zondag 4 maart 2012

Entertainment Experience: Deel 6 - The Movies

Terwijl we, als ware het de presidentsverkiezingen in een willekeurige bananrepubliek, in verband met stembusfraude nog even op de definitieve winnaar van de verfilming van deel 6 moeten wachten, maakt de TV dokter graag van de gelegenheid gebruik om de inzendingen nader onder de loep te nemen. Ten eerste omdat Marantz films zo slim was om de TV dokter persoonlijk om een mening te vragen. Dat kan natuurlijk geregeld worden. En ten tweede omdat 'winnaar' een breed begrip is.
In deze bouwt de TV dokter de spanning graag nog even op, maar zij kan al wel vast melden dat het niet een van de grootste stemmentrekkers is, die wat haar betreft deel 6 heeft gewonnen...

Overigens zal de TV dokter zich weer beperken tot de inzendingen die in de Top 12 wisten te blijven, maar zij wil de EntXP redactie vast op het hart drukken er in elk geval bij deel 8 voor te zorgen dat alle inzendingen duidelijk en in een oogopslag op de site terug te vinden zijn.

Het speelveld
Deel 6 bracht weer voor elk wat wils. Gwen mocht met haar barbies in het BNner stemmenbestand duiken, en kreeg dus onder andere Carlo en Irene tot haar beschikking als stemacteur. Gelukkig heeft Gwen wel zoveel liefde voor haar product dat er tevens nog een zelf ingesproken versie kwam, die met veel humor dan ook maar direct in het Duits was nagesynhroniseerd. Tolle Sache. Voor deel 8 zou de TV dokter aanraden om het maar weer gewoon bij een cast van EntXP deelnemers te houden. Veel leuker.



De poppen van Evita stegen wederom tot ongekende hoogten. De inzending zat vol prachtvondsten. De GPS, Merel als hoogst irritante bijrijder, het hield niet op. Alleen voor de vondst van de kikkerbilletjes en varkenshaasjes had dit team al meer stemmen mogen krijgen, om over de sexscene waarin Merel's hoofd in extase op het moment supreme over de dakrand gebogen is nog maar te zwijgen.
Originele inzendingen waren er ook in de vorm van Tobias' videodagboek en van @Ineke_Tweet, waar een compilatie van Twitterfragmenten de monologue interieur van de nog immer monddode Ineke verwoordde.

De TV dokter moet eerlijk zeggen dat zij na al die weken nu toch wel een beetje kritisch begint te worden. En dat houdt in dat zij wel geboeid blijft kijken bij nieuwe en originele invalshoeken, maar bij de zoveelste recht-toe-recht-aan verfilming toch af gaat haken als er dingen trekken of haperen. Dus, dames en heren filmteams, met een langere aanlooptijd naar deel 8: Neem vooral de tijd voor die extra take en met name voor een strakke montage en afwerking. Zorg dat de vaart erin blijft! Als Remco thuis komt aanrijden, hoeven we niet helemaal in real time mee te krijgen dat hij uit de geparkeerde auto stapt. Hij zal zich niet de hal in teleporteren, dat snapt het publiek ook wel.

Evenals IO en Vicie (grote afwezige bij deel 6) heeft ook Teamworks al lang de verhaallijn van het script losgelaten. De TV dokter zal bekennen dat zij bij eerdere inzendingen van dit team niet op het puntje van haar stoel zat, maar Teamworks heeft op twee punten behoorlijk gescoord: Zij hebben de enige Ineke met ballen en dat huis van de familie Albrecht verdient natuurlijk direct een prijs voor de beste set. Bovendien zat er deze keer een prachtige kleurenwegtrekker in de film op het moment dat Remco doorkrijgt dat Ineke zelf aan het dealen is met de Chinezen:

Een mooie overgang zat er natuurlijk ook in de inzending van Marantz, die een flashback inbouwden. Hierdoor werd de plompverloren mededeling van Remco dat hij de zaak ging verkopen gevuld met wat innerlijke worsteling. Mooi gedaan:

Verder kan de TV dokter er kort over zijn: Het is een genot om Eveline te zien spelen. Verder geen moeilijk gedoe met Google streetview, en van de hele klimpartij op het dak een overbodig grapje gemaakt zodat het alleen nog maar tot doel diende om Tobias zijn indrukwekkende upper body strength te laten demonstreren. Afgezien van het feit dat die buik van de Marantz Nadja al vanaf het begin zo nep is dat je je afvraagt hoe het in vredesnaam komt dat niet iedereen al lang door heeft dat dat mens de boel bij elkaar liegt, goed gedaan dus.

Het dak op
Dan zal de TV dokter nu de gedoodverfde nummer 1 en 2 (Kamerdag en IO, in welke volgorde het pleit dan ook uiteindelijk beslecht zal worden) links laten liggen. Ook geen nadere beschouwing over parkeergarages en daaraan verbonden gegoogle. Want laten we welwezen, wie het script van deel 6 leest wordt natuurlijk direct duidelijk dat het onbetwiste hoogtepunt van deze aflevering de nachtelijke speurtocht met zoen van Merel en Tobias is. Okee, er wordt een nepzwangerschap ontdekt, maar dat is alleen nog even de bevestiging van een vermoeden dat toch al lang was uitgesproken. Nee, Merel en Tobias. Daar draait het om.
En wat de TV dokter betreft, is er maar een inzending die deze scene helemaal te gelde wist te maken en er daarom met kop en schouder bovenuit stak: Die van Carel van Goch. Hij kreeg maar 57 stemmen, maar kijk allemaal nog eens een keer en zeg dan zelf: Grote klasse. Al dat geklauter en gespeur leken de TV dokter bij het lezen van het script in eerste instantie allemaal wat vergezocht. Maar vreemd genoeg werd deze scene juist in handen van Carel een organisch stukje cinematografie. Waar de jonge regisseur zich eerder nog in allerlei bochten moest wringen om een beetje decent weg te komen met het Verhoeven materiaal (coke snuiven, blote borsten, buitenechtelijke seks), bleek het Romeo en Julia moment met de ontluikende liefde tussen Tobias en Merel hem op het lijf geschreven. Nou heeft de TV dokter toch al groot ontzag voor Carel en vooral voor de rest van de familie, die met zoveel verve meewerken aan het verwezenlijken van de droom van zoonlief.


Daarbij had hij tevens een echte steiger en dakraam weten te versieren, wat hem sowieso al bonuspunten oplevert in het boek van de TV dokter.


Ja, bij die bibberende Merel en Tobias daar op die nachtelijke bouwplaats voelde je de zenuwen en jonge vlinders in de buik. Kalverliefde. Het was waarachtig prachtig en de TV dokter voelde zich weer heel even jong.

1 opmerking:

  1. Ja dokter je hebt helemaal gelijk, die dakscene van carel van Goch was echt superschattig en keigoed geacteerd. Het zou maar zo kunnen zijn dat de acteurs in het echt ook wat met elkaaar hebben of krijgen. Ik vond Tobias videodagboek ook erg grappig en dan met name het slechten van de gammaschuttingen.

    BeantwoordenVerwijderen