zaterdag 10 maart 2012

The Entertainment Experience: Het laatste stukje

Op zoek naar een passend einde
Wat hebben de Entertainment Experience en Lijn 32 met elkaar gemeen? Behalve Peter Blok op het eerste gezicht niet zoveel.
Maar bij nader inzien bestaan ze allebei uit 8 delen. En met het bekend worden van het script voor deel 7* (kom op EntXP, wie droegen bij?) is dan nu het moment aangebroken waarop de schrijvers toe kunnen gaan leven/werken naar deel 8.
Theoretisch gezien dan, want na het lezen van deel 7 rees bij velen van hen de vraag: Wat valt er nu nog te schrijven?


De TV dokter zal eerlijk zijn: Dat vroeg zij zich ook af. Natuurlijk valt overal een eind aan te breien. Maar nog afgezien van het feit dat de kijker de gemaakte keuzes vaak niet waardeert ('mooie film, maar ik vond het einde echt helemaal niks'), is de afwikkeling an sich dramatisch doorgaans niet echt interessant. De afwikkeling van het verhaal komt tenslotte na de bloedstollende of emotioneel geladen climax. En de TV dokter moet zich wel heel erg vergissen als die climax niet in deel 7 zat, want hoe moeten we anders de 'Ontmaskering met een schaar' lezen?
Wat rest is iedereen met hun nieuw verworven inzichten en geleerde lessen een nieuw evenwicht zien te laten vinden. Boring!

Of niet?

Laten we eerst eens even kijken naar het feit dat we hier te maken hebben met een film in 8 delen. Juist. Net zoals Lijn 32. En ook daar zat de echte climax ("Waarom sloeg die bus nou over de kop?") in de slotaflevering. Want een achtste deel is zoals u allen weet wel mooi 12.5% van de hele film. Omgerekend naar een full-length feature van 100-120 minuten, hebben we het dus over de laatste 12 tot 15 minuten. De echte 'afwikkeling' neemt doorgaans maar 5 tot 10 minuten in beslag en dat betekent dat er theoretisch dus ruimte is voor de 'mind blowing twist' waar veel schrijvers op de diverse EntXP kanalen al hebben gezegd naarstig naar op zoek te zijn.

Maar ho eens even. Als de echte climax nog moet komen, wat was dan dat gedoe met de schaar?


Op het gevaar af dat de TV dokter nu iedereen die helemaal niets met plot-structuur heeft tegen zich in het harnas jaagt, zou zij dit moment dan misschien willen bestempelen als de "false victory/defeat" oftewel het "all is lost" moment (en nee, de TV dokter schrijft niet alles aan de hand van Blake Snyder, maar zij kent haar klassiekers).
Voor wie niet onmiddellijk begrijpt wat dit inhoudt: Het is het moment waarop de hoofdpersoon of alles verloren lijkt te hebben (maar uiteindelijk loopt het toch nog allemaal goed af) of juist een overwinning te hebben geboekt (maar uiteindelijk raakt hij toch nog alles kwijt).

Dat opent perspectieven!



Want als we dan nog een keer met een frisse blik naar deel 7 kijken, wat gebeurt er dan op het moment supreme? Ineke onthult dat Nadja *spoiler alert* niet echt zwanger is (dat dit vervolgens alleen voor Remco, Wim en Fred als een verrassing komt maar niet voor de kijker is iets waar we mee moeten zullen leren leven). Wat denkt zij hiermee bereikt te hebben? Zij heeft zojuist aan Remco duidelijk gemaakt dat hij vanwege zijn veronderstelde vaderschap de boel niet hoeft te verkopen. Maar was dat gezien de slechte stand van financiële zaken niet gewoon veel slimmer geweest? Nu moet Remco de Chinezen er tijdens een zakenlunch van zien te overtuigen van overname af te zien en een (gaap) joint venture te beginnen. Heeft Ineke Remco zojuist stiekem toch een loer gedraaid? De vuile plannetjes van Wim en Nadja lijken in het water te vallen, maar misschien weten zij er in deel 8 alsnog met de buit vandoor te gaan?
Vooralsnog moet de TV dokter zeggen dat de oplossing van Bamahe haar wel aanstaat. Die geeft open en bloot aan elke sympathie voor de disfunctionele familie Albrecht verloren te zijn, laat Fred winnen en weet zelfs voor Wim nog wat sympathie te kweken. Zeker een potentiële kanshebber voor de slotverfilming, als u het de TV dokter vraagt. Bovendien, en dat is erg belangrijk, weet hij met zijn deel 8 mooi in de toon en stijl van het voorafgaande te blijven. En dat is iets waar bijvoorbeeld de sublieme inzending van Anneka (met opzet) niet in slaagt, al zou de TV dokter ook die graag verfilmd zien worden. Waarschijnlijk gaat dat voor alle schrijvers dan ook nog de grootste uitdaging worden: Een afwikkeling verzinnen waarbij de zo vurig gewenste 'mind blowing twist' wel op z'n plek is en niet als een deus ex machina of een donderslag bij heldere hemel uit de lucht komt vallen.

* Waar de TV dokter het verder niet over zal hebben, afgezien dan van het feit dat Ineke zich wederom als een gewillig slachtoffer alle grillen van Remco's lul laat welgevallen. "Je moet een vogel niet z'n vleugels afknippen"? Wat is dat voor jaren '50 antwoord van een economisch onzelfstandige tot het fornuis veroordeelde huisvrouw? Hoewel... Hee, de TV dokter proeft een Lorena Bobbit momentje in deel 8! De schaar als leitmotiv!

17 opmerkingen:

  1. "Sublieme inzending" *bloos* Ja TV dokter, dat zinnetje met die vleugels afknippen was mijn inspiratie! Een kotsmomentje waar ik gewoon op MOEST reageren. In mijn optiek heeft deel 7 een vals einde. Simpele afwikkeling KAN m gewoon niet zijn...Nog even nadenken dus over een echt goed deel 8...wordt vervolgd.
    Anneka(rina Huizinga)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, de inzending van Bahame geeft een interessante twist. Fred gaat met de buit lopen. maar het probleem is weer dat er geen enkele aanleiding in het voorafgaande geweest waardoor te billijken valt dat Fred dit doet. Fred was immers een ruggengraatloos iemand, alleen maar bedoeld om Wim extra slecht te laten zijn. Dus een deus ex machina! En Bahame heeft het verhaal vanuit een zekere weerzin voor de karakters geschreven en dat is natuurlijk nooit goed. Anneka heeft een erg leuk verhaal geschreven, maar het is een poging tot uitleg van de voorgaande delen, als nu nog niet duidelijk is waarom alles zo gelopen is dan zal dat in deel 8 zeker niet lukken.

    nee. het verhaal is prematuur geëindigd en daar is volgens mij niets meer aan te doen. Als het een false victory is dan moet Wim alsnog gaan winnen, maar welke gevolgen heeft dat voor de andere karakters? Als wim wint dan wordt remco alsnog gedwongen tot verkoop. Het huwelijk remco/ineke is echter niet meer in gevaar. Met die 12 miljoen valt te leven. De andere karakters hebben allemaal vrede gesloten alleen nadja en fred zijn nog losse endjes. Allemaal oninteressante ontwikkelingen dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @TV review: Helemaal mee eens dat er voor een goede twist in het voorgaande toch hier en daar wel een hint losgelaten moet zijn en ook mee eens dat het in dit geval niet meevalt. Het wordt balanceren, maar vooralsnog vindt de TV dokter de act van Bahame nog wel net door de beugel kunnen. Het kan natuurlijk best dat er bij Fred eindelijk iets knapt. Het zal tijd worden en dan is deel 8 beter laat dan nooit. Dat kan met wat gevoel voor dramatiek nog wel bij elkaar geschreven en gefilmd worden door dat script nog iets aan te passen. De TV dokter kan zich best voorstellen dat zo iemand als Fred pas durft als Wim uit de weg is geruimd. Pesten op kantoor en dat soort zaken. Bovendien is het niet zo alsof Fred helemaal doorslaat naar een soort Wolverine meets Iron Man, hij trekt een biertje open op de doordeweekse middag.
    Bovendien is schrijven uit weerzin misschien wat al te zwart uitgedrukt. Je kunt ook best een film over een seriemoordenaar schrijven en die uiteindelijk toch laten oppakken. Je moet liefde voor je karakters hebben, maar hoeft niet alles geweldig te vinden wat ze doen. Dus de familie Albrecht kan uiteindelijk best aan het kortste eind trekken. Toegegeven dat het tot nu toe die kant niet lijkt op te gaan, want we hebben nog weinig liefde/sympathie meegekregen voor een eventuele winnende partij, maar vandaar dat de TV dokter dit ook als case study en leermoment ziet om eens fijn over te filosoferen.

    Dus daar gaan we, op het gevaar af dat daarmee anderen op briljante ideeën komen. Al wil de TV dokter hierbij wel aangetekend hebben dat zij het met TV review eens is dat deel 7 LEEST alsof we alleen nog maar op een afwikkeling zitten te wachten. Anders hadden Paul en Robert wel een iets duidelijker cliffhanger hint mogen geven, door bijvoorbeeld het script in de vergaderzaal te laten eindigen, en niet Remco alweer over Joint Ventures en dat soort saaie zaken te laten ouwehoeren bij een maquette van de Olympische spelen. (Nu zit Albrecht Construct ook al weer in Londen? De dei vallen aan alle kanten met machinas uit de lucht hier!)

    Dus, off we go:

    Allereerst zijn daar de kids. Die hebben hun dienst bewezen en zijn uit- en afgeserveerd. Lieke fungeerde alleen om Merel haar twijfels over Nadja's zwangerschap door te geven, en Merel en Tobias hebben daarna Ineke geïnformeerd. Dus die verhaallijnen kunnen zonder probleem worden afgewikkeld.

    Blijft over de rest.

    Ineke heeft zojuist Remco weer een vrije wil gegeven. Zij heeft laten zien dat Nadja niet zwanger is en dat dus de chantage nergens op slaat. Hmmm... Alleen weet Ineke nog helemaal niks van de chantage! Noch in deel 6, noch in deel 7 heeft Remco haar dat verteld! Jaja, de TV dokter weet het wel: Dat zou allemaal off-screen gebeurd kunnen zijn, maar tot nu toe heeft Remco verdraaid weinig aanstalten gemaakt om de waarheid op te biechten, dus waarom zou hij dat ineens off-screen hebben gedaan? Ineke leek zo ook wel in te gaan stemmen met die verkoop. Dus is de enige logische gevolgtrekking dat Ineke daar niet op kantoor kwam om de verkoop tegen te gaan, maar alleen om Nadja te ontmaskeren. En dat brengt de volgende vraag: Hoe wist ze dat Nadja daar op kantoor zou zijn bij die verkoop? Nee, nee. Als je het de TV dokter vraagt was Ineke van alles op de hoogte. En niet omdat Remco haar had bijgepraat. Er is ergens een informant en dat is dan dus Nadja, Fred of Wim.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vervolg:

    Mogelijkheid 1:
    Nadja speelt met Ineke samen onder een hoedje. In dat geval gebieden de regels van de dramatiek dat Ineke de hele tijd wel heeft geweten dat Nadja nepzwanger is. Daarmee wordt haar uitspraak "Als die baby van jou is, dan is het over" als het ware De Test voor Remco. Want hoe zal hij daar mee omgaan? Het probleem is alleen, dat als het haar werkelijk om Remco's scheve schaatsen te doen is, ze dan wel heel raar over vogels en hun vleugels tegen Merel zit te praten. Want dat meent ze dan dus helemaal niet. Drijft ze dat meisje op die manier als ultieme wraak in een levenslang patroon van relaties met Foute Mannen? Gewiekst! Maar wel een beetje vergezocht. Bovendien, als Ineke wist dat die zwangerschap nep was, dan waren er maar twee dingen die ze zou kunnen willen: Remco laten opbiechten (doet 'ie niet) of het gebruiken om Remco de zaak te laten verkopen (maar dan had ze hem niet moeten onthullen, die valse buik). Dus nee. Nadja als Ineke's handlanger lijkt niet logisch, want ze lijken er nu beide geen cent aan over te houden.

