maandag 5 december 2011

Sunday Night Fever: The Auditions

Bron: RTL
Wie weet waarom in een klap het hele vaderlandse musical gebeuren van de AVRO naar RTL is overgewaaid, mag het zeggen. Eerst belandde het Musical Awards Gala ergens op de achtergrond bij Carlo en Irene en nu is daar 'Sunday Night Fever'. Waarvan we natuurlijk allemaal weten dat het gewoon 'Op zoek naar Tony' had moeten heten. Dat gewoon gepresenteerd had moeten worden door een stralende Frits Sissing, die van zijn hobby zijn werk had weten te maken en die enthousiast van een showtrap af kan komen rennen, zoals maar weinigen hem dat vandaag de dag na doen. Maar nee.
Er gaan al langer geluiden op dat deze show bij de commerciële omroep thuishoorde. En Frits gaf eerder dit jaar zelf aan niet mee te gaan naar RTL4. Het is niet anders. Of de live band onder leiding van Mike Scheperclaus een zelfde lot is beschoren als Frits, de Op Zoek Naar Academy, Willem en Pia is nog even afwachten tot aan de liveshows. Laten we hopen dat we daar zometeen niet met een ordinaire orkestband opgescheept worden. Want zo op het eerste gezicht lijkt de zoektocht naar nieuw musicaltalent verworden tot de zoveelste talentenjacht met coaches, die ditmaal per duo opereren.
Boring!

Bron: RTL
De angst van de TV dokter was van korte duur.

Want daar komen 100 jongens/mannen een grote loods in Amsterdam Noord ingelopen. Ze trekken meteen in het eerste shot hun shirt uit. Blote basten alom. En we gaan in nog geen uur tijd van 100 naar 12! De vaart zit er meteen lekker in. 
En kijk nou: Het geheel wordt gepresenteerd door Chantal Janzen. Had die wellicht kleine lettertjes in haar contract staan? Verloor de AVRO met Chantal meteen al haar muscial geweld? 

Voor wie jong genoeg is om te denken dat de carrière van John Travolta begon met Pulp Fiction, legt Chantal even uit dat Saturday Night Fever gebaseerd is op de film uit 1977. Leuk om te weten: een piepjonge Chantal speelde zelf mee in de eerste Nederlandse musical versie. Zij vertolkte daar ("10 jaar geleden en 10 kilo lichter" in haar eigen woorden) de rol die nu naar Noortje Herlaar is gegaan.

Terug naar de loods in Amsterdam, een paar maanden geleden. Dat begint goed. De eerste kandidaat die in beeld verschijnt, Jurriaan heeft twee gebroken polsen en komt toch auditie doen voor de rol van Tony. Als dat geen doorzetten is! Maar er is concurrentie.
Bijvoorbeeld van Allessandro, een Echte Italiaan. 
Of van Ees. Deze Paul Turner van Sunday Night Fever (SNF) werkt als head entertainment bij een bungalowpark. "Waar hebben jullie deze vandaan gehaald?" wil Chantal weten. We kunnen opgelucht ademhalen. Janzen is op dreef.

Van 100 naar 50
De rol van Tony Manero is een van de allerzwaarste mannelijke rollen in musicalland, zo zullen Chantal en consorten ons waarschijnlijk de hele reeks blijven herinneren. Tony moet kunnen dansen en zingen, en moet daarbij ook nog de looks van een macho hebben. Alleen op basis van dat laatste vallen er, zo leert een dolly shot ons, al heel wat kandidaten af. En daar gaat vandaag in de loods voor gezorgd worden. Zeg maar dag tegen de Academy met intensieve workshops, dit is het HiSpeed Boot Camp!

