vrijdag 23 maart 2012

Goed kijken

Jaren geleden smulde de TV dokter van Titanic. Die prachtige, ontluikende liefde tussen twee mensen uit verschillende sociale klassen, de romantiek, de spanning, die ijsberg: ze zag hem niet aankomen.
Zij ergerde zich alleen aan de vreselijke CGI. Het was een van de eerste keren dat een grote film weg leek te komen met een hoop ''nepperij", maar dat stukje waarbij de camera uitzoomt en de kapitein op de brug van het (toen nog in goede staat verkerende) schip van een acteur veranderde in een houterig iets wat door de computer gemaakt was, bezorgde haar de koude bibbers.
Niets erger dan slechte effecten die je in een ruk uit de story world trekken en je er bewust van maken dat je naar een film zit te kijken. Het is zoiets als een slechte acteur: plotseling kun je je niet meer overgeven aan de illusie, want die is met grof geweld verbroken.

Hoe anders is dat nu. Als je niet beter wist, zou je denken dat set en decorbouwers gloriedagen beleven. Maar afgaande op onderstaande video, hebben die zich al lang laten omscholen tot visual effects specialist, of staan die nu hooguit nog ergens bibberend een green screen omhoog te houden. Nee, afgezien van wanneer je teveel naar dit soort filmpjes kijkt, wordt de illusie in topproducties vandaag de dag grandioos in stand gehouden...


Boardwalk Empire VFX Breakdowns of Season 2 from Brainstorm Digital on Vimeo.

1 opmerking:

  1. Indrukwekkend!!!
    Ik wist eerlijk gezegd niet dat er al zoveel met de computer gedaan werd.

    BeantwoordenVerwijderen