zaterdag 5 november 2011

Topmanager Gezocht: De Finale!

Eindelijk was het dan zover.
In een alles beslissende strijd namen Rogier en Gidion het tegen elkaar op om uit te maken wie de nieuwe topmanager zou worden. Op het spel stonden 25000 euro en het inspirerende mentorschap van Oom Aad. Maar natuurlijk ook de ondernemingsplannen van beide heren. Al mag het na de afgelopen weken geen verassing meer heten, dat de TV dokter over een aantal maanden liever gaat dineren bij Het Geheim van de Chef dan dat zij haar benen in een Aroma Boost Panty moet hijsen...

Voor de laatste keer verlaten Gidion ("ik toon ambitie en ga voor de winst") en Rogier ("ik heb mijn ondernemende talenten laten zien") de grote Brabantse woonboerderij. De heren lijken zelf van mening aan elkaar gewaagd te zijn, dus dat wordt opletten en op de tenen lopen!

Laat dat nou net een outfit zijn
waar de TV dokter een zwak voor heeft!
Op naar de SS Rotterdam in onze havenstad. Gidion gaat vandaag voor business casual: jasje uit maar nog wel een net overhemd aan op een keurige pantalon.

Rogier lijkt meer klaar om de handen uit de mouwen te steken. Hij draagt een spijkerbroek met gympen, maar heeft er wel zo'n mooi duur uit Italië doorgesijpeld overhemd op, met van die versierde boorden aan de binnenkant.
Zo'n casual-formal R2-Westbrook gevalletje.

Als een ijsberg doemen plotseling uit het niets vier oude teamgenoten op. Niek, Sophie, Eef en Wendy komen de heren tijdens hun laatste opdracht in de weg zitten. Al heet dat in Topmanager termen natuurlijk 'bijstaan'. Op z'n zachtst gezegd een eclectische mix.
Waarom deze vier? Waarom in vredesnaam Wendy? Waarom dan ook niet meteen Anne-Marie nog een keer opgetrommeld?

Aad gooit een muntje op. Gidion zegt kop. Het is munt.
Rogier kiest Niek en dat betekent dat wat Gidion vanaf dat moment ook nog zou doen, het op de vingers van een hand af te tellen is dat hij met Wendy opgescheept zal blijven zitten. Aan zijn gezicht te zien heeft Gidion die rekensom ook al gemaakt.
De TV dokter kon de rest van de uitzending het idee niet meer van zich afschudden dat het pleit daar op het dek reeds beslecht was, nog voor Aad de opdracht ook maar had uitgelegd.

Rogier blijkt zijn talent voor gewiekst bekokstoven tot het allerlaatst te hebben bewaard: De reden waarom hij Niek koos, was dat Karin en Aad dachten dat zij niet konden samenwerken. 
Een uitgelezen kans om te bewijzen dat Rogier dit wel kan! 
Hij lijkt het met Niek en Sophie dan ook helemaal te zien zitten.
Gidion daarentegen meent dat het "een B-team" is geworden met Eef en Wendy. 
Niet huilen Gidion, je moet nog een uur of 30!

Na deze domper op de feestvreugde onthult Aad de opdracht: Gidion en Rogier hebben 30 uur de tijd om een event te organiseren op de SS Rotterdam dat een 'wow'-gevoel moet geven. Voor de verandering ligt er een 'stevig budget' klaar (whatever that may be) en ook staat personeel van en ruimte op het schip ter beschikking. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat de uitgaven zo laag mogelijk blijven en dat er flink veel geld binnenkomt van de kaartverkoop.

Off we go!

En met die samenwerking gaat het
natuurlijk helemaal goedkomen:
Ze hebben in elk geval al
dezelfde goede smaak in overhemden!
De strategie van Rogier lijkt al direct vruchten af te werpen: Karin is uitermate verrast dat Rogier voor Niek heeft gekozen. Die laatste ziet er gladgeschoren en uitgerust trouwens weer jaren jonger uit.

Aantoonbaar bewijs dat de topmanagerstress niet goed voor je is!

De teams krijgen eerst een rondleiding over de SS Rotterdam. Dat ziet er allemaal pico bello uit. Wat een prachtig schip! Als de TV dokter nog eens een zakcentje over heeft gaat ze daar ook maar eens een nachtje logeren.

Maar veel tijd om zich te vergapen aan al het moois is er niet: Tijd voor de eerste zware onderhandeling. Wie gaat zijn evenement in welke ruimte organiseren?





Gidion heeft de Queen's Lounge en de theaterzaal op het oog. Dat komt goed uit, want Rogier wil de grote ballroom. Rogier besluit echter om zijn alfa-male tough guy image maar hoog te houden en zegt tegen Niek en Sophie "Het was een zware onderhandeling, maar ik heb hem kunnen overreden". De gladjakker lijkt ineens behoorlijk op dreef!

Het volgende struikelpunt is het evenement zelf. Want hoeveel wow-gevoel kan een mens aan op de zondagochtend? Team Edward Rogier houdt het dan ook op "rustig beginnen": jaren '50 jazz, lekker brunchen, easy does it.
Waar Rogier de touwtjes meteen strak in handen heeft (de TV dokter begrijpt echt even niet waar het allemaal vandaan komt), geeft Gidion onbedoeld alle macht uit handen door een poging tot brainstormen te doen. Dat ontaardt in bijdragen in de trant van "een spreker uitnodigen" en "een goed doel ondersteunen".
Inderdaad. Wow. Je ziet het Gidion denken. Maar niet helemaal met de intonatie die Aad bij dat woord voor ogen heeft...
Wendy en Eef lijken helemaal op een lijn te zitten (hebben die de opdracht gekregen om het Gidion moeilijk te maken ofzo?), maar denken volgens Gidion in veel te concrete termen voor een brainstorm. Hij zit vooral met Wendy in zijn maag. "Eef is nog wel kneedbaar", maar Wendy? "Om nog iets aan haar te hebben zal niet makkelijk zijn". De TV dokter moet hem gelijk geven, zij had Wendy ook na vijf minuten al in een hut op het benedendek willen opsluiten.

Rogier en consorten zijn eruit: Het wordt een jazz brunch, helemaal in de jaren '50 stijl van het schip. De naam van het event? High SocieTEA! Nu alleen nog even een band vinden die gratis wil optreden.

Bij Gidion ("ik ben intellectueel ouder") brainstormt het rustig verder. Een taartenbrunch? Gooise Vrouwen? Glitter? Een modeshow? Heremetijd, wat een zooitje ongeregeld!

Terwijl Rogier nadenkt over de toegangsprijs (75 euro voor VIP kaarten!) en Niek de flyer al klaar heeft, meent Gidion dat ze ook de belangrijkste elementen wel hebben. Wendy denkt daar natuurlijk anders over, maar Gidion houdt het voor gezien en gaat naar bed (hoe heette dat ook al weer, Gidion? Slapen in opdrachttijd?) in de hoop morgen met Eef op pad te kunnen en Wendy "ergens anders" heen te sturen. Hij vertelt het tegen de camera als een boer met kiespijn...

Een nacht zachtjes deinen op de Maas doet wonderen, want om 6.42 zit hij alweer strak in het pak. Gidion kan echter meteen in babysitting mode, want Eef is in geen velden of wegen te bekennen. Die lag zo te zien nog lekker op een oor. Wendy is niet echt te genieten, maar die heeft volgens eigen zeggen dan ook "tot 2 uur doorgewerkt".
"Bizar echt dat ik daarmee moet samenwerken," vat Gidion het maar samen.

Tim weet echter wel waar de schoen wringt: Hij moet de dames gewoon meer afkappen en beslissen wat er gebeurt!

Bij team Rogier verschijnen eindelijk ook de eerste scheurtjes in het perfecte plan. De kaartverkoop blijkt niet zo goed op gang te komen als gehoopt. Met weinig succes proberen Niek en Sophie kaarten te verkopen aan het publiek aan boord. Rogier besluit zijn persoonlijke netwerk dan maar in te schakelen. Hij gaat familie en zijn "VIP lijst" bellen. Helaas zal uiteindelijk geen van deze illustere VIPs komen opdraven, dus tenzij Rogier zijn telefoon een keer verliest in een café of restaurant zal het tot in lengte van dage een raadsel blijven wie van zijn gift-bag afnemers op deze brunch aanwezig had kunnen zijn.
Hè, jammer!

Wendy gedraagt zich inmiddels meer als boze stiefmoeder dan als supportive team member: "Je moet beter plannen!" krijst ze tegen Gidion. "Je zegt ik heb pen en papier en je schrijft niks op!" Nou kan de TV dokter ook niet tegen mensen die geen aantekeningen maken als je ze iets uitlegt, maar Gidion bezweert haar dat hij probeert na te denken. Dat wil er niet in bij Wendy. Zij is ervan overtuigd "dat hij niet alles tegelijk kan".

Tot overmaat van ramp besluit het team op een paard te wedden en bezoekers voor hun "Gooische Vrouwen Event" te gaan rekruteren bij een openluchtvertoning van Gooische Vrouwen. Aha! Die bioscoopagenda onthult dus ook meteen dat de datum van het finale event 27 augustus was.
Goed geheim gehouden al die tijd, jongens!
Wel een risico natuurlijk, helemaal met de donkere stormwolken die zich langzaam boven de Pleinbioscoop samenpakken.

Rogier is nog steeds zijn hele adreslijst (kennelijk een hele lange) aan het afbellen. Hij besluit (slim, slim) om ook de afvallers uit te nodigen. Danny zegt in elk geval toe te komen. Gezellig!
Een onhandig moment voor Aad dus om telefonisch in te breken, maar dat zeg je natuurlijk niet tegen je potentieel toekomstige baas. "En Rogier, hoe gaat het met de stress?"
"Welke stress?" doet Rogier heel verbaasd "Er is alleen gezonde spanning!"
Aad belt echter niet voor zomaar een lullepot: Hij mist "een meet and greet" en een "optreden van een bekende Rotterdammer" waarvoor mensen naar het event zullen toekomen. Nou, in dat geval is het te hopen dat Joke Bruijs en Gerard Cox ook op het VIP lijstje van Rogier staan...

Samen met Eef en Niek probeert hij kaarten te slijten op het jazzfestival in de stad, maar de verkoop loopt voor geen meter. Vervelend, want "alles wat altijd goed ging, was de verkoop!" Maar ze laten de moed nog niet zakken, want "het event van Gidion is kut en wij hebben ook de beste zaal". Aan zelfvertrouwen heeft het Rogier nooit ontbroken.

Nadat Gidion op geheel eigen wijze wat modellen voor de modeshow heeft geregeld, maakt hij zich strak in het pak met katheder, Eef en Wendy op voor de kaartverkoop bij de openluchtbioscoop. "Dit is wat hij goed kan" volgens Tim, maar het moet nu wel gaan gebeuren...

Om een lang verhaal kort te maken, lijkt het erop dat Rotterdam niet zit te wachten op events met een wow-gevoel, want er wordt geen kaart verkocht. "Het leek een schot in de roos, maar het was ernaast" vat Gidion het met de moed der wanhoop samen.
Team Rogier probeert het tegen beter weten in nog een keer op de boot en Niek probeert in een vlaag van verstandsverbijstering kaarten te slijten aan stomdronken mensen in een kroeg. Daarvoor wil hij zelfs nog wel een man een zoen geven. "Als dit niet je best doen heet, dan weet ik het niet meer". Dat dacht de TV dokter ook. Kunnen we die jongen alsjeblieft alsnog tot topmanager uitroepen, meneer Ouborg?

Uiteindelijk blijken beide teams vijf uur voor aanvang alleen kaarten aan familie en vrienden te hebben verkocht. Wat een domper op de feestvreugde. Maar tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is er niet: Rogier geeft het personeel een peptalk: "Haal de glitter in je ogen naar boven en geef het een gouden randje!"

Eef en Wendy zijn massa's roze ballonnen aan het opblazen om de zaal Gooische Vrouwen Brunch ready te maken. Gidion is met zijn koffer aan de haal. Even dacht de TV dokter dat hij met angst en beven weg was gerend van dit debacle, maar hij blijkt nog een laatste poging tot kaartverkoop te doen.

Rogier heeft ook zijn Go-To outfit (witte pak en ruitjesoverhemd hoog dichtgeknoopt) weer aangetrokken. Hij lijkt zo weggelopen uit de leader van het programma. Minder professioneel is de wijze waarop hij het andere team afzeikt: "Ballonnen zijn prachtig voor een kinderfeestje, maar wij zijn chique".
Zeg dat. Jort Kelder zou vast trots zijn op de wijze waarop dit event oud geld uitstraalt. Geen opsmuk, geen BN-ers ("maar dat moet je kunnen laten varen, om in scheepstermen te praten"), geen buitenissige tierelantijnen.
Of, om in de woorden van Karin te spreken: "Ik kom hier binnen en ik denk gelijk aan een creamtie. Ik mis emotie, sfeer en spanning. Ze hebben niks aan de zaal veranderd. Echt heel treurig."
Tsja Karin, adel arbeidt niet!

Dan het top evenement van Gidion: De eenmansband arriveert, zijn ouders zijn er en voor de TV dokter er erg in had gooide Gidion de heupen los op de dansvloer samen met zijn moeder die zich voor de glitter & glamour gelegenheid in een fonkelend jasje had gestoken.
Als hij daar geen bonus punten voor krijgt!
Maar terwijl Gidion binnen de gezellige gastheer staat uit te hangen, loopt Wendy zich buiten op te naaien: Geen van de zaken die Gidion heeft geregeld zijn er en daar wordt ze op z'n zachtst gezegd niet vrolijk van...


Bij Rogier komen behalve de band en de eerste gasten ook alle oud-deelnemers van het programma aan: Danny verklapt bij binnenkomst alvast de afloop: "De Winnaar!"
Wat weet Danny dat de TV dokter niet weet?

Bij Gidion arriveren de modellen nog net op tijd en volgens Tim is het allemaal goed afgelopen. "Hij had in het begin wat moeite, maar is zijn eigen plan gaan trekken en zet het event goed neer."

Aad komt ook poolshoogte nemen op allebei de feestjes. Rogier, de man die eerst het Gooise Vrouwen Event uitschold voor kinderfeestje in verband met de ballonnen, vertelt nu trots over de goochelact die hij heeft ingezet. "Dat werd vroeger ook op dit schip gedaan." Een mooi bruggetje naar zijn verdediging voor het gebrek aan tierelantijntjes: Hij wilde "de show van het schip" gebruiken.

Bij het Gooise Vrouwen Familiefeest Event is de modeshow begonnen. Volgens Tim mag de kaartverkoop dan wel niet zo zijn gelopen als gehoopt, iedereen heeft het wel ontzettend naar zijn zin. Gidion lijkt deze mening te delen: "Het eten zullen we eruit hebben, maar het entertainment zal lastig worden".

Tijd voor het moment suprème...
Want wie wordt de nieuwe business-partner van Aad? Vergeten zijn de Aroma Boost Panty en Het Geheim Van De Chef.
Welk evenement maakte de meeste indruk? Wie draaide de meeste omzet? Wie werkten het beste samen?