    Mogelijkheid 2: Fred.
    Ach ja. Frettekettet. Of, zoals TV review ons wil doen geloven: een man zonder ruggengraat. En daar zit wat in. Hij is bijna onzichtbaar, maar is op alle belangrijke momenten wel toevallig in de buurt. Hij is degene die behalve Wim en Nadja van alle plannetjes op de hoogte is. Bovendien heeft Wim hem al heel vroeg in de wielen gereden door de brief met het aanbod op de WC te verbranden. Fred is bij uitstek de persoon om Ineke van alles op de hoogte te hebben gehouden. Natuurlijk durft Fred niet hardop stelling te nemen tegen Wim. Maar hij wil vast wel iets van het aanzien en succes hebben dat Remco en Wim aan zich hebben kleven. En zoals hij op kantoor likt, zo heeft hij misschien ook geprobeerd om bij Ineke te likken. De vraag is: Gaat dit voor Fred aflopen zoals hij hoopt? Want nu hebben Ineke en Fred misschien wel de chantage afgewend, maar blijven ze met een noodlijdend bedrijf zitten. Tenzij Ineke snel van Remco scheidt en bij Fred intrekt. Want je kunt een vogel dan misschien wel niet zijn vleugels afknippen, je kunt natuurlijk wel zelf het nest verlaten. Dan hebben ze elkaar, maar geen geld. En dat is ook niet nodig, want echte liefde overwint alles. Ware het niet, dat er in het voorgaande geen blik gewisseld is tussen Ineke en Fred. Dus ook dat lijkt onlogisch.

    Mogelijkheid 3: Wim
    Ach ja. Wim. De eeuwige tweede. Remco was zijn leermeester, maar er is bonje tussen de twee. Wim voelt zich chronisch ondergewaardeerd, ziet hoe die ouwe garde die maar niet van de directeursstoel af wil het bedrijf naar z'n grootje helpt. Wil doorstomen, laten zien dat hij meer in zijn mars heeft. Anders dan Fred, gaat hij Remco met hand en tand en dubieuze middelen te lijf. Of die zaak verkocht wordt maakt hem misschien niet zo heel veel uit, als Remco maar plaats maakt voor hem, zodat hij de baas kan gaan spelen. Maar hoe krijgt hij dat nu nog voor elkaar?

    Pfff.... Nee, als er niet gewoon een afwikkeling aan zit te komen, dan is de twist niet zo heel erg voor de hand liggend. Wie speculeert mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja...het is om hopeloos van te worden...Ineke is inderdaad off screen m.i. op de hoogte gesteld door Merel. Deel 7 Ineke:"vertel eens" eindigde daar de scene. Ik ga ervan uit dat Merel daar alles wat zij wist aan Ineke verteld heeft. Zo kon zij ook weten dat Nadja daar op kantoor zat, mee te tekenen. Dit, en het voorkomen van verkoop, sluit complottheorieen waarbij Ineke betrokken is uit volgens mij...

    Een einde waarbij Fred 'zegeviert' zie ik niet zo zitten. Hij wist niks van de chantage, maar liep er ook voor weg toen hij er bij betrokken werd. Bovendien laat hij nu -hoogstwaarschijnlijk- Wim ook vallen, nu hij daarmee zijn eigen huid kan redden. Fred waait een beetje met alle winden mee en ik gun hem geen 'overwinning'.

    Ik ben bezig met een deel 8 waarbij ik wel uitga van een false victory voor Remco in deel 7. Ineke komt (nog eens) voor een (morele) keuze...ik denk dat ik maar gewoon een paar opties schtijf en op de site knal....daarna hou ik EE voor gezien...(alleen nog de bewerking voor ons eigen filmteam) want de familie Albrecht komt onderhand mijn neusgaten uit...A.K.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fred liep er ook NIET voor weg bedoel ik (chantage)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmm, aannemelijk dat ze van Merel van de chantage wist inderdaad. Maar dan moet ze er toch iets bij te winnen hebben, bij die schaaractie. Ik bedoel, ze steekt in die buik en loopt meteen naar buiten. Ze kwam echt even een punt maken, maar koestert verder geen wrok, is niet boos, loopt meteen weer naar buiten. Ze wil gewoon even laten zien dat ze niet voor de gek te houden is en dat manlief mag doen wat hij wil. Typisch gevalletje open huwelijk.
    Tsja, de enige voor wie de TV dokter inmiddels sympathie koestert en/of die ze de overwinning gunt is Wim. Die doet tenminste iets en onderneemt actie. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar hij probeert tenminste wat. Fred is een sul en Remco richt het bedrijf ten gronde. Wim dus. Of Tobias. Of... Je hebt gelijk. Hoog tijd dat hier een einde aan komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zag ook geen gat meer in het schrijven voor deel 8, maar na een brainstormmiddag met medeschrijvers verwacht ik dat wij een klapper gaan maken :)! Schrijverij producties: hou ze in de gaten. Jullie ook veel succes met de laatste eindjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. pepe del viento alle respekt voor jullie talenten, maar ik geloof er gewoon niet meer in dat er nog een aanvaardbare oplossing mogelijk is. Ben wel benieuwd wat paul v. en robert a.t. er nog van bakken. Mochten die toch de oplossing vinden, wat ik betwijfel gezien het voorgaande, dan zal hun heldenstatus daarmee tot immense proporties stijgen en zal ik mijn ongelijk in alle nederigheid erkennen.

