maandag 28 mei 2012

Imagin8ion

De TV dokter dacht eerlijk gezegd dat ze het er al een keer over had gehad, maar kon het in haar eigen archieven niet zo snel terug vinden. Anyhow, zoals Paul Verhoeven zich door Ziggo en consorten liet verleiden tot de Entertainment Experience, zo startte Ron Howard een paar jaar terug 'Project Imagin8ion' in samenwerking met Canon. De TV dokter heeft dit project al die tijd gevolgd en ontdekte dat inmiddels het eindresultaat online staat.

Het idee achter het project was misschien een ordinaire reclamestunt van Canon, die wilden laten zien dat je met hun fotocamera's ook heel behoorlijk kunt filmen tegenwoordig. Maar de uitvoering was interessant. Het publiek (jazeker, daar is die vermaledijde 'crowd' weer. De TV dokter is geen trendwatcher, maar durft nu toch al wel te stellen dat de jaren '10 de decade of the crowd gaan worden.) mocht foto's insturen. Die werden ingedeeld in bepaalde categorieën en uiteindelijk werd, eveneens door de crowd, in elke categorie een winnaar bepaald. Alleen de lading foto's die zijn ingestuurd zijn al een paar uur surfen waard. Sowieso ben je op de site van het project wel een middagje zoet. Je hebt geen dagelijkse TV uitzending van Veronica nodig om het geïnteresseerde publiek een kijkje in de keuken te gunnen.

Op basis van de winnende foto's in all 8 categorieën (aha, imagin8ion en 8, de TV dokter heeft 'm nu pas) is een script geschreven, waar uiteindelijk de regisseur (Bryce Dallas Howard) mee aan de slag ging. Een beetje alsof het Art Department en de Location Scout eerst de vrije hand hadden gekregen en zeiden "Nou, zoiets moet het dus worden - zie maar hoe je er komt". Het klinkt tegenstrijdig, maar iedere acteur en schrijver die wel eens eigen materiaal heeft moeten aanleveren weet dat foto's (of krantenkoppen, of gesprekken in de tram) uitstekend bronmateriaal zijn om mee aan de slag te gaan.

En nu is daar dan dus het eindresultaat: "When You Find Me." Een schitterend verhaal, dat bovendien de input van de users (i.e. de winnende foto's) uiterst subtiel, doch herkenbaar, in beeld brengt. En dat bovendien aantoont dat je je best door de crowd mag laten inspireren. Sterker nog, dat je die crowd ook best een stem mag geven in wat je gaat doen. Maar die tevens laat zien dat je daarna toch maar het beste de touwtjes stevig zelf in handen kunt houden om er iets moois van te maken. Het blijft tenslotte een vak.

Geniet van "When You Find Me". En hoewel hieronder embedded, raadt de TV dokter iedereen aan om hem in groter formaat op de site van het project zelf te bekijken.

1 opmerking: