zaterdag 29 september 2012

Entertainment Experience: De Première (2)

Dit is deel 2 van het verslag van de grote EntXP 'Steekspel' première avond.
Deel 1 (De Rode Loper) leest u hier.

Ook bij deze post geldt: diverse foto's zijn de TV dokter vanuit de community toegestuurd.
Voor naamsvermelding kunnen de fotografen zich melden op filmentv@gmail.com


De Film

Bron: ?
Er moest wat omroepwerk over de intercom aan te pas komen, maar uiteindelijk liet iedereen zich verleiden om de champagne en kek uitgedoste serveersters in de lobby achter zich te laten en plaats te nemen in de grote zaal.
Als het op het witte doek aankomt, gaat er toch niets boven Tuschinski. En helemaal mooi meegenomen: Tijdens een heuse première krijgt iedereen dus zomaar gratis en voor niets een flesje water bij zijn stoel. Wat een service!

Toen iedereen goed en wel zat, was ook meteen duidelijk dat het maar goed is dat die avond in het Ziggo Dome nooit door is gegaan. Niets ten nadele van het hobbybouwproject van de kabelprovider, maar de Entertainment Experience is Lady Gaga niet, en een zaal waar 17.000 man in kan, zou toch echt iets te hoog gegrepen zijn geweest. Dit was namelijk het beeld van Zaal 1 net na aanvang:

Bron: De TV dokter
Plek voor nog geen 1000 personen en, u ziet het, er waren nog een hoop plaatsen over. Waarom is de TV dokter niet helemaal duidelijk. Lieten uiteindelijk zoveel deelnemers die wel een uitnodiging hadden ontvangen het afweten? Tegen hen zou de TV dokter willen zeggen: Volgende keer gewoon de stoute hakkenschoenen aantrekken en komen! Hadden de Nederlandse filmsterren geen zin om de week voorafgaand aan het Nederlands Filmfestival de gala outfit al uit de mottenballen te trekken? Is het gewoon de moeite niet om voor een film die het midden houdt tussen Short en Feature de regen te trotseren? Dacht iedereen na het optreden van Paul Verhoeven in DWDD dat er überhaupt niet veel soeps uit dit project was gekomen? Wie zal het zeggen. Feit was, dat er hier en daar nog wel wat mensen bij hadden gekund.

Vol verwachting
Bron: De TV dokter
De grote vraag van de avond was natuurlijk, wat er zou gaan gebeuren met de user generated film. Want dat principe klonk bij aanvang van het project misschien allemaal wel aardig, maar wie ook maar een beetje heeft opgelet zal moeten toegeven dat het achter mekaar plakken van deel 1 t/m 8 een haperende lappendeken annex lekkende gatenkaas, kortom een draak van een compilatie zou zijn geworden, die kant noch wal zou raken. Misschien was het de champagne of de nog naborrelende kick van de rode loper, maar de TV dokter kon zich goed vinden in de slimme en elegante oplossing waarvoor uiteindelijk was gekozen: Van elk winnend deel werden 2 scènes vertoond.
Het was meer dan genoeg. Voor de winnende teams moet het geweldig zijn geweest om het eigen materiaal op het grote witte doek te zien, maar (eerlijk is eerlijk) van de meeste inzendingen liet de professionele kwaliteit natuurlijk toch een beetje te wensen over. Britt Dekker schoot al in een lachstuip na een paar seconden acteerwerk van het team van Carel van Goch, dus na de volle 10 minuten (en dat 7 keer) hadden we haar waarschijnlijk kunnen afvoeren en had Paul Verhoeven zich ongetwijfeld ook op het toilet verstopt. Als u het de TV dokter vraagt was de gekozen oplossing een gulden middenweg en een gouden greep.

Het geheel werd min of meer in goede banen geleid door ceremoniemeester René Mioch, die voorafgaand aan de te vertonen twee scènes de naam van het winnende team en dito componist noemde. Maar tsjongejonge. Je zou toch verwachten dat iemand die de ganse wereld overvliegt van het ene naar het andere star-studded event inmiddels wel een beetje sjeu in zo'n show zou kunnen gieten. In plaats daarvan ademde de hele organisatie wel een beetje polderglamour. Zo sprak Mioch bij deel 2 de gevleugelde woorden: "Het werd gewonen door het team van IO filmproducties. Die overigens ook deel 3 en deel 8 wonnen." De TV dokter hoopt toch echt dat hij voor die draak van een spanningsboog dezelfde avond nog een fikse draai om de oren heeft gekregen van Robert Alberdingk Thijm. Vervolgens schold hij ook "Meriam Stokman van Music Made" nog uit voor een "hij".
De directeur van Ziggo deed er nog een schepje bovenop. Als antwoord op de vraag van René Mioch of dit project voor herhaling vatbaar was volgde een dramatische stilte die net iets veel te lang bleef hangen. Waarna hij nog net wist uit te brengen: "Laten we even op het resultaat van Paul wachten". Ach, het was ook wel weer charmant om op zo'n avond de gezonde Hollandse nuchterheid een mislukte poging tot zelfverheerlijking te zien doen.

Het winnende deel 8 van IO werd overigens wel helemaal vertoond, en met de sublieme vondst van Brenninkmeijer en consorten om daarin een stoet acteurs van andere teams te laten figureren (tot en met 'Zo Is Het Leven' van Mick Harren op de achtergrond in het door Eric van der Velden gerunde café) werd dit toch een mooie samenvatting van het werk dat de community had geleverd.
En EntXP hield woord: Na afloop werden alle winnaars (van de delen 1 t/m 8 maar ook van de randcategorieën) op het podium geroepen. Samen met Paul. Die goedgemutst fijne woorden sprak. En die vervolgens samen met de directeur van Ziggo aan iedereen een ingelijste en gesigneerde filmposter uitreikte.

De winners take it all in.
Bron: De TV dokter
En toen was het tijd voor de film van Paul, waarin bleek dat Robert de Hoog het beste gevoel voor komische timing had, getuige het aantal keren dat om hem werd gelachen. Uiteindelijk had de meester, zoals hij al wel had laten doorschemeren, voor een lichte ontknoping gekozen in, zoals hij zelf zei "de stijl van Kim van Kooten".
Jeetje, mevrouw Derwig*. Die man wil echt een komische film met je maken. Als je niet snel toehapt dat stuurt de TV dokter Verhoeven zelf een script, want dit ijzer smeekt erom om gesmeed te worden! De TV dokter wil Paul's einde niet verklappen (de twist is misschien niet mindblowing, maar wel geslaagd), ook al is het haar niet helemaal duidelijk of 'Steekspel' nou ooit nog ergens in het openbaar vertoond zal gaan worden. De lengte is wat afwijkend, dus dat zal allemaal wel lastig in een normaal bioscoopprogramma te plannen zijn. Maar noteert u het maar vast in de agenda: in Veronica's Meimaand Filmmaand wordt hij op de televisie vertoond. En zonder de clou weg te willen geven kan de TV dokter nog wel verklappen dat Peter Blok naast zijn geweldige incassering van Nadja's zwangerschap nog een tweede prachtig acteren-met-de-ogen moment heeft gekregen in de laatste scène. En op het grote doek is zijn vakmanschap dienaangaande helemaal smikkelen en smullen.

Nadat iedereen tijdens de aftiteling ook nog eens zijn naam langs had zien rollen en de sterrencast op het podium een bloemetje in ontvangst had genomen, zat het officiële gedeelte erop en maakte iedereen zich op voor de Afterparty in de Escape.

Daarover meer in deel 3.

* Waar was Kim eigenlijk op de première?

5 opmerkingen:

  1. Bijzonder dat de winnaar van de muziek van Deel 3 TTM, René van Tol, Annemiek Beex, Johannes Heldens totaal werden vergeten bij de oproep om naar het podium toe te komen en de 'Prijs', de gesigneerde poster te komen ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij slecht weer zijn lege plekken helaas een gegeven. Erg naar als je nagaat dat een hoop mensen niet konden worden uitgenodigd hierdoor.

    En TTM is inderdaad vergeten, was inderdaad erg vervelend. Excuus daarvoor. Maar de gesigneerde poster wordt binnenkort natuurlijk overhandigd.

    gr,
    Dokky

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmmm de aftiteling viel me tegen. ik heb ook meegewerkt met een crew en zag hun namen wel en de mijne niet :(

    groet,
    Werner Keizer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk verslag zoals steeds en ja ik heb me ook afgevraagd waarom Kim Van Kooten nergens te bespeuren viel. Uiteindelijk was zij het die de personages waar wij met aan de slag zijn gegaan gecreeërd heeft. Paul is de vader van Entertainment Experience, maar Kim is de moeder. Zonder haar zou Steekspel nooit geworden zijn wat het nu is, wat ons naadloos brengt bij het enige wat ik een beetje jammer vond aan het geheel. De scenaristen mochten even rechtstaan en voor zichzelf applaudiseren en dat was het dan...

    Wie mij kent weet dat ik zeker geen aandachtszoeker ben en al blij ben als mensen datgene wat ik doe leuk vinden, maar zich er vanaf maken met het feit dat het podium te klein was om ook alle scenaristen even naar voor te roepen voor hun 10 seconds of fame vond ik een excuus zoals je dat alleen hoort bij een politieker die net in z'n broek heeft geplast...

    Nu zijn scenaristen van nature uit allemaal zwaargewichten die 160kg wegen door hun onwaarschijnlijke ego alleen al, maar dat door ook hen even een podiumplaatsje te geven het podium van Tuschinski zou zijn ingestort lijkt me eerder sterk :-) Alfred Hitchcock zei ooit
    'Om een goede film te maken heb je drie dingen nodig : Een goed scenario, een goed scenario en een goed scenario.' Ergens had de grootmeester gelijk daarin, want zonder een scenario zouden de acteurs,regisseurs en andere crewleden behoorlijk werkloos staan te wezen.

    Mijn naam stond evenwel op de eindgeneriek en dat is toch ook iets. Netjes in het midden en goed opvallend. Nou weet je ineens waarom ik zo'n lange artiestennaam heb gekozen 13 jaar geleden. Waar die ook verschijnt die valt altijd lekker op, net omdat ie zo lang is :-) Jawel, daar is over nagedacht destijds in die mate dat ie in IMDB net boven Keanu Reeves staat die toen populair was met de Matrix films. Niet dat het me iets heeft opgeleverd but who cares. Dus laat maar komen die Sarah Griffith Niedermeyer's of Malcolm Franklin Rutherford's e.d. Films maken of acteren daar hoort steeds een beetje marketing bij ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij het bekijken van de 'live'stream hoor ik Mioch zeggen dat de users zich niet aan de regel van 3 minuten script hebben gehouden!!!!! Hoezo de users? Het was toch paul die een script deel 2 schreef van ruim 7 minuten? De users konden niets anders dan dit te verfilmen, met als logisch gevolg dat de filmpjes dan ook 7 minuten duren. Vraag me af waar mioch al die maanden is geweest, in ieder geval niet in de buurt van dit project.

    BeantwoordenVerwijderen