      Verwijderen
  9. met frisse tegenzin heb ik toch een oplossing gevonden voor deel 8!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo TV Dokter en TVreview! Dank voor de complimenten, al doe ik het natuurlijk niet voor ‘net door de beugel kunnen’, daar is dus nog werk aan de winkel.

    Maar eerst even dit… Fred een man zonder ruggegraat? Die met alle winden meewaait? Uit de lucht vallen? Echt niet! Fred heeft zijn mening nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij is eervol, nog niet gecorrumpeerd door decennia van rijkdom (Remco) of financiële wanhoop (Wim). En dus, ondanks het dreigende financiële debacle, correct blijft doen. Naïef natuurlijk, en ja sullig, zeker op dat niveau van zaken doen. Maar Fred blijft Fred, ondanks dat hij hiermee een grotere kans loopt zijn 6 miljoen mis te lopen. En daar, dames en heren, om maar even mijn eigen bijdrage te promoten, moet je behoorlijk stevig voor in je schoenen staan.

    Maar ik speculeer wel even mee. Leuk! Mogelijke eindes: happy, slecht of open. Een slecht einde hebben we al, dus dat wordt 'm niet. Een open einde betekent een sequel met weer de familie Albrecht. Geen optie. Oké, happy end it is. Wat voor dit verhaal betekent: de sympathieke hoofdpersoon wint. Er vallen twee dingen te winnen. 1. de zaak. 2 het huwelijk van Remco.

    Remco. Hij overwint als hij zijn zaak behoudt en zijn huwelijk intact blijft. Nou, dat is mooi! Dat hebben Paul en Robert al voor ons gedaan. Rest nog het stukje sympathie. Oei. Ga er maar aanstaan: bedroog zijn vrouw al voor het huwelijk, neemt en passant de beste vriendin van zijn dochter, behandelde Nadja blijkbaar klote in bed (al weten we daar het fijne niet van), en last but not least doet hij zonder blikken of blozen afstand van zijn ongeboren kindje. Sorry, maar daar kan ik geen sympathie van speculeren. Ik heb ook mijn beperkingen. Voor Remco dus geen happy end.

    Ineke. Zij kan op alle manieren overwinnen. Zolang ze maar het initiatief neemt en een duidelijke keus maakt om haar leven in eigen hand te nemen. Hoeven we alleen nog maar sympathie voor haar te hebben. Tot en met deel 6 was mijn hoop op haar gevestigd. Een vrouw met Klasse. Stijl. Charisma. Maar ook een vrouw met een dilemma. Een vreemdgaande man. Waar liggen de grenzen? Lange tijd dacht ik dat niet alleen een bastaardkind over haar grens was (wat in het verhaal een lege huls was, omdat er uiteindelijk geen baby zou zijn), maar ook de beste vriendin van zijn dochter. Vol verwachting keek ik uit naar het moment dat Ineke haar klootzak de deur zou wijzen. Heb hem ook met veel voldoening het huis uitgeschreven. Maar tjonge, wat heb ik haar verkeerd ingeschat! Als een leeuwin verdedigde ze haar leeuw. Is dat nou volwassen? Eerder zwak en laf. Want ze wil wel anders. De angst straalde van haar af toen Nadja op het feest kwam. Het enige wat haar nog sympathiek kan maken is een keus tegen haar man. Goed zo Anneka! Ik ben benieuwd.

    Tobias, Lieke en Merel. Met wat fantasie valt er nog wel wat sympathieks van hun te maken. Maar wat hebben zij te overwinnen? De zaak interesseert ze geen zak. En het huwelijk tussen Remco en Ineke is reeds gered, al zal ze dat volgens mij een worst wezen. Bij hun geen happy end.

    Fred. Overwint als hij de overname toch weet te realiseren. En liefst Wim een hak kan zetten vanwege al dat vernederende gekoeioneer tegen hem in deel 4. En ook nog eens sympathiek door het hele verhaal heen, al is het wat passief. Maar daar is karakterontwikkeling voor uitgevonden. Ja, daar valt wel een happy end uit te slepen.

    Wim. Overwint als hij de overname toch weet te realiseren. Moet ie alleen een stuk sympathieker worden en zijn foute keuzes worden goedgepraat. Een 180 graden draai in de laatste 15% van de film. Ik kan zo gauw niks verzinnen. Maar ook niet dat het zou uitsluiten. Oké, succes TV dokter!

    Nadja. Heeft eigenlijk al wel wat van mijn sympathie. Maar overwint alleen via Wim. Geen expliciet happy end hier dus.

    Nou, dat zijn zo’n beetje mijn speculaties. Ik hou het dus op Fred, met Ineke en Wim als gevaarlijke outsiders. Tenzij anderen nog ideeën hebben…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Bamahe (Die ik eerst uitschold voor Bahame, het is aangepast in de blog):
      Bedankt voor je reactie en het meespeculeren!

      De TV dokter proeft hier een weddenschap en ik denk dat zij mede namens TV review wel kan zeggen dat Volgens Mijn Scenario deze wel aanneemt!

      Voor wat betreft een mooi open einde:
      http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/x6m3w571gt7sq7clu6lh2ejhh

      Al moge het duidelijk zijn dat de TV dokter ook echt niet op een sequel met de familie Albrecht zit te wachten!

      Verwijderen
    2. Ja, Bahame, hoe kom je erop. Ooit iemand met zo’n belachelijke naam tegengekomen? Oké, laat de scripteindestrijd maar beginnen! Ik kan altijd nog zeggen dat het 2 tegen 1 was.

      Verwijderen
    3. bamahé, ja ik snap dat de tv dokter graag die weddenschap aangaat, we hebben nl. al iets bedacht waardoor het voor iedereen toch een happy end wordt en waarbij ook wim een hele aardige man wordt. Het moet alleen nog even opgeschreven worden!

      Betreffende Fred blij ik het met je oneens. Het is gewoon een slapjanus die alleen in het verhaal zit als aangeven van Wim. Hij heeft nog geen duidelijke functie gehad en het is dan ook onwaarschijnlijk indien hij die nu wel krijgt. Ook zonder het voorliggende scenario na te pluizen zul je geen opmerkelijke feiten/handelingen omtrent Fred vinden. Ineke heeft ook een rare rol in het verhaal. In mijn beleving maakt ze in deel 1 alles behalve een bange indruk als ze geconfronteerd wordt met de zwangere nadja. Volgens paul v. reageert ze volwassen op de naaktfoto van merel, waar ze ook eens lekker dramatisch had kunnen reageren door een scene te schoppen bijvoorbeeld. Hierna verdwijnt ze tot deel 6 in de coulissen en dan volgt de wezenloze discussie aan de eetkamertafel over de verkoop van de zaak. In deel 7 weet ze alles van de relatie remco/merel en rijgt vervolgens nadja aan haar schaar. Conclusie: van deze vrouw kunnen we alles verwachten er is geen peil op te trekken hoe die verder zal reageren. Zolang haar huwelijk in stand blijft (waarom vraag je je af) is voor haar de wereld ok!
      Waar zijn we nu geland? Iedereen haat de familie Albrecht. Een zinvolle afsluiting lijkt onmogelijk en daarmee bedoel ik ook de inzending van ice 9 die een open einde presenteerd en dat is iets wat we zeker niet zouden moeten willen!

      Verwijderen
    4. @TV review:
      Ha, maar die inzending van Ice 9 is natuurlijk wel cool omdat de dreiging die Ineke net heeft afgewend (nepzwangerschap) nu alsnog werkelijkheid gaat worden. Uh... de TV dokter snapt wel dat je dat wel snapte, maar wat ze probeert te zeggen is dat die op een meta-niveau een hele mooie psychologische uitwerking heeft.
      Wat niet wil zeggen dat wij niet van Bamahé gaan winnen natuurlijk. :-)

      Verwijderen
    5. ja, maar we moeten even niet denken aan een Zwendel deel 2! iedereen heeft na deel 1 wel genoeg gezien dus verdere zwangerschappen die in de toekomst gaan zeuren zijn irrelevant!

      Verwijderen
    6. @TVreview:
      Oh, mee eens, dit open einde moet ook nooit aanleiding zijn voor een vervolg op de volgende generatie Albrecht. Tante Lieke en Ome Toob. Zie je het al voor je? Maar waar het 't genre open eindes betreft, vindt de TV dokter het een goeie.

      Verwijderen