vrijdag 16 september 2011

Overspel (3): Een kaartenhuis?

foto: http://overspel.vara.nl
Vorige week roemde de TV dokter nog de wijze waarop Frank Ketelaar in Vara's 'Overspel' symbolen gebruikte om zijn verhaal kracht bij te zetten. Vanavond leek het wel of hij er daarom in aflevering drie nog speciaal een schepje bovenop had gedaan. Helaas is soms dat kleine beetje meer net iets teveel.
Het werd er vanavond namelijk wel erg dik ingewreven dat we hier te maken hebben met een groep mensen die vuile strategische spelletjes met elkaar spelen. Er werd nog net niet in elke scene geschaakt. Wel kwam al in de eerste tien minuten het volledige wereldrepertoire aan kaartspellen langs. Pesten, hartenjagen, troeven, patience... Het lag er allemaal dik bovenop. Ja hoor, we hebben 'm: Hier wordt venijnig, hard tegen hard gespeeld en er kan er maar eentje winnen.
Mag het volgende week weer ietsje subtieler, alstublieft?

Overigens vroeg de TV dokter zich tijdens het kijken af hoeveel afleveringen er eigenlijk gepland staan. De serie staat voor 11 weken op het uitzendschama, dus dat zijn er 12 in totaal. Dat moet toch een uiterst intrigerende spanningsboog gaan worden, want de TV dokter was vanavond even bang dat al het kruit al verschoten was. Aan het eind van aflevering twee weten wij immers al wat Bjorn heeft gedaan (al kunnen we de juistheid van diens herinneringen waarschijnlijk wel met een pak Jozo zout nemen), en bovendien is Pepijn er al achter dat zijn Iris iets te verbergen heeft. En afgaande op de preview van volgende week is hij er dan ook al precies achter wat ze aan het uitspoken is. Je vraagt je af wat er allemaal nog meer kan ontsporen.

Vanavond kregen we vooral wat minder erotisch geladen verhaallijnen voorgeschoteld. Ons rechercheursduo probeert nog steeds om Bjorns alibi onderuit te halen, Bjorn zelf speelt liever gewelddadige games dan een potje kaart, pa Couwenberg schakelt zijn dochter in om middenin een restaurant de ware toedracht achter de dood van zijn zwager te achterhalen, er wordt wat met geld heen en weer geschoven tijdens een begrafenis en Willem's zoon heeft wel erg losse handjes. Oh ja, en Pepijn heeft zoveel Castle, CSI en Law and Order gekeken dat hij een heus knipselplakbord in elkaar heeft gedraaid waar hij peinzend naar kan staren, als hij tenminste niet op de koffie gaat bij weduwen die hun zwarte hoed nog op hebben omdat ze net hun man hebben begraven.

Rijst de vraag: Zijn Iris en Willem niet gewoon veel te snel met elkaar in bed beland? Had de seksuele spanning tussen die twee niet nog even een beetje moeten worden gerekt? Geloof me, de TV dokter kijkt Fedja van Huet graag lang en diep in de ogen. Maar we kunnen toch moeilijk nog negen weken een variatie op dezelfde scene voorgeschoteld krijgen (Iris wil niet, smachtende blikken, Iris doet het toch, vuurwerk, Iris wil dit niet meer, smachtende blikken, dramatisch afscheid, rinse and repeat)?
Je zou haast denken dat dit impliceert dat het misschien wel helemaal niet om de relatie tussen Iris en Willem draait en dat Ketelaar de komende weken nog veel meer vuiligheid voor ons in petto heeft. Als er dan toch spelletjes worden gespeelt, is Iris dan misschien gewoon een pion? Volgende week dan toch Fedja nog maar eens wat dieper in de ogen kijken dan normaal...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten