zondag 11 september 2011

Amsterdam Fringe Festival 2011

foto: http://www.rozentheater.nl

Zelfs de TV dokter moet er af en toe even uit en dus pakte zij nog net op het nippertje een paar voorstellingen mee op het Fringe Festival in de Amsterdamse binnenstad. Zij sloot de avond af met de laatste voorstelling van "Kelder" door theaterduo Gehring en Ketelaars in Perdu. Dat bleek een goede keus, want niet alleen de TV dokter was geboeid door het verhaal over twee vrouwen: de voorstelling won later die nacht de juryprijs.


"Er is een wereld onder onze wereld. Het aardoppervlak waar we iedere dag op lopen verbergt een schat aan verhalen. Anne Gehring en Vera Ketelaars duiken onder de grond. Ze maken een reis langs wortels, heipalen, kabels, wormen, mollen, kraters en daarbij ook het menselijke ondergrondse tegen, het onderbewuste. Ze gaan laag voor laag de aarde in, tot ze uiteindelijk in een kleine, bedompte kelder belanden. Een kelder waar twee vrouwen zitten. Zij hebben besloten hun normale leven op te geven. Vanuit de kelder bedenken ze wat er zich allemaal onder en boven hen afspeelt, en raken ondertussen verstrikt in een web van wat waar is en wat niet."


Afgaande op deze beschrijving (van de Fringe Festival website) verwachtte de TV dokter eerlijk gezegd een live action Kleine Johannes, maar of zij heeft iets gemist, of de voorstelling is nog behoorlijk veranderd sinds deze blurb voor het festival werd geschreven. In elk geval weten Gehring en Ketelaars in een lege, witbetegelde ruimte (die nog heet meest deed denken aan het slachthuis uit een (VPRO?) documentaire waardoor de TV dokter in haar jonge jaren toch redelijk getraumatiseerd is geraakt) met slechts zichzelf en twee sinasappelkistjes een hele wereld op te roepen. Een wereld waarin twee vrouwen, ogenschijnlijk tegenpolen maar gelijkgestemde zielen, elkaar onverwacht tegenkomen.

De voorstelling legt mooi de symptomen van de hedendaagse maatschappij bloot en laat zien dat zowel een overdaad als een totaal gebrek aan sociale contacten mensen tot wanhoop kan drijven. Meer verklappen zou jammer zijn. In januari staat "Kelder" in het Rozentheater in Amsterdam. Wie het verhaal zelf wil horen, moet gaan kijken. Jammer dat er waarschijnlijk voor die tijd geen gelegenheid is het stuk verder uit te breiden. Toen de voorstelling voorbij bleek, zat de TV dokter zo mee te leven met deze twee vrouwen, dat ze even hoopte dat het pauze was en dat er nog een tweede akte zou volgen om te horen hoe het verder ging. Maar dat gebeurde niet. Gehring en Ketelaars moesten immers naar de Fringe Wrap Party. Hun prijs ophalen. Hij is verdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten