddels gecast is voor een van de user-generated versies van de film, maakt misschien wel minder kans om door Paul zelf gecast te worden. Want die wil natuurlijk wel iets anders en unieks neerzetten.
Of zou het simpelweg zo kunnen zijn dat Paul al die tijd al geweten heeft dat hij zijn film met de bekende Nederlandse acteurs gaat maken? Want ook Merel (Gaite Jansen) en Lieke (Carolien Spoor) en Tobias (Robert de Hoog) zijn nou niet direct van de straat geplukt. Voor zover de TV dokter kan nagaan hebben al deze acteurs ook geen persoonlijk profiel aangemaakt of proeven van bekwaamheid geupload op de website van de Entertainment Experience. Zij lijken regelrecht uit de kaartenbak van Kemna Casting geplukt. En als dat zo is, heeft Paul dan niet gewoon keihard gelogen tegen alle enthousiastelingen (acteertechnisch geschoold of ongeschoold) die hoopten dat dit hun grote doorbraak zou gaan worden?

Bij nader inzien heeft Paul Verhoeven echter nergens letterlijk beloofd of gezworen dat hij de hoofdrol aan iemand uit de publieke castings zou geven, ook al leek hij die indruk misschien te geven. Sterker nog, er zijn wel degelijk rolletjes (en we weten allemaal dat er niet zoiets als een kleine rol bestaat) naar nieuw talent gegaan: In deel 2 van het script verschenen opeens een Mieke en een Gijs op het verjaardagsfeest, en daarvoor heeft Paul wel degelijk acteurs uit de online audities gecast en hetzelfde lijkt te gelden voor de verkoopster in de zwangerschapskledingzaak. Ook de figuranten worden in eerste instantie uit die pool betrokken. En misschien is voor velen alleen een dag op de set in de nabijheid van Master Verhoeven al meer dan genoeg beloning. Op Twitter en Facebook belooft @EntXP bovendien dat er nog steeds meer geluksvogels gecast kunnen worden als er meer nieuwe rollen worden geschreven door de scriptschrijvers. Dit overigens nadat die een paar weken terug de nadrukkelijke opdracht kregen om vooral geen nieuwe karakters te introduceren. Het krijgt er alle schijn van dat de regels van het spel geschreven worden al naar gelang de wind waait.

De TV dokter vraagt zich nu af of de scenaristen zich voor het vervolg zullen laten inspireren door de cast die Paul aan ons heeft gepresenteerd. Zo is Peter Blok een hele andere Remco dan de TV dokter voor ogen had bij het lezen van het script. En Robert de Hoog is een op het eerste gezicht veel beschaafdere, zeg maar gerust meer erudiete, Tobias dan de enge, voyeuristische laat-puberende griezel waarmee zij te doen leek te hebben.
En sluit zijn casting ook niet meteen wegen van het script uit? Zo speelt de 37-jarige Jochum ten Haaf volgens onderstaand filmpje de rol van Wim. Deze Wim was in het script van Kim van Kooten toch echt 58 jaar oud. Op die manier betekent deze keuze bijvoorbeeld wel zo ongeveer het einde van een verhaallijn waarin Wim de stiekeme vader van Tobias of een ouwe studievriend van Remco is. Dat kon eerst prima, maar is nu vrij onaannemelijk.

Of zouden de scenaristen, net als Paul Verhoeven, ook gewoon hun eigen plan blijven trekken?
Wordt ongetwijfeld vervolgd!

6 opmerkingen:

  1. Lieve TV dokter,
    Fijn dat je ons project nog steeds op de voet volgt:)
    Hoewel een paar van de dingen die je noemt zeker hout snijden wat mij betreft, wil ik er toch graag even op ingaan.
    Je hebt helemaal gelijk in je opvatting dat Paul Verhoeven zijn artistieke vrijheid opeist. De eigenzinnigheid van iemand als Paul Verhoeven, die uiteindelijk zijn eigen weg kiest is nu juist wat hem typeert en beter maakt dan anderen. Hij weigert eenvoudigweg concessies te doen aan wie of wat dan ook en gaat uiteindelijk voor het beste resultaat.
    Botweg komt het erop neer dat de deelnemers aan Entertainment Experience van goede huize moeten komen om Paul te imponeren en hij is kritisch. Zeer kritisch. Maar de handschoen ligt nog steeds op tafel. Het is aan de deelnemers om die op te pakken en Pauls ongelijk te bewijzen. Ik hoop tot in de puntjes van mijn tenen dat ze dat doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo tv dokter, leuke blog, zie ook mijn blog http://entertainmentexperience-tvreview.blogspot.com/

    Ik ben het in grote lijnen eens met wat je zegt over het feit dat zo weinigen worden geroepen om in de verhoeven film te mogen schitteren. Anderzijds kun je ook stellen dat het een zoektocht is naar talent en zou je de conclusie kunnen trekken dat verhoeven & co dat onvoldoende gevonden hebben en dus terug grijpen naar de bekendere namen. Ik vind het wel jammer dat er niet minimaal één 'amateur' is gevonden voor een belangrijke rol. Tegelijkertijd kun je ook stellen dat dit de harde filmwereld is waar je niets voor niets krijgt. Paul Verhoeven is uiteindelijk niet zo'n grote geworden omdat het een hele aardige man is, maar meer omdat hij waarschijnlijk een suïcidaal doorzettingsvermogen heeft. Het probleem van dit projekt is volgens mij het begin scenario van Kim van Kooten dat meer een soapscenario is dan een filmscript. Ruim 700 scenarioschrijvers uit den volke hebben zich hierop stukgebeten, waarna verhoeven hier uiteindelijk zelf maar een draai aan heeft gegeven. Je ziet nu dat veel mensen daar toch over gefrustreerd lijken en er komen nu ook veel minder scripts binnen. Hopelijk wordt deel 3 van het script nu eindelijk gekozen uit de inzendingen en bijven de wijzigingen beperkt. WE blijven het volgen, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind allemaal moeilijk en erg ingewikkeld om te volgen...maar er zijn niet veel beroeps acteurs in NL dat echt alles goed kunnen spelen...hoe men dan bijkomt om ze tussen de amateurs te zoeken snap ik echt niet? Kern is goede scenario, en daar is vooral in NL altijd grootst gebrek geweest. Deels ook te danken aan weinig waardering en dito beloning.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Persoonlijk begrijp ik niet waarom je met veel bombarie castingdagen organiseert als je cast al zo goed als rond is. Ik wist bijvoorbeeld al lang dat o.a. Peter Blok en Ricky Koole benaderd waren voordat ik naar het hoofdkantoor van Ziggo reed voor de '2e ronde'. Dat Paul Verhoeven alleen met professionele acteurs wil werken is uiteraard zijn goed recht en er staat inderdaad nergens dat hij verplicht is te kiezen uit het aanbod op de site, maar die illusie wordt natuurlijk wel op grote schaal gewekt ('Paul Verhoeven is op zoek naar jou!').
    En dan het script, dat blijkbaar naar believen kan worden aangepast (aan een al vaststaand verhaal?). Leeftijden, emoties, teksten, alles is plooibaar. In het originele script staat bijvoorbeeld dat Ineke 'enthousiast' reageert op de zwangere verschijning van Nadja. Ricky Koole is een uitstekende actrice, dus ik neem aan dat dit niet haar interpretatie van enthousiasme was. Artistieke vrijheid, wat u zegt, maar toch ook een beetje zuur voor de andere makers, die zich over het algemeen keurig aan het script hielden. Maar misschien zit ik er wel naast en is het punt nou juist je eigen stempel op het verhaal te drukken.

    Nog één puntje: Ziggo is niet voor niks sponsor, dit hele project speelt zich voornamelijk af op intenet (en inmiddels ook op tv, ondanks dat mij werd verzekerd dat dat 'ab-so-luut niet de bedoeling' was.) Verhoeven heeft z'n naam eraan verbonden en dus kon je wachten op bloot- en/of seksscenes in het script. Niewaar? Persoonlijk vind ik het echter geen handige move om jonge, onervaren 'actrices' te vragen hun borsten te ontbloten en dit op internet te zetten. Dat is geen preutsheid, ik heb geen moeite met seks en bloot en ben een groot bewonderaar van Verhoeven. Maar ik ken ook de risico's van internet: misbruik, stalking, pesterijen, imagoschade. Wat je er éénmaal op zet komt er nooit meer af. Ik hoop dus dat makers veel artistieke vrijheid nemen en zich vooral niet al te letterlijk aan dat deel van het script houden...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Los van al dat alles wordt er in Paul's deel 1 vals gespeeld: Robert de Hoog's Tobias is al fotograafm terwijl dat in de scripts pas in deel 2 duidelijk wordt...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Jasper op 25/11/2011 van 20:50

    Dat was de TV dokter natuurlijk ook opgevallen. Daarover later vanavond meer. Paul kon dat natuurlijk niet negeren, aangezien een Tobias zonder camera met de kennis van deel 2 nergens op slaat. Helaas komt het nu in de andere verfilmingen over als een rare continuiteitsfout.

    BeantwoordenVerwijderen