zaterdag 17 december 2011

The Entertainment Experience: Haastige Spoed...

Met nog een kleine zes dagen te gaan tot de volgende deadline, druppelden de afgelopen dagen gestaag de verfilmingen van deel 3 en de scripts voor deel 4 binnen op de site van de Entertainment Experience.

Ook de TV dokter schreef dit keer mee, samen met medeblogger TV review, in het speciaal hiervoor in het leven geroepen schrijverscollectief 'Volgens Mijn Scenario'. Hoewel elke vorm van opbouwende kritiek en iedere stem vanzelfsprekend op prijs worden gesteld, zijn deze niet bindend. Het is aan Paul Verhoeven en Robert Alberdingk Thijm om deze unieke bijdrage op waarde te schatten.

Hoe anders is het bij de verfilmingen van deel 3. Op het moment van schrijven zijn er welgeteld zes binnen. Voor de eerste twee, van IO Filmproducties en Nightwork Films, staat de teller op 662 en 621. Nu zijn deze inzendingen onmiskenbaar van hoge kwaliteit. Daarbij voeren beide teams volop actie. Alle stemmen zijn dan ook zeker verdiend. Maar... de TV dokter kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat het helpt om als eerste een verfilming in te sturen. De stemlijnen zijn tenslotte voortdurend open, dus hoe langer een inzending op de site staat, hoe meer er gestemd kan worden.

Y-as: Het aantal stemmen
X-as: Aantal dagen op de site
De TV dokter wil niet zeggen dat er een causaal verband is, maar die twee stippen daar rechtsboven zijn de inzendingen van IO Filmproducties en Nightwork Films (negen dagen online).

Het feit dat Gwen's Barbies (zes dagen online) ondanks een prachtige behind the scenes op Veronica in de onderste regionen blijft hangen, wijt de TV dokter aan een voorliefde voor acteurs van vlees en bloed (maar wat zou zij zelf graag een deel met barbies in het user-generated eindproduct zien).



Voor iemand die nu nog een inzending gaat uploaden, hoe sterk verfilmd ook, lijkt het een haast onmogelijke opgave om die achterstand nog in te halen. Al ziet de TV dokter hier natuurlijk graag haar ongelijk bewezen.

Toch pleit de TV dokter bij @EntXP voor een heroverweging van de stemprocedure: Waarom het stemmen niet pas openen een week voor de deadline? Wel zo eerlijk voor de teams die pas later kunnen draaien, of over iets minder middelen beschikken.
Er is echter nog een tweede, veel belangrijker reden: Het zou bij alle teams de druk wat van de ketel halen. Niemand zou zich gedwongen voelen om haastwerk af te leveren. Zo zouden ook de koplopers IO Filmproducties en Nightwork Films (want laten we eerlijk wezen, zoals de zaken er nu voorstaan wordt het user-generated eindproduct een een-tweetje tussen deze twee teams) de tijd kunnen nemen om hun allerbeste kunnen af te leveren. Want hier en daar laten ook deze teams wat steekjes vallen. Misschien heeft dat niets met tijdsdruk te maken, misschien lopen ook zij gewoon tegen de grens van hun kunnen aan. Maar gezien de inventiviteit die door beiden in de afgelopen delen al getoond is, zou de TV dokter graag zien waartoe zij in staat zijn als zij het zichzelf zouden kunnen toestaan om nog een week langer de tijd te nemen, voor nog wat meer post-productie of een extra take.

Toevoeging op 18/12/2011: Zie bijvoorbeeld de recente inzending van Viciefilms. Een waar meesterwerk. Want nu we weten dat het user-generated eindproduct qua continuïteit toch een broddelwerkje gaat worden, kunnen de teams maar beter hun beste creatieve kunnen laten zien in de individuele inzendingen. En dat is hier goed gelukt. De spanning die wordt opgeroepen op de velden met de flashback tussen Wim en Remco, de mooie overgang van Ineke die de foto verknipt naar het knapperende haardvuur en vooral het weer bijkomen van Lieke, gefilmd vanuit haar POV: Hele grote complimenten van de TV dokter, die al haar lezers oproept om te stemmen op deze inzending!

5 opmerkingen:

  1. Collega, zoals gewoonlijk ben ik het met u eens! Ik zou er aan toe willen voegen, dat het ook een optie is om de inzendingen off line te houden tot een x-moment, dan alles tegelijk op de site te plempen en stemmen maar!
    groeten wijnz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste TV Dokter. Vanaf nu zullen de delen elkaar veel sneller gaan opvolgen. De amateur-producenten zullen door omstandigheden (=de agenda van Paul en de professionals) veel meer in de realiteit en tijdsdruk geraken van Mardou Jacobs (de uitvoerend producent van Pauls film). De voordelen van sneller uploaden zullen veel kleiner zijn, zo niet nihil. Je schetst de oneerlijkheid van crews die snel uploaden. Ik bekijk dat anders: het staat iedereen vrij om sneller te draaien en te monteren. Deadlines en strakke planning horen ook bij de film (en zeker bij deze film). Het voordeel van een compacte productie was immers in deel 1 al duidelijk: NightWork uploade haar bijdrage weken voor de anderen en ging er met de winst vandoor. Maar toch, zelfs in die situatie waren anderen niet kansloos! Wellicht weet je dat niet, maar Viciefilms plaatste haar bijdrage ruim een week later en wist de avond voor de deadline zelfs gelijk te komen met NW door stevig te lobbyen onder hun studentenvereniging-vrienden in Delft. Iedere ronde is er kritiek op het stemmen. Maar stemmen en het werven daarvan is nu eenmaal onderdeel van deze competitie (check de Spelregels). User generated betekent dat niet een vakjury maar het grote publiek bepaalt. Overigens hoort stemmen ook bij film. De grootste filmprijs ter wereld wordt bepaald door ca. 6000 leden die jaarlijks stemmen voor een winnaar. Wordt daar gelobbyed? You bet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deadline = Deadline = voor iedereen gelijk. Anderen bewijzen het dat kwaliteit ook snel kan, een voorbeeld voor anderen en tevens het streven om de volgende inzending een ander voor te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Dokky: Vanzelfsprekend begrijpt de TV dokter al deze argumenten, alsmede het concept van deze competitie. Vandaar ook dat een van de redenen genoemd in deze post was dat het de crews (@ Gelijke Strijd ook de crews die nu al hoge kwaliteit afleveren) de gelegenheid zou geven om zo goed mogelijk te presteren en nog net dat ene stapje verder te gaan in creativiteit en uitvoering (@Gelijke Strijd: uiteraard binnen de deadline).

    Paul V. lijkt dat zelf trouwens ook te doen want als de TV dokter het goed zag is hij er niet eens in geslaagd om het hele script van deel 2 te verfilmen (later meer over zijn laatste verfilming). Zijn goed recht, maar het geeft eens te meer aan dat tijdsdruk en beste kwaliteit niet altijd samen gaan. Of hij heeft met het sneuvelen van de speech van Remco ook meteen de hele relatietherapie als totaal onbelangrijk geïnterpreteerd. Wat dan weer erg slecht nieuws is voor Deel 4 van het script van de TV dokter en TV review...

    In elk geval ziet de TV dokter met vreugde dat met een productietijd van slechts 2 weken de kansen van Gwen's barbies zienderogen toenemen: Het zal in elk geval eenvoudiger zijn de hele cast op hetzelfde moment beschikbaar te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Viciefilms zet een puike prestatie weer... let maar eens op hoe ver zij nog gaan komen in de stemming ;-). Ik schat minimaal de 2e plek. Wat vond je overigens van het deel 1 van IO Filmproducties (met alle voordelen van later uploaden van dien.).

    Overigens geef ik je gelijk in het gegeven dat iedereen het beste kan focussen op kwaliteit. Een aantal crews die alle delen verfilmen krijgen een plek in de VOD-omgeving van Ziggo en mogelijk een integrale uitzending op Veronica (niet 100% zeker nog). Alle redenen om te kiezen voor onderscheidend vermogen...

    BeantwoordenVerwijderen