donderdag 27 september 2012

Entertainment Experience: De Première (1)

Bron: Peter in 't Hout.

Alle foto's bij deze post zijn de TV dokter vanuit de community toegestuurd.
Voor een vermelding kunnen de overige fotografen zich melden op filmentv@gmail.com
Er ging het nodige geheggel en gesteggel aan vooraf. Ziggo Dome? Mei? Juni? November? Eén film? Twee films? Eerlijk gezegd heeft de TV dokter best een paar keer getwijfeld of het er überhaupt nog van ging komen. Maar afgelopen maandag brak dan toch eindelijk het moment van de waarheid aan: Op 24 september ging in de Amsterdamse Tuschinski bioscoop 'Steekspel', het eindresultaat van Paul Verhoeven's aandeel in het Entertainment Experience project, in première. Natuurlijk was de TV dokter van de partij, om te kunnen berichten hoe het er nou echt aan toe gaat, daar op de rode loper...

De Rode Loper
En het moet gezegd: EntXP hield woord. Hardcore leden uit de community kregen de kans om in vol ornaat te stralen, en het spotlicht te delen met de (nu nog) iets bekendere Nederlanders. Een select gezelschap was zelfs uitgenodigd voor de VIP borrel voorafgaand aan de première. Zo kom je nog eens in het Carlton Hotel*. Robert de Hoog en consorten hadden daar nog wel even tijd om iets van de voortreffelijk uitziende catering te snaaien, maar de TV dokter was niet de enige die het maar bij een simpel glas water hield. Als je dit soort dingen voor het eerst doet, wil je het galadecolleté tenslotte niet besmeuren met een klodder satésaus nog voor je de bioscoop binnen bent...
Eenmaal op de rode loper interviewde René Mioch dus niet alleen Britt en Ymke, maar ook Stephan Brenninkmeijer en Marleen Maathuis. Hij stelde vragen aan Martin Koolhoven, maar ook aan Eric van der Velden. De microfoon was voor Johan Vlemmix, maar ook voor Luuk Degen. Wat voor een schooluniform geldt, bleek ook te gelden voor een smoking of galajurk: Iedereen is ineens hetzelfde. Helemaal wanneer het avondje polderglamour zich voltrekt tijdens de eerste herfststorm van het jaar.

Het leverde de volgende schitterende beelden op. Live te zien op de site van sponsor De Telegraaf en op Ziggo Event Kanaal 13. Wat maakt het uit dat daar geen hond naar kijkt op de doordeweekse maandagavond. Zie iedereen eens verdiend stralen en zijn of haar moment pakken!

De held van Maranz
Muziektopper Luuk Degen
Een deel van team IO

Martin Koolhoven trotseert de elementen.
Let op het papiertje in de hand van René Mioch.
Laten we trouwens voorop stellen, dat er op die rode loper door welgeteld 3 mensen echt snoeihard gewerkt is. Held nummer één van de avond was zonder enige twijfel Dokky, die (met oortje en al) de Bobo's en Bobo's-To-Be uit de rij plukte om ze in de juiste volgorde bij de microfoon van René Mioch te krijgen zodat de techniek er op het goede moment de passende naam onder kon plakken. De juiste man op de juiste plek, want Dokky kent tenslotte iedereen**. 
Hetzelfde kan niet gezegd worden van René Mioch, want die had natuurlijk keine blasse Ahnung wie Luuk Degen of Fleur Jansen waren. De TV dokter kan u nu melden, dat zoiets in showbizzland heel elegant wordt opgelost door hem buiten het oog van de camera een strookje papier in de hand te duwen waarop een foto en de naam van zijn volgende slachtoffer prijken, alsmede een paar trefwoorden zodat hij een enigszins ter zake doende vraag kan stellen. Het zag er allemaal redelijk stressvol uit en daarmee is René Mioch de tweede held van de rode loper, wat de TV dokter betreft.
Held nummer drie komt uit onverwachte hoek. En illustreert meteen dat dit project een echte community heeft opgeleverd, met EntXP deelnemers die elkaar het succes gunnen en deze ervaring samen willen delen. Want waar de lens van Edwin Smulders niet geïnteresseerd was in aanstormend talent, stond Jonathan Maxwell Reeves, alias Ghostwriter, tijdenlang naast Edwin in de stromende regen. Niet op, maar naast de rode loper. Met de lens in de aanslag. Om daar niet alleen Plasterk en Verhoeven, maar vooral de EntXP deelnemers uit den lande vast te leggen. Een hele dikke pluim voor onze Zuiderbuur en Community Photographer.

Zo is het leven dus ook!
Eenmaal binnen, wachtte gratis champagne en een hoogpolig tapijt waarop het met hoge hakken knap lastig elegant paraderen is. De schrijvers zwaaiden af naar het tweede balkon (kennelijk had de organisatie er al rekening mee gehouden dat die liever rustig ergens achteraf in het donker zitten dan op de voorste rij) en de overige genodigden verspreidden zich over de zaal, in afwachting van de sterrencast en andere belangrijke mensen.

Waar is Gaite, vraagt u zich af?
Die liet verstek gaan. Ze moest naar school de volgende dag.
Toen Paul en zijn pappenheimers ook binnen waren, kon het feest losbarsten. 
Daarover later meer in deel 2. Tot die tijd, volgen hier nog 4 dingen die de TV dokter geleerd heeft van haar eerste rode loper:
1. Als de dress code 'Black Tie' is, kom je Tuschinski ook best binnen in een piepkort jurkje tot net over de bil. Zolang je maar wel een toeganskaartje hebt, natuurlijk. Al trekken in de praktijk vooral de actrices een afwijkend model schreeuwend niemendalletje aan. Schrijvers kleden zich doorgaans iets minder opvallend. Freud kan hier ongetwijfeld iets mee.

2. Als de dress code 'Black Tie' is, kun je in Nederland dus ook best gewoon in een blauw pak zonder das (I am talking to you, Robert de Hoog) aan komen zetten. Er liepen zelfs gewoon spijkerbroeken rond. Al zal het in dat laatste geval waarschijnlijk helpen als je een soapster bent en ook moet je natuurlijk wel een beetje een hippe kop hebben om daarmee weg te kunnen komen.

3. Als de dress code 'Black Tie' is en het regent, kun je best gewoon je jas aanhouden over je jurk en je haar kan ook gewoon doen waar het zin in heeft. Als Halina Reijn het mag, mogen wij het ook. Al had iemand natuurlijk wel gewoon eventjes tegen Peter Blok moeten zeggen dat die regenjas over zijn smoking (hij wel) uit moest voor het grote foto moment. Maria, waar was je?

4. Wie een beetje behoorlijk voor de dag wil komen op TV, doet er goed aan voor de hoek van Brenningkmeier te kiezen (zie de foto hierboven). Dat wil zeggen: schuin tegenover de camera en schuin tegenover de interviewer. In zo'n geval helpt het als je een leuke actrice naast je hebt staan die vanuit welke hoek dan ook goed overkomt.

Wordt vervolgd met:
deel 2 - De Film
deel 3 - De Afterparty

28/9/2012: Bronvermelding foto toegevoegd.

* Het was hooguit een beetje vreemd dat die uitnodiging voor de meesten pas op maandagochtend kwam, alsof er plotseling nog iemand had bedacht dat de users misschien ook wat aandacht verdienden. Maar eenmaal binnen werd iedereen, of je nu Van Goch of Van de Ven heette, gefêteerd dat het een lieve lust was. 

** Hij voelde zich bovendien nog schuldig omdat er uiteindelijk geen tijd meer was om Carel van Goch nog de interviewen, aangezien Paul Verhoeven en zijn sterrencast in aantocht waren. Gelukkig kreeg Carel een aparte vermelding in SBS Shownieuws later op de avond. En laten we wel wezen: Dat hebben waarschijnlijk meer mensen gezien dan die live-stream op de site van Wilma Nanninga waar zij doorgaans soapacteurs uit de kast probeert te trekken.

11 opmerkingen:

  1. Ja tv dokter, had je deze tips over black tie niet vooraf kunnen geven? Hoewel mijn rok wel heel lang was heb ik nu toch een naar hoestje van zonder jas door de regen. En inderdaad alle hulde aan Jonathan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Gwen: Tsja, zoiets heet door schade en schande wijs. Als de TV dokter dit van tevoren had geweten had zij ook gewoon een spijkerbroek en een paar gympen aangetrokken. Met een lekkere dikke winterjas...
    Volgende keer beter. Wat zeg ik: Volgende keer rode loper in Cannes of LA! En beterschap...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Woopie, ik sta op de bovenste foto. Niet in black-tie maar met black-sjaal, black jeans + leather-smoking en netjes binnengeraakt. Ik kijk regelrecht naar de TV Dokter zelfs. Waarschijnlijk staat ie op de foto in m'n facebook album die ik van dat casino genomen heb waar gasten stonden te wachten. Weten we eindelijk wie dat is :-) Ik geloof niet dat super-paparazzi-man (die beruchte Smulders) al naast mij staat of wel? Eerstdaags ga ik over dat fenomeen toch eens een FB stukje schrijven denk ik. Verschillende mensen zeiden me achteraf behoorlijk uitgelaten 'Jij stond naast Smulders' en ik had zoiets van 'who the f*** is Smulders' :-)

    Mijn oprechte dank aan De TV Dokter trouwens voor de vermelding, dat doet plezier samen met al die fijne reacties die ik via Facebook kreeg en nog altijd krijg, zeker omdat ik de dag daarna nogal slecht nieuws kreeg betreffende een cursus ontwikkelaar mobiele apps die ik zo graag wou doen maar uiteindelijk weer eens niet mag doen wegens geen 'algebra-genie' zijnde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ghostwriter. het waren prachtige foto's, fijn dat je ook binnen bent geweest.

      Verwijderen
  4. Mijn familie mag dan wel geen Armani of Boss heten, met kleding hebben we wel degelijk iets. Dank je wel voor het compliment.
    Overigens... Een première komt met een beetje mazzel slechts een paar keer in je leven voor. Mijn entourage schopten ook de schoenen uit op de terugweg naar de auto, maar zo'n avond moet je maar gewoon even doorbijten. Op een première komen met een niemendalletje of een spijkerbroek is "not done". Het hoeft echt geen honderden Euro's te kosten, maar met een beetje gevoel voor smaak kun je aardig voor de dag komen.

    Mijn favoriete moment op de rode loper was Nienke Brinkhuis. Toen we na 5 meter fotografen weinig animo zagen omdat zij natuurlijk ook niet wisten wie wie was stapte zij naar voren en vertelde wie die mooie actrice in het groen was. Dat die een grote rol had in winnende delen, met de bijbehorende naam en daarna een stapje terug zette. Zo zag ik plots dat er toch behoorlijk wat fotografen hun kans schoon zagen en die wonderschone verschijning van een Marleen Maathuis op de gevoelige plaat legden.

    Dat is nou collegialiteit waar anderen iets van kunnen leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dan wel vrijwel alle inzendingen gezien in de community (en op velen gestemd ook) maar ik onthou niet zo dadelijk gezichten tenzij de mensen waar ik zelf close met heb samengewerkt of veel met gepraat heb op de community pagina's en ik dacht dus gewoon dat Marleen een BN was - een Nederlandse zangeres, fotomodel, presentatrice of soapactrice - die ik als Belg niet kende. :-) lol

      Fun was ook dat rechts naast mij, niet de kant van super-paparazzi-man dus een fotograaf stond (geen idee voor welk blad of zender) en die gaf me geregeld tips als er een BN op de rode loper verscheen, doch bij Marleen had ook hij geen idee wie die dame in die groene jurk was en je zag hem twijfelen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ze heel erg opviel qua algemene verschijning.

      Verwijderen
    2. Ze had inderdaad, in plaats van een adembenemende Cleopatra look, in een sexy setje als een tijger over de loper moeten kruipen... Dan had iedereen haar herkend haha...

      Verwijderen
  5. @Ghostwiter: Wie van A tot Z een rode loper weet vast te leggen heeft toch aangetoond alle variabelen te beheersen en te kunnen controleren, me dunkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Stephan: Kijk, dat zijn nou mooie verhalen waar de TV dokter van geniet. Zoals gezegd. Een echte community. Waarbij aangemerkt moet worden dat Nienke Brinkhuis zelf voor de tweede keer net een engel leek. Dit keer in het licht van de spotlights in plaats van de straatlantaarn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te horen hoe 't nu ècht was op de rode loper. Als onbeduidende schrijvertje werd ik achter René Mioch langs gemanoeuvreerd ("pas op voor het camerasnoer, want we zijn live in de uitzending") en inderdaad het tweede balkon op. Desalniettemin heb ik een prima avond gehad. Goed gefeest in de Escape. En mijn jurk hangt klaar voor mijn echte eigen première :)).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik ben zelf ook bij de premiere geweest en liep er in een simpele broek met gewoon mijn bomberjack met legerprint, naar binnen. totaal zonder gene... codes zijn er om gebroken worden en ik blijf liever mezelf, dan dat ik ongemakkelijk in een apenpakkie rondloop:P ik voelde me erg underdressed, maar dat had ergens ook wel weer iets. heb de rode loper lekker overgeslagen en binnendoor gestoken... hou niet zo van flitsende camera's in mijn porem:P

    verder heb ik enorm genoten van de avond, alleen was de Escape afterparty me te gelikt waardoor ik binnen 5 minuten met mijn maatje omdraaide, een compilatieDVD ontving en weer terug ging naar almere:)

    BeantwoordenVerwijderen