zondag 29 april 2012

Streep door de agenda?

Of een streep door de rekening?

De TV dokter zou toch zweren dat zij met veel pijn en moeite 28 mei had vrijgehouden in haar agenda om samen met de rest van de Entertainment Experience Community de premiere van de user generated film en het eindproduct van Paul Verhoeven bij te wonen.

Heeft zij daadwerkelijk al die weken scheef gekeken of is er plotseling van alles aan het veranderen?

Source: De evenementenkalender van EntXP, vanmorgen
Omdat zij gisteravond nog laat wakker was, heeft de TV dokter al wel geluiden gehoord van mensen die toch ook wat verbaasd reageerden op bovenstaande aankondiging. Zij wacht dan ook in spanning af op nieuws van de redactie, die kennelijk aan een selecte groep mensen al wel heeft laten weten wat de reden is. Op Twitter is deze splitsing namelijk al "weloverwogen" en #top genoemd.

De TV dokter heeft hier duidelijk een stukje onderzoeksjournalistiek laten liggen en kan in ieder geval concluderen dat zij niet tot de directe cirkel van welingelichte bronnen behoort...


Update 29/4:
Inmiddels staat er uitleg op de EntXP Facebook pagina (zo moeilijk was die verzaakte onderzoeksjournalistiek dus ook weer niet) nadat een van de deelnemers de stoute schoenen aan had getrokken en om opheldering had gevraagd. Bedankt, Mandy.
Wat blijkt? De Ziggo dome is nog niet klaar op 28 mei. Tsja, tenzij de hele EntXP community daar in de meivakantie de handen uit de mouwen gaat steken, zal daar weinig aan te veranderen zijn.
De TV dokter vroeg zich toevallig vorige week al af hoe dat zou gaan toen ze hoorde dat die pas eind juni zou worden opgeleverd, maar ze had er geen rekening mee gehouden dat dit de hele premiere planning in de soep ging laten lopen.
Daarnaast wil Paul zijn film insturen naar een filmfestival en dat mag niet als hij daarvoor al vertoond is en er moet nog een 'Making of' documentaire gemaakt worden. Dat laatste lijkt niet echt een argument. Dit roept de vraag op: Als andere teams hun film ook willen insturen naar festivals, willen zij dan liever ook niet wachten tot november? Het is voor deelnemers die inmiddels bezet zijn op de beoogde premieredatum (de schoorsteen moet tenslotte roken) van 4 juni wel heel zuur om nu hun eigen red carpet event te moeten missen...

14 opmerkingen:

  1. Ons (en mij in het bijzonder) steekt met name de manier waarop dit wordt besloten. Als er krachten van buitenaf ervoor zorgen dat de beoogde premièredatum niet kan worden gehaald is er uiteraard niets aan te doen en ik snap alle beweegredenen om de film van Paul naar een later tijdstip te verplaatsen. Maar wat maar moeilijk door schijnt te dringen is dat voor sommigen de enige reden om mee te doen de GEZAMENLIJKE première was. Het podium dat ze voortdurend als beloning voorhielden is voor velen DE PREMIÈRE. Want hoe belangrijk is het voor de (wat ervarener) deelnemer om NAAST Paul Verhoevens film het talent te kunnen laten zien dat ook een half jaar hard aan het werk is geweest. Ik kan nu alleen voor mijzelf praten, maar een film op het 'grote doek' als 'beloning' is niet genoeg en ook niet de reden geweest dat ik 6 maanden van mijn tijd en energie hierin heb gestoken. Het was de belofte om jezelf te kunnen laten zien aan het "crème de la crème" van de filmwereld die natuurlijk bij de première van Pauls film in de zaal zit. Deze belofte staat op de site en is veelvuldig ingezet om de deelnemers tot het uiterste te pushen om hun energie erin te stoppen. Wij denken ook dat er momenten in onze film zitten die kunnen wedijveren met wat Paul Verhoeven gemaakt heeft. Dat onze acteurs zeker niet onder doen voor de gevestigde namen. Dat is voor velen de drive geweest om betaald werk aan de kant te zetten om elke keer weer pro deo hieraan mee te werken. Om zich te kunnen meten (back-to-back) met wat de meester heeft gemaakt. Nu worden we weggezet in een totaal andere setting. Want hoewel voor de acteurs het belangrijk is om gezien te worden door (bijvoorbeeld) een Martin Koolhoven, mij zal hij niet bellen als hij een nieuwe film maakt.

    Ik stel dan ook voor om de premièredatum van de user-film gelijk mee naar achteren te nemen om zodoende toch gezamenlijk ons te mogen presenteren. Het talent komt alleen tot zijn recht als dit gezamenlijk gebeurd en we nemen dan (vooralsnog) geen genoegen met wat achter onze rug besloten is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Stephan: Een zeer begrijpelijke reactie, als je het de TV dokter vraagt. Met het uit elkaar trekken van de premières schiet het evenement zijn doel volledig voorbij.
    Hier zijn ongetwijfeld krachten van buitenaf en hogere machten in het spel. Alle goede bedoelingen en inzet van de redactie (die heus wel gewaardeerd worden) ten spijt, kan zij zich bovendien niet aan de indruk onttrekken dat er met de 'extra opdrachten' een poging wordt gedaan een spanningsboog over de zomer heen te creëren die meer weg krijgt van een soort bezigheidstherapie dan van een enerverende laatste act.

    Als schrijver verwachtte de TV dokter zich sowieso niet zo te kunnen profileren op de premiere, maar al het uitvoerende talent verdient zeker dat gecombineerde podium moment met de prominenten.

    Overigens denkt zij dat een showreel/mailtje/tweet/telefoontje van Paul V. en/of Martin K. naar Kemna en consorten meer zoden aan de dijk zal zetten dan een user-generated film die natuurlijk toch een beetje een ratjetoe van niet op elkaar aansluitende delen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zij bedoelt te zeggen is: Zij zou het ijzer smeden als het heet was, en nu zo snel mogelijk een rondje casting bureaus gaan doen op eigen initiatief om weer eens voorin de kaartenbak te komen.

      De vraag is: waar moeten de schrijvers met hun scripts naar toe?
      Wellicht naar al die nieuw ontdekte regie-talenten.
      Zij zal eens kijken of er niet iets van jouw gading klaar ligt voor een re-write...

      Verwijderen
  3. Voor de acteurs is dat waar, maar de regisseur zal geen opdracht krijgen van Paul Verhoeven, Martin Koolhoven, Hans Kemna of Robert A. Thijm. Ik moet het hebben van met name de SPONSORS, de producenten en distributievrienden die allen uiteraard in november aanwezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, capisce. Daar had de TV dokter nog niet over nagedacht, maar daar heb je een punt. Er zou dan op z'n minst een uitnodiging voor die premiere in november op alle regisseurs moeten liggen wachten. Dat zal nog wel te regelen zijn. Maar het netwerkt doorgaans natuurlijk wat makkelijker als de proeve van jouw kunnen net aan de champagne voorafgaand op het witte doek is vertoond en jouw naam op de aftiteling nog vers in het geheugen ligt.

      Het probleem lijkt een beetje dat niet iedereen van het dream-team/de dream-productie/Ziggo/wie-er-dan-ook-aan-de-touwtjes-trekt zich realiseert dat sommige mensen uit de community dit als een serieuze, professionele mogelijkheid zien om verder aan de weg te timmeren. Er staat voor deze mensen meer op het spel dan alleen zichzelf profileren.

      De vraag is: hebben de kleine lettertjes daarmee rekening gehouden?

      Verwijderen
  4. ...misschien moet ik ook mijn kaartenbak maar eens opentrekken...#persberichtje #1e usergenerated film blijkt volksverlakkerij
    Gewoon gauw terugdraaien : 1 premiere in november. Klaar met sollen nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een professionele première op een belangrijk internationaal festival is natuurlijk, natuurlijk een volkomen begrijpelijke keuze. Voor de professionele deelnemers liggen daar belangrijke carrièrekansen en het format kan daar nog internationaler worden doorverkocht. Heel logisch allemaal. Toch? Helaas ten koste van het commitment aan de bijdragende community. Weloverwogen dus? Ja. Top? Nee.

    Gelukkig is daar ook een upside aan dit gedoe: Rendier heeft een inspiratieboost om nog een paar filmtitels op de site te gooien…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Bamahé:
      Vast en zeker weloverwogen. Maar het format an sich is toch al lang verkocht aan het buitenland.De TV dokter vraagt zich dan ook hooguit het volgende af:
      Een user generated film maken is een geweldig doel, een gigantische opgave en een schitterende exercitie. Missie glansrijk geslaagd. Maar zonder afbreuk te willen doen aan het eindproduct: Is de kwaliteit van deze vijftig minuten durende film (script en verhaallijn incluis, dus hand in eigen boezem) zodanig dat Paul Verhoeven daarmee hoge ogen in Cannes of in Berlijn of Venetie gaat gooien? Als dat het geval is zou zij IO ook maar direct aansporen om hun parallelle versie daar in te dienen.

      Verwijderen
    2. ...hoe dan ook zal het op zo'n filmfestival met veel tamtam geintroduceerd worden als de "eerste user generated film"...Ik voel me redelijk 'used'...eigenlijk...

      Verwijderen
    3. Zoals het plaatje er nu uitziet gaat deze promotie van het user-concept ten koste van datzelfde concept. Dat is wel een wonderschone ironie.

      Verwijderen
  6. Nu de community niet meer mee mag beslissen over haar eigen lot bij het afwijken van de randvoorwaarden door de organisatie worden de verschillen met 'klapvee' minder en minder..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is zeker niet de eerste user gemaakte film! Ik heb met een van de 12 delen van het boek "witch of Portobello" meegedaan als DoP (ons deel had gewonnen uit 6000 inzendingen wereldwijd) 12 verschillende teams maakte dus 1 hoofdstuk uit het boek en daar werd dan uiteindelijk de hele film gemonteerd. Deze speelfilm van 2 uur ging op het festival van Rome in premiere. De winnaars kregen 5000 dollar ....zo dus heel goedkoop een speelfilm gemaakt! Dit was in 2006 geloof ik. Gr Robert M. Berger N.S.C. Www.camlight.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een briljante user generated film is trouwens hier te zien. 15 seconden voor elke deelnemer (op de titelsequentie na).
    Verslavend om naar te kijken!

    http://www.starwarsuncut.com/watch

    BeantwoordenVerwijderen
  9. het amateurisme bij TEE viert weer hoogtij, daar gaan de kansen om eens lekker te lobbyen. Ik denk niet dat er veel oerlemansen en de mollen komen kijken naar de lappendeken user generated movie? De grandeur is er nu wel van af, het is nu verworden tot een zieltogend project en dat had niet gehoeven. Ik had op basis van het deel 7 van Paul nog een alternatief deel 8 voor hem geschreven, maar die zal ik toch maar niet plaatsen. Paul heeft nu wel genoeg tijd om zijn film wat op te knappen. Ondanks mijn grote ongenoegen betreffende deze ongelooflijke Hilversumse achterbaksheid, zal ik toch met veel plezier de uitnodiging accepteren want ik kan jullie dan eens in het echt ontmoeten en daar kijk ik wel naar uit.

    BeantwoordenVerwijderen