vrijdag 23 december 2011

De 7 Beste Films voor in de Kerstvakantie

Meer dan een week vakantie zit er de komende feestdagen niet in voor de TV dokter, maar zij gaat zich dan ook wel helemaal onderdompelen in de kerstsfeer. Al is het maar cinematografisch gesproken. Voor wie een soortgelijk aangenaam verpozen wel op prijs kan stellen presenteert zij daarom exclusief:
De 7 Beste Kerstfilms*.
Overigens in vrij willekeurige volgorde, want de TV dokter kiest alleen het beste voor u uit.
En om de feestvreugde helemaal te vergroten, heeft zij ervoor gezorgd dat u hiervoor niet eens naar het theater hoeft, maar gewoon met een kop warme chocolademelk onder een dekentje op de bank kunt blijven zitten. Wel eerlijk de DVD kopen of On Demand kijken natuurlijk. Downloaden is zóóó 2010...


1. The Holiday





Gelooft u de TV dokter: Deze trailer doet geen recht aan deze romantic comedy. Wie dat ding gesneden heeft kijkt dit genre duidelijk niet voor z'n lol. Alles klopt. Het script. De sfeer. De montage. De cameos. De voice overs in het hoofd van Amanda. De acteurs. Jack Black slaagt er zowaar in niet irritant te zijn. Jude Law is zo om op te vreten dat we voor de duur van de film gevoeglijk kunnen vergeten dat we hem eigenlijk een overspelige eikel moeten vinden, en over de prestaties van Cameron Diaz en Kate Winslet hoeven we ons natuurlijk geen zorgen te maken. Bovendien onthoudt de trailer ons een belangrijke verhaallijn, waarin het Oude Hollywood weer even herleeft. Dus zien.


2. Bridget Jones



Mocht u de TV dokter voor wat betreft The Holiday niet geloven, kijk dan naar deze trailer en oordeel zelf. Weer zo slecht gesneden. We weten immers allemaal welk juweeltje er achter deze welhaast anti-reclame schuilgaat. Bridget Jones is en blijft een topper. Waarom? Vanwege Renee Zellweger, van wie je pas doorhebt hoe goed ze hier speelt als je andere dingen van haar gaat kijken. En vanwege Colin Firth, natuurlijk. En vanwege zijn woorden die elke man in zijn arsenaal versierpogingen zou moeten opnemen: "Because I like you. Just as you are." En zelfs vanwege Hugh Grant. Want een ding moet je hem na geven. Een enkele uitzondering daargelaten, kun je alle films waar hij in zit moeiteloos over-and-over-and-over-and-over again kijken. Niet alleen deze, maar ook Four Weddings And A Funeral en Notting Hill. Kom op, probeer het maar, zet Music And Lyrics nog een keer op en release your inner 80s popstar!

3. Love Actually



De moeder aller lichte ensemble films. Natuurlijk kijk je deze film voor de lol. En voor Laura Linney. Maar daarnaast zou hij verplichte kost moeten zijn voor alle Entertainment Experience deelnemers. Zo doe je dat dus. Kijk daarna nog eens naar 'Alles is Liefde' (de geslaagde Nederlandse variant). En kijk dan naar het vreselijk mislukte 'Valentine's Day' om te zien wat er in die laatste film allemaal niet klopt. Leerzame kost. De TV dokter gaat deze exercitie een dezer dagen nog eens herhalen met New Year's Eve. Zij vreest het ergste. Maar gelukkig  is er dan altijd Love Actually om op terug te vallen. Om niet alleen het vertrouwen in de liefde, maar ook in de ensemble film te herstellen.

4. While You Were Sleeping



Twee woorden: Bill. Pullman. Samen met Sandra Bullock in optima forma. En eindelijk een trailer die 'the promise of the premise' laat zien. Met een goed stel bijrollen. Want niets beter dan oude ooms en tantes die zich met zaken gaan bemoeien.

5. The American President



De TV dokter zou deze film alleen al in dit rijtje willen zetten zodat zij de loftrompet kan steken op screenwriter Aaron Sorkin. Wat een geluk dat die man het acteren vaarwel heeft gezegd. The American President geeft ons een geweldige sterrencast (naast Michael Douglas en Annett Benning zien we onder andere Martin Sheen en Michael J. Fox), een stevige portie romantiek en daarnaast een verhaal waar je ook gewoon je hoofd nog bij moet houden omdat anders al het gelobby en de achterkamertjespolitiek langs je heen gaan. Toegegeven, niet echt een kerstthema, maar hij speelt rond de jaarwisseling en er ligt sneeuw bij Camp David. Dus wat maakt het dan nog uit.

6. Sleepless in Seattle



Zo goed als Meg Ryan en Tom Hanks hier waren, waren zij daarvoor en daarna samen daarna nooit meer. En dat terwijl zij nauwelijks in dezelfde scène zitten. Wat kan de TV dokter nog meer zeggen. It's... magic. (En vooruit, dan mag als toegift nog best een keer When Harry Met Sally worden gekeken...)

7. Die Hard



Ja, je zou het haast vergeten, maar Die Hard speelt op een kerstborrel. En hij staat speciaal op de lijst voor al die mannen die de nummers 1 t/m 6 van de lijst zonder protesteren hebben meegekeken.


* De TV dokter is zich ervan bewust dat 'Beste' een beladen woord is. En dat er klassiekers, zoals "It's a Wonderful Life" ontbreken. Helaas. Je kunt niet alles hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten