zaterdag 14 april 2012

Movie: Another Earth


Ziggo mag de TV dokter zo langzamerhand wel een gratis televisie abonnement gaan aanbieden met alle aandacht die zij al aan de Entertainment Experience heeft geschonken. Vandaag doet zij er nog een schepje bovenop met een filmbespreking. Anders dan TV Review keek de TV dokter gisteravond wel naar een film waarover zij na afloop tevreden was: Another Earth.
Hij stond al lang op haar verlanglijstje, (als zij zich goed kan herinneren zag zij de trailer voor het eerst op een DVD van Daydream Nation) en voor wie hem ook wil zien, is haast geboden. Hij staat On Demand namelijk in het lijstje 'Laatste Kans' films. Geen idee wat dat dreigement precies betekent, maar in dit geval betekent het dat Another Earth nog tot 23 april te zien is.
Another Earth is een low budget productie (volgens een interview wist de regisseur een crash scène waar niets mis mee is voor $200 te draaien). Een drama met science fiction elementen en een duidelijke 'What if?'

What if... een veelbelovende studente een auto ongeluk veroorzaakt, daarbij een moeder, haar zoontje en haar ongeboren kind doodt en de ooit professioneel zeer succesvolle vader eerst in een coma en daarna als een wrak achterlaat?
What if... vier jaar later, na het uitzitten van haar straf zij het op de een of andere manier goed wil maken en contact met hem zoekt?
En... (daar komt 'ie)... what if... er aan de hemel inmiddels 'another earth' is verschenen, een duplicaat van onze eigen blauwe planeet uit een parallel universum, waar een reis naar toe te winnen is en die daarmee een vluchtmogelijkheid biedt uit een vastgelopen leven zonder toekomst?

De TV dokter had gisteren even behoefte aan een film met wat reflectie, mooie beelden en goed uitgediepte karakters. Another Earth was precies het pareltje dat ze zocht. Het was geen enkel probleem om toe te geven aan het science-fiction element* (de bekende suspension of disbelief), omdat het daar uiteindelijk niet om bleek te gaan.
Another Earth gaat uiteindelijk over het gegeven dat er maar dit hoeft te gebeuren en je leven had er heel anders uitgezien**. "It's a thin line", zegt een van de karakters op een gegeven moment. Another Earth brengt poëtisch in beeld wat er gebeurt als de balanceer act de verkeerde kant op uitvalt.

Niet kijken als je op zoek bent naar ontploffingen, aliens en laserguns.
Wel als je vind dat het tempo af en toe ook wat lager mag liggen, omdat een film als een goede fles wijn de tijd moet krijgen om te kunnen ademen en je niet huiverig bent voor een verhaal waarin de multiverse theory en een vergeef ons onze schulden organisch met elkaar verweven zijn.





* niet dat de TV dokter daar nou doorgaans zoveel moeite mee heeft
** hee, daar heeft de TV dokter ooit nog wel eens een monoloog over geschreven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten