maandag 21 november 2011

Holland's Next Top Model: De Finale!

Door de topmodellen in spe de afgelopen weken niet verder te vliegen dan IJsland en Ibiza, hadden ze bij RTL genoeg geld over om als uitsmijter van het seizoen flink uit de band te springen met een live finale en een vette spektakelshow waarvoor kosten noch moeiten gespaard leken te zijn. 

Dat alles om de top 4 (Elise, Michelle, Riquelle en Tamara - laat de TV dokter het net als Daphne maar netjes in alfabetische volgorde doen) nog een keer te laten stralen en de juryleden (Mariana Verkerk, Paul Berends, Freek Koster van Touché Models en Bastiaan van Schaijk) nog een keer de kans te geven om de dames op hun kunnen te beoordelen.

Hopelijk lagen alle kleine kinderen al op bed, want vanuit het niets paradeerde daar ineens een dementor uit Harry Potter over de catwalk. In grote, groene fladderende cape stampt het monster voorbij. Wacht eens even... Een dementor op hakken? Surprise, surpsise: Het blijkt de DJ te zijn, die kennelijk een zodanig grote rol ging spelen in het komende uur dat zij haar eigen entree verdiende. De TV dokter kan zich niet herinneren dat Daphne ook nog even netjes heeft gezegd wie het was, maar enig zoekwerk leverde op dat het DJ Eno-C geweest moet zijn. De TV dokter heeft duidelijk de club scene niet helemaal bijgehouden...

Daar is Daphne. Terwijl de meiden kennelijk hard geoefend hadden voor deze catwalk show, bleek La Deckers het nog steeds niet nodig gevonden te hebben om een presentatie workshop te volgen en dus praatte ze het geheel nog steeds een beetje als een houten klaas aan elkaar en had af en toe de neiging om een toontje aan te slaan alsof ze voor een kleuterklas stond. Maar eerlijk is eerlijk, ze deed wel precies wat een goede presentator moet doen: Ze stond geheel in dienst van het programma en zei gewoon wat er gezegd moest worden. Daardoor was er volop tijd om er een echt fashion event van te maken. Complimenten voor deze aanpak.


Er was besloten om alle runs door live entertainment te laten ondersteunen. Een goede test of je het als model een beetje lekker doet op de catwalk: Al loop je in nog zo'n schitterende creatie van Jan Boelo rond, probeer de aandacht maar eens naar je toe te trekken als daar een springerige Amerikaanse entertainer naast je de nodige stampei staat te maken. Flava had voor de gelegenheid een gouden kerstboom aangetrokken en zag er meer uit of hij net van een boot uit de gayparade was gestapt dan uit Amerika was komen overvliegen. Een beetje de 21e eeuwse versie van André van Duin on acid in een glitterpak, al zong hij een alleraardigst 'Fashionista' over modellen en spotlights.

Als eerste van de finalisten kwam Riquelle op, in foute zilveren hotpants en met een dode struisvogel om haar nek. Ze werd gevolgd door Elise, die in haar opengesneden vuilniszak heel wat sjiekers uitstraalde. Toen kwam Michelle in een zilver geval met veel zwarte tule. Ze schmize-de zich het apelazarus en keek (in tegenstelling tot Riquelle en Elise) stoer in plaats van bang. Hekkensluiter was Tamara, die met een strak gezicht langs kwam bouncen alsof ze op weg was naar een huurmoord in plaats van naar een feestje.

Mariana heeft voor de verandering niets dan lof. Ze vindt het de meest gedreven groep meiden die ze ooit heeft gezien en heeft Elise nog nooit zo sterk zien lopen. Ook Freek is helemaal in jubelstemming. "Het haar... alles klopt!" Nou, daar hebben de dames vast zelf een enorme bijdrage aan geleverd, dus dat is altijd leuk, zo'n complimentje.

Natuurlijk missen we iemand en dat is Fred! Roekoe, roekoe! Die staat in knalroze pak backstage, want die moet natuurlijk gewoon werken. Gelukkig heeft hij daar een camera en een microfoon. Helaas kunnen we niet lang van hem genieten omdat hij heel onhandig tussen de omkledende dames is gaan staan, zodat er blote borsten in beeld komen en die leiden wat af. Zelfs van Fred verkleed als flamingo.

Gelukkig heeft Michelle zich in de commercial break weer in een partij veren gehuld, en dus kunnen we terugkeren naar Fred. Die heeft al niet veel meer te zeggen, want het is tijd voor de volgende run.
Flava heeft zich voor de gelegenheid uitgedost als Neelix uit Star Trek Voyager. Dat belooft wat!

Sheguang Hu kan er wat van.
Met een Aziatisch fusion muziekje op de achtergrond worden de prachtige creaties van Sheguang Hu getoond. Veel verstand van mode heeft de TV dokter niet, maar hier zit veel moois tussen.
Voor de lol mogen ook de afvallers van het seizoen meelopen. Dat stond zeker gestipuleerd in het contract, want zelfs Jildis is er weer bij, alsof er niets gebeurd is.



Eerlijk is eerlijk, Elise + Michelle + Riquelle + Tamara zitten niet voor niks in de finale, want sommige van de afvallers komen redelijk oncharismatisch langswandelen en van sommigen kon de TV dokter zich niet eens meer herinneren ze ooit eerder gezien te hebben. Hun energie is wel heel laag. Alleen Tirza weet nog wat persoonlijkheid in haar loopje te stoppen. Misschien hebben ze wel de opdracht gekregen om allemaal zo treurig te lopen?
Mandy is onherkenbaar, en dus een prachtig palet om als ontwerper je lusten op bot te vieren, zou de TV dokter zeggen. Bij de geisha walk past het gakkende hoofd van Mieke ook eigenlijk wel en Nancy ziet eruit alsof ze regelrecht is weggelopen uit Anne Rice's "Interview with a Vampire".

De vier finalisten krijgen duidelijk de showstopper creaties aangetrokken. Michelle lijkt van een pak conimex te zijn afgestapt in een schitterende afgezakte hoepelrok in een stofje dat Beatrix ook mooi zou vinden, en Elise draagt iets roods. Daar komt Tamara. Die lijkt regelrecht weggelopen uit een ondergrondse schatkamer uit 'The Mummy - Part 3'. Ze heeft aan haar lijf een enorm imposant geval met een lange paarse sleep en op haar hoofd prijkt een zilveren kerstboompiek die gestolen lijkt te zijn van de Borobudur. Iemand heeft haar als winnares aangekleed en zo lijkt ze zich ook te voelen. De camera kan Riquelle niet eens meer vinden door al het paarse geweld heen. Dat is misschien maar goed ook, want ze lijkt even te struikelen aan het begin van de runway. Prachtige witte jurk trouwens, die goed bij haar past. Ze ziet eruit als een tsarina uit een ballet van een Rus met een moeilijke achternaam.

Kennlijk was Bastiaan minder onder de indruk dan de TV dokter. "Couture moet dramatisch gedragen worden en er is er maar eentje die het echt goed heeft gedaan." Gelukkig wil hij nog niet zeggen wie dat is geweest, want anders zou het Tamara natuurlijk wel meteen heel erg naar het hoofd stijgen.

Tijd voor een filmpje: de shoot voor de Max Factor Color Effect Collectie. Is daar aandacht voor nodig dan? Jawel, want veel vrouwen vinden het moeilijk om veel kleur op hun ogen te smeren en dat is helemaal nergens voor nodig. Als je van binnen naar buiten werkt en van licht naar donker, dan kun je namelijk ook heel goed dramatische make-up op je ogen dragen. Niet echt suited for work, maar misschien wel als je het tegen het kleurenpalet van een grote papegaai moet opnemen.
Zei Fred daar papegaai? De dames piesen alweer in hun broek van angst. Come on ladies, er zijn topmodellen met slangen en tarantula's verrast. Zo'n Lorre ga je heus wel overleven.

Riqelle krijgt op haar kop omdat ze al twee dagen haar haar niet heeft gewassen. Ze kan er niet echt mee zitten. "Kom op zeg, dat is toch zo in een kwartiertje gebeurd?" Tamara heeft de boel natuurlijk beter onder controle. Iemand voelt aan haar haar en zegt "Heel goed, Tamara!" Alsof een kleuter net zijn veters heeft gestrikt of zelf zijn kont heeft afgeveegd.

Tamara en Riquelle staan er ongelooflijk krampachtig bij. Je zou denken dat ze weer aan een molenwiek gebonden zijn in plaats van dat ze een vogel op hun schouders hebben zitten. De fotograaf vond dat Tamara moeite had het vast te houden. "Misschien was ze te eager". Bij Riquelle zag ze wel vooruitgang ten opzichte van de vorige keer dat ze haar voor de lens had gehad. Michelle stond er rustig en professioneel bij, maar uit het commentaar van de fotograaf was niet op te maken of ze het nou juist goed of slecht had gedaan. Ondanks het feit dat ook Elise zeven kleuren stront scheet (voor het maximale Color Effect), deed ze het "heel goed".

Terug in Studio 21 onthult Daphne de foto's. Paul Berends vindt dat er eentje met kop en schouders boven uitsteekt en dat is die van Tamara. Sommige andere vindt hij "te hautain". Met alle respect, maar dat kiekje van Tamara is ook volledig anders uitgesneden dan de rest, zodat niet haar hele hoofd erop staat. Daardoor lijkt hij veel meer Oomph te hebben. Niet eerlijk!
Bastiaan bekijkt het vanuit de psychologische hoek: "Als het model niet aardig is, wil het beest ook weg". En bij Tamara en Riquelle vloog de papegaai steeds van hun schouder. Dus trek uw conclusie!

Flava loopt inmiddels wat achter en komt op in een papegaaien pakje met veren dat hij nog had liggen uit de tijd dat de IT the place to be was.
Tijd voor de 'Fools Gold' collectie van Dennis Diem met de gevreesde (zeg maar gerust onmogelijke) hoge hakken. Er loopt wat design talent rond in Nederland! De run wordt begeleid door de uit Engeland overgevlogen Emeli Sande die 'Heaven' komt performen. Met een koor erbij. Dat in het wit gekleed recht uit een Michael Jackson concert geteleporteerd lijkt te zijn. Of uit Koefnoen. Want in close-up blijkt dat ze hier misschien wel een blik goede zangers, maar geen flitsende hippe modepopjes hebben opengetrokken. Wat een verademing.

Fool's Gold en dode schapen. De TV dokter wil de jurk van Michelle hebben.
Nee hoor, u kunt ophouden met hopen dat er iemand gaat vallen op die martelwerktuigen van schoenen. De dames stappen voorbij of ze een paar comfortable sneakers aan hun voeten hebben. Afgezien dan van het licht zoeken naar balans op het moment dat ze zich ergens langs de catwalk moeten positioneren en daar stil moeten blijven staan tot het eind.
Tamara ziet eruit alsof ze een hongerlijdend gevalletje een gouden badpak en een zwarte panty hebben aangetrokken. Ze loopt onvoorstelbaar stabiel, maar dit ziet er niet appetijtelijk uit. Voor de onderkant van Elises jurk is een schaap opgeofferd, en ze is zichtbaar opgelucht als ze even stil mag staan en het grootste deel erop heeft zitten. Riquelle draagt een legging met een lelijke naad over haar billen. Dat lijkt eerder een outfit die Nancy zou creëren dan iets van een topdesigner, maar misschien ging het ook hier om de schoenen. Michelle draagt een prachtige bruidsjurk die eveneens van dood schaap is gemaakt, met een half gouden bovenstuk en gouden stappers.
Nog even dreigt het mis te gaan als Elise en Riquelle elkaar in de weg staan zodat er bijna iemand struikelt over Michelle's sleep, maar uiteindelijk blijft iedereen op de been en dus zijn er complimenten van de jury.

Weer tijd voor een filmpje, want de dames hebben een reclamespotje voor Oxfam Novib opgenomen. Dat is waar! We hebben de dames nog niet zien acteren! Jammer dat dat nu als segment in de laatste aflevering is weggemoffeld, want het is juist altijd zo lachen-gieren-brullen, al die modellen die daar staan te stotteren en hun tekst niet kunnen brengen.
Om de dames eens goed te pesten, gaan ze weer iets met dieren doen. Want Oxfam Novib wil laten zien "dat het niet alleen goed is om mensen te helpen, maar ook leuk!" En dus kun je een kerstkado geven aan iemand die alles al heeft en dan krijgt iemand in een ontwikkelingsland een geit of een varken en je vriend een kleinigheidje. Inderdaad. Dat klinkt ont-zet-tend leuk.

