vrijdag 30 september 2011

Topmanager Gezocht #3: Rode lopers en wijn met bubbels

http://www.ouborggroup.com
Ruben Nicolai meldt ons dat er nog acht kandidaten over zijn. Dank je Ruben, je hebt je salaris weer verdiend. Dat hadden we zelf niet kunnen tellen. 
Zelfs Aad Ouborg vindt het gemeen om dan 3 meisjes tegen 5 jongetjes te laten spelen en dus wordt er vliegensvlug en gewiekst een nieuwe verdeling van de groepen gemaakt. Vooruit met de geit!

Eerst komen er echter een flashback en teaser voorbij van een formaat om u tegen te zeggen. Jaja, ze stonden op een boot vorige week. Kom nou maar op met die uitzending, we verliezen kostbare tijd zo!

Voor we verder gaan heeft de TV dokter uw hulp nodig, lieve lezers. Want waar doet Gidion haar toch zo aan denken? Als hij herinneringen oproept aan een klas- of studiegenootje uit lang vervlogen tijden dan bent u op dit terrein wellicht van weinig tot geen nut. Maar ze kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat Gidion lijkt op... een robot uit een science fiction serie? Een tekenfilmkarakter? Beaker uit de Muppetshow? Slapeloze nachten! En die hanewakende momenten brengt de TV dokter toch liever niet door terwijl ze zich het hoofd pijnigt over een jongen van 25 met een chronische aardappel in zijn keel.

Het is 8 uur in de ochtend wanneer ons aanstormend talent alweer in de binnenstad van Breda wordt verwacht. De opdracht van deze week: Producten inkopen voor het ingebruiksnamefeestje van het nieuwe pand van Ouborg B.V. Aad wil vandaag zien dat ze onderhandelen, wat een cruciale eigenschap is voor een manager/ondernemer (het moet gezegd, het is de TV dokter nog steeds niet helemaal duidelijk welke van de twee dit programma nou probeert te vinden). 

De beoordeling is simpel: De teams krijgen een boodschappenlijstje mee met tien items. Wie het minste uitgeeft, wint.


Overspel (5): We zijn helemaal geen familie

bron:http://www.ntr.nl
Move on over, Fedja Wie? 
Er is geen twijfel mogelijk: Deze aflevering stond geheel in dienst van het wonder dat de naam Ramsey Nasr draagt. 
Die acteerde me daar vanavond met een zodanig natuurgeweld de rollercoaster die het gevoelsleven van Pepijn mocht heten, dat het de huiskamer binnendonderde en zich recht in het hart van de toeschouwer boorde. 
U hoorde het hier voor het eerst: De TV dokter is verliefd.


Vanavond viel haar trouwens voor het eerst de stevige jaren ’60 track tijdens de aantiteling pas echt op. ‘The Tracks Of My Tears’ is best toepasselijk, natuurlijk. De TV dokter krijgt er vooralsnog vooral een heftige Tour of Duty flashback van. Maar niet voor lang. Terwijl langvervlogen gedachten aan Zeke Anderson en Veronica in het publieke bestel aan het geestesoog voorbijtrekken, belanden we in aflevering 5 waar we direct het Eerste Gouden Pepijn Moment mogen aanschouwen.


Die leest Menno alweer voor uit De Blauwe Krokodil. Is het niet eens tijd dat dat kind zelf leert lezen? Of dat hij op z’n minst een keer met iets anders in aanraking komt? De TV dokter begrijpt het wel, want dramatisch gezien heeft dit boek natuurlijk wel alles in huis. Het hangt van de allegorische boodschappen aan elkaar. Vandaag is de eer aan de roze aap. Wanneer die de woorden "Maar we zijn helemaal geen familie!" bezigt, breekt Pepijn in duizend kleine stukjes. 
Hij weet de moed echter weer snel bij elkaar te rapen voor een huzarenstukje psychologische oorlogsvoering. Zoals we inmiddels gewend zijn, laat Ketelaar er weer geen gras over groeien: Pepijn weet van Iris en Willem en dat moet gezegd.
Wat volgt is een prachtige scene. De woorden dansen als goede wijn over Ramsey’s tong. Hij vertolkt het intense verdriet van Pepijn op schitterende, ingetogen wijze. Zijn ingehouden woede, hoe hij de schuld bij zichzelf zoekt, de manier waarop hij zacht sissend “sukkel” zegt. Wow. Wat een geweldige monoloog. De theaterscholen hebben er weer nieuw material bij.

maandag 26 september 2011

HNTM Recap #4: Schaam je diep!

Ja! Make-up les! Dat komt altijd als geroepen.
Zo ontdekte de TV dokter pas vrij laat dat je met oogpotlood gewoon mag doen wat je wilt. Het schijnt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je wimpers te mogen.  Kijk, over dat soort dingen kun je je dus jarenlang het hoofd breken.
Natuurlijk werd dit schminken voor gevorderden, want de modellen moesten zich zowel aan de 'natural' als aan de 'evening' look wagen. Michelle bleek nog nooit een lipstick te hebben vastgehouden en vloog er dus in de eerste ronde al uit. Dat leek de TV dokter dan weer onlogisch, want de meest onervarene heeft die make-up les natuurlijk het hardste nodig. Maar kennelijk moet je als model in spé gewoon weten hoe een fohn en een krultang en bouncy-hair water voor de tweede dag werken.


Nadat er links en rechts wat anti-Nancy balletjes zijn opgegooid (oh oh, dit gaat niet lang gezellig blijven!), vertrekken de dames naar het Museumplein. Ze krijgen een rondleiding in het Rijksmuseum. Een enthousiaste knuffelbeer van een restaurateur in een fout International Banker jasje doceert alweer de tweede les van de dag: hoe te poseren voor een schilderij.

Topmanager Gezocht #2: Aan de Amsterdamse Grachten

Als iemand die een degelijk ambacht heeft geleerd, vindt de TV dokter beroepen als 'consultant' en 'manager' toch nog steeds door een vlaag van mystiek en vaagheid omgeven. Wat doen die mensen eigenlijk? Het is iets waarvoor je een sjiek (mantel)pak aanmoet en na verloop van tijd kun je jezelf dan een veel te dure auto en te hoge hypotheek veroorloven.



Waar een topmanager zijn of haar dagen dan ook mee vult, de TV dokter kan toch maar moeilijk geloven dat hij of zij met opgestroopte mouwen blokjes kaas aan uitgezakte toeristen moet serveren, onderwijl het repertoire van de Jantjes brallend.

Toch was dit de test waarop De Hoop Van Nederland deze week werd beoordeeld. In een ongelijke strijd (want verdeel 4 tegen 5 maar eens netjes in tweeën) mochten de heren en de dames het wederom tegen elkaar opnemen. Ditmaal was het de uitdaging om in Amsterdam een rondvaartboot vol te krijgen met toeristen onder het motto "ondernemen is entertainen". Creativiteit. Dat is wat Aad zoekt vandaag.

Voordat het zover was, mocht Ruben Nicolai, opgepimpt in een glimmend grijs pak, de aflevering weer even inleiden. Het is volslagen onduidelijk waarom hij eigenlijk meedoet aan dit programma. Zijn rol is nog uitgekleder dan die van Chris Harrison, u weet wel, de eveneens strak in het pak gestoken presentator van The Bachelor(ette). Die komt ook een of twee keer de uitzending binnen om de dooddoener "Gentlemen, this is the last rose of the evening" de ether in te gooien.


vrijdag 23 september 2011

TVOH: You really touched my soul and the whole mikmak

Veel woorden wil de TV dokter er niet aan vuil maken, maar zij werd vanavond onaangenaam verrast door het gedrag van de juryleden in The Voice Of Holland.

Heren Borsato, Nick en Simon: U zit bij een blinde auditie. Dat is met opzet. Zo wordt je niet afgeleid door tatoeages, aangeboren defecten en andere zaken die je zouden kunnen afleiden, maar die talent niet in de weg zitten. Sterker nog, dat is het hele idee achter het programma.

Is het dan echt nodig om twee zussen die allebei goed kunnen zingen nog even een trap na te geven? Welkom bij het bestaan dat leven heet. Een bestaan waarin de genenpakketjes niet eerlijk worden verdeeld.  En ja, dus kan zus nummer 2 zo op de cover van de Sports Illustrated, terwijl je zus nummer 1 misschien eerder verwacht in een catalogus voor een maatje meer. Denkt u dat dit niemand opgevallen was?

Maar weet je wat? Ze straalden allebei en zongen de sterren van de hemel. Dus shame on you, heren van de jury, dat je dan na afloop de uiterlijke verschillen nog even moet benadrukken. En erger nog, het gebruikt om meteen duidelijk te maken dat je denkt dat zus nummer 2 een betere keus was dan zus nummer 1. Gordon behandelt zijn opgespoten Botox en Goth moeders met meer respect. Het liet meteen zien dat programma's als deze hard nodig zijn.

Waarvan akte.

De Blauwe Krokodil

Aangezien er zich ineens mensen een weg naar deze pagina's Googelen met de zoekworden "blauwe krokodil" "boek" en "overspel", wil de TV dokter graag proberen een handje te helpen. Er wordt immers lang niet genoeg gelezen door de jeugd.

Een Nederlandse vertaling met de titel "De Blauwe Krokodil" heeft ook de TV dokter nog nergens kunnen vinden. Maar er lijkt wel degelijk een boek met deze titel te bestaan. Het is geschreven door Sarah Case Mamika met tekeningen van Nicolas Peruzzo en het heet... "The Blue Crocodile". Het wordt verkocht door Amazon.

Bestaat er echt een Nederlandse vertaling? Is er een uniek exemplaar dat onderdeel uitmaakt van de setdressing van Vara's Overspel? Of improviseren Pepijn en Iris er elke avond op los aan de hand van een Engels kinderboek?

Help mee en zoek De Blauwe Krokodil!

donderdag 22 september 2011

Overspel (4): Bij heldere toverslag

De TV dokter begon hem een beetje te knijpen.

Maar bedankt, lieve medewerkers van het electriciteitsbedrijf, die erin slaagden om de uitgevallen stroom om klokslag half negen weer aan de praat te krijgen.

Net op tijd voor Overspel!


Voor Sylvia Hoeks kan het deze aflevering weer niet moeilijk zijn geweest om haar teksten te leren. Meer dan "Ik heb een klus buiten de stad" en "Ik wil dit niet" kwam er wederom niet uit. Hopelijk krijgt ze de komende afleveringen wel wat meer te melden, want inmiddels ga je je bijna afvragen wat zowel Pepijn als Willem in haar zien. En dat terwijl ons in de eerste aflevering toch een worst is voorgehouden. De TV dokter had echt het idee dat deze succesvolle fotograaf een vrouw met ballen ging worden. Kom op Iris, laat je niet kisten!

woensdag 21 september 2011

De Wereld Draait Door: 3 minutes of fame



Halina: Jij bent toch degene die kiest?
Paul: Ik kies en ik verander.

Het blijft dus spannend, wat het uiteindelijk gaat worden, want ook Paul weet nog niet wat hij kan verwachten.

dinsdag 20 september 2011

Crowdsourcing... The Movie

bron: http://www.entertainmentexperience.nl
Geen idee meer wanneer het is begonnen, maar ineens was het er: 'crowdsourcing'. Deze niet-financiele tegenhanger van de 'crowdfunding' wordt natuurlijk al sinds jaar en dag toegepast in de televisiequiz: Als hulplijn (Lotto Weekend Miljonairs), als tegenstander (1 tegen 100) of als basis voor het hele spelconcept (5 tegen 5). Maar tegenwoordig heeft niet alleen iedereen een mening, maar ook de mogelijkheid om deze via internet te uiten. En dat levert dus interessante experimenten op.

maandag 19 september 2011

Hollands Next Top Model #3

foto: http://rtl.nl
Maandagavond! En dus mag de TV dokter weer lekker met een kop thee op de bank mooie meisjes afzeiken. Jammer dat er geen koekjes in huis zijn.

Fred treft de dames vandaag, heel convenient gezien de aankomende opdracht, in badjas op de bank aan. Die zijn allemaal zo stralend wit dat ze daar in huis vast met Dato wassen. Zou zo'n gewaad tot de standaard topmodellengarderobe behoren? Je zou het haast gaan denken, maar aangezien we er vijf minuten later achterkomen dat de modellen in spé ook niet weten dat daarin een paar passende hakkenschoenen en een string moeten zitten, lijkt het waarschijnlijker dat we hier met een kadootje van Daphne Deckers te maken hebben die het ongetwijfeld op een akkoordje heeft gegooid met de locale Wellness Spa. Of wie weet, misschien had Richard er nog een paar over van het ABN Amro toernooi.

La Grande Bouffe (1973)

Bon appétit!
De TV dokter had even genoeg van zingende of dansende medelanders in de zoveelste talentenjacht, en besloot dat er daarom dit weekend maar eens een film moest worden gekeken. Het werden 'Australia' (Hugh Jackman en kangoeroes, leuker kan het niet worden) en de klassieker 'La Grande Bouffe' uit 1973. Iets Frans met een vreselijke vreetpartij, zoveel wist de TV dokter nog wel te melden, maar tot haar grote schaamte moet zij bekennen dat ze dit hoogtepunt uit de Franse cinema nog nooit had gezien.


Spoiler Alert!

zaterdag 17 september 2011

Topmanager Gezocht

De Nederlandse Donald Trump heet Aad Ouborg en hij zoekt sinds gisteravond Nederlands nieuwe topmanager. Daar hebben we er tenslotte altijd meer van nodig. Al in het eerste shot pakten donkere wolken zich samen boven de haven van Rotterdam. Dat was een duister omen voor het drama dat komen ging.
In aflevering een bleek vooral dat de vijfentwintigjarige Gidion nog even wat ijzer moet gaan pompen in de bedrijfsgym, want dat maatpak viel wel heel zielig om zijn ielige schouders heen. Bij de dames hadden Eef en Tamara de business look beter onder de knie. Die kun je om een boodschap sturen, dat zie je zo. Je kunt er ook maar beter geen ruzie mee krijgen. Maar goed, we zijn hier niet om thee te drinken, maar om... wat? Om koffie te verkopen?

vrijdag 16 september 2011

Overspel (3): Een kaartenhuis?

foto: http://overspel.vara.nl
Vorige week roemde de TV dokter nog de wijze waarop Frank Ketelaar in Vara's 'Overspel' symbolen gebruikte om zijn verhaal kracht bij te zetten. Vanavond leek het wel of hij er daarom in aflevering drie nog speciaal een schepje bovenop had gedaan. Helaas is soms dat kleine beetje meer net iets teveel.
Het werd er vanavond namelijk wel erg dik ingewreven dat we hier te maken hebben met een groep mensen die vuile strategische spelletjes met elkaar spelen. Er werd nog net niet in elke scene geschaakt. Wel kwam al in de eerste tien minuten het volledige wereldrepertoire aan kaartspellen langs. Pesten, hartenjagen, troeven, patience... Het lag er allemaal dik bovenop. Ja hoor, we hebben 'm: Hier wordt venijnig, hard tegen hard gespeeld en er kan er maar eentje winnen.
Mag het volgende week weer ietsje subtieler, alstublieft?

dinsdag 13 september 2011

Waar Rook is, is Vonk: een wetenschapsles

Wetenschappers hebben een imagoprobleem.

Het summum van wetenschappelijk succes mag dan een retourtje Stockholm zijn, in de praktijk gaat onderzoek maar met kleine stapjes vooruit. De dagelijkse praktijk is minuscuul geschuifel op de milimeter. Diep graven, lang ploegen, stug volhouden - dat soort werk. En als je dan geluk hebt, draag je je kiezelsteentje bij aan De Vooruitgang.
Soms blijkt, jaren later, ineens dat zo'n kiezelsteentje voor een gigantische aardverschuiving is gaan zorgen. Dan komen er plotsklaps spin-offs en spannende praktische toepassingen uit voort. Die zijn vaak onverwacht en niet vooraf te voorspellen. Dat is een belangrijk argument dat wetenschappers (terecht) vaak gebruiken om te onderbouwen waarom het zo belangrijk is dat er geld blijft voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat (voor niet wetenschappers dan) misschien niet zo spannend is. Onderzoek waarvan niet meteen duidelijk is 'waar het allemaal goed voor is'.
En daar komt het imagoprobleem om de hoek kijken. Want hoe verkoop je nou als onderzoeker je werk als dat mijlenver van de gemiddelde burger af staat? Mediatraining krijgen ze doorgaans niet. Slechts een enkeling (denk oud minister Plasterk) heeft de gave om aan een breed publiek duidelijk maken waar hij of zij nou eigenlijk aan werkt. En dan nog moeten er af en toe even een paar flinke (en losse) vertaalslagen gemaakt worden om de zaken enigszins begrijpelijk over te brengen en om toch vooral maar aan te geven 'waar het allemaal goed voor is'. Want laten we wel wezen, iedereen wil een geneesmiddel tegen kanker, niemand wil echt in detail iets horen over moleculen en eiwitten of ingewikkelde chemische processen.

Gisteravond slaagde professor (nog wel) Roos Vonk er persoonlijk in om de hele ivoren toren op zijn grondvesten te doen schudden. Ze maakte er in een paar minuten een wankel geval uit Pisa van. Wat was er aan de hand?

Recap: Hollands Next Top Model 2011 - #2

foto: http://www.rtl.nl

De transatlantische tegenhanger van HNTM heeft de formule voor succesvolle tv goed door. Een beetje typecasting is een slimme keuze in de strijd om de kijkcijfers. En dus trekken ze elk seizoen steevast een van de kandidaten rechtstreeks uit het ghetto. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat het tot een ordinaire catfight komt met dat andere modelarchetype: het geprivilegieerde Ivy League meisje. Helaas zijn onze ghetto’s wat dunner gezaaid en dus zijn de casting choices van HNTM noodgedwongen veiliger.  Er zat kennelijk zelfs geen ‘ugly duckling’ tussen de aanmeldingen. De ugly duckling is het onzekere, iets te onhandige, slungelige meisje waarvan je denkt: wat heeft jou in vredesnaam ooit ‘s ochtends het zelfvertrouwen gegeven waardoor je dacht “ik schrijf een brief aan Tyra Banks”.  Het zou natuurlijk ook kunnen dat Daphne Deckers iets minder girl power heeft om lelijke eendjes over de streep te trekken. Wat de reden ook is, dit seizoen zijn de wannabe models – tsja, vooralsnog zijn de meeste gewoon leuke Hollandse meiden, zoals je er in het weekend dertien in het dozijn in de binnenstad tegenkomt. 

Maar vanavond is het tijd voor makeovers! Altijd leuk om een huis vol prinsesjes een staat van totale hysterie te zien bereiken omdat er een paar haarlokken vanaf moeten. Misschien dat dit de emoties zo hoog doet oplopen dat het laatste restje polderbeschaving breekt…

zondag 11 september 2011

Amsterdam Fringe Festival 2011

foto: http://www.rozentheater.nl

Zelfs de TV dokter moet er af en toe even uit en dus pakte zij nog net op het nippertje een paar voorstellingen mee op het Fringe Festival in de Amsterdamse binnenstad. Zij sloot de avond af met de laatste voorstelling van "Kelder" door theaterduo Gehring en Ketelaars in Perdu. Dat bleek een goede keus, want niet alleen de TV dokter was geboeid door het verhaal over twee vrouwen: de voorstelling won later die nacht de juryprijs.


"Er is een wereld onder onze wereld. Het aardoppervlak waar we iedere dag op lopen verbergt een schat aan verhalen. Anne Gehring en Vera Ketelaars duiken onder de grond. Ze maken een reis langs wortels, heipalen, kabels, wormen, mollen, kraters en daarbij ook het menselijke ondergrondse tegen, het onderbewuste. Ze gaan laag voor laag de aarde in, tot ze uiteindelijk in een kleine, bedompte kelder belanden. Een kelder waar twee vrouwen zitten. Zij hebben besloten hun normale leven op te geven. Vanuit de kelder bedenken ze wat er zich allemaal onder en boven hen afspeelt, en raken ondertussen verstrikt in een web van wat waar is en wat niet."


zaterdag 10 september 2011

Hollands Welvaren: Holland's Got Talent en Hotter Than My Daughter

foto: http://www.esdonk.eu

Wat is toch de obsessie van de Nederlandse programmamaker met het fenomeen Gordon? Die flauwe oh-we-stikken-van-de-lach-om-pis-en-poep humor met Joling. Erger nog: dat gehinnik om zijn eigen grappen nog voordat ze zijn strot uit zijn. Opzien dus, tegen een avond waarin je eerst om de goede man heen kunt in 'Holland's Got Talent', om hem daarna ook nog eens over de vloer te krijgen in het nieuwe 'Hotter Than My Daughter'.


 
Nog steeds kun je de klok erop gelijk zetten dat er een paar verplichte nichtengrappen de revue passeren. Maar vandaag realiseerde de TV dokter zich voor het eerst: Dat heeft die jongen toch helemaal niet nodig? Staat er soms een type-casting clausule in zijn contract?

Eerst moet het de TV dokter van haar hart dat Gordon het vanavond toevallig bij het rechte eind had met zijn mooie-mannen opmerking. Want laten we wel wezen. Louter vanuit medisch oogpunt moeten we natuurlijk al constateren dat die Boy in z'n röhnrad een uiterst optimaal gedefinieerde buikspierpartij heeft. De Tv dokter heeft overigens jaren terug een keer een afstudeervoorstelling gezien van de toneelschool waarbij een prachtige monoloog van Rob de Graaf werd opgevoerd vanuit/vanaf/in zo'n martelwerktuig toestel, maar dat terzijde.


vrijdag 9 september 2011

Heerlijk Overspel

foto: http://tv-corner.nl
Dat wordt genieten! De komende elf weken brengt de VARA op donderdagavond 'Overspel', een nieuwe Nederlandse serie. En als de eerste aflevering een voorproefje was van wat nog komen gaat, dan wordt het een spannend, strak geregistreerd, goed geschreven en perfect geacteerd kwaliteitsdrama. Voeg daaraan toe een set dressing, cameravoering, editing en soundtrack die het geheel naar een nog hoger plan tillen en je hebt een TV juweeltje om van te watertanden. De TV Dokter betrapte zich in elk geval op diverse kleine juichmomentjes bij het aanschouwen van zoveel moois. En zij was niet de enige.

Dus eerst: Ere wie ere toekomt. De karakters en verhaallijnen in Overspel zijn van de hand van Frank Ketelaar en Robert Kievit, die eerder tekenden voor Vuurzee. Dat schept verwachtingen en Ketelaar, die het scenario schreef, weet daaraan ruimschoots te voldoen. "Fuck de fiscalisten", zegt Fedja van Huet op een gegeven moment. Ja, Ketelaar bekt lekker, maar bouwt ook een mooie spanningsboog op en heeft een partij prachtige karakters in het leven weten te roepen. En dat is knap, zo'n scala aan levensechte mensen met net even een tikje meer oomph dan normaal.