zaterdag 29 september 2012

Entertainment Experience: Paul's Einde

De TV dokter krijgt verzoeken om toch het einde van 'Steekspel', het eindproduct van Paul Verhoeven's deelname aan de Entertainment Experience, te verklappen. Wie daarvan niets wil weten, doet er goed aan om te stoppen met lezen.

Voor wie niet langer kan wachten:

Even recapituleren hoe Paul ons ook alweer had achtergelaten bij deel 7. Dat gaat moeilijk, want op de Entertainment Experience site (waar nog steeds een op hol geslagen aftelklok doortikt tot het einde der tijden*) staat inmiddels alleen nog maar een trailer, voor zover de TV dokter het kan zien.

Als zij het zich goed herinnert, hadden we de onthulling van Merel gehad, maar hadden wij het buiksteken nog tegoed. Klopt dat?

Nu ja, hoe het ook zij: Sallie Harmsen ondergaat dapper hoe een volslagen psychopate Ricky Koole er met de keukenschaar op los steekt in haar buik. Incasseringsmomentje, "Nou Wim, ik denk dat je iets anders moet verzinnen" en daarmee is de toon gezet. Vanaf dat moment wordt de film lichtvoetig en speelt iedereen met een huppel in zijn spel.

Op de gang praat Remco met zijn Chinezen bij een maquette van een Olympisch stadion en Fred komt hem trappelend een woordeloze two-thumbs-up geven. Nu wordt het tricky, want de TV dokter weet even niet of zij na alle spanning en ontlading van de voorgaande uren elke scène heeft onthouden! Maar voor zover zij zich kan herinneren was dat het laatste wat wij van Wim en Fred te zien kregen en worden deze karakters zonder enig pardon genadeloos afgeserveerd. Evenals Nadja, trouwens.

We schakelen over (en vooruit) naar het hotel waar Remco en Merel hun eerdere romantische tryst beleefden. Ditmaal is het Merel die op Remco zit te wachten met een fles champagne. Buiten staat de ouwe auto van Tobias om de hoek te wachten.
Remco is helemaal in zijn nopjes vanwege de fusie (een overname is na die chantage natuurlijk van de baan) met de Chinezen en wil het natuurlijk vieren door eens goed van bil te gaan. Jammer maar helaas. Merel dumpt hem. Lichtvoetigjes. Remco blijft achter met zijn champagne en belt naar Ineke.

Buiten springt Merel om de nek bij Tobias, waar Lieke nog steeds niet echt van gediend is, maar even goede vrienden: In de ouwe roestbak tuffen ze vrolijk naar Berlijn, want Lieke heeft kaartjes voor Rammstein.

Voor de laatste scène verplaatsen we ons naar een stijlvol restaurant, waar Remco aan tafel op Ineke zit te wachten. Paul Verhoeven heeft Ricky voor de gelegenheid in een soort sarong gestoken. Of dat een verwijzing is naar Bridget Jones (Edge of Reason, tijdens haar rapportage in Thailand), of dat hij met zijn hoofd al bij de verfilming van de Stille Kracht zat en even in een openbare auditie wilde kijken hoe Ricky het zou doen in de lokale kledij voor het geval hij haar nog wilde casten? Geen idee.
Hoe dan ook, het echtpaar zit gelukkig aan tafel. Remco heeft al een Chablis bestelt en Ineke wil wel wat. Maar als ze een slok wil nemen, zet ze het glas toch weg.
"Vind je hem niet lekker? Wil je wat anders?" vraagt Remco bezorgd.
"Ik moet je iets vertellen. Ik ben zwanger."

En dan volgt het mooie close-up incasseringsmoment waarin Peter Blok zich mag uitleven, zodat hij uiteindelijk uit kan stamelen: "Lieve schat, wat geweldig!"
Hij staat op, loopt om de tafel naar haar toe om haar een zoen te geven en op dat moment verandert het camera standpunt naar de POV van Remco**. Ineke kijkt ons recht aan en zegt:

"Wil je niet weten wie de vader is?"

Waarop het applaus kon losbarsten.


* kom op jongens, stil of uit zetten die hap. Snel een samenvattende site maken met alle winnaars en klaar is Kees. Moet de TV dokter even komen helpen?

** vette stijlbreuk natuurlijk, maar dat mag als je Paul Verhoeven bent.

6 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...ik zei dat ik het niet erg verrassend vond, maar wel oke. Dank voor deze verhelderende bijdrage...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi geschreven.

    Het gaat overigens andersom eerst zegt ze tegen Remco: 'wil je niet weten wie de vader is' daarna kijkt ze in de camera.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Dokky
    Oeps. Zo zie je maar weer hoe je hersenen je kunnen bedriegen.
    Dat krijg je ervan als je netjes geen opnames maakt met je mobieltje zodat je het thuis nog eens in alle rust na zou kunnen kijken...
    Bedankt voor de correctie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 't klinkt boring allemaal in ieder geval niet beter dan onze oplossing http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/rqp9qqr94xzosf5dn91saz4kg
    nog maar eens

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik moet zeggen dat ik het einde van de officiële versie best wel iets hebben vond. Ik hou wel van zo'n 'Tales Of The Unexpected' einde. Eén van de formats die ik ontwikkeld heb - maar helaas nog geen producent gevonden - zijn naast interactiviteit met de kijker allemaal korte filmpjes in diezelfde stijl. Ik vond dat dus zeker niet slecht qua einde.

    Het einde zet ook deuren open voor een sequel, maar toen ik dat in de Escape even tegen Paul zei knikte ie bijna paniekerig van 'Nee Nee, geen sequel.' :-) Iemand anders repliceerde daarop met de woorden 'Niets van aantrekken, Paul kan elke 5 minuten van gedachte veranderen, dus misschien komt die sequel er ooit wel eens en gaan we weer heerlijk aan de slag voor Entertainment Experience 2.0'

    Eigenlijk ik heb een tijdje met exact datzelfde idee voor het einde in m'n hoofd gezeten en had al een deel op papier staan, maar ik vond het voor mijn stijl te braaf uiteindelijk en dacht dat het net iets leuker zou wezen om Wim het hele gezelschap vrolijk te laten afknallen tijden het huwelijk van Merel en Tobias. Had ik nou toch maar voor dat andere idee gekozen verdraaid :-)

    BeantwoordenVerwijderen