Ze mogen een spotje draaien met Irene van de Laar. "Leuk natuurlijk, om met een bekende Nederlander te spelen", aldus Tamara. Helaas komt het er bij Tamara en Riquelle uit alsof ze Duitse naamvallen aan het opdreunen zijn. Michelle doet het heel behoorlijk, maar je kunt van mijlenver zien aankomen dat Elise als beste uit de bus zou komen. De echte winnaar van vandaag is echter Riquelle, want haar schoenen zijn te klein "Maar ik klaag niet!" zegt ze tegen Fred. Die is danig onder de indruk.
Nog snel wat opnames in de PC Hooftstraat. Tsja Tamara, daar loop je dan met een hangbuikzwijn. It's a glamorous life. Eerlijk is eerlijk, regisseur Winkler heeft er een mooie Sex in the City commercial van weten te maken. En natuurlijk heeft hij Elise als winnaar uitgekozen.

Bastiaan geeft nog maar eens even aan dat acteren ook een vak is, net zoals het model zijn een vak is. Maar ja, uiteindelijk zoeken ze wel het model dat over-all het beste is! Zit daar toevallig iemand zich heel stiekem in te dekken zodat ze de abominabele acteerprestatie van Tamara straks over het hoofd kunnen zien? Ja Bastiaan, de TV dokter heeft je wel door!

Daphne jast er snel even wat Highlights van Elise en Michelle doorheen, zodat we met z'n allen kunnen concluderen dat de dames daadwerkelijk verdiend in de finale staan.

Tijd voor het klapstuk van de avond: de lingerie run. Flava heeft daarvoor de muts van Albertus Perkamentus opgezet en een panterprint van Anna Wintour aangetrokken, maar gelukkig leidt dat niet al te veel af van de creaties van Elle McPherson, die met alle vleugels en veren en toeters en bellen rechtstreeks van de Victoria's Secret catwalk geplagieerd lijkt te zijn (kijk, dat weet de TV dokter dan weer wel).

Iedereen wil snel weer wat kleren aan gaan trekken, maar Tamara pakt rustig haar momentje.
Er lopen ook oud winnaressen van HNTM mee en om het feestje op te luisteren komt Taio Cruz zingen. Kijk nou, daar hebben we Kim Feenstra en Ovo, zodanig opgesmukt met Braziliaanse carnavalshoofdtooien dat je de lingerie haast niet ziet. Daar heeft een kleurenblinde stylist geen nee durven verkopen aan Elle McPherson. Wat een misser. Zelfs Sanne, de winnares uit 2006 loopt mee. Die hadden ze wel even wat meer make-up mogen opsmeren om haar er wat gelukkiger en/of gezonder uit te laten zien. Elle McPherson is er duidelijk nog niet helemaal uit wat ze nou wil, want daar komt Lois in een boksoutfit met herenondergoed en River met pompons en cheerleaderpakje. Melissa daarentegen draagt een roze pauwenogen-stellage die Fred zelf uitgezocht zou kunnen hebben.
En daar is Elise. Je moet het maar durven, in string met doorzichtige kamerjas. Ze straalt en heeft duidelijk lol. Die kan zo gecast worden in een remake van Moulin Rouge.
Michelle daarentegen schrijdt voort als een blonde vixen. Dat is meer de verleidster die bij nader inzien een paar handboeien en een ijspriem in haar handtas blijkt te hebben.
Temidden van alle botten en ribben lijkt Riquelle zowaar een buikje te hebben, terwijl dat natuurlijk niet waar is. Ze speelt een beetje de Hollywood diva en werpt het publiek kushandjes toe, maar anders dan Elise komt het niet echt spontaan over.
Nou, daar is de finale hoor. Voor de tweede keer op rij heeft Tamara het klapstuk van de collectie aangetrokken gekregen. Moeten we nu echt serieus blijven denken dat dit geen doorgestoken kaart is?
Ze heeft een enorme partij zilveren vleugels op haar rug en een wasbordje waar Ryan Gosling nog u tegen zou zeggen. En ze glimt alsof ze er al een gladiatorengevecht op heeft zitten. De TV dokter weet trouwens niet welke Max Factor ze haar op het gezicht hebben gesmeerd, maar ze lijkt eerder 30 dan de 19 jaren die ze kennelijk telt. Haar run is trouwens niet zo erg sterk, ze lijkt een beetje doelloos rond te stappen, maar doet het wel met een sjacherijnig (of heet dat zelfverzekerd?) gezicht. Het komt over alsof ze al wel weet dat ze heeft gewonnen en dat het nu maar 'ns over en uit moet zijn met die onzin.

Daphne heeft haar lesje wel geleerd. Die vraagt de jury niet eens meer om feedback en toont ons in plaats daarvan de highlights en dieptepunten van Riquelle.

Even backstage bij Fred kijken. Die probeert een diepte interview af te nemen bij wat oud winnaressen, maar heeft al snel door dat dat er niet inzit en dus geeft hij maar toe dat hij zin heeft in een wijntje. De hint komt aan en dus vertoont Daphne de hoogtepunten van Tamara. En dan... schakelen we toch nog een keer terug naar Fred, want Daphne wil nog weten hoe de stemming is. "Het begint nu echt te komen. De meiden zijn hysterisch, want als ik ze iets vraag hoor ik niks terug". Inderdaad Fred, dat is de definitie van hysterisch. Hij probeert nogmaals te hinten dat het toch echt tijd is voor die wijn, wat hem betreft: "Er mag er gewoon een van de vier winnen, als het maar gebeurt!"

De dames mogen in robes van Addy van de Kromenacker op komen om te horen wie van hen dan Holland's Next Top Model 2011 gaat worden. Addy had geen tijd meer voor nieuwe creaties, want deze kleurschakeringen hadden we al gezien in de modeshow die Michelle toen voor hem mocht lopen. Daar is Riquelle, als een zeemeermin. En Michelle, als een Venus waar Botticelli hooguit nog wat meer heupen aangeschilderd zou hebben. Elise komt op als een royal princess: heel rustig pakt ze haar momentje, terwijl de muziek "Take Your Time" zingt. Bij Tamara's jurk was Addy's inspiratie op, want ze heeft een nude/grijs/groen geval aan dat nog het meeste aan de kleur van een te lang gekookte tuinboon doet denken. Maar natuurlijk zit er wel weer een bruidssleep aan vast.

Daphne lepelt alle prijzen nog een keer op en vraagt aan Bastiaan (die de gouden envelop vast heeft waar de uitslag in zit): "Was het moeilijk?". Neeeee, helemaaaaaal niet! Dat klinkt niet zo lief natuurlijk en dus neemt Daphne het nog even netjes voor de rest op: "Ze staan hier alle vier wel verdiend!" Bastiaan krabbelt snel terug, maar het is natuurlijk al te laat. "Het was ook niet zoooo makkelijk.." Ja dat zal allemaal wel. Hij geeft nog even aan dat ze allemaal goed zijn, maar dat de jury gekozen heeft voor degene van wie ze denken dat ze een hele grote internationale carrière kan krijgen.

Als Frizzle Sizzle op het songfestival staan de vier dames te wachten op de uitslag. 
Michelle wordt vierde. Riquelle wordt derde, maar krijgt nog wel de aantekening dat er wel een grote carrière voor haar in het verschiet ligt. Wat moet Michelle daar nou weer van denken, lieve dames en heren jury? Tamara en Elise huilen nu al. De jury is onder de indruk van hoe Elise is gegroeid in de wedstrijd. Ze heeft eigenlijk altijd met de top meegedaan en had uitschieters naar boven, zoals de Oral B reclame en de Oxfam Novib commercial.
En dan Tamara, volgens de jury uitgegroeid tot de gedoodverfde favoriet onder de andere modellen. Ze hoorde de hele serie bij de besten, maar was verkrampt tijdens de Max Factor shoot. En haar acteerprestaties waren minder. Maar uiteindelijk is de keuze gemaakt op basis van de overweging wie er internationaal de meeste kans heeft om door te breken en dat levert één naam op.
Tamara.

De TV dokter kan niet zeggen dat dat nog als een verrassing kwam... Gelukkig hoeft Fashion minnend Nederland zich niet bij Sylvia Geurtsen in de afkickkliniek te voegen, want vanavond brengt RTL "America's Next Top Model". Zal het Mr. and Ms. Jay lukken om ons Fred te doen vergeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten