vrijdag 9 december 2011

Sunday Night Fever: Live Show 1

Bron: RTL
Nog maar nauwelijks bekomen van de audities, en met de sixpacks en spierballen nog vers op het netvlies, was het de volgende dag alweer tijd voor de eerste liveshow.

Volgens Chantal Janzen zelf zijn de verschillen tussen 'Sunday Night Fever' en 'Op Zoek Naar...' marginaal. De TV dokter is het daar nog niet helemaal mee eens. Zij zag het ergens op Twitter nog het beste verwoord: De zoektocht bij RTL (waarin Chantal zo min mogelijk de woorden 'op zoek naar' mag gebruiken) mist gewoon 'pezazz'...


Verder zullen we wel zien waar het schip strandt, maar toch vraagt de TV dokter zich een paar dingen af met betrekking tot het huidige format. Chantal opent de show met de aankondiging dat het hier gaat om 'de strijd tussen de twee coach teams'. Wacht eens even. Laat de TV dokter nou gedacht hebben dat het hier gaat om het vinden van het beste nieuwe talent voor de hoofdrol van een nieuwe grote musical. Denkt u echt dat Stage Entertainment een miljoenenproductie wil ophangen aan de toevallig winnaar van team Carlo & Julie of Jan & Kim-Lian?
Daarbij komt dan meteen het volgende probleem: Wat als nou door toeval de beste drie jongens in een en hetzelfde team zitten? Dan vallen er twee hele goeie kandidaten veel te vroeg af en gaat de finale straks tussen de nummer 1 en de nummer 4. Wat dan?
De tijd zal het leren.

Gelukkig blijkt tijdens het openingsnummer dat Mike Scheperclaus als enige de omroeptransfer heeft overleefd. In dat openingsnummer mogen de heren hun danskunsten laten zien in een mash-up (Glee is weer begonnen, overigens! Dinsdagavond op RTL5!) van 'Please don't stop the music' en 'You should be dancing' (yeah...). De band speelde overigens wel erg hard. Of geen van deze jongens kan belten, of er mag wel een paar decibel vanaf. Ze kwamen er bij tijd en wijle nauwelijks bovenuit.

Over de rest van de aankleding zal de TV dokter kort zijn. Een grote discovloer en een wild schreeuwerig decor in een grote zaal waardoor de jongens zelf af en toe een beetje wegvielen. En dronken, hortend en stotend camerawerk waar niet alleen Matthijs van Nieuwkerk, maar zelfs Lars von Trier misselijk van zou worden. Er zijn twee mogelijkheden: Of de TV dokter wordt oud, of RTL moet investeren in een steadycam en een regisseur met iets meer geduld in z'n donder. U mag kiezen.



Om het battlefield gevoel te verhogen, gaan de heren ook nog eens in koppels optreden. We beginnen met Javan en Alessandro. Javan kan breakdance, maar heeft geen ademsteun, en Alessandro heeft een nonchalante blik in zijn ogen waardoor het lijkt of het hem allemaal niets kan schelen. Hoe gaat dat uitpakken tijdens hun vertolking van Footloose? Met dat dansen zat het wel goed, maar de TV dokter vond de zang wat aan de valse kant. Ze was de enige. In plaats van ter zake doende kritiek zoals wij dat van Willem, Pia en Erwin van Lambaart gewend zijn, moeten de coaches hun tijd nu ook besteden aan het beleefd afzeiken van het andere team. Overigens geeft Carlo wel direct toe jaloers te zijn dat Alessandro niet in zijn team zit. In de nabespreking lijkt iedereen even te vergeten dat Javan ook nog mee deed, maar gelukkig is Jan wel wakker. Hij vindt dat de beste dansers van de 12 in zijn team zitten en had bovendien zijn oren open, want hij vond dat de zangtechniek wel wat beter had gekund. "Maar het was een feest jongens, te gek!" In het publiek klapt muscial actrice Anne-Mieke Ruyten hard mee. Wat doet die daar?
Aha, zij speelt momenteel samen met Alessandro en Kim-Lian in 'Daddy Cool'. Ons kent ons, bij Sunday Night Fever.

Joey had zijn dag niet tijdens de repetitie, terwijl hij wel alles heeft wat Tony moet hebben. Verpleger Marcel S. heeft grote spuwende ogen, terwijl Tony Manero juist heel relaxed moet zijn. Het optreden van Joey en Marcel is schitterend. Prachtig ingetogen en ingeleefd vertolken zij de Keizer & De Munnik klassieker "Kijk me na". Marcel S. blijft goed overeind, maar Carlo heeft gelijk: Joey had zodra hij de baarmoeder uitkwam zo niet 'Tony Manero' dan wel 'stage actor' op zijn voorhoofd gedrukt staan. Iedereen waarschuwt Joey dan ook meteen dat predikaten als 'front runner' en 'favorietenrol' niet altijd makkelijk zijn om te dragen. Jan meende een Volendamse tongval bij Marcel S. te ontwaren, maar bij gebrek aan Willem Nijholt zal de TV dokter zeggen dat ze behoorlijk goed verstaanbaar Nederlands zongen. Voor volgende week gaat Julie met het dansen van Marcel aan de slag, dus wie weet ontpopt deze jongen zich nog tot de Dennis de Groot van deze reeks en wacht ook hem straks een rol in het ensemble.

Er volgt een intermezzo. Daarvoor zijn de heren namelijk eerder die week meer dan 40 verdiepingen opgeklommen om vervolgens boven bij aankomst 'Tragedy' te zingen. Marcel V. en Mathijs hebben de meeste ademsteun of het duurste gym-abonnement en winnen de opdracht.

Jurriaan en Vincent zingen vervolgens 'Thunder in my heart'. Jurriaan heeft sinds hij de loods uit is meer de uitstraling van vervelend jonger broertje of straatschoffie dan discokoning. Een totaal inwisselbaar optreden. Vincent kan nog wel een beetje zingen, maar Jurriaan mag van de TV dokter naar huis. Carlo vond het carnaval, de TV dokter noemt het Village People. Vincent kan zingen, maar niet heel goed dansen en Jurriaan kan dansen maar niet zo goed zingen, waardoor je juist de zwakke plekken bij allebei zag. Boshard heeft er toch wel wat kaas van gegeten. Julie wijst Jurriaan ook nog even op het feit dat hij continu zijn handen in zijn kruis houdt. Kim-Lian noemt dat 'mannelijk'. Whatever rocks your boat baby, maar het leidt op een beetje formaat beeldbuis vooral behoorlijk af.

Rocker Colin, de outsider, en verleider Daniel, de pro, worden opgescheept met 'More' van Usher. Colin heeft weten uit te onderhandelen dat hij zijn bandana en hoedje op mocht houden. Daardoor is het misschien lastig om in hem een discojongen te zien, maar laten we wel wezen: die gast weet wel hoe je een podium en een zaal moet bespelen. Hij zingt ook nog eens heel erg prettig. Jammer dat je dan je kunsten moet vertonen in een liedje waar Usher niet meer dan twee regels tekst in wist te verwerken. Jan wil de gevoelige kant van Colin wel eens zien, maar Carlo denkt dat hij gewoon jaloers is op Colin. Jan geeft het ruiterlijk toe. Carlo noemt Colin daarop 'het nieuwe bloed dat de musical nodig heeft' en vindt dat Daniel vanuit het ensemble naar leading man toewerkt. Aardig gesproken, maar Colin steelt hier toch echt de show.

Deon en Marcel V. krijgen het nummer 'Afscheid' van Volumia. Marcel V. moet een paar tandjes terug, want Saturday Night Fever is meer pop en minder theater. Deon heeft genetisch pech want zijn ogen liggen wat diep in de kassen onder een partij flinke wenkbrauwen, en Kim-Lian hoopte nou net wat dieper in zijn ogen te kunnen kijken. Deon mag van de TV dokter zo in een Calvin Klein reclame of Thake That 2.0, maar in het theater gaat ze waarschijnlijk liever naar Marcel V. luisteren. Bij hem komt het uit zijn hart, vindt Julie. Kim-Lian noemt ze de twee sterkste vocalisten van alle kandidaten. Zo ver zou de TV dokter nou ook weer niet willen gaan, maar het was in elk geval solide.

Het laatste optreden is voor musicalhunk Mathijs en danser Rob, die 'I've got life' uit Hair ten gehore mogen brengen. Carlo vindt dat Mathijs er bij de repetitie teveel musicalmaniertjes ingooit en dat heeft Tony Manero niet. Hij vindt Rob guitig. Dit optreden wordt de knaller van de show, volgens Carlo. Dat viel wel mee. Het werd vooral het zoveelste liedje met twee rondspringende jongens op het podium. Respect voor Mathijs die dit circus een tweede keer durft aan te gaan. Gelukkig zat Rosalie in de zaal om hem aan te moedigen. En toch vreest de TV dokter het ergste. Mathijs is op en top professional en kan alles, maar het is misschien altijd wel net iets te netjes en teveel binnen de lijntjes. Kim-Lian verwoordt het als: "Alles is goed, maar het komt niet aan en het raakt me niet." Carlo prijst hem echter de hemel in en geeft nog even aan dat musicaltechniek iets heel anders is dan musicalmaniertjes en dat Mathijs hier techniek heeft laten zien. Julie prijst ook nog zijn samenwerking met anderen op het toneel. Iedereen houdt van die jongen. Wat zou het mooi zijn als ervaring, doorzettingsvermogen en inzet beloond zouden worden.

Backstage blijkt Colin zijn hoedje en bandana af te hebben gedaan en daaronder gewoon een heel leuk kort koppie te hebben. Die tierelantijnen kunnen de volgende keer dus wel thuisblijven, want de TV dokter gaat er voor het gemak maar even vanuit dat dit niet de ballen zijn die hij de musical iets meer wil laten krijgen. Marcel S. vindt alles helemaal geweldig en Marcel V. is ondanks het feit dat hij, in zijn eigen woorden, al 52 jaar in het vak zit voor het eerst op de televisie. Verder is het gezellig. 'Net Koffietijd', aldus Chantal, die kennelijk op een rantsoen van twee goeie grappen per show zit.
Na een vertolking van 'Disco Inferno' door alle 12 de kandidaten, waar nog even gezellig het plezier vanaf spat, zijn de stemmen geteld. Voor een Scapino balletdanser heeft Jan Kooijman overigens de discoheupen van een houten klaas, maar dat terzijde.

Uiteindelijk blijken (ook notaris Kroes is gesneuveld en dus reikt een opnameleiderachtig figuur de uitslag aan) in het team van Carlo & Julie de heren Colin, Rob en Daniel het minst populair. Bij Jan & Kim-Lian zijn dat Vincent, Jurriaan en Marcel V.
Natuurlijk kunnen Carlo en Julie niet anders dan Colin door laten gaan en uiteindelijk sneuvelt de guitige Rob. Bij Jan en Kim-Lian is de kans dat Marcel V. moet vertrekken natuurlijk nihil, dus hij wordt gered. Verrassend genoeg kiezen Jan en Kim-Lian ervoor om de slecht zingende Jurriaan met twee geblesseerde polsen te redden omdat hij tot nu toe de grootste groei heeft doorgemaakt, waardoor Vincent de strijd moet verlaten.

De TV dokter is eruit. Het beste optreden van de avond gaat zonder twijfel naar Marcel S. en Joey.


Met een finale Joey en Mathijs zou zij het nieuwe jaar goed kunnen beginnen. Dan mogen wat haar betreft Rob en Deon samen in een boyband en op de middenposter in de Hitkrant.


Helaas behoort die droom-finale dankzij het RTL concept niet tot de mogelijkheden. Zouden ze daar bij Stage Entertainment ook al spijt van hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten