vrijdag 9 september 2011

Heerlijk Overspel

foto: http://tv-corner.nl
Dat wordt genieten! De komende elf weken brengt de VARA op donderdagavond 'Overspel', een nieuwe Nederlandse serie. En als de eerste aflevering een voorproefje was van wat nog komen gaat, dan wordt het een spannend, strak geregistreerd, goed geschreven en perfect geacteerd kwaliteitsdrama. Voeg daaraan toe een set dressing, cameravoering, editing en soundtrack die het geheel naar een nog hoger plan tillen en je hebt een TV juweeltje om van te watertanden. De TV Dokter betrapte zich in elk geval op diverse kleine juichmomentjes bij het aanschouwen van zoveel moois. En zij was niet de enige.

Dus eerst: Ere wie ere toekomt. De karakters en verhaallijnen in Overspel zijn van de hand van Frank Ketelaar en Robert Kievit, die eerder tekenden voor Vuurzee. Dat schept verwachtingen en Ketelaar, die het scenario schreef, weet daaraan ruimschoots te voldoen. "Fuck de fiscalisten", zegt Fedja van Huet op een gegeven moment. Ja, Ketelaar bekt lekker, maar bouwt ook een mooie spanningsboog op en heeft een partij prachtige karakters in het leven weten te roepen. En dat is knap, zo'n scala aan levensechte mensen met net even een tikje meer oomph dan normaal.


De TV dokter weet niet of het ook helemaal gelukt is bij stelletjes met paranoia die toch al stiekum de SMSjes van hun partner checkten, maar ook knap is hoe de kijker meegaat in de onontkoombaarheid van dat overspel. Dat komt doordat vanaf de eerste blik tussen Iris (Sylvia Hoeks) en Willem (Fedja van Huet) duidelijk is dat er 'iets' is tussen deze twee mensen. En natuurlijk wil je als kijker dat dat 'iets' meer is dan een simpel 'me Tarzan, you Jane' momentje aan de waterkant. Het blijft onuitgesproken, maar is het misschien het feit dat Iris, die net als de blauwe krokodil uit het voorleesboek van haar zoon op zoek is naar haar wederhelft, zich in Willem herkent? Bovendien, ze verzetten zich ertegen! Zoals het hoort! Nou ja, Iris dan. Iris (mooie naam trouwens, voor een fotograaf) vecht. Willem geeft meteen al toe dat "het vlees is sterk maar de geest is zwak".
Zo is er voor iedereen net genoeg sympathie op te brengen. Voor de vooralsnog onwetende partners, Pepijn (Ramsey Nasr) en Elsie (Rifka Lodeizen), die tenslotte toch bedrogen worden, maar ook voor Iris en Willem, die allebei in een kast van een huis zitten met hun kroost en een partner die meer bezig is met zijn of haar carriere dan met wat anders. Nasr en Hoeks zijn trouwens perfect gecast als een jonger spiegelbeeld van Van Huet en Lodeizen. Nasr dendert als een eager puppy door de gangen van het gerechtsgebouw en ook bij Hoeks, die niet happy is tussen haar design bureau en moderne kunst (of, for that matter, met haar man onder de douche), zie je nog het besef dat er meer moet zijn in het leven. Wat dat betreft zijn Willem en Elsie hun 'ghosts of Christmas future': een eindstation van burgerlijk geluk met een paar centen extra. Herkent Willem in Iris nog iets van wat er vroeger is geweest?

De TV dokter is een sucker for symbolism en zat dan ook springend van geluk op de bank bij het shot van Iris' trouwring naast haar telefoon op het aanrecht. Natuurlijk belt Willem dan! Natuurlijk worstelt Iris met haar innerlijke twijfel door eens flink in het brooddeeg te knijpen! Mooi was ook het moment in Venlo, waar Iris haar Willem voor het eerst door de lens van haar camera in het oog kreeg. Het maakte alles helemaal 'af'.
Chapeau, Ketelaar!

De minder vleselijke spanning in Overspel moet komen van de business bonje van Couwenberg, een rol van Cees Prins. En die speelt knap. Het ene moment denk je dat je duidelijk te maken hebt met een simpele man met een goed hart, die vanuit het niets omhoog is geklommen en 's avonds nog rode kool met hachee kookt, en het volgende moment blijkt hij toch een heel duister figuur die zijn zoon (niet helemaal 100% - de TV dokter weet even niet wat de politiek correcte term daarvoor is zonder een goede diagnose) een vals alibi opdringt.

Er bestaat een ongeschreven regel dat elke scenarioschrijver zich een moment van toeval mag veroorloven waarbij je denkt: Nou... vooruit. Laat dat dan in dit geval de serendipiteit zijn dat Pepijn, die punten hoopt te scoren als aanklager in de zaak tegen Couwenberg, meer interesse lijkt te hebben in Willem, diens advocaat, dan in Couwenberg zelf. Tenminste, die conclusie moeten we toch trekken als we de hoeveelheid bandbreedte en inkpatronen in acht nemen die Pepijn besteedt aan het downloaden en printen van enorme headshots van Fedja. Hij hangt ze nog net niet thuis op de koelkast. Ach, er zijn erger dingen om tegenaan te kijken, dus dat vergeeft de TV dokter hem graag.

Nee, na de eerste aflevering kun je niet anders dan hopen dat het de komende weken lekker blijft stormen en hozen van de regen, zodat je een excuus hebt om je op de bank voor de TV te nestelen. Niet dat er een excuus nodig is, want Overspel is goed genoeg om je vanzelf thuis te houden. "De kroeg? Nee, laat maar zitten schat. We blijven gewoon een avondje lekker thuis op de bank."
Wat dat betreft zou Overspel nog wel eens de redding van menig huwelijk kunnen zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten