donderdag 6 september 2012

Obese: Hoe is het nu met?

Wie had gedacht dat de zichzelf wegcijferende Brabantse boerenechtgenote Angeli het succesnummer zou gaan worden van kijkcijferkanon Obese? Laten we het zo zeggen: De TV dokter is blij dat zij wat dat betreft geen weddenschappen is aangegaan.

Vlak voor het begin van het tweede seizoen van Obese, verzorgde RTL een "Hoe is het nu met", waarin we te zien kregen of de kandidaten uit het eerste seizoen erin geslaagd waren hun nieuwe gewicht en, misschien nog wel veel belangrijker, hun nieuwe levensstijl in stand te houden. Een anonieme tipgever (bedankt!) had haar er onlangs al op gewezen dat deze uitzendingen eraan zaten te komen en de TV dokter kon dan ook niet wachten op een hernieuwde kennismaking met Danny, Angeli, Katelijne en haar grote liefde Alexander*.

De knop
Wat bleek? Waar bij Angeli, Katelijne en Alexander "de knop" om leek te zijn, had Danny een terugval gehad. Zelf deed hij er nogal nonchalant over (zijn oude en wel erg doorzichtige verdedigingsmechanisme, als u het deze huis-tuin-en-keukenpsycholoog vraagt), maar Radmilo kon er niet om lachen. Veertig kilo erbij in een paar maanden tijd. En vervolgens nog een paar kilo aankomen nadat Danny hem driftig had bezworen er weer hard aan te gaan trekken.
Ook Wendy maakte zich zorgen. Nu had Danny de begeleiding van Obese nog. Maar hoe moet het straks verder met hem, als hij met zijn nieuwe liefde en zijn drukke sociale leven aan zichzelf is overgeleverd? "Wat is die knop?" wilde Wendy van Danny weten. Ze had dat beter aan Angeli kunnen vragen. "Het moet hier goedzitten", sprak die tegen Danny terwijl ze op haar hoofd wees. "Als het hier goed zit, gaat het er daar** niet in en blijft het daar*** niet hangen."
Die plakt de TV dokter vanavond nog op de koelkastdeur.

Leermomentjes
Deze terugblikacties zijn nuttig. Toch ontbreken ze vaak op televisie. Zijn de familieruzies echt opgelost als Bert van Leeuwen met zijn cameraploeg is vertrokken? Zijn kinderen echt blij als ze hun tandeloze biologische ouders ergens in de rimboe hebben laten opsporen? Kun je sommige Memories niet beter bij een ideale, romantische herinnering laten? Het lijkt de TV dokter een vrij goedkoop gat in de markt voor deze of gene producer om aan die nieuwsgierigheid van de kijker tegemoet te komen.
De "Hoe is het nu met" van Obese voldoet echter aan meer dan alleen de behoefte aan apies kijken. Ten eerste stelt het gerust, door duidelijk te maken dat de deelnemers ook na afloop van de afvalrace nog een jaar onder begeleiding van Radmilo en consorten zijn blijven staan. Daarmee werd de vrees dat de kandidaten als goedkope kijkcijfertrekkers zouden zijn gebruikt gelukkig weggenomen. En zo was het contract van RTL met Bergman Clinics**** ook eindelijk eens echt ergens goed voor, want zij mochten de buikwand correctie van Angeli uitvoeren, omdat de verzekering niet betaalde.
Maar meer dan dat nog, maakte de terugblik duidelijk dat je geen doorgeslagen (yes, I am talking to you, Danny) übersportman hoeft te zijn om te slagen. De moeder van vier boerenzoons met nieuwgevonden eigenwaarde kwam sterker uit de strijd dan de voormalige surfdude. Dat lijkt de TV dokter dan weer voer bieden voor de nodige interessante psychologische achtergrond documentaires. Als was het alleen maar vanwege de mededeling tussen neus en lippen door dat Angeli haar hart kon uitstorten bij haar trainer. Wat zou haar man daarvan denken?

nou ja, "kon niet wachten" is misschien ietwat overdreven. Zij keek de uitzending terug op RTL gemist, aangezien zij gisteren samen met Gijs Scholten van Aschat in de stadsschouwburg bij Othello van toneelgroep Amsterdam zat. Daarover later meer.

** mond

*** heupen

**** u weet wel, daar waar "Dit is mijn lijf" ook laat snijden. In de schaamlippen van Kimberly, bijvoorbeeld. Nog steeds een van de meest gegoochelde blogposts op deze site. Maar over vagina's praat de TV dokter graag een andere keer verder. Wel rijst direct de vraag: Hoe is het nu eigenlijk met Kimberly? Heeft die inmiddels wel een gezonde relatie waarin ze niet gedumpt wordt omdat iets aan haar lichaam de heren niet bevalt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten