dinsdag 20 december 2011

Hart tegen Hard: Over en Uit?

Zijn laatste woorden? "Ik vind je prachtig..."
Elk jaar brengen de Amerikaanse television networks in september, tijdens het zogeheten 'Pilot Season' hun nieuwe series op de buis. Series waarvan zij stuk voor stuk hopen dat ze het nieuwe paradepaardje van de zender gaan worden.
In de praktijk is dat voor de meeste echter niet weggelegd en voor wie niet genoeg kijkers aan zich bindt valt aan het eind van het eerste seizoen onherroepelijk het doek.

Als kijker verbindt je daarom hart en ziel met het nodige risico aan zo'n serie. Want tegenover elke 'Lost' staat een 'Flash Forward'. Tegenover elke 'Star Trek The Next Generation' staat een 'Defying Gravity' of 'Life on Mars'. Tegenover elke 'Life goes on' staat een 'My So-Called Life' of een 'Joan of Arcadia'.
De Nederlandse kijker blijft dit soort ellende vaak bespaard, aangezien in eerste instantie alleen de succesvolle series van overzee worden aangekocht. Helaas kunnen wij sinds maandag aan dit rijtje toevoegen: Tegenover elke 'Castle' staat een 'Hart Tegen Hard'.

De TV dokter is voor haar nieuwsgaring wat dit betreft aangewezen op zappen.blog.nl, waar te lezen valt dat afgelopen maandag het doek is gevallen voor de romantische misdaadserie. Kennelijk heeft de tweede kans die de TV dokter deze serie wilde geven, niet mogen baten.
Helaas gokten de schriptschrijvers op een meerseizoenenproject en dus deden zij precies wat zij moesten doen: Zij eindigden met een cliffhanger. Thomas en Ava zitten samen opgesloten in de donkere, potdichte ruimte in een oud fabrieksgebouw. En we weten allemaal wat er gebeurt met opposites-attract hoofdrolspelers in dergelijke gevallen: Die staan op het punt elkaar eindelijk hun liefde te verklaren of op z'n minst aan het hopeloos romantisch aangelegde kijkersvolk die langverwachte kus te geven!
Niet de minsten gingen Thomas en Ava daarin voor.




Zo zaten Castle en Beckett samen opgesloten in een vriescel. 
Nog meer reden om tegen elkaar aan te kruipen!



Ook Tom en B'elanna durven pas aan hun ware gevoelens toe te geven
als ze ergens in het oneindige heelal zweven en hun zuurstof op raakt.

Wat de schrijvers van Hart Tegen Hard ook heel goed hebben gedaan, is beseffen dat je die sexuele spanning tussen je twee hoofdrolspelers nooit te vroeg moet inlossen. Je moet het publiek altijd laten verlangen naar meer! Hoe lang duurde het wel niet voordat Mulder en Scully elkaar eindelijk voor het eerst zoenden? Dat voorspel duurde pak 'm beet een seizoen of zes!
En dus worden love interests in dergelijke gevallen altijd net voor het moment supreme bevrijd uit hun koelcel of luchtledigheid:



Toegegeven, Tom en B'elanna verklaren elkaar dan wel de liefde, 
maar zij moesten dan ook nog vier seizoenen
het beste intergalactische televisiepaar ooit spelen.

De TV dokter durft dan ook te wedden, dat mocht Hart Tegen Hard een langer leven beschoren zijn geweest, wij alsnog die vurig verlangde kus niet hadden gekregen. Ongetwijfeld had Frank op het laatste moment de twee uit hun benarde situatie bevrijd. Waarna dit riedeltje zich nog vele malen in alternatieve vorm had kunnen herhalen. Helaas is het ons niet gegund. De kijker zal voor altijd blijven gissen.
Net zoals de fans van Defying Gravity zich tot in de eeuwigheid niet alleen blijven afvragen of Zoe wat met Maddux gaat krijgen, maar ook of ruimteschip Antares überhaupt ooit op Mars gaat landen en wat het mysterieuze 'Beta' object daarmee te maken heeft. Onverteerbaar! Het gebeurt slechts zelden dat de kijker van een voortijdig gecancelde show de zaken tot volle tevredenheid afgewikkeld ziet worden. Zo wisten de makers van het prachtige 'Life On Mars' in elk geval nog het einde aan hun serie te schrijven dat zij altijd al (maar liever veel seizoenen later) voor ogen hadden toen het na een seizoen over en uit bleek te zijn. En dat is belangrijk. Want als kijker heb je geïnvesteerd in de relatie. En net als bij het verbreken van elke relatie, is er die broodnodige behoefte aan 'closure'.

Overigens is er naast het cancellen van Hart Tegen Hard nog meer slecht nieuws, want als we zappen.blog.nl mogen geloven blijkt Net5 helemaal te stoppen met het maken van nieuw Nederlands drama. En dat terwijl de zender een aantal heel behoorlijke series heeft afgeleverd.


Persoonlijk kijkt de TV dokter bijvoorbeeld graag naar De Co-assistent, 
met daarin een heerlijke Tom Hoffman en de geweldige, onvolprezen Sytske van der Ster.

Nu is het in de Verenigde Staten algemeen bekend dat er de laatste jaren veel beter materiaal wordt geschreven voor televisie dan voor de film. Dat is mede te danken aan HBO, dat anders dan alle andere zenders, niet gebonden is aan de eisen van adverteerders. En dat betekent, dat HBO in het puriteinse Amerika risico's (sex, drugs, zwartgalligheid) kan nemen en bovendien kwaliteits-televisie kan maken voor een kleinere doelgroep. Misschien zou John de Mol het toch nog eens een keer moeten proberen, en in plaats van de zoveelste talentenjacht, het zoveelste praten-over-voetbal, en de zoveelste real-life-rotzooi met Talpa van Het Nieuwe Net5 een mooi HBO Nederland moeten maken...

1 opmerking:

  1. Jammer dat NET5 de stekker uit Hart tegen Hard heeft getrokken. Voor degene die de DVD Box gekocht heeft hadden ze toch wel een normaal einde op de DVD kunnen zetten en niet met een cliffhanger stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen