dinsdag 1 mei 2012

De TV dokter plugt: The first user generated movie

In haar eigen comments werd de TV dokter voorzichtig gewezen op het feit dat de Entertainment Experience zich niet hoeft te verheugen over het feit de eerste user generated movie voortgebracht te hebben. Die primeur (voor zover de TV dokter nu weet, tenminste) gaat naar een project uit 2008.
U weet wel.
Lang geleden.
Toen MySpace nog helemaal hip was.
En de TV dokter kennelijk niet, want het was haar ontgaan.

De bekende auteur Paul Coelho zag namelijk graag zijn boek "The Witch of Portobello" verfilmd en besloot daarvoor de hulp van filmfanaten over de hele wereld in te roepen. Het resultaat was "The Experimental Witch Project". Overigens is meteen duidelijk waarom MySpace het uiteindelijk heeft moeten afleggen, want zijn originele video waarin hij het project lanceerde valt niet eens te embedden zonder een MySpace account. Dan maar een ouderwetse link. Of aankloppen bij YouTube. Die doen gelukkig niet zo moeilijk:

HP staat tot Ziggo als 2008 staat tot 2012

De TV dokter kan het verloop van het project alsmede het eindproduct zo één, twee, drie niet helemaal traceren. En dat is jammer. Want een paar van de inzendingen smaken zeker naar meer. Afgaande op de blog van meneer Coelho zelf, bedroeg de film uiteindelijk 380 minuten. Daar moest in gesneden worden, wilde een bioscoop of TV zender er überhaupt aan beginnen. Die blog zou sowieso verplicht leesvoer moeten zijn voor iedereen die bij de Entertainment Experience betrokken is, want een aantal van de problemen die het Nederlandse project nu ook teisteren, komen daar ook al langs. Zo wilde Paulo niets liever dan de uiteindelijke film (die hij overigens wijslijk door professionals liet monteren in plaats van de boel maar achter elkaar te plempen) integraal vertonen op internet, maar uiteindelijk ging dat lastig omdat hij de film dan niet meer in kon dienen op een internationaal filmfestival.
Hmmm... klinkt dat u misschien bekend in de oren?

Bij de vertoning op het filmfestival van Rome waren bovendien een aantal van de winnende deelnemers vertegenwoordigd. Daarnaast ontvingen winnende inzendingen $5000. Nu gaat er niets boven eeuwige roem, maar dat is toch aardig van meneer Coelho, die tenslotte besefte voor weinig geld een mooi product te hebben gekregen.

Een trailer voor een deel van de film. 
Een soort Nightwork Films teaser dus, maar dan anders.

Paolo won prijzen en ook een Nederlandse bijdrage (eveneens op MySpace te vinden en dus niet te embedden, vandaar bij deze geplugd met een link) scoorde goed. Sterker nog, een ander crowdsourcing project, dat een remake van de entire Star Wars IV opleverde, won in 2010 zelfs een primetime Emmy:

De TV dokter kan zich even niet meer herinneren of ze deze video al eens eerder heeft aangeprezen.
Zij kende hem al, maar het blijft een knap staaltje werk. 
Alleen de editor verdient die prijs al.

Hoe dank ook, als we hieruit dus al iets kunnen concluderen, dan is het wel dat de Entertainment Experience vooral met kop en schouders boven het voorgaande uitsteekt omdat ditmaal ook het bronmateriaal (het script, dus) door de crowd is aangeleverd. En als u het de TV dokter vraagt, betekent dit dat op al die aankomende rode loper premières en filmfestivals vooral de scriptschrijvers op handen moeten worden gedragen!
Zij verheugt zich nu al op de uitnodiging om met Paul en Robert mee naar Cannes te gaan (16 t/m 27 mei, het kan nog net, dus even doormonteren meneer Ter Burg). Of naar Venetie (29 augustus t/m 8 september). Vooruit, Vlissingen is ook goed (14 t/m 23 september). Gewoon gezellig oesters eten met Wijnz, Bamahé, Anneka en consorten is tenslotte vast ook gezellig...

4 opmerkingen:

  1. Dat lijkt mij ook reuze gezellig, behalve die oesters dan, maar dit terzijde.

    Op FB heb ik zelf juist nog geprobeerd een lans te breken voor de deelnemende filmteams (alle dus) omdat hun bijdragen toch relatief belangrijk waren voor het project als geheel en daarnáást m.i. hun inspanningen onevenredig groot waren tov bijvoorbeeld het inzenden van een scriptdeel oid. (Ik kan het weten; en had het dan ook over mijn EIGEN "punt, komma, zin" tov van het werk in de productie en wilde verder niet neerbuigend doen over wiens bijdrage dan ook. Jammer dat het aldaar zo werd opgepikt)

    Ah well...Enough already.
    Leuke blog trouwens! Met die onderzoekskills zit het dus wel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessante opmerking van Fleur op de Facebook Pagina van EntXP; helemaal gezien de zaken die de TV dokter hierboven vermeldde over Paul Coelho en zijn filmvertoningsperikelen:

    "filmfestival..de film mag voor inzending naar het festival niet eerder vertoond zijn, 7/8 online en uitzending op Veronica telt niet...interessant gegeven."

    Inderdaad, interessant... *krabt zich diep nadenkend op het hoofd*

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een script is de broncode... het basismateriaal van een film. Daarom geeft TV Doc terecht aan dat het voorbeeld van EE vele malen moeilijker was om voor elkaar te krijgen dan de andere 2. Dit heeft ook gezorgd voor enorme hoofdbrekens, zowel bij user-film als Paul-film. Terecht wordt de naam van Fleur genoemd die scripts die niet werden gebruikt uit het donker heeft gehaald.

    Klein detail: de delen die op internet zijn vertoond zijn nog geen (afgemonteerde) film.

    BeantwoordenVerwijderen