Choreografe Natasha leert de heren in een half uurtje een nieuwe choreografie, die ze met z'n allen tegelijk gaan dansen.
Een van de deelnemers is Roy, een hovenier. Wat bezielt die jongen, dacht de TV dokter toen ze hem de eerste passen zag dansen. Opdrukken kon 'ie dan weer wel. Hello, man of steel.
Buiten ligt Daniel in een spagaatje. Hij neemt het hele pakketje mee. Temperament uit zijn geboorteland Colombia, theaterschool en Legally Blonde gedaan. Die kan meteen wel door naar de live shows.
Na een korte repetitie is het moment aangebroken om een vijfkoppige jury, waarvan de TV dokter minstens de helft niet eens herkende, maar dat deed er niet toe want ze werden ook niet expliciet voorgesteld, te overtuigen van de soepelheid van 100 paar heupen.


De TV dokter kreeg spontaan nare flashbacks aan dansroutines op de middelbare school tijdens de gymles op het Aretha Franklin liedje uit de chocomel reclame, die haar op harde wijze duidelijk maakten dat er geen carrière bij het Scapino Ballet voor haar was weggelegd.

Er is even tijd voor een korte pauze. En dus toont de beeldbuis weer een gespierde push upper. Laat die pakjesavond maar zitten. Oh, kom hier maar eens kijken. Huppakee, daar gaat weer een been in een nek. Dit specifieke been is van Bart uit Belgie.
Aan de waterkant knoopt Chantal een gesprek aan met Colin. Hij kon vanmorgen bij het aankleden niet kiezen en heeft dus zowel zijn grote rapperspet op gezet als een stoere bandana om zijn hoofd geknoopt. Hij lijkt op Captain Jack Sparrow die nog net het vege lijf uit een gangfight heeft weten te redden. Maar Colin is dan ook een rockzanger. Jazeker, zo Mannelijk is Musical tegenwoordig. Vorig jaar deed er al een Rocker mee aan op zoek naar Zorro en nu hebben we er weer eentje.
Martijn uit Almelo heeft soepele heupen en werkt bij Bolletje, maar dat is niet zijn droombaan. Laten we hopen dat de dansselectie goed voor hem gaat uitpakken, dan!

De heren mogen namelijk nog een keer. De jury heeft tijdens het vorige dansje kennelijk goed aantekeningen gemaakt en nu gaat de choreografe tijdens het dansen tussen de heren doorlopen. Net als Willem Nijholt zal zij mensen af gaan tikken. Wie een vinger op zijn schouder voelt, mag vertrekken.
Ees uit het bungalowpark maakt van de gelegenheid gebruik om zichzelf eens goed voor paal te zetten.
Captain Jack Sparrow daarentegen kan er wat van. Martijn blijft helaas voorlopig tussen de beschuiten zitten: "Ik ben blij dat ze snel tikte, het was rampzalig!" Het enthousiasme van Belgische Bart spat van het scherm af. De laatste deelnemer die sneuvelt is Ees. Hovenier Roy is door. Hij lijkt net zo verbaasd als de TV dokter, maar kan ook wel een reden bedenken: "Ik ben in beweging gebleven en heb op de maat mijn eigen dingen gedaan." Dat deed de TV dokter vroeger bij gym ook, maar meer dan een schamel zesje kon er dan doorgaans niet vanaf.

Van 50 naar 30
Alsof ze de Worldcup hebben gewonnen springt het manvolk elkaar in de armen. Maar er is geen tijd om op hun tijdelijke lauweren te rusten. Het is meteen tijd voor de volgende opdracht: Tony Manero moet natuurlijk een goed uithoudingsvermogen hebben en het moet er ook een beetje leuk uitzien. Dus vergeet het lendedoekje van Jozef dat pas in de finale van Op Zoek Naar aan bod kwam: Met ontbloot bovenlijf mogen de heren zich wagen aan een heuse stormbaan. Bij elk olievat een paar keer opdrukken, wat trappetjes op en af rennen, even een paar flinke halen tegen een boksbal geven en ondertussen dapper doorzingen.
Laat maar doorkomen!

Rocker Colin is door, evenals hovenier Roy.
Kijk nou! Daar is Mathijs! Het vriendje van 'Op Zoek Naar Mary' Rosalie, ex-deelnemer van 'Op Zoek Naar Jozef'. Laten we voor hem hopen dat het feit dat Nederland hem nu al kent en weet wat voor aardige jongen het is, hem gaat helpen. Iedereen prijst Mathijs zijn professionaliteit de hemel in. "Jij bent een man met een droom die er voor wil gaan en ervoor wil vechten." Ook Chantal steekt het niet onder stoelen of banken: "Jij hebt zo'n goeie instelling!"  En natuurlijk is hij door.
Hetzelfde geldt voor Kevin. Hij heeft in Chips gezeten, zo'n popgroep van niks die bij elkaar gezocht was op basis van looks en marketingpotentie. Opdrukken kan hij wel, maar zijn looks heeft Kevin een beetje laten varen en de jury drukt hem op het hart dat hij wel moet gaan afvallen. Hij knikt braaf ja en mag door naar de volgende ronde.
Belgische Bart mag ondanks een goede auditie het strijdtoneel verlaten: Hij is niet machobink genoeg voor de rol van Tony.

De uitzending schakelde naar Stefanos. Hij is pas twintig en heeft zijn manager meegenomen. Eerlijk gezegd lijkt het eerder andersom, want de foute manager voert het woord en Stefanos staat er monddood bij alsof hij behalve een wurgcontract waardoor die manager er ongetwijfeld met zijn eerste gouden platen van doorgaat ook een zwijgverklaring heeft getekend. De TV dokter kon maar met moeite de neiging onderdrukken de kinderbescherming te bellen. De reis naar de loods blijkt tevergeefs te zijn geweest: Zijn optreden was "meer iets voor de huiskamer" vond de jury.

Marechaussee Floriaan heeft zingen en dansen als hobby. Het boevenvangen heeft zijn vruchten afgeworpen: hij heeft het lichaam voor de rol. Gelukkig kon hij ook nog een beetje toon houden, en dus laat de vijfkoppige jury hem verder gaan. Aan anderen hoeven niet veel woorden te worden vuilgemaakt. Zonder problemen gaan Joey en Daniel verder.
Allessandro, onze Italiaanse macho, heeft "tricks and testosteron" maar is "too laid back". Hij ziet er inderdaad uit alsof het hem niet veel kan schelen en straalt de energie van een luiaard uit.
Jurriaan, uit het begin van de uitzending, heeft zijn polsen gebroken toen hij aan het begin van het jaar van een paard viel. Die kan zich natuurlijk niet opdrukken en boksen kan hij ook wel vergeten. Hij past de routine soepeltjes aan, en maakt er maar wat sit-ups en gesjans met de boksbal van: Hij mag dan ook door omdat hij met improvisatie iets van zichzelf heeft laten zien.
Tot slot is daar Marcel V. Hou die maar in de gaten, wil de TV dokter u vast voorspellen. Die bleef daar eventjes een partij stabiel doorzingen tussen het opdrukken door!

Van 30 naar 18
De shirtjes mogen weer aan. Om te laten zien of ze kunnen zingen en dansen tegelijkertijd, krijgen de heren een paar moves aangeleerd, waarna ze allemaal in een solo hun kunsten mogen vertonen voor de jury.
De strijd is flink losgebarsten: "Ik ga er honderdduizendmiljoen procent voor!" roept een rekenwonder.
Jurylieveling Mathijs (zie als teacher's pet maar eens een keer een populariteitsprijs te winnen, knappe jongen die dat lukt) zegt alleen maar dat hij na al die keren understudy nu ook eindelijk wel eens zelf een keer een premiere wil spelen.

De optredens zijn weinig enerverend.
Mathijs is zoals verwacht solide en mag door.
Jurriaan durft het aan om niet alleen met gebroken polsen, maar ook nog eens in bermuda te zingen. Ook met deze fashion faux-pas mag hij door.
Rocker Colin en Kevin uit Chips zijn ook door, evenals Pjotr en Joey. Die laatste is op basis van zijn looks de gedoodverfde favoriet voor de rol en laten we zeggen dat Tommie Christiaan in zijn handjes mag klappen dat hij daar geen Zorro strijd mee aan heeft moeten gaan vorig jaar.
Marechaussee Floriaan heeft zelfs de most basic disco moves niet in de vingers en kan vertrekken.
Schattige Javan mag wel door, evenals Daniel.

Dan is daar Deon. Met veel gevoel voor dramatiek heeft de monteur editor hem tot nu toe nog helemaal uit beeld gelaten. Hij komt nu vertellen dat hij in de Bijlmer is opgegroeid en het verhaal van Tony Manero als het ware zelf heeft beleefd. Gelukkig kan hij het nog spelen en zingen ook en hij mag door.
Allessandro heeft nog steeds een veel te lage energie van likmevestje, maar maakt het goed met een driedubbele pirouette. Hij mag door.
Hovenier Roy heeft een strakke spijkerbroek aangetrokken. "Dit is een jeans legging!" zegt Chantal. "Kun je daar wel in dansen?" Helaas ligt het gebrek aan dansvermogen bij Roy niet aan de broek.
Verpleger Marcel speelt in zijn vrije tijd in een rockband. De visagist is hem even vergeten of hij is erg zenuwachtig, want hij ziet eruit als de dood van pierlala. Hij vergeet zijn tekst, wordt gestopt en krijgt een tweede kans.
Uiteindelijk gaat het voor de laatste plaats bij de top 18 tussen de verpleger en de hovenier. Ineens zag de TV dokter het: Roy lijkt de oudere broer van Cas Jansen! De verpleger mag een ronde verder en Roy gaat ondanks alles met een tevreden gevoel naar huis.

De Battles: Op zoek naar een coach

Als de TV dokter de namen hier boven zo telt, dan mist zij er een paar. Maar gelooft u haar, er waren nog 18 jongens over en die mochten door naar de studio. Want elke zichzelf respecterende talentenjacht heeft natuurlijk een 'Battle' ronde. Het ontbrak er nog maar aan of de coaches (Carlo Boshard en Julie die met Jim Bakkum danste in Dancing with the Stars, tegenover Jan Kooijman en Kim Lian van der Meij) zaten met hun rug naar de kandidaten toe.

Het is de bedoeling dat er twee teams van zes gevormd gaan worden. Dat betekent dat er 6 battles, met elk 3 jongens, op het spel staan. Beide coach-paren kiezen na afloop van elke battle iemand voor in hun team en de derde kandidaat valt vanzelf af. Ze mogen om de beurt als eerste kiezen, maar om het spannend te maken, mogen ze een keer een joker inzetten en zo de beurt van het andere team afpakken. Je moet er maar op komen.
Laat de TV dokter u een ding vertellen. Als je dan een poging doet om de rol van je leven te pakken te krijgen, zou u daarvoor gecoached willen worden door de helft van de TV kantine en Julie die iedereen alleen zonder achternaam kent, of door een danser met verstand van zaken en een doorgewinterde musical actrice. De TV dokter zou het wel weten!

Helaas zit er achter de geluidsknoppen iemand met een gehoordefect of een veel te grote voorliefde voor foute stampmuziek uit de houseperiode, want zelfs de heren met een grote beltende musicalstrot komen af en toe niet boven de gevreesde orkestband uit. De iT heeft gebeld en ze willen hun CDs terug.
De optredens zijn eerlijk gezegd weinig enerverend. De heren springen als een bezetene over het podium heen en weer en het enige wat echt mooi is om te zien, is de voorovergebogen Jan Kooijman met een fanatieke blik in zijn ogen.

Als de laatste klanken van Rock DJ van Robbie Williams zijn verstomd, heeft elk coach team zijn zes kandidaten. En dus kunnen we met Team Carlo & Julie (Rob, Colin, Daniel, Verpleger Marcel, Mathijs en Joey) en Team Jan & Kim Lian (met Javan, Ron, Deon, Marcel Visser, Vincent en Jurriaan) op naar de live shows!

1 opmerking:

  1. weer een volkomen overbodig televisie programma dat we dankzij uw recensie met gerust hart links kunnen laten liggen.

    BeantwoordenVerwijderen