vrijdag 30 maart 2012

Lessen in levenskunst: No Guts, No Story

Hierbij maakt de TV dokter
schaamteloos reclame
voor het boek van Niek en Simone.
Waar de dames en heren van EntXP pardoes vergaten de TV dokter uit te nodigen voor een gezellig etentje, had Niek Karsmakers zijn zaakjes beter voor elkaar.
De ex-deelnemer aan BNN's 'Topmanager gezocht' heeft namelijk een boek geschreven en nodigde de TV dokter persoonlijk uit voor de lancering. Vanzelfsprekend liet zij deze kans niet aan zich voorbijgaan. Wanneer krijg je anders te kans om in een villa in het Gooi een kijkje te nemen in de wereld van de 'Young Potentials', zoals jonge talentvolle mensen met een bedrijfseconomische of organisatiepsychologische achtergrond zichzelf noemen. Andere pas afgestudeerde en begaafde twintigers heten co-assistent, promovendus of werkzoekend, maar dat klinkt toch allemaal net iets minder spannend.
Niek heeft bij Aad (of tijdens zijn traineeship) in elk geval geleerd om de presentatie tot in de puntjes te verzorgen, want de TV dokter kreeg voorafgaand aan de boekpresentatie een heuse press-kit opgestuurd, compleet met interview en fotomateriaal. Zij neemt voor het gemak aan dat ze hieruit naar hartelust mag citeren. Maar waarom zou zij dan überhaupt nog naar Baarn afreizen? Het lijkt haar leuker om haar lezers een blik achter de schermen te gunnen...


Het boek
De auteurs: Niek en Simone.
Nee, geen flauwe grappen over Volendamse zangduo's nu. 
Laten we bij het begin beginnen:
Het boek.
Dat schreef Niek niet alleen, maar samen met Simone Driessen. Zij is eveneens een Young Potential (YP). En in één ding onderscheiden deze YPs zich niet van andere twintigers. Ook zij stellen zichzelf de vraag: "Wat wil ik nu eigenlijk echt met mijn leven?" Nou is het antwoord op die vraag snel gevonden, want als YP in een traineeship bij een organisatie die zichzelf tot doel stelt "developing future leaders" is dat natuurlijk: de baas worden. En dus besloten Niek en Simone aan 30 gerenommeerde CEOs te vragen hoe je dat het beste voor elkaar kon krijgen. Het boek zou de voor de hand liggende titel "Zo wordt je CEO" krijgen. Al snel bleek dat dit de lading niet ging dekken, want de 30 CEOs gaven aan dat hier geen vaste strategie voor bestond.

Gelukkig gooiden Niek en Simone op dat moment niet de handdoek in de ring, maar hadden ze door dat ze een veel interessanter boek in handen hadden. Een boek met de boodschap "Je leeft maar één keer, dus durf een mooi levensverhaal te maken." Uiteindelijk leverde dit een succesformule voor persoonlijk leiderschap* op:
En wie precies wil weten wat daarmee bedoeld wordt, moet het boek maar lezen.
De TV dokter gaat niet alles voor- en uitkauwen.
Ook voor een lijst met 90 competenties die groot leiderschap beloven kunt hier hier terecht.
Kopers, opgelet! Dit Amerikaanse 
boek met dezelfde titel 
gaat ook over persoonlijke groei, 
maar met een sausje van
'faith and courage' waar menig YP
niet op zal zitten te wachten...
Evenals een nieuwe titel ("no guts, no story") en een conclusie die we in tijden van crisis en zelfontplooiing allemaal wel kunnen gebruiken: "Het komt goed."

Gelukkig is het een feit dat je sommige open deuren niet vaak genoeg kunt intrappen en de zelfhulpboekenbranche vaart daar wel bij. Helaas zat er bij de press kit geen gratis exemplaar van het boek, zodat de TV dokter inhoudelijk nog geen oordeel kan vellen. De Bijenkorf, waar zij later vanavond nog even naar binnen liep, verkocht het ook niet.
Zij kan dan ook niet anders dan nieuwsgierig zijn en hopen dat het boek meer is dan een verzameling Intermediair interviews die zij wekelijks gratis kan lezen en dat het beter geschreven is dan het boek dat in diezelfde Bijenkorf wel haar aandacht trok...



De lancering
Laat vooropgesteld staan, dat alles wat de TV dokter voorafgaand aan vanmiddag van het verschijnsel 'book launch' wist, uit onderstaande bron kwam en als volgt is samen te vatten:



Even leek de middag ook hier nog voor de eerste alcohol geserveerd was te ontsporen, toen de zaal lekker interactief mocht doen. Iedere aanwezige diende een willekeurige onbekende diep in de ogen te kijken en aan de hand daarvan een competentie af te lezen. Al snel werd duidelijk dat de extroverte Potentials (Young and Old) smullen van dit soort oefeningen. Hele karakteranalyses vlogen over en weer. Aan de hand van een enkele oogopslag? Daar trappen wij niet in, meneer Van Stoffelen!

Toen was het moment aangebroken waarop Niek en Simone plaatsnamen in een panel, dat verder bestond uit Peter Driessen en Hetty van Ee. Zij is de CEO van ORMIT, evenals YSE een kweekvijver vol managementtalent. Hij grossiert in online entertainment en gamification. Een goed geoliede ceremoniemeester loodsde vervolgens het panel en de zaal door een aantal stellingen die stof tot nadenken gaven. Er ontvouwde zich een interessante discussie, waarin onder andere de balans tussen werk en privé, het verschijnsel gunfactor, quota voor vrouwen aan de top, een boek van Ina Brouwer en secretaresses in stewardessenpakjes de revue passeerden, maar ook een Ted Talk, die de vraag "wat wil ik nou echt?" herformuleert als: "what would you do if you knew you could not fail?"



In de pauze die halverwege werd ingelast, werd naast de TV dokter door twee CEOs genetwerkt en een spannende deal besproken. Kortom: potentie genoeg, daar op de zolder van Villa Beukendael in Baarn. Overigens smoorde de CEO van ORMIT al te zeer woekerende ego's meteen in de kiem: De beste potentials waren volgens haar degenen die het niet van zichzelf zeiden. Een uitspraak die toch van enig lef en zelfspot getuigde, aangezien de specialist in leiderschapsontwikkeling hem deed in een zaal vol YPs.

Kortom, een middag die stof tot nadenken gaf en een kijkje in de broedkamer voor de CEOs van morgen. Dus bij deze: Niek, bedankt voor de uitnodiging! De TV dokter kijkt uit naar een vervolg bij de lancering van de aroma boost panty. En voor het geval u het zich afvroeg, beste lezers: Jazeker. Niek droeg vanmiddag zijn mooie overhemd met een leuk motiefje aan de binnenkant van de kraag.

* vertaling: onder 'persoonlijk leiderschap' wordt verstaan dat je de baas ben over jezelf en je eigen leven. Dat je weet wat je wilt en wat je kunt. Kortom, dat je inziet wat je kwaliteiten zijn en dat je weet wat 'succes' voor jou betekent, zodat je alle beslissingen in je leven vanuit een sterke, intrinsieke motivatie kunt nemen. U ziet, persoonlijk leiderschap is vette shizzle.

5 opmerkingen:

  1. Ja, ja, en het is van blabla en falderaldera! YP dat klinkt trouwens al weer n stuk beter dan HIPPO...
    Dat is dan wel weer wel een verademing....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @script:
    Nee hoor. Gestript van alle jargon en mooie etiketjes was het een discussie waarin zaken langskwamen waarvan de TV dokter het zeker belangrijk vindt dat er over na wordt gedacht. Voor een artistieke levenskunstenaar of enthousiaste ZZPer lijkt het misschien allemaal logisch dat je doet wat je belangrijk en leuk vindt, maar in kringen waar het gebaande carrierepad wat meer uitgestippeld ligt (het bedrijfsleven, de medische zorg, de wetenschap, noem maar op) zit je voor je het weet in een vast stramien. De TV dokter vindt het een positieve ontwikkeling dat de post-babyboomer echt nadenkt wat bij hem/haar past, in plaats van alleen een titel/positie/inkomen na te jagen.

    De TV dokter had gehoopt dat duidelijk te maken, want gestript van alle extroverte competenties en mooie pakken was het een bijeenkomst met mensen die wel wat te melden hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm de YP doet mij weer terugdenken aan de good old DAF YP 408 pantserwagen. Was er nog één van die typen die een scriptje nodig had?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @tv review: Nee, John de Mol was er niet.

    BeantwoordenVerwijderen