zaterdag 10 september 2011

Hollands Welvaren: Holland's Got Talent en Hotter Than My Daughter

foto: http://www.esdonk.eu

Wat is toch de obsessie van de Nederlandse programmamaker met het fenomeen Gordon? Die flauwe oh-we-stikken-van-de-lach-om-pis-en-poep humor met Joling. Erger nog: dat gehinnik om zijn eigen grappen nog voordat ze zijn strot uit zijn. Opzien dus, tegen een avond waarin je eerst om de goede man heen kunt in 'Holland's Got Talent', om hem daarna ook nog eens over de vloer te krijgen in het nieuwe 'Hotter Than My Daughter'.


 
Nog steeds kun je de klok erop gelijk zetten dat er een paar verplichte nichtengrappen de revue passeren. Maar vandaag realiseerde de TV dokter zich voor het eerst: Dat heeft die jongen toch helemaal niet nodig? Staat er soms een type-casting clausule in zijn contract?

Eerst moet het de TV dokter van haar hart dat Gordon het vanavond toevallig bij het rechte eind had met zijn mooie-mannen opmerking. Want laten we wel wezen. Louter vanuit medisch oogpunt moeten we natuurlijk al constateren dat die Boy in z'n röhnrad een uiterst optimaal gedefinieerde buikspierpartij heeft. De Tv dokter heeft overigens jaren terug een keer een afstudeervoorstelling gezien van de toneelschool waarbij een prachtige monoloog van Rob de Graaf werd opgevoerd vanuit/vanaf/in zo'n martelwerktuig toestel, maar dat terzijde.


Als de tranen van Patries gedroogd zijn, blijkt dat de zingende opera familie door is naar de finale. Zelf hield de TV dokter het droog, terwijl ze eerder op de avond nog wel een traantje had weggepinkt voor een paar brandweermannen bij het WTC op 9/11, want zo mooi vond ze de vertolking van dit Ave Maria trouwens ook weer niet. Maar smaak is persoonlijk en misschien heeft Patries wel heel persoonlijke herinneringen bij dit lied. Ze stonden er allemaal zo bij als poppetjes op de bruidstaart, dat het bijna niet anders kan of la Paay is op deze zoete klanken naar het altaar geschreden waar haar Adam op haar wachtte. Ah, l'amour qui tue...
Zodanig was haar tere ziel ook weer niet geraakt dat ze vervolgens niet zonder blikken of blozen de halve provincie Drente terug naar huis bonjourde. Sorry hoor, maar was de TV dokter de enige die vond dat Boy er dan wel lekker uit zag en een goed muziekje onder z'n act had zitten, maar verder niets anders heeft laten zien dan een paar rondjes in een rad? De TV dokter had vroeger een hamster die daarmee ook geen slecht figuur zou hebben geslagen. Waar zit het gevoel van het Hollandse talentshowjurylid? Daar is een meisje 's middags tijdens de repetitie op haar kop gedonderd omdat ze als een springtouw dat had afgedaan van het podium werd gesmeten, bovenop een verlengsnoer dat de een of andere uitzendgaffer was vergeten weg te halen. En dat meisje is niet alleen door een arts die zich zou moeten schamen goedgekeurd om op te treden, maar staat daar vanavond (overduidelijk in shock) haar kunstje weer te vertonen. Het mag dan Holland's Got Talent zijn, maar we weten allemaal dat je er met talent alleen niet komt. Maar nee, een blik op het sixpack van Boy en Neerlands antwoord op Cirque du Soleil wordt rucksichtloss de laan uitgestuurd. De TV dokter kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Simon Cowell dwars door die spierlaag heen had weten te prikken en voor de Grote Act was gegaan. Aan de andere kant heeft een team van grotendeels under-age gymnasten natuurlijk weinig aan de hoofdprijs van een auto. Een auto? De TV dokter kon haar oren bijna niet geloven. In de Verenigde Staten krijgen de winnaars een contract voor een show in Las Vegas! Kijk, dan zijn een paar hechtingen in je hoofd het misschien nog wel waard, maar voor een automobiel met benzinemotor die tegen de tijd dat je eindelijk oud genoeg bent om je rijbewijs te halen vast al lang de weg niet meer op mag, zou de TV dokter dan persoonlijk nog wel eens een paar keer heel hard nadenken. Overigens zijn de winnende optredens in 'America's Got Talent' ook niet direct van het kaliber dat je denkt: die hebben zo een avondvullend programma in mekaar gedraaid. Is er niet een leuke 'The World's Got Talent' show van te maken? Of heeft Joop van den Ende niet nog ergens een theater over waar we Boy en de zingende operafamilie voor een avondje uit kunnen programeren? Seriously... een auto?

Gelukkig is er niet lang tijd om in ontsteltenis voor de buis te blijven zitten, want het is tijd voor 'Hotter than my daughter'. Dit format is voor de verandering afkomstig uit Engeland. Het is natuurlijk heerlijk voyeuristisch kijken en in je eigen slobberpyjama lekker afgeven op de garderobe, vetrolletjes en zwabberhuid van moeders en dochters. Tegelijkertijd boort het ook een verlangen aan. Want waren we maar allemaal gewoon zo onszelf, zonder zich zorgen te maken over wat de rest van de wereld van ons dacht. Daarbij moedigt de TV dokter dan wel het dragen van ondergoed aan, gewoon uit beleefdheid voor de persoon die na u op uw zitplaats in de tram belandt.
De TV dokter was vorige week in eerste instantie een beetje verbaasd. Wat is de rol van Gordon hier eigenlijk? Voor een (re)style programma bestaat er wel een enorme stylistische clash tussen de leader en het daadwerkelijke programma. Afgaande op de eerste, Gordon zingend in drag, verwacht je eerder een Carlos en Irene spektakel, maar vervolgens ontpopt Gordon zich tot... ja... tot wat? Eerst denk je: tot een Maik de Boer, met zijn aanwijzingen op mode gebied en zijn makeover mansion. Maar nee, Maik doet later zelf mee, dus dat is het niet. Bovendien, Gordon mag dan een eigen kledinglijn hebben, Gordon als stylist kan de TV dokter toch nog steeds niet helemaal serieus nemen (hoewel zij wel wil weten waar hij zijn Johnny '21 Jump Street' Depp shirt vandaan heeft). Maar al snel blijkt dat Gordon hier meer een functie heeft als Caroline Tensen dan Dyanne Beekman. Hij moet toch vooral even lekker op de bank met iedereen gaan praten hoe het zit. En toen zij hem zo bezig zag, kon de TV dokter zich toch niet aan het gevoel onttrekken dat Gordon een uitzonderlijk talent heeft dat maar zelden langs komt. Het doet nog het meeste denken aan Henny Huisman in zijn beste jaren, die bij iedereen over de vloer kwam, bij iedereen op z'n gemak was en, nog veel belangrijker, iedereen bij hem. Kijk, en dat levert dan mooie televisie op waarin het over het kunstgebit van Gordon's moeder en ongeschoren oksels kan gaan zonder dat het banaal wordt. Dan krijgt hij zelfs de sjacherijnige, want zich hoogst ongemakkelijk voelende, puberdochter van de mevrouw uit de Bijlmer met het zwoele accent van Maxima een glimlach op haar gezicht getoverd. Dan kan de TV dokter hem zelfs z'n 'ziepoesjnetnie' nog wel vergeven.
Misschien dat al die programmamakers toch heel goed hebben gezien dat Gordon meer in z'n mars heeft dan hij achter zijn lachen-gieren-brullen grappen en Joling jolijt nog altijd probeert te verbergen. Hij voelt mensen aan en daar kun je nog steeds een eind mee komen in TV land.
Vraag maar aan Oprah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten