zondag 18 december 2011

The Entertainment Experience: Paul draait door!

Bron: EntXP
Net als de filmers in het land moet Paul Verhoeven zelf elke paar weken geloven aan een strakke deadline. En dus verscheen afgelopen week zijn verfilming van deel 2 zowel online als op televisie bij Veronica. Anders dan de andere filmteams, heeft Paul het grote voordeel dat hij de eindregie kan blijven voeren over het totaal product. En dat betekent dat hij nog naar lieve lust kan sleutelen aan voorbije delen. Daarmee wordt dit project inderdaad een leerzaam "kijkje onder de motorkap".

Zo kan een oplettend oog zien dat de toilet-scene van Wim en Fred (voor de niet ingewijden: dat klinkt stukken spannender dan het is) er in Paul's huidige versie van deel 1&2 iets anders uitziet dan in zijn oorspronkelijke versie van deel 1:

Deel 1 - oorspronkelijk: Wim pist op de brandende brief in de pot.
Deel 1 - nieuw: Fred bonst op de deur.
Wat is de reden voor deze verandering? Vonden Paul en de editor, net als de TV dokter, dat het shot van de pissende Wim niet helemaal optimaal was? Is het daarom gesneuveld in de eindmontage? Of was dit shot altijd al bedoeld als een tijdelijk opvullertje, omdat de cast en crew er simpelweg nog niet aan toe waren gekomen om de rest van de scène te filmen?


Deel 1 - nieuw: Of misschien had de productie wel gewoon per abuis
de rookmachine een week te laat besteld. Dat kan natuurlijk ook.

Dit laatste lijkt aannemelijker, gezien de mededeling die ons in het oorspronkelijke deel 1 werd gedaan:



Overigens is er al weer aan die volgorde geschoven, want de gespannen dialoog met Fred volgt direct op het verbranden van de brief, nadat Fred met de WC deur naar binnen is gevallen. Pas daarna gaan Lieke en Merel aan de coke. Dat moest ook wel, want zo lang konden Wim en Fred daar natuurlijk niet bij die WC deur in de wacht blijven hangen.

Deel 1 - oorspronkelijk: Ook dit shot van Nadja, die in de gang moed
verzamelt om naar binnen te lopen, nadat Ineke heeft gezegd
"Remco gaat het enig vinden om je weer te zien"
heeft de definitieve versie niet gehaald. De TV dokter vermoedt
dat dit is omdat het hieraan voorafgaande ophangen van haar jas,
waarbij Ineke met de kadootjes staat de wachten,
kostbare seconden opvreet zonder iets toe te voegen aan het verhaal.

Aardig is overigens, hoe Paul als een ware taalpurist vol vaderlandsliefde zoveel mogelijk Nederlands in zijn verfilming stopt. Zo is het door Lieke tegen Tobias geuite en wat vreemd aandoende: "Jij moet echt sprayen" (alsof iedere tiener een bus luchtverfrisser op de kamer heeft staan) vervangen door het ozon-laag beschermende "Jij moet echt een raam openzetten". 
En in plaats van "Het lijkt wel een mug shot" zegt Remco: "Wat een kop man, ben je hier gearresteerd?" Persoonlijk had de TV dokter er dan maar meteen "Wat een boeventronie" van gemaakt, maar dat terzijde.

En kijk, daar hebben we Gijs en Mieke: de gelukkigen
die na de massale casting een rol hebben weten te bemachtigen.
Overigens heet Mieke om onduidelijk redenen ineens 'Maaike'.
Dat is geen verspreking van Peter Blok, zo ondertekent ze ook de foto.
Waarom? Joost mag het weten.
En dan breekt het moment aan waarop de TV dokter voor het eerst de loftrompet op Peter Blok mag gaan steken. Zij wist dat dit ging gebeuren, want die man kan alles.
Net nadat hij Mieke Maaike een paar vette zoenen heeft gegeven omdat ze iets liefs voor hem op de foto heeft gekrabbeld, gebeurt er dit met Remco's gezicht:





Hij ziet Nadja en de glimlach die nog op zijn gezicht stond door de actie van Mieke Maaike verdwijnt en maakt plaats voor verbijstering, omdat hij haar niet verwachtte. Dan ziet hij haar buik en het besef dat dit zijn kind zou kunnen zijn, dringt door. En dat alles doordat hij heel even zijn wenkbrauwen optrekt. Subliem. De TV dokter heeft er geen woorden voor en kan eindeloos naar zoiets blijven kijken.

Uit aardigheid heeft Mieke Maaike ook nog een regel tekst gekregen die niet in het script stond: "Wist jij dat ze in Japan zat?" Waarop Remco zegt: "Jaja, dat had ik gehoord ja." En daarmee is wel ongeveer uitgesloten dat Mieke secretaresse is op Remco's zaak, of het moet wel een secretaresse van niks wezen als ze dat niet wist.


Uiteindelijk vindt Ineke dat het tijd is voor Remco om te speechen. Maar kijk eens naar die blik in haar ogen. Paul Verhoeven mag dan vinden dat Ineke alles zo fijn volwassen verwerkt, hier kijkt ze, ondanks de lach op haar gezicht, toch opzij naar haar rivale alsof ze liever met dat mes Nadja te lijf zou gaan dan er mee tegen een wijnglas te tikken.

Vervolgens is om onduidelijke redenen de hele speech van Remco gesneuveld en vervangen door een lucht-marcheer exercitie van Lieke en Merel. Is dat een knipoog naar Duitse invloeden in Paul's eerdere films? Is het omdat Paul er wederom niet aan toe is gekomen om die speech te filmen of af te monteren? Of is het omdat wij de informatie uit die speech helemaal nooit te horen gaan krijgen? Toegeven, hij was een beetje expositoir. We leren er tenslotte uit dat het zakelijk slecht gaat, en dat Remco en Ineke in relatietherapie zijn. Misschien was die informatie wel alleen nodig voor de scriptschrijvers, zodat zij weten op welke voet het verhaal verder moet gaan? Het levert vanzelfsprekend een spannender film op als de kijker dat soort zaken op dit moment nog niet weet. Dat heeft het oog van de meester goed gezien.
Tenzij Paul natuurlijk vindt dat die hele relatietherapie maar een grote bak met onzin is. Dat zou jammer wezen, want daar hadden de TV dokter en TV review nou net op ingezet voor deel 4...

6 opmerkingen:

  1. Ze zijn simpelweg niet toegekomen aan de speech-scene. Toch vraag ik me net als jij ook af of die scene nodig gaat blijken. Niet helemaal eens met dat Maaike/Mieke een slechte secretaresse is (als ze dat al is). Remco was immers ooit Nadja's minnaar; wie weet wat zij nog (viavia) aan Remco heeft meegedeeld (ultimatum of whatever).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Dokky:
    Bedankt, de TV dokter doet haar best. Ook goed om te horen dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen. Verhelderend, dat soort inside information!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Dokky:
    Voor wat betreft Maaike/Mieke: De TV dokter snapt alleen nog steeds niet wat zij dan aanmoet met "Wist jij dat ze in Japan zat?". De TV dokter had namelijk de indruk dat Remco Nadja het bedrijf uitgewerkt had en naar Japan had weggepromoveerd. Maar het kan natuurlijk goed dat hij Nadja gewoon op straat heeft gezet (6 maanden terug) en dat zij in die tussentijd (met de huidige economie en ambassade-bureaucratie) er zelf in is geslaagd een aanstelling + werkvisum in het buitenland te regelen. Tenzij ze nooit gewerkt heeft in Japan en er alleen maar op reis naar toe is geweest om sushi te eten van haar royale ontslagpremie. Maar ja, Nadja kennende is het misschien wel allemaal een leugen en heeft ze wellicht helemaal nooit een stap buiten de landsgrenzen gezet, al is zoveel intrige misschien iets teveel van het goede voor een film van 30-40 minuten...
    Wat een verwarring en mogelijkheden... en dat alles door een enkel zinnetje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens Pauls aantekeningen was Nadja eruit gewerkt/ contract niet verlengd c.q. had ze een aanbod in Japan aangenomen. Maar goed ik denk dat al met al de tekst 'Wist jij dat zij terug was uit Japan" logischer was geweest.

    Ik weet het niet zeker, maar het zou best kunnen dat Miekes zinnetje tekst een geste van Paul was aan Anita / acteur uit de publieke castingrondes (net als Celia de verkoopster natuurlijk). Overigens is het moment van vragen (los van de inhoud) in de scene ook best functioneel. Remco staart naar Nadja en door de vraag schiet hij uit zijn gedachten.

    PS Viciefilms nu al 3e in de stemmen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, dat van die geste had de TV dokter ook al bedacht. Dat is aardig van 'm.
    En voor wat betreft je PS: Hopelijk krijg je gelijk! De TV dokter ziet Viciefilms graag winnen dit keer.

    BeantwoordenVerwijderen