dinsdag 8 november 2011

Holland's Next Top Model (#10): The Final Four

Bron: HNTM Cycle 5 
Bij Topmanager Gezocht bleef hij ons bespaard, maar bij Holland's Next Top Model moesten we er toch echt aan geloven: De Terugblik Aflevering die elke zichzelf respecterende reality TV show standaard de week voor de finale uit de kast trekt in een laatste poging de boel nog wat extra uit te rekken en op te vullen.
Gelukkig werd er een originele draai aan gegeven en de TV dokter was aangenaam verrast door de verfrissende aanpak. Weliswaar ontkwamen we niet aan het oplepelen van wat oud zeer, maar dat gebeurde in rap tempo en met een picture-in-picture van The Final Four die regelmatig de handen voor het gezicht sloegen als er weer eens een onhandige opmerking langs kwam. Daarnaast waren er echt ook niet eerder uitgezonden beelden van de modeshow van Addy van de Krommenacker en ging ons aller Fred op bezoek bij vrienden en bekenden van de finalisten. 
Vooral dat laatste was interessant natuurlijk, want vanzelfsprekend vraagt de TV dokter zich de afgelopen weken nog maar een ding af: Uit wat voor nest komt Riquelle in vredesnaam?
Smikkelen en smullen!

Op onmogelijke hoge hakken die Halina Reijn zonder blikken of blozen samen met haar Jimmy Choos aan de Fashionbash zou hebben gedoneerd, strompelen de vier dames door het grint van het Vondelpark naar het Nederlands Film Instituut. Iedereen is netjes opgemaakt en heeft frisse blosjes op de wangen geplamuurd, waardoor zelfs Michelle uit elke porie glamour ademt. Daphne wacht de meiden al op om samen met hen neer te ploffen in de bioscoopzaal om daar eens lekker terug te gaan kijken hoe ze zover gekomen zijn. 


Hoe is het de dames eigenlijk bevallen, dat zichzelf terugzien op de televisie?
We racen via Elise (die toegeeft dat ze wel wat vaker haar mening voor haarzelf had moeten houden maar die ook schrikt van mensen die haar via Twitter dood wensen) naar Tamara (die minder zit met dat soort commentaar omdat ze denkt: "Ik sta hier en jij zit achter je computer." Hmmm. Deze laat de TV dokter maar even aan zich voorbij gaan.) en door naar Riquelle (die vindt dat er aan haar gedrag nog wel een paar dingetjes verbeterd kunnen worden) om te eindigen bij Michelle (die het terugkijken van alle afleveringen vooral interessant vond omdat ze kleine trekjes bij zichzelf zag waarvan ze eerst niet wist dat ze ze had).

De London Eye, de molenshoot (Michelle: "Ik deed gewoon alsof ik het niet eng vond. Ik dacht: straks heeft de jury weer commentaar"), IJsland: Binnen 12 minuten passeert alles de revue. Als een zapservice on acid dendert Daphne overal doorheen om vervolgens de Oral B Whitening reclame van Elise te onthullen. Die wordt er helemaal emotioneel van. Eerlijk is eerlijk, het is een prachtige foto. De TV dokter zou er bijna door van tandpasta wisselen, ware het niet dat het van die schurende glazuur vernietigende rotzooi is.

Daar hebben we Fred. Met een groen jasje aan (nog helemaal in de sfeer van Wicked, waar hij de dag daarvoor de premiere van had gemist omdat hij bij Life 4 You moest aanschuiven om commentaar te geven op de outfits van Erica Terpstra en Annemarie Jorritsma. Wat daar goed en fout aan was werd niet helemaal duidelijk, wel dat Fred errug blij was geworden van de uitermate strakke broek die Jim Bakkum in die voorstelling aan schijnt te hebben. Die Fred toch.) belt hij eerst bij de vader van Elise aan. Om het ijs te breken doet hij eerst een uitstekende impressie van een gillende Elise aan de telefoon na: "Ik wil mijn vader, ik wil mijn vader!" Zo sta je koffie te zetten en zo heb je een springende en schreeuwende stylist van RTL in je keuken. De vader van Elise is een wijs man. Niet alles wat zijn dochter altijd zegt is even handig, maar hij vindt dat ze moet leren van haar fouten. Bovendien heeft hij liever iemand die eerlijk is, dan iemand die lief naar je glimlacht en achter je rug om allemaal nare dingen zegt. Daar zit wat in, moet de TV dokter toegeven.
Fred ontmoet ook de vriendinnen van Elise in een drankkeet annex jeugdsoos waar de geur van schraal bier vanaf droop. Zij zijn vooral van mening dat Elise altijd eerlijk is en er dus waarschijnlijk niet meer over nadacht dat er ook nog een paar kijkers meekeken bij alles wat ze deed. En...

Niks en. Uit het niks duwt Daphne Elise een doos van Zalando in de vingers, waar een jurk uitkomt die ze mag houden en waar ze heel blij mee is. Grappig. De OralB reclame die vervolgens speelt op RTLgemist, waar de TV dokter de uitzending even terugkeek, klinkt verschrikkelijk alsof hij is ingesproken door Sylvia 'Overspel' Hoeks. De TV dokter gooit het vooralsnog maar op beroepsdeformatie.

Via de catwalk-meets-evenwichtsbalk in de Rotterdamse haven bewegen we ons naar Fred die bij de ouders van Tamara op bezoek gaat. De ouwe charmeur baant zich een weg de woonkamer in door eerst haar moeder ("Ik kan wel zien van wie Tamara haar looks heeft!") en dan haar vader ("Het is wel duidelijk waar ze haar wenkbrauwen vandaan heeft! Die zijn prachtig!") te complimenteren. Kom op Fred, wat is het nou? Papa of mama?
"Er mag wel iets meer vet op zitten" mengt de broer van Tamara zich in de strijd over haar gewicht. Een waar woord. Haar rolmops van een kreukelhond heeft meer zwembandjes om het lijf. Tamara's vriend laat haar kamer zien, want kennelijk woont Tamara nog thuis. Hij heeft ook een walgelijk grote tatoeage met haar naam op zijn arm. Volgens Tamara was dat allemaal niet nodig want zijn naam stond al in haar hart gegraveerd. Zozo. Zulke wenkbrauwen en dan nog een dichterlijke romanticus ook. 
It's a keeper.

Fred gaat ook nog even winkelen met de vriendinnen van Tamara. Die lijken trouwens allemaal minstens vijf jaar jonger dan Miss Catwalk. Fred pakt een foeilelijk tasje met een rand pluizig nepbont van de plank "Dit is typisch Tamara. Al die vosjes! Argh! Er is geen vos meer over in Apeldoorn!"
Over een ding zijn de vriendinnen het wel eens: ze houdt van uitdagingen en gaat overal 200% voor. Minstens.

Als beelden vertoond worden van de modeshow die de dames in Berlijn liepen, lijkt zelfs Riquelle te schrikken van wat ze ziet. 
"Mijn buik daar! Ik lijk wel een anorexia patiënt!"
Het was de TV dokter eerder niet opgevallen, maar inderdaad. Fred en Mariane hadden daar wel even iets beter mogen opletten.
Achteraf gezien niet zo raar dus, dat Riquelle moest huilen. Niets geen prikkende kaartjes in haar rug: Zo'n ingesnoerde wespentaille is vast geen pretje. En het is ook meteen duidelijk dat er in dat spijsverteringskanaal inderdaad geen enkel hapje gefermenteerde haai meer bij kon.

Natuurlijk krijgt Riquelle ook nog even haar wangedrag op de afterparty van de Fashion week over zich heen, maar ze houdt voet bij stuk: Ze heeft een gezellige avond gehad. Zou ze het nog een keer zo doen? Nee, dat niet. Maar ze heeft het leuk gehad. En ze is zestien.
Inderdaad. Dat argument zou de TV dokter maar gebruiken zolang het kan!

En dan... niet eerder vertoonde beelden (tenzij de TV dokter heeft zitten slapen) van de modeshow die Michelle en Riquelle mochten lopen voor Addy van de Kromenacker.

Het moet gezegd, die had me een partij imposante godinnengewaden die zo van de Olympus afgewandeld leken te zijn. Jammer dat hij naar een complimentje vist wanneer het aankomt op de dode zwaan die Riquelle tijdens het slot draagt.

En dan is daar het moment waarop Fred langsgaat bij de familie van Riquelle. Hij ontmoet moeder en stoma (dat is een stiefoma voor mensen met humor). De TV dokter moest even slikken, want de moeder van Riquelle droeg een zwart minijurkje van een dergelijk bedenkelijke lengte dat zij half verwachtte dat Fred meteen Gordon zou bellen om die moeder ter plekke op te geven voor Hotter Than My Daughter.
Moeder bezweert dat Riquelle absoluut niet verwend is, maar zich gewoon zo gedraagt. Ze mocht tot haar zestiende niet eens op hakken lopen van haar moeder. Aha. Dat verklaart de uitglijder die ze voor de ogen van Miss J. maakte. En ze mag wel leren dat ze iets meer moet vechten voor dingen. Vooralsnog lijkt Riquelle gewoon heel erg overtuigd van haar eigen kunnen. Als je nou niet de finale wint, wil Daphne weten. "Dan haal ik ergens anders wel een contract binnen."
Hoppakee. Fred gaat ook nog even bij de vrienden en vriendinnen van Riquelle langs. Fred wikkelt zich in een witte badjas en stopt zijn voeten in een teiltje, want om onduidelijke redenen vinden de jongens in haar vriendenkring niks gezelliger dan naar een spa gaan om eens lekker te relaxen. Hun omschrijving van Riquelle? Eigenwijs, spontaan en WYSIWYG. Of ze arrogant is? Een beetje, maar alleen tegen mensen die ze niet mag.
Op de vraag waar Riquelle haar geld mee verdient, antwoordt ze aan Daphne: "Ik heb twee sponsorouders." Dus je geeft het geld van je ouders uit? "Maar ik ga wel weer een baantje zoeken hoor." En ook dat arbeidsethos wordt beloond met een kartonnen doos van Zalando. Die mogen wel iets aan hun burgerlijke verpakking doen. Handig voor gemiddeld Nederland en de TNT post, maar op TV zou een juten zak nog beter zijn geweest.

Na een compilatie met wat stress- en gilmomenten uit Villa Hysterica belt Fred tot slot bij de familie van Michelle aan. Hij lijkt vooral verbaasd dat je buiten de randstad in zo'n kast van een huis kan wonen, maar eerlijk is eerlijk. In dat shot had die woning meer weg van een gemeentehuis dan een pand voor een gezin met twee kinderen.
Toch lijkt de hele familie van Michelle wel een "doe maar gewoon familie". Behalve broerlief dan. Die heeft twee foute oorbellen in waar de bling bling zo van afspat dat de gemiddelde rapper er een moord voor zou doen. Moeder is natuurlijk heel trots op dochterlief, en ze is ook blij met het vriendje van Michelle. Die trouwens ook nog eens lekker schijnt te kunnen koken. "En hij is ook knap he" zwijmelt Fred. Handen thuis Fred, de goeie knul kan nooit ouder zijn dan zeventien. Al moet de TV dokter toegeven dat hij de boyband/soapie look wel goed onder de knie heeft.

Vriend deelt ook nog even een handige versiertruc. Dus let op dames! Toen Michelle hem leuk vond, trok ze bij het uitgaan een jurkje aan zonder... (de TV dokter dacht meteen "onderbroek" maar dat zou Michelle natuurlijk nooit doen)... zonder zakken, dus. Het gevolg was dat haar ID kaart in de zak van haar love interest moest. En dan sneakte ze stiekem naar huis, zodat hij die kaart de volgende dag moest komen terugbrengen. Succes gegarandeerd!
Fred gaat ook nog even langs bij de voetbalclub, want Michelle trapt sinds een maand een balletje. "Ik weet niet of de grote prijs straks jouw kant op gaat komen" zegt Daphne. Wat bedoelt u daar nou weer mee, La Deckers? In elk geval krijgt Michelle als troostprijs ook alvast een doos van Zalando.
En er is meer goed nieuws, want ze heeft ook de campagne voor de opticiens gewonnen omdat haar brillenfoto op IJsland de beste was.

Op naar de finale van volgende week, waar Tamara in elk geval "1000%" gaat geven. U bent gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten