donderdag 26 april 2012

Entertainment Experience - deel 8: Het Buikgevoel

Thijs Römer en Tygo Gernandt kregen een 'buikgevoel' tijdens het tongzoenen voor de cover van de nieuwe L'Homo. Als dit is hoe beide heren een goede tongzoen afleveren, dan krijgt de TV dokter daar ook rillingen van in de onderbuik, maar dat terzijde.

Anders dan sommigen vermoedden (en weer anderen hoopten) is de TV dokter nog niet van de EntXP aardbodem verdwenen. Maar met nog 1 dag en 15 uur te gaan heeft de TV dokter simpelweg nog geen tijd gehad om alle inzendingen voor de grote finale van de Entertainment Experience aan een kritische beoordeling te onderwerpen. Dat wil niet zeggen dat haar niet alvast wat dingetjes zijn opgevallen, hier een daar. Daarom is hier allereerst het buikgevoel dat de TV dokter kreeg bij het bekijken van de eindcreaties van de diverse teams.

Een speelfilm
Toen het project begon, was het idee om 8 x 3 minuten te gaan verfilmen. We kunnen gerust stellen dat dat target voorbij is gestreefd. De individuele delen kwamen dichter bij de 10 minuten in de buurt en dus, dames en heren cast- en crewleden, kunt u zichzelf met een rechte rug en opgeheven hoofd een schouderklopje geven, aangezien er met 8 x 10 = 80 wel zo ongeveer een hele speelfilm is afgeleverd. Maar zit er ook genoeg vlees aan die film?
Tot nu toe heeft het compilatie-script niet al teveel backstory, spoken uit het verleden of onoverkoombaar drama opgeleverd. Er is alleen die nepzwangerschap van Nadja, waarvan de kijker al veel eerder dan de hoofdpersonen weet hoe de vork in de steel zit. In navolging van Vicie, die ook de scriptteugels al snel lieten vieren*, trok ook IO een eigen plan. De seksuele spanning tussen Lieke en Merel die de kijker meende te herkennen in deel 2 kwam niet zo maar uit de lucht vallen. Die was onderdeel van een groter plan en we kunnen na het zien van deel 7 en 8 gerust stellen dat het team van IO erin geslaagd is een verhaal af te leveren met een keurige nette spanningsboog, een A- (de bedrijfschantage) en een B-story (Merel en Lieke) en drie-dimensionale karakters. Zoals u bij collega TV Review kunt lezen, is het al die tijd al het idee geweest om wat extra materiaal te draaien en er een zelfstandige film van te maken. En dat betekent dat onder andere het escortbaantje van Merel en de thuissituatie van Wim nog zullen worden geïntroduceerd in dat eindproduct. Een ding is zeker. De IO acteurs hebben een mooi stuk werk om aan hun showreel toe te voegen. Move on over, Kips leverworst, Nadja is in the house!

Met z'n allen
Inmiddels hebben de meeste teams hun script voor deel 8 ook geupload. Leuk om alsnog te lezen, want het is leerzaam en interessant om te zien hoe de tekst naar het beeld wordt vertaald. Dat gaat soms helemaal goed en soms wat minder. Zo vond de TV dokter het script van Kamerdagen fijner lezen dan terugkijken, omdat er bij het acteren af en toe wat keuzes waren gemaakt die zij niet helemaal logisch vond.
Wie de inzendingen een beetje in de gaten hield, kreeg tegen het eind steeds vaker het idee dubbel te gaan zien. Een harde kern van deelnemers spreidde zich als een olievlek uit over de binnenkomende inzendingen. Geen wonder dat Edmond Steens er niet meer in slaagde Pinkstar deel 8 te draaien. Hij profileerde zich tenslotte ook in de inzending van 2MenCrew en Schrijverij Producties. Dat team nam de toorts overigens mooi van Pinkstar over, want Wim en Fred waren daar gezellig een setje.
Eva lijkt voor deel 8 haar poppen te hebben gelaten wat ze zijn. In plaats daarvan zagen we haar als Ineke in de productie van Ygenweiss en, verrassend, als de vrouw van Wim bij IO.
Het communitygevoel werd door die laatste ploeg overigens tot in goed uitgevallen extremen doorgetrokken, want in hun café scène schitterden alle Entertainment Experience sterren die dit project heeft voortgebracht. Nadine, Evelien en Anneke als Meisje 1, Meisje 2 en Meisje 3 waarbij Tobias een blauwtje loopt en, in een subliem staaltje casting, Eric als barman. Met zo'n baas achter de toog heb je geen uitsmijter nodig. Dat tot in de puntjes aan alles gedacht was, bleek wel toen de lekkere Barbie meezinger 'Zo Is Het Leven' (heeft u de ringtone al?) op de achtergrond speelde. Zo leken alle concurrenten in goede harmonie de eindstreep te halen.

Waar kreeg de TV dokter dan een goed gevoel bij in de onderbuik?
Over de champagnefles van Ed en Sjoerd is al het nodige gezegd. Hoe mooi het schot samenviel met het ontkurken en hoe vervolgens Tobias de boel redt door de schutter (Nadja) met een fles knock out te slaan. Maar wie schetste haar verbazing, toen de TV dokter de champage/pistool/Tobias combo ook zag terugkeren in de verfilming van van Carel van Goch?
Sterker nog, de TV dokter heeft met veel plezier naar zijn deel 8 gekeken. Het script (door Rotery815 en Puzzledanddazzled) wist er zowaar een onderhoudend 'Flikken Deurne' van te maken. Het acteerwerk loopt nog niet helemaal als een goed geoliede machine, maar om de een of andere reden kan de TV dokter (die daar nu eenmaal erg gevoelig voor is) daar hier doorheen kijken omdat alles met zoveel zorg en voorbedachte rade in elkaar is gezet. Bovendien eindigt hij cyclisch, met gespring op de trampoline. Mooier kan haast niet. Er werd geknokt (met mooie vuistslaggeluiden), geworsteld om een pistool en Tobias saves the day.
Kortom: Van Goch producties eindigt met een prachtige polder Western.

Wim versus de rest: High Noon in Deurne

Toen de TV dokter een paar weken terug alle scripts voor deel 8 las, merkte zij al op het jammer te vinden dat het script van Anneka zo'n stijlbreuk vertoonde met al het voorgaande. Want wat was het grappig en wat zou de TV dokter het graag verfilmd zien... Haar wens werd verhoord, want Sal verfilmde 'Totaal Verknipt', een prequel waarin we het gezin Albrecht in therapie zien, waardoor duidelijk werd 'hoe het zo gekomen is'. Komedie staat of valt met de edit en de timing en die zit helemaal goed, waardoor deze absurdistische therapeut (Annet Malherbe meets Robin Williams) ergens in een VPRO villa best zou kunnen bestaan. Vooral Remco komt hier ineens opvallend goed voor de dag. Erg fijn dat deze vrolijke noot er tussen zat. En tsja, dat er een behoorlijke therapiescene in het verhaal Albrecht thuishoorde, dat hadden Wijnz en de TV dokter natuurlijk al lang door.

In therapie
Een vrolijke noot was er natuurlijk ook bij de Barbies. Samen met Mick Harren zorgde Gwen als het even meezit voor de zomerhit van 2012. Want zo is het leven. Als je een Barbie bent tenminste. Dan is er geen enkele suspension of disbelief nodig om aan te nemen dat Lieke en Remco gerust naar het starship Enterprise kunnen teleporteren, of dat Wim door de rest van het A-team wordt aangereden.
Met recht Fokking Fantastic te noemen, die barbies.

Remco en Lieke - plotseling verdwenen. Tsja. Zo is het leven.

Wat Paul Verhoeven precies met een zedenschets gaat bedoelen zal tot het eind een verrassing blijven. In den lande ziet men liever een strijd tussen goed en kwaad. En dus leggen bij zowel IO als bij Marantz Fred het loodje. Bij IO is Fred sowieso de slechterik, dus dat is een boontje komt om zijn loontje verhaal, maar bij Marantz is Fred de arme sloeber en martelaar die de kogel van Wim opvangt.

Fred neemt het ervan en sterft een dramatische heldendood.
Bij het verstrooien van zijn as blijkt hij een tweelingbroer te hebben. De TV dokter kon zich niet voorstellen dat het komisch bedoeld was, maar kon een lach nauwelijks onderdrukken bij deze domineestoespraak op de heide (zijn tweelingbroer Ted). Zij vond het niet het sterkste deel van Marantz, maar ze scoren wel de nodige punten met hun afronding. De gelukzalige glimlach op het gezicht van Nadja, in haar taxi op weg naar een betere toekomst en de zelfmoord van Wim zijn schitterend in beeld gebracht. En de laatste scène, quasi terloops en bijna geïmproviseerd gespeeld, waar de familie aan de ontbijttafel zit om Remco's 51e verjaardag te vieren is een schitterend einde dat voldoening geeft. Alle lijntjes worden hier keurig afgerond.

Het silhouet van Wim maakt er bij Marantz een eind aan. Mooi shot.
Multivision eindigt ook met de blik op de toekomst gericht. Helaas pas na de aftiteling en daardoor door sommigen gemist. Wim is letterlijk als zwerver in de goot geëindigd. Kon de TV dokter nou maar verstaan wat Ineke daar nog voor onthulling in zijn oor fluisterde...



Ook een goed buikgevoel bij een van de inzendingen? Vergeet dan niet te stemmen in de officieuze EntXP poll van de TV dokter!


* whatever happened to Vicie?

7 opmerkingen:

  1. @ TVdokter Bedankt voor de leuke beschouwing hier en vooral de LINK naar ons 'totaal verknipt' (e) deel 8, die iid zeker de MOEITE VAN HET BEKIJKEN WAARD is. Komedie is zoveel moeilijker dan drama. Niet alleen om te schrijven, maar ook om te regisseren. So very glad you liked it ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vicie Films is de grens overgevlogen: http://www.youtube.com/watch?v=u7CuAqcWE7k.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Bamahé
      Verrek, je hebt gelijk! Die hebben mooi geoefend op EntXP en zijn daarna met Remco aan de haal gegaan...

      Verwijderen
  3. Goed stuk Doc, we wachten nog op de animatie + poppen versie.
    In totaal zou het dan 18 inzendingen zijn (helaas zonder NightWork en Vicie)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hay!beetje laat misschien maar heb je de poppenversie gezien?
    deel 8?
    wellicht behandelen voor november ald het feest alsnog doorgaat:

    zie aub:
    http://bit.ly/Rfv5dQ

    dank!
    eva

    BeantwoordenVerwijderen