Met een gezicht als een oorwurm neemt Wendy plaats in de boardroom. Met zo'n uitstraling kun je natuurlijk alle kansen van je teamleider zonder enige moeite verknallen. Aad valt maar meteen met de deur in huis: Gidion, hoe ging het?
Tsja, wat zeg je dan om het politiek correct te houden? "Ik had nog nooit met Wendy samengewerkt en dat was een hele nieuwe ervaring". Hoe het ging? "Bij tijd en wijle goed." Gidion staat al met een voet in het moeras. Of er nog meer was? "Eef had een kort lontje en was heel erg moe."
Kortom, een B-team dus. Of, zoals Aad dat liever uitdrukt: "Ik had het idee dat de samenwerking niet helemaal aanwezig was."
Gidion besluit zijn andere voet ook maar op drassige grond te plaatsen: Hij had Wendy als laatste gekozen. Nou ja, gekozen... Zij was over.
Meer is er niet nodig om de dames een front te laten vormen: Zij denken dat ze toch vooral met z'n tweeën het evenement hebben neergezet.

Team Rogier gaat voor de enige overgebleven strategie: Team Gidion heeft zojuist zijn eigen graf gegraven, dus vooral doen alsof het goed ging. "Een goed geoliede motor" jubelt Rogier. "Ik ben dik tevreden!" Sophie en Niek beamen alles. Ze hebben een heerlijke tijd gehad. Hard gewerkt met een mooi resultaat.

Karin en Tim hebben alle bonnetjes bij elkaar opgeteld. Het evenement van Team Rogier leverde een opbrengst van 277.53 euro. Da's niet veel. De opbrengst van Team Gidion daarentegen, is 2153.39. Bijna juichte de TV dokter. Negatief! Hoe is het mogelijk!

Aad is het erover eens dat het Gooise Vrouwen event inderdaad een wow-effect opleverde. En er waren 1001 details. Maar was er wel toestemming om het logo op de flyer te zetten? Om de film te draaien? Wendy snauwt meteen dat ze Gidion wel vier keer heeft gevraagd of hij aan de auteursrechten had gedacht. "Hoe kan het dat het bij jou in het begin altijd chaos is?" vraagt Aad zich af.

Rogier draait nog een keer zijn authentieke jazz sfeer verhaal af om Aad uit te leggen waarom er weinig extra versiering was. Hij lijkt er in te trappen. Maar een ding snapt hij niet: "Die boot heeft historie. Waarom is het niet gelukt meer kaarten te verkopen?"

Tijd voor serious business. Aad bedankt de oude kandidaten voor hun "bijzondere inzet" en blijft achter met Rogier en Gidion. Twee heel verschillende mensen. Met verschillende karakters. En verschillende talenten.
Hij moet er even over nadenken.
In de hal mijmert Gidion wat voor zich uit: "Bepaalde eigenschappen brengen je naar de finale".
Dat vindt Rogier ook.
"Bij jou begint het altijd rommeling. Bij mij is gewoon altijd alles goed."

Aad luistert nog beleefd naar wat suggesties van Karin en Tim, maar dan stuurt hij ook hen weg. "Die laatste beslissing neem ik zelf." Het klinkt alsof hij in een spannend jongensboek aan een groot avontuur begint.
Hij noemt Gidion "multi-inzetbaar". Neemt u van de TV-dokter aan, dat is geen goed teken als er een specifieke baan op de onderhandelingstafel ligt. Hij is een ondernemer, maar zullen zijn bestuurlijke ervaring, onderscheidend vermogen en visie die hij ook kan uitvoeren goed kunnen maken dat er ook een "stukje chaos" in hem zit en dat hij slagkracht mist?

In Rogier ziet Aad een ondernemer en een marketier. Hij is creatief, al zijn er ook stressmomenten en zijn PR kan beter. Maar hij is ook representatief. En een entertainer. En hij presenteert goed. En daarom gaat Aad met Rogier ondernemen.

Bedremmeld moet Gidion toezien hoe Aad en Rogier het contract ondertekenen. Rogier "heeft kippenvel" en begint van schrik te lispelen alsof hij in Zwadderich zit. En daarmee is de kogel door de kerk.

Nederland, maak u op voor de Aroma Boost Panty! Het moet niet veel gekker worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten