vrijdag 30 september 2011

Topmanager Gezocht #3: Rode lopers en wijn met bubbels

http://www.ouborggroup.com
Ruben Nicolai meldt ons dat er nog acht kandidaten over zijn. Dank je Ruben, je hebt je salaris weer verdiend. Dat hadden we zelf niet kunnen tellen. 
Zelfs Aad Ouborg vindt het gemeen om dan 3 meisjes tegen 5 jongetjes te laten spelen en dus wordt er vliegensvlug en gewiekst een nieuwe verdeling van de groepen gemaakt. Vooruit met de geit!

Eerst komen er echter een flashback en teaser voorbij van een formaat om u tegen te zeggen. Jaja, ze stonden op een boot vorige week. Kom nou maar op met die uitzending, we verliezen kostbare tijd zo!

Voor we verder gaan heeft de TV dokter uw hulp nodig, lieve lezers. Want waar doet Gidion haar toch zo aan denken? Als hij herinneringen oproept aan een klas- of studiegenootje uit lang vervlogen tijden dan bent u op dit terrein wellicht van weinig tot geen nut. Maar ze kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat Gidion lijkt op... een robot uit een science fiction serie? Een tekenfilmkarakter? Beaker uit de Muppetshow? Slapeloze nachten! En die hanewakende momenten brengt de TV dokter toch liever niet door terwijl ze zich het hoofd pijnigt over een jongen van 25 met een chronische aardappel in zijn keel.

Het is 8 uur in de ochtend wanneer ons aanstormend talent alweer in de binnenstad van Breda wordt verwacht. De opdracht van deze week: Producten inkopen voor het ingebruiksnamefeestje van het nieuwe pand van Ouborg B.V. Aad wil vandaag zien dat ze onderhandelen, wat een cruciale eigenschap is voor een manager/ondernemer (het moet gezegd, het is de TV dokter nog steeds niet helemaal duidelijk welke van de twee dit programma nou probeert te vinden). 

De beoordeling is simpel: De teams krijgen een boodschappenlijstje mee met tien items. Wie het minste uitgeeft, wint.


Eerst speelt Aad zijn grote wisseltruc: Hij stuurt Rogier naar Team Daadkracht en Sophie naar Shared Value. Zij zijn ook meteen de teamleiders vandaag. Sophie mag meteen nog een lid van het team wegsturen. Ze grijpt haar kans en stuurt Gidion de laan uit, aangezien zij "een clash van karakters" verwacht. Geen weldenkend mens zal haar ongelijk kunnen geven...

Bent u er nog? Het is nu weer vier tegen vier. Team Rogier telt Gidion, Eef en Tamara. Team Sophie telt Niek, Francisco en Danny. Deze laatste heeft vandaag trouwens een fel rood, casual poloshirt aan. Die heeft het begrepen. Hij heeft wel door dat het hier handen uit de mouwen steken is en dat je hier in een maatpak niets gedaan krijgt. Het rood schreeuwt wat om aandacht, maar bij nader inzien ziet iedereen er wat meer casual uit.


Omdat er kostbare zendtijd is verspild aan een veel te lange terugblik op vorige week, worden de regels van het spel verder wat afgeraffeld. Iets met boetes en het betalen van de inkoopprijs. Whatever, het zal vast duidelijk worden.
In verband met het 'time management' (m.a.w. ze hebben haast want er is slechts een paar uur om inkopen te doen) splitsen beide teams zich op in duo's. Rogier + Eef en Gidion + Tamara gaan met eigen auto's op pad. Natuurlijk legt Gidion op camera de strategie nog even goed uit: "Zo scherp mogelijk inkopen". Afdingen dus, als echte zuinige Hollanders.

Als ultieme lakmoestest vond men het bij deze opdracht nodig om de dames en heren anno 2011 dan wel met een mobiele telefoon (en een papieren Gouden Gids - dat die dingen nog bestaan), maar zonder internet op pad te sturen. Daar zal ook wel weer een managementstrategie achterzitten, maar WTF denken ze daarmee te testen? Betalen ze bij Ouborg B.V. af en toe de rekening van KPN niet, zodat een manager daar ook zonder DSL zijn boontjes moet weten te doppen?

Inmiddels zijn we al van Breda naar Rotterdam gereden. Danny zoekt een rode loper van vijf meter, Rogier een gouden lint van twee. Dat klinkt alsof het een gezellig feestje gaat worden. Krijg de TV dokter een uitnodiging? Gidion en Tamara hebben hun eerste 'lease genegeerd' want Tamara 'is ingestapt'. Maar volgens Rogier moet er onderhandeld worden, want dat is de opdracht, en daarbij heb je een goed verhaal nodig. Je moet vandaag 'Rogierig' zijn. Da's een leuke, die houden we erin.


Ondertussen hebben ook Sophie + Niek en Francisco + Danny zich opgesplitst. Danny en Francisco zijn inmiddels bij een tapijthandel beland. Daar krijgen voor een euro twee-en-eenhalve meter rood tapijt mee. Het is dan weliswaar geen vijf meter, maar volgens de heren is het "een gouden kans" en moet je die accepteren. Beter iets dan niets, is hun motto.
Daar zit wat in, maar twee-en-een-halve-meter te weinig rode loper is ineens wel heel veel te weinig als het betekent dat ineens je avondjapon over de hondenpoep op de Bredase kasseien sleept.

Eef heeft trouwens het haar van een goddelijke zeemeermin, wanneer het zo los naar beneden hangt, maar dat terzijde. Ze weet er een Bonsai mee af te dingen naar 9 euro 25. Sophie en Niek betalen 14 euro, de losers.

Blijft de vraag, wat is toch een carrasius auratus? Volgens Gidion "ik heb Latijn gedaan" is het een vetplant. Close. Het is een goudvis. Hoe Niek erachter komt wordt ons niet verteld, want Gidion snoept natuurlijk veel interessantere uitzendtijd op. Hij spreekt op de markt een paar jongens met een smartphone aan en vraagt het aan Google.
Een vreemd boodschappenlijstje trouwens, want hoewel er twee goudvissen moeten worden ingekocht, is er geen vraag naar een kom om ze in te laten zwemmen. Hoogst intrigerend. Gezien het uitvalpercentage van die krengen in de gemiddelde vissekom hoopt de TV dokter dat ze het feestje uberhaupt gaan halen.


Terwijl team Sophie belt met 'Vispaleis' in Hoek van Holland, staat Tamara al in de dierenspeciaalzaak. Sophie tikt Niek nog even op de vingers. Hij vraagt niet door aan de telefoon! Danny legt ook nog even uit hoe Niek is: "Als ik om een instruction manual vraag, komt 'ie terug met een Spanjaard en zegt: Dit is Manuel." Aha. Treffende karakterschets.

Dan komen we bij de klapper van de shopping list: een drie literfles champagne. Grootverpakkingen gaan doorgaans tegen dumpprijzen, maar kennelijk ligt dat anders op champagnegebied, want we hebben het hier over een dure, excusieve fles. 

Gelukkig laat de uitzending wel wat staaltjes afdingkunst zien, waar elke Hollander nog wat van kan leren. Rogier pakt het charmant aan: "Ik wil u niet beledigen..." en noemt dan een exorbitant lage prijs. Na nog wat variaties op een thema ("Ik begrijp uw positie heel goed, maar...") krijgt hij de fles voor 185 euro mee. Helaas overlegt hij deze dure aankoop niet met Gidion en Tamara, die er bij een slijter een voor 125 euro kunnen krijgen (dankzij de afdingkunsten van Tamara, overigens). Rogier moet letterlijk op z'n knieeen om de wijnverkoper ervan te overtuigen zijn fles weer terug te kopen. Niet netjes, vindt de zoon van Aad. Zo toon je geen respect. Rogier zal zich er later in de boardroom uit weten te lullen door te zeggen dat het dan misschien wel niet netjes was, maar wel Daadkracht toonde. Touché!


Inmiddels snijden Danny en Francisco zichzelf in de vingers door gewoon de schouders eronder te zetten en 80 helium balonnen voor 65 euro te kopen. Weinig drama, en dus weinig on-screen presence voor deze twee heren. By the way, opgeblazen balonnen voor een feest in oktober? Hopelijk had de heer Ouborg het dan over een feestje dit weekend, of Ouborg junior kan er over een paar weken weer gas bijpompen.

Sophie en Niek slaan een vijf meter lange, rode slag bij Carpetland en dus wil Niek door naar de emaille toiletborden. Dan kan Gidion wel lekker belangrijk gaan zitten wauwelen dat het stom is dat Tamara niet wist waar het over ging, maar de TV dokter kreeg zelf ook pas een idee toen ze in beeld kwamen. Kijk, daar had Google Image Search toch best even een uitkomst geboden.
Niek wil geen
nepchampagne (u weet wel, van dat spul dat hetzelfde smaakt maar niet uit de streek komt en dus geen champagne mag heten), maar de winkels zijn dicht en dus blijft er weinig te wensen over. Danny en Francisco tikken bij een uitgestorven Makro een fles van het namaakspul op de kop. Francisco laat zien hoe je niet afdingt (Tip: Laat altijd de verkoper zijn laagste prijs noemen, want jouw eerste bod zet je dan natuurlijk lager in!). Danny vindt dat hij het niet zo handig aanpakt, wat ontaardt in gebekvecht in front of the verkoper. Ook niet echt slim, natuurlijk.
Dertig euro armer en een fles nepchampagne rijker, voegen 'langdradige' Danny en 'straight to the point' Francisco zich weer bij de rest van het team.
Tussen neus en lippen door wordt vermeldt dat team Sophie bij 'een prive adres' emaille toiletbordjes op de kop tikt. Huh? Nu wordt het interessant. Had iemand een tante of een oma met vier wc's die het nodig vond richtingaanwijzers op te hangen? Kennelijk niet, want Danny krijgt op zijn lazer van de rest van het team omdat hij in de deuropening wil gaan zitten bij een vrouw die hij niet kent. Wateren ze daar in huis nu nog in de goede pot? We zullen voor altijd in het duister blijven tasten, want wederom trekt het geruzie tussen Gidion en Tamara onze aandacht.

Gidion loopt nog steeds te jeremieren en gooit er een "Luister, meid" tegen Tamara tussendoor. Nou moe, dat is echt het toonbeeld van volwassenheid. Moet de TV dokter jou eens even lekker de oren uitwassen, omhooggevallen kleuter? Tamara doet het zelf. Volgens haar is het belangrijk dat je naar jezelf kunt kijken en reflecteren. Daar groei je van. Die is voor de goede verstaander, zullen we dan maar denken. Ze kopen voor 8 euro nog een stuk tapijt en daarmee is de kous voorlopig af.



Ruben komt in beeld om te melden dat we naar de boardroom gaan. Daar vertelt Aad dat "onderhandelen en samenwerken heel belangrijke factoren zijn om succesvol ondernemer te worden".

Rogier weet zowaar de indruk te wekken dat er beleid achter het hele inkoop proces zat. Hij heeft het meest gewerkt aan communicatie en teamspirit, time management en een goede administratie.
Tamara complimenteert het projectleiderschap van Rogier en houdt vervolgens de eer aan zichzelf door haar eigen conflict met Gidion maar vast bloot te geven. De uitleg van Gidion? "Ik schreeuw nooit in een zakelijke omgeving. Het was duidelijk dat Tamara niet wist wat emaille was en ik wel. Als je om emaille vraagt, ga je geen toiletbordjes vinden." Vervolgens jaagt hij de laatste kijker nog even tegen zich in het harnas als hij Tamara ervan beschuldigt dat zij de reden was dat er de afgelopen weken geen team spirit was in team Daadkracht.

Rogier mompelt nog wat en plotseling doet Eef haar mond open. Ze vat het probleem duidelijk samen: "Gidion heeft moeite om een ondergeschikte rol te spelen. Hij wil een stukje spotlight meepakken en staat niet in dienst van het team." Goh, dat was de TV dokter nou nog helemaal niet opgevallen!

Sophie krijgt ook de kans om te reflecteren op haar rol van projectleider. Ze vond het 'lekker' en geeft aan dat de communicatie, het samenwerken en het time management allemaal goed verliepen. Niek geeft aan dat hij heerlijk heeft gewerkt met Sophie omdat ze van het type 'niet lullen maar poetsen' is. Dat klinkt grappig uit de mond van iemand die eruit ziet als het broertje van Prins Maurits.
Helaas is Aad niet zo te spreken over Danny en Francisco, van wie hij en beetje 'een tweedehandsgevoel' krijgt. Hij wil show, glamour en glittermarketing. Geen rode loper die te kort is. Tsja heren, daar had de TV dokter hierboven al voor gewaarchuwd! Nog een laatste reprimande in de richting van Sophie omdat zij, telg uit het Van Der Valk geslacht, met haar horeca ervaring de champagne had moeten kopen. Uiteindelijk keurt Aad de wannabe champagne wel goed. Uitkijken dus, want dat wordt hoofdpijnwijn op de opening van Ouborg BV.

Het blijft volstrekt onduidelijk hoe het kan, maar het team van Rogier (dat slechts 9 van de 10 producten kocht en dus een boete moest betalen alsmede de inkoopprijs voor de emaille toiletbordjes en dat bovendien 125 euro neertelde voor een fles champagne) blijkt minder geld te hebben uitgegeven dan het team van Sophie (wel 10 producten, dus geen boete, en bovendien slechts 30 euro betaald voor een fles champagne). Dat betekent dat Team Sophie zich ergens helemaal heeft laten gaan. Dat moeten twee dure goudvissen geweest zijn.


Terwijl de lichaamstaal van Tamara boekdelen spreekt en zij en Gidion in de bijkamer wederom van mening verschillen (Gidion wil er 'schoon instappen', Tamara wil 'onder ogen zien wat er mis is'), kiest Sophie ervoor om Niek en Danny mee de boardroom in te nemen, omdat het volgens haar 'duidelijk' is. Uh? Wat heeft Francisco dan precies voor triomfantelijk hoogtepunt laten zien deze aflevering?
Aad, die de term ondernemen te pas en te onpas bezigt, zegt nu weer op zoek te zijn naar een topmanager. Hij somt van iedereen even een kwaliteitenlijstje op waar ze best trots op mogen wezen, om vervolgens te zeggen dat hij in Danny weliswaar een creatieve ondernemer ziet, maar geen topmanager. In andere woorden: 

"Met jou ga ik niet ondernemen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten